Raskrinkavanje.ba

Neslani vic “Ivermektin doktora”: Nevakcinisani ipak imaju veći rizik od zaraze, hospitalizacije i smrti

Kratki videoisječak iz jutarnjeg programa K1 televizije, u kome doktor Borislav Antonijević manipulativno dovodi u pitanje svrsishodnost, ali i bezbjednost vakcina protiv Covid-19, podijelilo je desetine hiljada korisnika Facebooka.

U jutarnjem programu K1 televizije, 8.11.2021. godine, na temu vakcinacije protiv Covid-19 govorili su prof. dr Ana Mitrović Jovanović, prof. dr Vladimir Jakovljević i dr. Borislav Antonijević. 

 

Ubrzo nakon emitovanja emisije, na društvenim mrežama počeo se dijelili kratki snimak iz emisije, u kome doktor Antonijević, član “Ivermektin Viber grupe” i protivnik vakcinacije protiv Covid-19, kaže sljedeće:  

Kaže: Koja je razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih? Mogu li vakcinisani i nevakcinisani da obole od Covida? Mogu. Mogu li vakcinisani i nevakcinisani da prenesu Covid? Mogu. Mogu li vakcinisani i nevakcinisani da se razbole od Covida? Mogu. Mogu li da završe u bolnici? Mogu. Mogu li da završe na respiratoru i vakcinisani i nevakcinisani? Mogu. Mogu li umreti od Covida i vakcinisani i nevakcinisani? Mogu. Pa u čemu je onda razlika? Pa razlika je što nevakcinisani ne mogu umreti od vakcine. Uh.


Prvu objavu ovog snimka pronašli smo na Twitter profilu Aleksandar (Александар) istog dana kada je emisija emitovana. Video je objavljen i na Facebook stranicama Krajina u Srcu, LME 2.0, TPK NEWS, KC info, kao i na brojnim privatnim profilima. Neke od objava zabilježile su nekoliko hiljada podjela.


Citat Borislava Antonijevića o vakcinisanim i nevakcinisanim dijeli se i u formi statusa.

Na Facebook stranici Legende Domaćih Filmova i Serija 9.11. objavljen je nešto duži isječak iz emisije. Odgovarajući na pitanje voditeljke šta su posljedice vakcinacije o kojima priča, Antonijević je rekao da će ispričati “kratku šaljivu priču” i zatim naveo prethodno citirano. Na kraju je dodao da je to bolna istina.

 

Mediji nekritički prenijeli Antonijevićeve riječi

 

Antonijevićeve riječi je bez konteksta i kritičkog osvrta prenijelo i nekoliko medija. U članku portala Nulta tačka, koji je objavljen 9.11.2021, navodi se da je ovim riječima doktor “ućutkao sve koji propagiraju vakcinu”, pa i doktore koji su gostovali s njim u emisiji, a koji su iznosili suprotne stavove.

MENTALNA DOMINACIJA! DR BORISLAV ANTONIJEVIĆ U SRED JUTARNJEG PROGRAMA UĆUTKAO SVE ONE KOJI PROPAGIRAJU VAKCINU I ZATVARANJA! OVO DO SADA NISTE VIDELI (VIDEO)

Prava je retkost da na TV-u vidimo bilo koga ko ima drugačiji stav ili mišljenje od onog koje zahteva sistem ali desi se da ponekad neko “zaluta” i u tom jednom gostovanju potpuno dominira kako sa stavom tako i sa logikom.

Ovog puta je potpunu dominaciju nad provakserskim kolegama izvršio dr Borislav Antonijević koji je gostovao u jutarnjem programu televizije K1 kod poznate voditeljke Jovane Joksimović

Antonijević je gostovao zajedno sa još dvoje kolega sa prosistemskim stavovima koji su nakon njegovog pitanja i njegove konstatacije ostali bez teksta, tačnije niko od prisutnih nije imao ni odgovor, niti je imao snage da se nadoveže nakon što je dr Antonijević postavio logična pitanja i dao kratak ali ubitačan i sasvim logičan odgovor.

Članak Nulte tačke prenijeli su Srbija danas (.net), I1 info, Srbin, CG vijesti, Čivijaš radio. U svim člancima embedovan je pomenuti videoisječak iz jutarnjeg programa K1 televizije.

Portali Pravda (.rs) i Vaseljenska su u svojim člancima vakcine protiv Covid-19 nazvali eksperimentalnim. U njima se pogrešno tvrdi i da je Antonijević pomenute riječi izgovorio u programu televizije Prva.

DOКTOR ZAPUŠIO USTA SVIM POBORNICIMA EКSPERIMENTALNIH VAКCINA: Znate li u čemu je razlika? (VIDEO)

Dr Borislav Antonijević, jedan od doktora sa tzv. Invermektin grupe koja se našla na udaru medija i pobornika vakcinacije, u jutarnjem programu Prve zapušio je usta svim pobornicima eksperimentalnih vakcina koje imaju brojne nus pojave o čemu sve više medicinara progovara. On je u formi vica saopštio strašnu istinu.

Portal Ekspres vesti u svom članku ustvrdio je da je Antonijević uništio propagandu koja traje nekoliko mjeseci. A pored pomenutog snimka i citata, ovaj portal prenio je i Antonijevićevu  izjavu u kojoj on, pozivajući se na Evropsku agenciju za lijekove, tvrdi da je zabilježeno 27.247 smrtnih slučajeva od vakcine.

Doktor Borislav Antonijević u nekoliko sekundi uništava propagandu koja traje mesecima | VIDEO

(...)

On je naglasio da bi svi trebalo da znamo koje su moguće komplikacije primene vakcina. 

- Ima ih dosta. Evropska medicinska agencija za Fajzer vakcinu objavila je da može prouzrokovati teške alergijske reakcije, perikarditis... U podacima stoji da je do sada bilo 27.247 smrtnih slučajeva od vakcine. To do sada nikada nije bio slučaj. Zašto Srbija nema zvanične podatke o neželjenim efektima godinu nakon početka imunizacije? Poznajem ljude koji nisu uspeli da prijave neželjena dejstva u našoj zemlji. Imali su tahikardiju, vrtoglavicu, dezorijentaciju, bili dan do tri dana nemoćni i nisu mogli da ustanu iz kreveta.

 

Šta su činjenice?

 

Doktor Borislav Antonijević član je Viber grupe „Ivermektin preporuke“, u kojoj je nekoliko ljekara iz Srbije savjetovalo građane da za prevenciju i liječenje Covid-19 koriste Ivermektin, lijek koji se u Srbiji daje životinjama za liječenje parazita, a u humanoj medicini samo u izuzetnim slučajevima za teški oblik šuge, piše Raskrikavanje. Antonijević je zaposlen na Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front u Beogradu.

O tome da ne postoje dokazi o efikasnosti Ivermektina u liječenju Covid-19 Raskrinkavanje je pisalo u nekoliko analiza (link, link).

Premda je tačno da vakcinisani mogu da se zaraze virusom SARS-CoV-2 i da ga prenesu, da mogu dobiti teži oblik Covid-19, pa i umrijeti od posljedica ove bolesti, to ipak ne znači da je vakcinacija beskorisna ili opasna, što Antonijević implicira “kratkom šaljivom pričom”. Na ovo su, uostalom, upozorili/e i drugi/e učesnici/e emisije. Netačno je i da je jedina razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih što, kako Antonijević kaže, nevakcinisani ne mogu da umru od vakcine. 

Dostupni podaci pokazuju da vakcinisani protiv Covid-19 imaju značajno manji rizik od hospitalizacije i smrti u odnosu na one koji nisu vakcinisani. Manja je vjerovatnoća i da će se zaraziti, a samim tim i dalje prenositi virus.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije je 10. novembra 2021. objavio podatke prikupljene iz 21 zdravstvene ustanove ove zemlje. Podaci pokazuju da je u Srbiji značajno više hospitaliziranih i umrlih Covid-19 pacijenata/kinja bilo nevakcinisano.

Prema istraživanju koje su u septembru objavili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), na osnovu praćenja 600.000 osoba u 13 američkih država u periodu od aprila do jula,  nevakcinisani su imali 11 puta veću šansu da umru od Covid-19 i deset puta veću vjerovatnoću da će biti hospitalizovani u odnosu na vakcinisane. Nevakcinisani su, takođe, imali 4,5 puta veću šansu da se zaraze. O ovome su izvijestili brojni mediji, među kojima je AP.

