Raskrinkavanje.ba

Zbog čega je voditeljka izgubila svijest u programu uživo?

U člancima i objavama na društvenim mrežama slučaj gubitka svijesti voditeljke vremenske prognoze Alisse Carlson Schwartz neutemeljeno se povezuje s vakcinom protiv Covid-19.

Foto: Freepik

Na portalu Nulta tačka 19.3.2023. godine objavljen je članak o američkoj voditeljki vremenske prognoze Alissi Carlson Schwartz koja je u programu uživo izgubila svijest. 

U naslovu je istaknuto da je riječ o “vakcinisanoj” voditeljki koja je pala u nesvijest usred programa. Poslije sugestivnog naslova, u tekstu je ponovljena tvrdnja da je Carlson Schwartz četiri puta vakcinisana protiv Covid-19, čime se dodatno sugeriše da je razlog gubitka svijesti reakcija na vakcinu:

“Budite odgovorni” – VAKCINISANA voditeljka pala u nesvest u sred programa (VIDEO)
(...)
Voditeljka je vakcinisana 4 puta protiv COVID-a.

U članku je opisano da se voditeljka onesvijestila u toku programa uživo koji je morao biti prekinut. Do kraja teksta njen se gubitak svijesti nije dovodio u vezu s potencijalnom vakcinacijom protiv Covid-19. Osim na Nultoj tački, identičan članak objavljen je na portalima Srbin info i Epoha

Slučaj gubitka svijesti navedene voditeljke privukao je pažnju i na društvenim mrežama, gdje se u sličnim objavama tvrdilo da su mRNA vakcine obavezne te se sugerisalo i to da je Carlson Schwartz umrla.

Sećate li se i vi kako su i prije uvođenja obavezne mRNA vakcine, voditelji uživo u programu umirali iznenada?

Ni ja.... 
Horor scene... :(

Iako to u člancima i objavama nije eksplicitno ustvrđeno, zbog njihove sugestivne prirode, pojedini/e korisnici/e Facebooka u komentarima su zaključili/e ono što se u njima implicira – da je gubitak svijesti povezan s vakcinom protiv Covid-19.

Zbog čega je Carlson izgubila svijest?

Alissa Carlson Schwartz onesvijestila se u jutarnjem programu kanala CBS LA (KCAL News) 18.3.2023. godine prije nego što je krenula prezentovati vremensku prognozu. Insinuacijama da je njeno loše zdravstveno stanje tog jutra bilo uzrokovano vakcinama protiv Covid-19 bavio se i naš partnerski portal Faktograf u analizi objavljenoj 24. marta 2023. godine. 

Carlson Schwartz je u jutarnjem programu CBS-a 21. marta objasnila šta se dogodilo tri dana ranije. Ispričala je kako je nakon događaja pregledana u bolnici gdje je kao uzrok gubitka svijesti otkrivena vazovagalna sinkopa. 

Šta je vazovagalna sinkopa?

Prema objašnjenju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, vazovagalna sinkopa predstavlja iznenadni gubitak svijesti kao posljedicu smanjenog dotoka krvi u mozak: vazovagalna sinkopa (refleksna sinkopa, neurogena sinkopa, neurokardiogena sinkopa) je iznenadni kratkotrajni gubitak svijesti koji nastaje zbog hipoksije mozga kao posljedice prolaznog smanjenog dotoka krvi u mozak. Oporavak nakon gubitka svijesti je spontan i brz.

Simptomi koji prethode sinkopi uključuju osjećaj vrućine, opće slabosti, mučninu, zamračenje pred očima, zujanje u ušima, pojačano znojenje, pritisak u prsima, ubrzan rad srca i omaglicu. Među uzrocima ovog stanja navedeni su dugo stajanje ili sjedenje, emocionalni stres, situacije koje izazivaju strah (vađenje krvi ili posjeta stomatologu, glad, dehidracija, fizička iscrpljenost, prizori krvi i slično). 

Naglasila je pritom i da ima historiju gubitka svijesti. Kako navodi Insider, voditeljka je 2014. godine povratila u programu uživo, nakon čega joj je dijagnostikovana srčana regurgitacija (leaky heart valve). 

Alissa je objasnila da ovaj slučaj nije povezan s ranijom dijagnozom srčane regurgitacije te kazala da se sada osjeća dobro, iako je pri padu povrijedila glavu. U videosnimku uživo kojeg je emitovala na svojoj Facebook stranici 23. marta također je objasnila šta se dogodilo tog jutra u studiju, naglasivši da je gubitak svijesti najvjerovatnije bio uzrokovan dehidracijom, manjkom sna i izbjegavanjem doručka (minuta 7:50).  

