Raskrinkavanje.ba

Volodimir Zelenski nije rekao da konzumira kokain

Još jedan snimak za koji se tvrdi da dokazuje da predsjednik Ukrajine konzumira kokain viralan je na društvenim mrežama. I ovoga puta riječ je o autentičnom snimku kojim je naknadno manipulisano.

Na Facebook profilu Novi Početak 19. aprila 2022. godine objavljen je snimak koji prikazuje predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u televizijskoj emisiji. Snimak je objavljen uz opis u kom se navodi:

,vladari materijalnog svijeta su odlučili da ga se riješe pa su pustili ovaj video u javnost…

Objavljeni snimak traje 24 sekunde, a naknadno mu je umetnut prevod na naš jezik, prema kom se na snimku govori:

Kako se osjećate na kokainu? Odlično, odlično! Energično čovječe, broj jedan. Ozbiljno! To je energija za cijeli dan. Ustanem u 7, prošetam sa psom pa napravim par kratkih linija. Ovo je moj način, ja živim tako. Preporučam svakome. Samo ne teške droge, od toga vam se spava cijeli dan. Meni je ovo dovoljno za cijeli dan, do navečer. E da.. 

Snimak je na ovom Facebook profilu do vremena pisanja ove analize pregledalo više od 10.000 korisnika/ca. 

Isti snimak emitovan je i u jutarnjem programu Happy televizije 25. aprila 2022. Kako se okvirno na 43:35 minutu snimka emisije, objavljenog na YouTube kanalu Jutarnji Program TV Happy, može vidjeti, voditelj programa Milomir Marić gosta, političara Nenada Čanka, pita da prokomentariše ovaj snimak, uz tvrdnje:

Predsjednik Ukrajine je Zelenski koji citira Acu Lukasa onu čuvenu misao “ako je kokain droga ja sam narkoman”. Te reči je izgovorio pre neki dan predsjednik Ukrajine Zelenski koji smatraš da je borac za slobodu. Hajde da čujemo šta on kaže. 

On je otprilike rekao da uživa kokain gotovo svakog dana ali da to nije droga.

Snimak emisije na YouTubeu zamagljen je u dijelu u kom se prikazuje videozapis Zelenskog, ali je iz zvuka jasno da je riječ o istom snimku. Da je u programu Happy televizije emitovan isti snimak ukrajinskog predsjednika, potvrđuje i Facebook objava od 27.4. u grupi Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata, u kojoj se može vidjeti snimak bez zamagljenja. 

Šta su činjenice?

Tvrdnjom da je Volodimir Zelenski u televizijskoj emisiji priznao da konzumira kokain bavio se niz platformi za provjeru činjenica u svijetu, među kojima su PolitiFact, Associated Press i France 24. Kako su utvrdili, ovakve tvrdnje rezultat su manipulativnog predstavljanja originalnog snimka koji potiče iz intervjua koji je Zelenski dao za Ukrajinsku pravdu 2019. godine. Objavljen je na YouTube kanalu ovog medija 21. januara 2019.

Zelenski zapravo nije rekao da “uživa kokain gotovo svakog dana” kako tvrdi Marić, a videozapis koji se dijeli društvenim mrežama zapravo je spoj više zasebnih izjava.

Naime, Associated Press u analizi od 26. aprila 2022. navodi:

Tokom intervjua, novinar Roman Kravets kaže Zelenskom da postoje glasine da je koristio kokain, što je navelo Zelenskog da negira da koristi drogu, rekavši: „Super! Super! Ne, sjedim na nečem bijelom, ali to je stolica. To nije kokain. Ne koristim drogu."

Kasnije, novinar pita Zelenskog: „Da li šmrčete? Da li konzumirate?" Zelenski odgovara: „Udišem kafu, jer sam veoma zavisan od kafe. Zaista volim kafu, istina je." Takođe kaže da povremeno popije čašu vina, ali ne pominje kokain u svom odgovoru.

U drugom dijelu intervjua Zelenski priča o svojoj jutarnjoj rutini, govoreći: „Ovo je rutina koju radim. U 7 ujutru ustajem, izvodim psa i vježbam. Kakva je korist od vježbanja? Radi se o prisiljavanju. Energija za čitav dan, preporučujem svima, ali ne intenzivnu vježbu jer vas uspava tokom dana.”

U snimku koji se sada dijeli, dakle, izjave ukrajinskog predsjednika o njegovoj jutarnjoj rutini, zavisnosti od kafe i poricanju konzumacije kokaina manipulativno su spojene i prikazane kao njegovo navodno priznanje o konzumiranju kokaina. 

Također, prevod na snimku nije tačan. Kako se vidi iz prevoda koji je objavio Associated Press, Zelenski ne govori da nakon šetnje s psom “napravi par kratkih linija”, niti da se od teških droga “spava cijeli dan”. Zapravo, on navodi da nakon šetnje psa vježba, a da intenzivna vježba može nekoga da uspava tokom dana. 

Ni tvrdnja iz opisa uz koji je snimak objavljen na Facebook profilu Novi Početak nije tačna. Naime, snimak pomenutog intervjua Zelenskog je dostupan na internetu već više od tri godine, te nije tačno da ga je sada neko “pustio u javnost”. Manipulisane verzije snimka ovog intervjua širile su se i ranije, o čemu je Ukrajinska pravda pisala još 2019. godine.

O primjeru manipulacije drugim snimkom koji se predstavljao kao “dokaz” da Zelenski konzumira kokain Raskrinkavanje je pisalo u analizi koju možete pročitati ovdje

Shodno činjenicama, prvu objavu ovog snimka s netačnim prevodom na naš jezik s profila Novi Početak ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Ocjenu lažna vijest dajemo i tvrdnji da je Zelenski “otprilike rekao da uživa kokain gotovo svakog dana ali da to nije droga”.

(Marija Ćosić i Denis Čarkadžić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke