Raskrinkavanje.ba

Bezobzirno eksploatisanje bolesti i smrti poznatih za antivakcinacijske narative

Pojedini portali su smrt pjevača Mikabena i slučaj pozorišne glumice Mary Perdomo, koja se onesvijestila tokom televizijskog gostovanja, bez ikakvih dokaza doveli u vezu s vakcinama protiv Covid-19.

Foto: Freepik, nagaets

Na portalu Dnevni puls 18.10.2022. godine objavljen je članak u kome se izvještava o dva slučaja kolabiranja na sceni među izvođačima, koja su se desila u kratkom roku. Riječ je o kolumbijskoj pozorišnoj glumici Mary Perdomo, koja je pala u nesvijest tokom televizijskog nastupa 13. oktobra 2022, i haićanskom pop-pjevaču Michaelu Benjaminu (Mikabenu), koji je 15. oktobra preminuo nakon što se srušio tokom koncerta u Parizu.

Premda članak nigdje ne sadrži eksplicitne tvrdnje, iz samog tona kojim je napisan jasna je namjera autora da ove slučajeve poveže s vakcinom protiv Covid-19. Tako se u naslovu i uvodu navodi:

Ništa novo?! Dva izvođača kolabiraju na sceni – Jedan umire (VIDEO)

Popularni haićanski pop pevač Mikaben preminuo je nakon što se srušio na sceni u subotu u Parizu i kolumbijska pozorišna glumica koja je takođe izgubila svest i pala u nesvest tokom televizijskog nastupa.

Ništa čudno i ništa novo?! Još jedna nedelja i još bizarnije neobjašnjive „čarolije“ padanja u nesvest na sceni postaju sve viralnije.

U nastavku se navode detalji koji se tiču ova dva slučaja. Pozivajući se na Guardian, Dnevni puls navodi da je Mikaben “doživio srčani udar ili srčani zastoj“. Zatim se povezanost s vakcinom implicira pominjanjem njihovog vakcinalnog statusa.

Iako je nejasno da li je Mikaben primio vakcinu protiv kovida, u opisu na Jutjubu u jednoj od njegovih pesama proizvedenih na vrhuncu pandemije, pod nazivom „Pa Manyen m“ („Ne diraj me“), stoji „Nadam se uvek preduzimamo mere predostrožnosti da zaustavimo korona virus! Poslušajte savete nadležnih i budite na oprezu!“

U slučaju kolumbijske pozorišne glumice i pjevačice Mary Perdomo takođe se navodi da je njen vakcinalni status nejasan. 


Identičan članak objavili su i Nulta tačka i Epoha s različitim naslovima u kojima su insinuacije o vezi s vakcinacijom protiv Covid-19 još očiglednije.

Vakcina spašava?! Nastavlja se trend padanja i umiranja na u toku EMISIJA I NASTUPA (VIDEO) (Nulta tačka)

Cjepiva spašavaju? Nastavlja se trend iznenadnih smrti u raznim emisijama i javnim nastupima (Epoha)

Epoha u uvodu sadrži i rečenicu:

Cjepiva nastavljaju odnositi sve više žrtava diljem svijeta?

Smrt pjevača Mikabena s vakcinama su povezali/e i pojedini/e korisnici/e društvenih mreža. U sedmominutnom videu navodi se da je tokom tri mjeseca (do 19. oktobra) 53 izvođača/ice, među kojima je i Mikaben, umrlo, razboljelo se, imalo kolaps na sceni ili su otkazali/e turneju zbog zdravstvenih problema. 

Video je na Facebooku podijeljen uz implikaciju da su ovi slučajevi povezani s vakcinama. Iako se na snimku navodi da se ovaj broj odnosi i na otkazivanje turneja, u opisu objave se, međutim, govori o 53 zabavljača koji “umiru ili se ruše na pozornici”.

🔴53 zdrava zabavljača iznenada umiru ili se sruše na pozornici u samo 3 mjeseca‼️

"Nikad nisam vidio ovako nešto. Da, što se događa? Što se događa?"

"To je veliko pitanje. Što je uzrokovalo ovo?"

💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉

S druge strane, pronašli smo i objave koje ne sadrže ovakve direktne insinuacije (link, link). 

53 zdrava zabavljača iznenada umiru ili se sruše na pozornici u samo 3 mjeseca
"Nikad nisam vidio ovako nešto. Da, što se događa? Što se događa?"
"To je veliko pitanje. Što je uzrokovalo ovo?

 

Šta su činjenice?

 

Još od početka provođenja imunizacije, vakcine protiv Covid-19 neosnovano se optužuju za navodne iznenadne smrti, srčane napade te brojne druge zdravstvene probleme. Tokom prethodne godine Raskrinkavanje se u više navrata bavilo tvrdnjama da su vakcine protiv Covid-19 uzrok povećanog broja smrtnih slučajeva među sportistima/kinjama (link, link) ili pilotima/kinjama (link).