Nakon značajnog širenja delta soja početkom ljeta, kako navode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, nevakcinisani su imali 4,5 puta veću vjerovatnoću da će se zaraziti u odnosu na potpuno vakcinisane, više od deset puta veću vjerovatnoću da će biti hospitalizovani i 11 puta veću vjerovatnoću da će umrijeti.

Slični su i CDC-ovi podaci za septembar. Nevakcinisani su, prema ovim podacima, imali oko 14 procenata veći rizik od smrti u odnosu na potpuno vakcinisane i gotovo šest puta veći rizik da se zaraze. 

Istraživanje naučne grupe Epi-Phare, koju su osnovali francuski fond zdravstvenog osiguranja i državna agencija za lijekove, pokazalo je da vakcinacija protiv Covid-19 smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 90 odsto kod ljudi starijih od 50 godina. Rezultati istraživanja objavljeni su 11. oktobra 2021.

Tvrdnjama doktora Antonijevića da “ne postoje razlike između vakcinisanih i nevakcinisanih” kad je riječ o obolijevanju od Covid-19 bavio se i AFP. U analizi objavljenoj 15.11. 2021. navodi se istraživanje objavljeno u časopisu Lancet 29. oktobra 2021, koje je pokazalo “da će 25% vakcinisanih dobiti infekciju od vakcinisanog člana domaćinstva, u poređenju sa 38% nevakcinisanih”. 

Osim toga, potpuno vakcinisane odobe koje se zaraze delta sojem korona virusa imaju brži pad srednje stope virusnog opterećenja nego nevakcinisani koji su inficirani, pokazuje studija.

Iako, kad je infekcija na vrhuncu, potpuno vakcinisane osobe sa probojnim infekcijama imaju slično virusno opterećenje kao i nevakcinisani i mogu preneti infekciju u domaćinstvu, uključujući i potpuno vakcinisanim kontaktima, "vakcinacija smanjuje rizik od infekcije delta sojem i ubrzava prestanak zaraznosti," zaključuje se u istraživanju.

Kako prenosi RTS u članku objavljenom 28.9.2021, Dom zdravlja u Kragujevcu objavio je rezultate istraživanja provođenog od jula, od kada je dominantan delta soj koronavirusa, koje je pokazalo da se i vakcinisani razbolijevaju, ali tri puta manje od nevakcinisanih.

Dakle, bez obzira na to što se i vakcinisani mogu zaraziti, dobiti teži oblik bolest ili umrijeti, dostupni podaci pokazuju da je vjerovatnoća da se to desi kod njih značajno manja nego kod nevakcinisanih.

Smrtni ishodi nakon vakcina nisu isto što i smrtni ishodi od vakcina
 

Kao “jedinu razliku između vakcinisanih i nevakcinisanih” doktor Antonijević navodi da vakcinisani mogu umrijeti od vakcina, a nevakcinisani ne. Portal Ekspres vesti prenio je i Antonijevićevu izjavu o tome da je zabilježeno 27.247 smrtnih slučajeva od vakcina. Upitan u emisiji odakle su ti podaci, on se pozvao upravo na EudraVigilance bazu podataka.

Kada je riječ o Srbiji, smrtni ishodi uzrokovani vakcinom do sada nisu zabilježeni. Jadranka Mirković iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije 2. novembra 2021. godine izjavila je za RTS da je u Srbiji zabilježeno 1.175 prijava na neželjene reakcije na vakcine te da nema smrtnih ishoda povezanih s vakcinacijom.

Na osnovu ovih prijava do sada, što se tiče Republike Srbije isključene su mogućnosti da je sama vakcinacija povezana sa smrtnim ishodom. 

U Srbiji je do sada admistrirano blizu 7,5 miliona doza vakcina protiv Covid-19.

Prijave potencijalnih neželjenih reakcija (za koje tek treba da se utvrdi da li su povezane s vakcinom) u Sjedinjenim Američkim Državama vrše se preko sistema VAERS. CDC navodi da je od 14. decembra 2020. do 15. novembra 2021. godine u SAD-u aplicirano više od 442 miliona doza vakcina protiv Covid-19. Za to vrijeme VAERS je primio 9.810 prijava smrti (0,0022%) među osobama koje su primile vakcinu. No, ovo ne znači da su prijavljene smrti uzrokovane vakcinama.

