Željko Ražnatović Arkan nije živ - osim u klikbejt naslovima

Nekoliko anonimnih portala je u oktobru 2020. objavlilo članke sa naslovima u kojima se tvrdi da je Željko Ražnatović Arkan živ. Radi se klasičnim primjerima klikbejta, koji se vraćaju iznova.

Srbijanski tabloid Alo je 26.7.2020. objavio članak sa naslovom:

Veljko Ražnatović snažnim rečima svima stavio do znanja: "Živ je Arkan, mrtav nije!"

U članku se navodi da je Veljko Ražnatović, sin Željka Ražnatovića Arkana, ratnog komandanta i jedne od glavnih figura beogradskog podzemlja koji je ubijen 15.1.2000. godine u Beogradu, na svom Instagram profilu podijelio pjesmu, čiji posljedni stihovi glase “živ je Arkan, sa nama je, iako na nebu živi”. Oprema članka uključuje i screenshot Instagram storyija koji je objavio Veljko Ražnatović.

Sin balkanske zvijezde, Veljko Ražnatović, često na svom Instagram nalogu objavljuje fotografije posvećene njegovom pokojnom ocu, Željku Ražnatoviću Arkanu.

Ovog puta je otišao korak dalje, pa je objavio cijelu pjesmu posvećenu ocu, koja će, po svemu sudeći, svima natjerati suze na oči.
Poruka koju je Veljko želio da prenese ovim jeste da će njegov otac uvek biti u njihovim srcima, te da ga nikad neće zaboraviti.

Portali Espreso i Infopedija su prenijeli taj članak 26.7.2020, a portal Otprilike novo ga je objavio 31.8.2020. No ti portali su svoje objave opremili naslovima u kojima nema sumnje da je sin ubijenog Ražnatovića izjavio kako je Arkan zapravo još uvijek živ.

ŽIV JE ARKAN, MRTAV NIJE! Veljko Ražnatović napisao ovo, SRBIJA U NEVERICI (Espresso, 26.7.2020.)
ARKAN JE ŽIV! VELJKO POTVRDIO SRETNE VIJESTI, EVO GDJE SE NALAZI! (Infopedija, 26.7.2020.)
Arkanov sin zaprepastio cijelu javnost: Živ je Arkan, procurile i slike, Srbija u nevjerici (FOTO) (Otprilike novo, 31.8.2020.)

Identičan članak objavljen je i na portalu Novi 18.10.2020. i opremljen je jednako manipulativnim naslovom. 

ARKAN JE ŽIV! VELJKO RAŽNATOVIĆ PODIJELIO SLIKU: Cijela Srbija na nogama, NIJE MOGUĆE (FOTO)

Članak sa istim naslovom su prenijeli Glas regije, Nezavisni portal, Brzi kolači, Balkanoteka24h, Glamur press  i Itcbuss.

Brojne Facebook stranice, kao što su Budi čovjekVolim te, Balaševizam i druge, podijelile su linkove na ove članke u svojim objavama. 

Iako je iz samog članka jasno da Veljko Ražnatović nije rekao kako je njegov otac živ, te da je podijelio pjesmu u kojoj Arkan “živi” simbolički, naslovi gore pomenutih portala ne ostavljaju prostor sumnji da je on rekao kako je Arkan zaista živ, što je opisano kao “sretna vijest” koja je “zaprepastila” i “digla na noge Srbiju”, a neki od njih obećavaju i slike kao dokaz za tu “vijest”.

O portalu Novi i “farmi klikova” vezanoj za ovaj portal, te načinu na koji ovaj portal funkcioniše i ostvaruje ekonomsku dobit nudeći svojim čitateljima/kama klikbejt članke o estradnim ličnostima, ali i izmišljene ispovijesti, pisali smo detaljno u analizi koju možete pročitati u cjelosti na linku ispod:

Analiza
“Farma klikova”: Novi.ba

Mreže Facebook i web stranica koje linkaju jedne na druge, to jest “farme p...

30.07.2019

Raskrinkavanje je o portalu Novi pisalo i u martu ove godine, mjesecu u kome je u Bosni i Hercegovini proglašena pandemija virusa SARS-CoV-2. Upravo u tom mjesecu na portalu Novi je objavljen niz dezinformacija vezanih za pandemiju. Detaljnije o tome možete pročitati u analizi na linku ispod:

Analiza
Novi.ba: Epidemija dezinformacija koju prati više od 7 miliona korisnika Facebooka

Od početka pandemije koronavirusa SARS-CoV-2, na portalu Novi je objavljen...

09.04.2020

Teorije zavjere

Na portalu Express tabloid je 25.1.2020. objavljen članak o različitim teorijama zavjere u kojima je Arkan još uvijek navodno živ. Članak je opremljen naslovom:

NAKON 20. GODINA NOVE TEORIJE ZAVJERE O UBISTVU RATNOG ZLOČINCA: Arkan je živ, Ceca ga izdržava i maltretira

Anonimni portal Prenosimo je preuzeo taj članak i objavio ga 11.9.2020. sa naslovom:

Arkan je Ziv, I Ceca ga izdrzava u Tajnosti, ovo Su Krili od Citavog Svijeta (Video)

Taj portal je članak objavio ponovo 20.9.2020. a preuzeli su ga i anonimni portali  IgzanimljivostiKurir365 i Balkanjero, sa identičnim naslovima.

Portal Prenosimo i njegov sadržaj, koji zapravo i nema informativnu vrijednost, smo analizirali u septembru ove godine. Ustanovili smo da je riječ o portalu pokrenutom u septembru 2020. godine. Poput portala Novi, i Prenosimo se služi klikbejt naslovima, mahom o estradnim ličnostima, kako bi ostvario ekonomsku dobit. Detaljnije o tome možete pročitati u analizi na linku ispod:

Novi portal za zaradu od klikova: Prenosimo.info i njegov bezinformativni sadržaj

Svrha postojanja portala koji se predstavljaju kao “informativni”, a objavl...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano 30.09.2020

Tvrdnju da je “Arkan živ” u naslovu članka na portalu Espreso ocjenjujemo kao lažnu vijest, a člancima sa istom tvrdnjom na drugim portalima dajemo ocjenu prenošenje lažne vijesti. Budući da je iz analiziranih članaka jasno da je njegov sin Veljko podijelio fotografiju pjesme u kojoj je njegov otac “živ” simbolički a ne stvarno, naslove tih članaka ocjenjujemo i kao klikbejt.

Portal Alo je za razliku od analiziranih naslova u svom imao navodnike na stihove “živ je Arkan, mrtav nije”, što je razlog zbog čega nije ocijenjen u ovoj analizi jer navodnicima uz stihove se ipak čitatelji/ke navode na zaključak da je riječ o simboličnoj poruci.

Ocjene lažna vijest i klikbejt dajemo i naslovu članka na portalu Prenosimo, budući da je u članku objašnjeno kako je tvrdnja da je “Arkan živ” dio zavjerološkog narativa. Sve kasnije objave ovog članka sa identičnim naslovom ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti i kao klikbejt.

Napomena 10.2.2021. 

Tvrdnje da je Željko Ražnatović Arkan živ objavljivane su i tokom 2021. godine. Na portalu Orginalno objavljena su dva članka sa ovim tvrdnjama. Prvi, objavljen 1.2.2021, imao je sljedeći naslov:

“CIJELI BALKAN U ŠOKU ­ARKAN JE ŽIV: Pogledajte dokaz da je bio u…”

U članku od svega tri rečenice se navodi da “Arkan navodno nije mrtav”, da je “umro pod sumnjivim okolnostima” koje nisu razjašnjene, te da je živ i uživa u slobodi.

“Jedan od najzloglasnijih ratnih zločinaca i kriminalaca s ovih prostora, navodno nije mrtav. Arkan je nakon podignute Haške optužnice za ratni zločin umro pod sumnjivim okolnostima. Njegova “SMRT” još nije razrješena, možda nema ni potrebe, jer kako utvrditi nečiju smrt ako ta osoba uopšte nije mrtva, već je živa i uživa u slobodi. Pogledajte ovaj šokantni snimak:”

Navedeni “šokantni snimak” ne može se učitati. Identičan članak objavljen je i 6.2.2021. na ovom portalu, sa naslovom:

“Večeras CIJELA NAŠA REGIJA U ŠOKU ­ARKAN JE ŽIV: Pogledajte snimili ga sa sinom”

Oba članka portala Orginalno ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. S obzirom da se u člancima ne nalazi nikakav “dokaz” niti se može pogledati bilo kakav snimak “sa sinom”, navedeni članci dobijaju i ocjenu klikbejt.

Napomena: 17.2.2021.

Dana 17.2.2021. kontaktirala nas je redakcija portala Espreso sa napomenom da je ispravila članak koji je ocijenjen u ovoj analizi, a koji zbog toga dobija i ocjenu ispravljeno.

Napomena: 14.7.2021.

Tvrdnje da je Željko Ražnatović Arkan živ bile su aktuelne na anonimnim portalima i u maju 2021. godine. Tako je, 21.5.2021. godine, na portalu Extra vijesti 24h objavljen sljedeći članak:

"CELA SRBIJA U ŠOKU! ARKAN JE ŽIV! NJEGOV SIN VELJKO PODELIO SLIKU: SVI NA NOGAMA, MA OVO NIJE MOGUĆE! (FOTO)"

No, u samom članku je objavljena slika pjesme sa Instagrama Veljka Ražnatovića, dok u samom tekstu piše da je Arkan "ubijen prije nešto više od 20 godina". 

Zatim je, idući dan, na portalu Sve za vas objavljen članak popraćen naslovom istim naslovom. 

Oba članka zbog netačne tvrdnje da je "Arkan živ" napisane u naslovu dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti i klikbejt. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 23. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Jesu li državljani BiH među “vodećim kriminalcima” u Austriji?

Mnogobrojni domaći portali objavili su, pozivajući se na izvještaj austrijs...

Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o "obustavljanju chemtrailsa" u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me