Raskrinkavanje.ba

Nezavisne → Ambasada Rusije: Lažu Amerikanci, ne mi

27.02.2022
Tekst članka

SARAJEVO - Ambasada Rusije reagovala je danas na video koji je Ambasada SAD objavila na svojoj Instagram stranici, u kojem se tvrdi da je Rusija lagala da neće sprovesti invaziju na Ukrajinu.

"Kao i obično, lažu sami Amerikanci. Jer nema 'invazije'. Umjesto toga postoji specijalna vojna operacija radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima. Demilitarizacija - jer su upravo SAD bile one koje su stajale iza pumpanja kriminalne bande oružjem, kojim se varvarski uništavalo civilno stanovništvo Donjecka i Luganska, uključujući i djecu", navode iz Ambasade Rusije.

Oni optužuju SAD za ometanje dijaloga unutar BiH i postavljanje konstitutivnih naroda u BiH jedni protiv drugih jer se protive ukidanju OHR-a kojeg Ambasada Rusije naziva anahronim spoljnim protektoratom.

"U isto vrijeme Vašington takvu BiH 'pažljivo' gura u EU kako bi je - poput Kosova - iskoristio kao 'fitilj' protiv svog geopolitičkog protivnika odnosno EU. To je istina, iako u svjetlu trenutne imaginarne solidarnosti između Amerike i Evrope 'po ukrajinskom slučaju', takva izjava može izgledati pretjerano. Ali doći će trenutak istine. SAD nisu 'dokazani prijatelj', već iskusni predator, koji će, inače, bez oklijevanja prepustiti svoje saveznike svojoj sudbini ako mu se prikliješti rep", ustvrdili su oni. 

Dodaju da su SAD natrpale Ukrajinu biolaboratorijama koje su možda korištene za "proučavanje metoda za uništavanje ruskog naroda na genetskom nivou".

U Ambasadi vojnu operaciju u Ukrajni nazivaju denacifikacijom jer su, kako tvrde, SAD te koje su podsticale neonacističku taktiku i strategiju banderovaca iz Kijeva, suštinski su sprječavale Ukrajinu, kao stranku Sporazuma iz Minska, da ispuni svoje obaveze.

"Čak i samu skraćenicu USA neki Amerikanci dešifruju kao United States of Anxiety, Sjedinjene Države anksioznosti. Upravo je anksioznost, a mi bismo dodali i laž, ono što SAD donose cijelom svijetu", naglasili su.

 

 

Članak indeksiran 09.03.2022. Zadnji put osvježen 09.03.2022.

Ocijenjeno u analizi