Pregled dostupnih kliničkih informacija, uključujući potvrde o smrti, obdukcije i medicinske kartone, nije utvrdio uzročnu vezu s vakcinama protiv COVID-19. Međutim, nedavni izvještaji ukazuju na vjerojatnu uzročnu vezu između Janssen vakcine protiv Covid-19 i TTS-a, rijetkog i ozbiljnog neželjenog događaja koji uzrokuje krvne ugruške s niskim brojem trombocita, što je uzrokovalo pet smrtnih slučajeva.

U Evropskoj uniji i Evropskoj ekonomskoj zoni potencijalne neželjene reakcije prijavljuju se EudraVigilance bazi podataka, koju vodi Evropska agencija za lijekove (EMA). AFP je sabrao prijavljene smrtne ishode nakon vakcinacije do 28. oktobra 2021. za sve vakcine koje se daju u EU.

Sabirajući brojeve za sve četiri vakcine, do 28. oktobra 2021. širom EU dato je 574,7 miliona doza vakcina. EMA je primila gotovo 750.000 prijava nuspojava, uključujući 7.526 prijava smrtnog ishoda (0.0013% od ukupnog broja datih doza).

I ovdje je riječ samo o mogućoj povezanosti s vakcinama. Na EudraVigilance stranici navodi se:

Informacije o sumnji na neželjene efekte ne treba tumačiti kao znak da lijek ili aktivna supstanca izazivaju zapaženi efekat ili da nisu bezbjedni za upotrebu. Samo detaljna evaluacija i naučna procjena svih dostupnih podataka omogućava izvođenje čvrstih zaključaka o prednostima i rizicima lijeka.

Nedavno objavljena studija CDC-a, koja je obuhvatila 11 miliona osoba, pokazala je da ne postoji povećani rizik od smrtnosti među osobama koje su primile vakcine protiv Covid-19 u odnosu na nevakcinisane. 

U opservacionoj studiji proučavani su podaci 6,4 miliona osoba vakcinisanih protiv Covid-19 (Pfizer, Moderna Johnson &/Johnson) i 4,6 miliona demografski sličnih nevakcinisanih osoba. Utvrđeno je da su oni koji su primili vakcinu imali niži rizik od smrtnosti nego oni u nevakcinisanoj grupi. 

Portali Vaseljenska i Pravda netačno nazivaju vakcine protiv Covid-19 eksperimentalnim.  Tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 nisu prošle neophodna istraživanja raskrinkali smo u ranijim analizama (link, link). Sve vakcine koje se koriste u Srbiji prošle su ispitivanja i odobrila su ih regulatorna tijela država u kojima se koriste.

Budući da vakcinisani/e protiv Covid-19 imaju značajno manje šanse da se zaraze, budu hospitalizovani/e ili umru, sve objave kratkog snimka na kome Antonijević poručuje da “ne postoji razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih”, kad je riječ o obolijevanju i posljedicama Covid-19, dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama. Istu ocjenu dajemo i medijskim izvještajima u kojima su nekritički prenesene Antonijevićeve riječi.

Snimku objavljenom na Twitter profilu Aleksandar dajemo ocjenu lažna vijest zbog tvrdnje da je “razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih” što nevakcinisani ne mogu umrijeti od vakcine. Istu ocjenu dajemo tvrdnji da je zabilježeno 27.247 smrtnih slučajeva od vakcina protiv Covid-19, objavljenoj na portalu Expres vesti. Ostala pojavljivanja ovih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. 

Zbog tvrdnje da su vakcine protiv Covid-19 eksperimentalne, članci portala Pravda i Vaseljenska dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

16.12.2021. Portal Ordinacija je 9.12.2021. prenio članak objavljen na portalu Pravda. U članku su riječi doktora Branislava Antonijevića prenijete bez konteksta i kritičkog osvrta. Vakcine protiv Covid-19 se, pritom, netačno nazivaju eksperimentalnim. 

Antonijevićeve riječi dijelile su se na društvenim mrežama u formi slike

Ove objave dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i manipulisanje činjenicama.

