Raskrinkavanje.ba

Nezavisne → Albanija greškom objavila tajni spisak špijuna koji vršljaju po regionu i Srbiji

24.12.2018
Tekst članka

Vlasti Albanije učinile su dosad u svijetu neviđeni potez - objavili su na internetu osjetljive informacije o svojim najznačajnijim obavještajnim operativcima.

Informacije uključuju detalje o njihovom identitetu, vozilima, operativnim ulogama, kretanju i svakodnevnim navikama, piše britanski list "Independent".

Vjeruje se da je ovo veliko i potencijalno veoma opasno kršenje propisa koje bi moglo da ima međunarodne posljedice.

Na sajtu Ministarstva finansija objavljeni su čak i podaci o plati i zaradi, a puno je podataka o državnoj obavještajnoj službi, uključujući informacije o lokaciji terenskih kancelarija, podizanju gotovine, kao i tehnički detalji u vezi sa mehaničarima koje operativci koriste.

Na listi su imena i brojevi ličnih karata agenata u službi, koja poznata pod skraćenicom ŠIŠ, a koji djeluju u Albaniji i inostranstvu, uključujući osjetljive pozicije u sjedištu NATO-a u Briselu.

Objavljena su imena, pozicije, plate i troškovi najmanje osam viših tajnih albanskih operativaca, od kojih neki rade pod diplomatskim pokrićem u Belgiji, Grčkoj, u samoproglašnom Kosovu, Italiji, Makedoniji i Srbiji, navodi "Independent".

ŠIŠ je albanska obavještajna agencija koja operiše u zemlji i inostranstvu i odgovara direktno premijeru Ediju Rami. Ima pet organizacionih struktura: operativnu, spoljnoobaveštajnu, kontraobaveštajnu, službu za borbu protiv organizovanog kriminala i antiterorističku jedinicu.

Spisak obavještajaca - Dvojica u sedištu NATO

Zahvaljujući ovoj brljotini, sad se zna da im dva čovjeka sjede na vrlo osjetljivim pozicijama u sjedištu NATO u Briselu. Ostali su na visokim diplomatskim pozicijama u Belgiji, Grčkoj, u Srbiji i južnoj srpskoj pokrajini Kosovu, Italji i Makedoniji.

Ove svoje špijune je odala Albanija:

1. Ferdinand Nuku

2. Kujtim Prifti

3. Robert Tuci

4. Nestor Babameto

5. Astrit Kinani

6. Nevzat Šehu

7. Tonin Prendi

8. Bardok Gega

9. Hazbi Brahja

Sada NATO ima ozbiljan problem, jer onaj ko uđe u albanski sistem, ulazi i u NATO sistem. Alijansa je objavila uzbunu najvišeg stepena ne samo zato što su agenti morali hitno da budu povučeni sa terena već i zbog straha da je njihova špijunska mreža otkrivena i u drugim dijelovima svijeta.

"Možete da objavite svoj budžet. Ali da objavite imena i druge detalje o agentima - pa to je suludo!" - kaže za Independent jedan operativac američke CIA koji je želio da ostane anoniman.

"Svi ovi detalji objavljeni su zato što ih je sama institucija (ŠIŠ) dala uz spisak za isplatu plata. Nije trebalo da stavljaju tako povjerljive informacije među redovne račune", kaže za Independent izvor u albanskom Ministarstvu finansija koje je objavilo podatke.

Članak indeksiran 28.12.2018. Zadnji put osvježen 28.12.2018.

Ocijenjeno u analizi