Je li Carlson vakcinisana i jesu li vakcine obavezne?

U navedenim objavama tvrdi se da je voditeljka bila četiri puta vakcinisana, kao i da su mRNA vakcine obavezne. Međutim, prema navodima portala Techarp, koji je također analizirao tvrdnje i insinuacije da je Carlson izgubila svijest zbog reakcije na vakcinu, voditeljka nikada nije obznanila svoj vakcinalni status u javnosti. Nije izlazila u javnost s informacija o vakcinaciji i ne zna se da li je uopšte vakcinisana protiv Covid-19, navodi Techarp. 

Google pretraga ključnih riječi vezanih za vakcinaciju i ime Alisse Carlson nisu dali rezultate. Pretragom njenih profila na društvenim mrežama (1, 2, 3) nismo uspjeli pronaći objavu u kojoj je potvrdila vakcinalni status. U odgovoru na komentar u ovoj objavi iz 2021. godine kazala je da bi primila vakcinu, međutim, ni tada nije potvrdila da je to već uradila.

Ni tvrdnja da su mRNA vakcine obavezne nije tačna. Alissa Carlson Schwartz živi u gradu Bakersfield, u saveznoj državi Kalifornija. Vakcinacija u Kaliforniji bilo kojom vakcinom protiv Covid-19, uključujući i mRNA vakcine, nikada nije bila obavezna za opštu populaciju, nego samo za zdravstvene radnike/ce.

Vazovagalna sinkopa i vakcinacija protiv Covid-19

U nekoliko sudija (1, 2, 3) obrađeno je svega nekoliko slučajeva vazovagalne sinkope zabilježenih nakon imunizacije protiv Covid-19. Međutim, gubitak svijesti primijećen je kao reakcija i nakon primanja gotovo svake druge vakcine (HPV, vakcine protiv meningitisa, difterije, velikog kašlja, tetanusa), navodi CDC. S obzirom na to da je riječ o vakcinama koje imaju različit sastav, uzrok gubitka svijesti vjerovatno leži u procesu vakcinacije (osjećaj straha), a ne u samom sastavu vakcine. Dodatno, reakcije poput vazovagalne sinkope (gubitka svijesti) ili anafilaktička reakcija na vakcinu (alergijska reakcija na neki sastojak vakcine koja može biti fatalna) javljaju se nekoliko minuta neposredno nakon same vakcinacije. To zasigurno nije bio slučaj kod Alisse Carlson Schwartz u emisiji uživo. 

Raskrinkavanje se u ranijim analizama bavilo sličnim tvrdnjama u kojima su se slučajevi kolabiranja i posljedične smrti izvođača na sceni dovodili u vezu s vakcinama (link), kao i netačnim tvrdnjama da je medicinska sestra koja je pred kamerama primila vakcinu protiv Covid-19 i izgubila svijest poslije preminula od vakcine (link). 

U zaključku, sugestivne objave u kojima se implicira da je gubitak svijesti Carlson Schwartz povezan s vakcinom protiv Covid-19 ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Istu ocjenu dobijaju i sugestivni navodi o njenoj smrti. 

Tvrdnju o tome da je mRNA vakcinacija obavezna ocjenjujemo kao dezinformaciju, dok tvrdnji da je voditeljka vakcinisana četiri puta dajemo ocjenu neprovjereno.  

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 19.03.2023

Nulta tačka: “Budite odgovorni” – VAKCINISANA voditeljka pala u nesvest u sred programa (VIDEO)

  • Manipulisanje činjenicama
  • Neprovjereno
Manipulisanje činjenicama 19.03.2023

Srbin: “Будите одговорни” – ВАКЦИНИСАНА водитељка пала у несвест у сред програма (ВИДЕО)

Водитељка је вакцинисана 4 пута против ковид-а.

  • Manipulisanje činjenicama
  • Neprovjereno
Manipulisanje činjenicama 19.03.2023

Twitter profili: Twitter profili: Alissa Carlson Schwartz

  • Manipulisanje činjenicama
  • Dezinformacija
  • Neprovjereno
Manipulisanje činjenicama 19.03.2023

Epoha: Četverostruko cijepljena voditeljica srušila se usred programa uživo

Voditeljica je 4 puta cijepljena protiv COVID-a.

  • Manipulisanje činjenicama
  • Neprovjereno