4.8.2022. Snimak “šale” doktora Borislava Antonijevića, u kom on dovodi u pitanje korisnost i sigurnost vakcina protiv Covid-19, ponovo se dijeli na Facebooku. Na stranici Narodni Krizni Štab BiH snimak je objavljen 28. jula 2022. godine i do vremena pisanja ove napomene pregledan je više od 3.500 puta. Shodno činjenicama navedenim u analizi, ova objava dobija ocjenu manipulisanje činjenicama. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 08.11.2021

Twitter profil: Twitter profil Aleksandar

Доктор Борислав Антонијевић у неколико секунди уништава пропаганду која траје месецима.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 09.11.2021

Nulta tačka: MENTALNA DOMINACIJA! DR BORISLAV ANTONIJEVIĆ U SRED JUTARNJEG PROGRAMA UĆUTKAO SVE ONE KOJI PROPAGIRAJU VAKCINU I ZATVARANJA! OVO DO SADA NISTE VIDELI (VIDEO)

Prava je retkost da na TV-u vidimo bilo koga ko ima drugačiji stav ili mišljenje od onog koje zahteva sistem ali desi se da ponekad neko “zaluta” i u...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 10.11.2021

Srbija Danas (.net): Др Борислав Антонијевић ућуткао све који пропагирају вакцину и затварања! (видео)

Права је реткост да на ТВ-у видимо било кога ко има другачији став или мишљење од оног које захтева систем али деси се да понекад неко “залута” и у то...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 09.11.2021

Čivijaš radio: MENTALNA DOMINACIJA! DR BORISLAV ANTONIJEVIĆ

Prava je retkost da na TV-u vidimo bilo koga ko ima drugačiji stav ili mišljenje od onog koje zahteva sistem ali desi se da ponekad neko “zaluta” i u...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 09.11.2021

CG vijesti: MENTALNA DOMINACIJA! DR BORISLAV ANTONIJEVIĆ U SRED JUTARNJEG PROGRAMA UĆUTKAO SVE ONE KOJI PROPAGIRAJU VAKCINU I ZATVARANJA! OVO DO SADA NISTE VIDELI

Prava je retkost da na TV-u vidimo bilo koga ko ima drugačiji stav ili mišljenje od onog koje zahteva sistem ali desi se da ponekad neko “zaluta” i u...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 09.11.2021

Srbin: Др Борислав Антонијевић ућуткао све који пропагирају вакцину и затварања! (ВИДЕО)

Права је реткост да на ТВ-у видимо било кога ко има другачији став или мишљење од оног које захтева систем али деси се да понекад неко “залута” и у то...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 09.11.2021

i1 info: Dr Antonijević: Ovo je glavna razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih

Prava je retkost da na TV-u vidimo bilo koga ko ima drugačiji stav ili mišljenje od onog koje zahteva sistem, ali desi se da ponekad neko “zaluta” i u...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 09.11.2021

Ekspres vesti: Doktor Borislav Antonijević u nekoliko sekundi uništava propagandu koja traje mesecima | VIDEO

Doktori Borislav Antonijević, Ana Mitrović i Vladimir Jakovljević žestoko su ukrstili argumente o vakcinaciji u studiju televizije K1.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 09.11.2021

Pravda: ДОКТОР ЗАПУШИО УСТА СВИМ ПОБОРНИЦИМА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИХ ВАКЦИНА: Знате ли у чему је разлика? (ВИДЕО)

Др Борислав Антонијевић, један од доктора са тзв. Инвермектин групе која се нашла на удару медија и поборника вакцинације, у јутарњем програму Прве за...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 11.11.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica Krajina u srcu

Koja je razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 10.11.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica LME 2.0

Dr. Borislav Antonijević - Koja je razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih?!

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 09.11.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica TPK NEWS

AJMO, NEKA NAM STRUKA OBJASNI - KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU VAKCINISANIH I NEVAKCINISANIH?

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 11.11.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica KC info

Razlika između vakcinisani i nevakcinisani

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 09.11.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica Legende Domaćih Filmova i Serija

DR BORISLAV ANTONIJEVIĆ🤔👨‍🔬⬇

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 09.12.2021

Ordinacija: DOKTOR ZAPUŠIO USTA SVIM POBORNICIMA EKSPERIMENTALNIH VAKCINA: Znate li u čemu je razlika?

Dr Borislav Antonijević, jedan od doktora sa tzv. Invermektin grupe koja se našla na udaru medija i pobornika vakcinacije, u jutarnjem programu Prve z...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 28.07.2022

Facebook profili i stranice: Narodni Krizni Štab BiH: Borislav Antonijević

 • Manipulisanje činjenicama