Sada su vakcine protiv ove bolesti bez ikakvih dokaza dovedene u vezu i sa slučajem pjevačice Mary Perdomo i smrti pjevača Mikabena.

Tvrdnje da su uzrok smrti haićanskog pjevača vakcine dijelile su se i na engleskom jeziku, o čemu je pisala američka platforma za provjeru činjenica Politifact. U analizi se navodi da ovakve tvrdnje nisu potkrijepljene dokazima.

Nismo pronašli dokaze koji bi poduprli tvrdnje da je Mikaben umro zbog vakcina protiv Covid-19. Zapravo, nismo pronašli ništa što bi dokumentovalo da je primio vakcinu protiv Covid-19.

Ove tvrdnje, koje se iznose bez dokaza, posljednji su primjer posebne vrste glasina koje prate smrtne slučajeve slavnih ličnosti tokom pandemije.

Vakcina se ne pominje ni u izjavama njegove porodice (link).

Haićanski pjevač je jedan od 53 izvođača/ice za koje se u sedmominutnom videosnimku navodi da su se tokom tri mjeseca umrli/e, razboljeli/e se, imali/e kolaps na sceni ili otkazali/e turneju zbog zdravstvenih problema. Raskrinkavanje nije provjeravalo sve slučajeve koji se pominju u videu, ali provjerom nekih utvrdili smo da nemaju veze s vakcinacijom niti su na bilo koji način povezani. 

U videu se, između ostalog, pominje i da je Justin Bieber otkazao turneju najavljenu za maj 2023. godine zbog paralize lica. U junu ove godine pisali smo o tome da nema dokaza da je njegova paraliza lica uzrokovana vakcinom protiv Covid-19.

Tačno je da je grupa Coldplay otkazala turneju zbog “ozbiljne upale pluća” pjevača Chrisa Martina. Ipak, ovu infekciju ne uzrokuju vakcine protiv Covid-19, već bakterije, virusi i gljivice.

Pjevačica Brandy Norwood je na svom Instagram profilu nakon hospitalizacije objavila da joj je potreban odbor “zbog dehidracije i slabe prehrane", o čemu su izvijestili i pojedini mediji. U članku CBS Newsa navodi se da je Norwood i ranije imala sličnih zdravstvenih problema te da je  2017. godine hospitalizovana nakon što je izgubila svijest na letu iz Los Angelesa za New York. Tada je rečeno da je uzrok bila iscrpljenost usljed previše posla i čestih letova tokom turneje.

Politifact je pisao o tome da nema dokaza da je vakcina protiv Covid-19 uzrokovala pad komičarke Heather McDonald te da mišićni spazam kod pjevačice Celine Dion nema veze s vakcinama.

Vakcine protiv Covid-19 su se kroz klinička ispitivanja i masovnu primjenu pokazale kao sigurne i efikasne. Neželjene reakcije su rijetke, a uprkos upornom ponavljanju dezinformatora/ki,  uzročna veza između smrti i vakcina potvrđena je tek u malom broju slučajeva.

Kolumbijska glumica Mary Perdomo, koja nastupa u mjuziklu “Mali princ”, onesvijestila se tokom nastupa u emisiji ”Día a Día”, emitovanoj na kanalu Canal Caracolo. O ovome su pisali brojni mediji u ovoj zemlji (link, link, link). Glumica se nakon ovog događaja oglasila na svom Instagram profilu porukom da je dobro, a na pitanje jednog pratioca šta je bio uzrok kolapsa, odnosno da li se radi o nesvjestici ili napadu, ona je odgovorila:

Nije bio napad. Bila je samo nesvjestica, očito sam hiperventilirala, a i nisam doručkovala, sve je to uticalo.  Uradiću, naravno, sve relevantne preglede. Hvala vam puno na brizi!

Iako je dosta kolumbijskih medija pisalo o ovom slučaju, Google pretragom na španskom jeziku nismo uspjeli pronaći nijedan izvještaj u kom se njena nesvjestica povezuje s vakcinom protiv Covid-19. Pretraga na engleskom jeziku s istim ključnim riječima dala je nekoliko rezultata koji vode na nekoliko profila i stranica poznatih po širenju dezinformacija. Na nekima od njih objavljen je tekst identičan onom koji se dijeli na našem govornom području.

Shodno navedenom, nedvosmislene implikacije da su smrt pjevača Mikabena i padanje u nesvijest glumice Mary Perdomo uzrokovani vakcinama protiv Covid-19 na portalima Nulta tačka i Epoha i ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Članak portala Dnevni puls ne sadrži jasne implikacije, ali bez ikakvog osnova propituje njihov vakcinalni status, te dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Facebook objave videa o 53 izvođača/ice koji/e su umrli/e, otkazali/e turneju ili imali/e kolaps na sceni, u čijem se opisu pominju vakcine, dobijaju ocjenu lažna vijest. Ostale objave videa dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke