Zdravstveni radnik iz Zavidovića nije preminuo od “posljedica vakcinacije” protiv Covid-19

Društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini proširila se tvrdnja da je zdravstveni radnik iz Zavidovića preminuo od “posljedica vakcinacije”. Ipak, njegova smrt nije uzrokovana vakcinom, već infekcijom Covid-19.

Nakon što je počela imunizacija u regionu, dezinformacije o vakcinama poprimile su novu i posebno degutantnu dimenziju. Naime, već sedmicama unazad, razbolijevanja ili smrti javnih ličnosti neosnovano se dovode u vezu sa vakcinama i eksploatišu se od antivakcinaških “influensera” za promociju sopstvenih nenaučnih narativa. Takav je bio slučaj sa bolešću voditelja Zorana Kesića, o čemu smo pisali u ovoj analizi, ali se slično dešavalo i sa smrtima poznatih osoba, poput kompozitora Zafira Hadžimanova ili Đorđa Balaševića, koje su bez ikakvih osnova pripisane vakcini. 

Nedavno se po društvenim mrežama pronijela slična dezinformacija i o smrti zdravstvenog radnika iz Zavidovića Mensura Merdžanića, koji je preminuo 1. aprila 2021. godine. 

Portal Crna hronika, a zatim i još 17 portala, prenijeli su istog ili narednog dana vijest o njegovoj smrti, navodeći da je ovaj zdravstveni radnik preminuo od infekcije Covid-19. Kao izvor informacije da je smrt Merdžanića uzrokovana ovom bolešću, portal Crna hronika naveo je Facebook objavu Merdžanićevog kolege i prijatelja Jasmina Avdovića.

Uz Avdovića, i druge kolege/ice i prijatelji/ce Mensura Merdžanića javno su se oprostili/e od njega, te su u svojim oproštajnim porukama naveli da je preminuo od bolesti Covid-19. 

Istoga dana, na Facebook profilu Muhameda Mahmutovića, urednika portala Senzor, pojavila se  tvrdnja o povezanosti Merdžanićeve smrti sa vakcinacijom protiv bolesti Covid-19. Status je zatim uklonjen, ali su se screenshot Mahmutovićeve objave, kao i njegova tvrdnja, nastavili širiti Facebookom.

Facebook stranica zavidovici.info prekopirala je ovu tvrdnju, te svoju objavu “upotpunila” smrtovnicom pokojnog Merdžanića. Ni ove objave na Facebooku više nema, ali je screenshot objavljen na desetinama naloga, stranica i grupa na ovoj društvenoj mreži. Ovaj screenshot objavljen je na Facebook stranicama Gračanica Selo, Živinice i Jajce Blog, te u grupama Zenicka raja na facebook - u, VOX II i Vaccine Info (2.0). Kada je riječ o privatnim profilima, objava ove tvrdnje je najviše puta podijeljena sa profila Kadric Hanka, Mirela Alic i Merso Svire

Portali Hayat, 2. aprila, i Cazin (.net), dan kasnije, objavili su članke opremljene identičnim naslovom koji glasi: 

I NEBO JE PLAKALO U ZAVIDOVIĆIMA: KLANJANA DŽENAZA ZDRAVSTVENOM RADNIKU KOJI JE PREMINUO NAKON VAKCINE

U samim tekstovima vakcina se nigdje ne pominje, a navodi se i da je Merdžanić preminuo od posljedica zaraze koronavirusom. Objave na portalima Hayat i Cazin (.net) su, prema analizi Facebookovog alata CrowdTangle, ostvarile više od 1.300 interakcija na ovoj društvenoj mreži. 

Muhamed Mahmutović se, iako je originalnu objavu obrisao, na ovu temu vratio i 2. aprila 2021, kada je u objavi na profilu podijelio svoj tekst sa portala Senzor, uz opis:

Juče sam bio objavio vijest da je od posljedica vakcinacije umro zdrav čovjek u Zavidovićima. Na mene se obrušilo drvlje i kamenje onih kojima više nisu svete nikakkve knjige, sem onih koje pišu vladari današnje tame, a jutros mi se javio brat umrlog i rekao da nisam trebao obrisati, jer sam napisao istinu!

Dakle, kako Mahmutović tvrdi, brat preminulog Mensura Merdžanića mu je potvrdio da je “napisao istinu”, odnosno da je Merdžanić zaista preminuo od posljedica vakcinacije. Kako u prepisci u komentarima na ovoj objavi Mahmutović navodi, opet navodno prema riječima njegovog brata, Merdžanić je primio AstraZeneca vakcinu i “bio zdrav 100%”.

Mahmutović, ipak, ne nudi nikakve dokaze ni za tvrdnju da je Merdžanić zaista preminuo od posljedica vakcinacije, niti da je to potvrdio njegov brat. 

Zvanični zdravstveni podaci, u koje se ubrajaju informacije kako o uzroku smrti, tako i o tome da li je neko vakcinisan, privatni su, te ih može objaviti samo porodica ili neko blizak pacijentu. Institucije ih, u cilju zaštite privatnosti pacijenta, ne mogu javnosti davati, te ni iz Doma zdravlja Zavidovići nisu željeli odgovoriti na naša pitanja o zdravstvenim podacima preminulog Mensura Merdžanića. Zvaničnih podataka o tome kada je Merdžanić vakcinisan, stoga, nema. Kao uposlenik Doma zdravlja Zavidovići, on se mogao vakcinisati 11. marta 2021. godine, kada je, kako se navodi na zvaničnoj web stranici Zeničko-dobojskog kantona, vakcinisano četrdeset radnika ove ustanove; ili se mogao samoinicijativno vakcinisati u Srbiji krajem marta, kada je to učinilo dosta bh. građana/ki.

Obratili smo se, stoga, Jasminu Avdoviću, čija je Facebook objava i bila izvor medijima koji su izvijestili o Merdžanićevoj smrti. 

Kako je Avdović u našoj prepisci istakao, Merdžanić jeste primio prvu dozu vakcine AstraZeneca, ali ta činjenica nema veze sa njegovom smrću. Dogodilo se naprosto to da je Merdžanić imao kontakt sa virusom SARS-CoV-2 u približno isto vrijeme kada je i vakcinisan, to jest, da je već bio izložen virusu neposredno prije ili nakon imunizacije. Avdović navodi da to nije jedini takav slučaj koji mu je poznat, te da je i njegov drugi kolega, iz Doma zdravlja Ilidža, bio izložen kontaktu sa virusom na isti dan kada je vakcinisan, te je razvio simptome bolesti i testom je potvrđeno da je bio pozitivan na SARS-CoV-2. 

Avdović navodi da ovakvi slučajevi mogu laike navesti na pomisao da su se vakcinisane osobe “zarazile od vakcine”. Tako nešto nije moguće čak ni kada se radi o “klasičnim” vakcinama koje sadrže atenuirani virus (oslabljeni ili umrtvljeni virus, koji može izazvati imunološki odgovor, ali ne može dovesti do bolesti, to jest zaraziti organizam). Avdović navodi da su, kada je u pitanju Covid-19, takve vakcine one koje su proizvedene u Kini, Sinopharm i Sinovac, koje predstavljaju inaktivne vakcine, što će značiti da je za njihovu izradu upotrijebljena tehnologija umtrvljenog virusa. Ove vakcine, inače, nisu u upotrebi u Bosni i Hercegovini, te su zdravstveni/e radnici/e - to jest, malobrojni među njima koji su do sada vakcinisani - primili AstraZeneca (Vaxzervia / Covishield) vakcinu. Kako je objašnjeno na blogu vakcine.ba, ovo je vektorska vakcina bazirana na adenovirusu koji inficira šimpanze, a za čovjeka je bezopasan i ne može se replicirati. Ova vakcina ne sadrži oslabljeni virus SARS-CoV-2, već samo gen virusa SARS-CoV-2 za sintezu Spike proteina, koji izaziva imunološku reakciju i na taj način stvara zaštitu od zaraze ovim virusom.  

Nadalje, Avdović objašnjava kako primljena jedna doza vakcine Merdžaniću nije mogla dati zaštitu u tako kratkom roku. Period koji treba proći od primanja prve do primanja druge doze vakcine AstraZeneca iznosi četiri do 12 sedmica, a najčešće se revakcinacija vrši nakon tri mjeseca od prve doze. Dakle, da bi neko bio potpuno vakcinisan vakcinom ovog proizvođača, a time i stekao imunitet, neophodno je primiti dvije doze vakcine. Ako se Merdžanić i vakcinisao sredinom marta ove godine, ne postoji mogućnost da je do smrti primio i drugu dozu vakcine. 

Kako za puno dejstvo ove vakcine ipak treba dobiti dvije doze, cinjenica da je vakcinisan u momentu kada je vec bio izlozen virusu ili je neposredno nakon vakcine bio izlozen virusu, period sada dokazivo krace inkubacije na ovaj virus (vise to nije 14 vec do 6 dana), neupucenima sada izgleda kao period nakon kojega se on kao i Vernes razbolio od covid-19 i to nakon vakcinacije. 

Dakle, Mensur Merdžanić je bio vakcinisan prvom dozom vakcine protiv bolesti Covid-19, ali još uvijek nepotpuna imunizacija nije mogla spriječiti infekciju i razvoj teže kliničke slike. Tragična smrt ove mlade osobe posljedica je infekcije virusom SARS-CoV-2, do koje je došlo prije ili neposredno nakon vakcinacije. Postojanje perioda inkubacije nakon infekcije rezultiralo je da se bolest razvije tek nakon što je primio prvu dozu vakcine. 

Budući da ne postoje zvanične informacije niti bilo kakve realne indicije da bi smrt Mensura Merdžanića mogla biti povezana sa vakcinacijom protiv bolesti Covid-19, iznošenje ovakvih insinuacija može biti veoma opasno. 

Tvrdnju da je Mensur Merdžanić preminuo od “posljedica vakcinacije” ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da njegova smrt nije povezana sa vakcinom protiv Covid-19, već je uslijedila nakon infekcije ovom bolešću.

Člancima portala Hayat i Cazin (.net) dajemo ocjenu klikbejt, budući da se, za razliku od naslova, vakcina ne pominje nigdje u tekstu. 

Napomena:

20.4.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Cazin (.net) ispravio je svoj članak, te dobija i ocjenu ispravljeno.

2.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Hayat ispravio je svoj članak, te dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 16. 04. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Dodik nije otkrio zašto se povlači iz Predsjedništva

Intervju s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, u kojem je priznao...

Lažna vijest Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Ignorisanje demantija i vakcine protiv majmunskih boginja

Raskrinkavanje je u sedmici iza nas analiziralo niz dezinformacija koje su...

Lažna vijest
Putin u Ukrajini ne uklanja laboratorije za biološko oružje

Teorije zavjere da Rusija u Ukrajini uklanja laboratorije za biološko oružj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me