! / Europska unija planira uvesti sankcije Miloradu Dodiku?

Izvor/medij: Radio Sarajevo
Ocjena: Neprovjereno
Raskrinkano u: Američki “obavještajni izvori”, Evropska unija i sankcije Dodiku

Američki portal U.S. Intelligence News u tekstu „Europska unija planira uvesti sankcije Miloradu Dodiku“ podsjeća da je Ministarstvo finansija SAD-a već uvelo sankcije protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

U.S. Intelligence News u teksu „Europska unija planira uvesti sankcije Miloradu Dodiku“ - undefined

FOTO: Screenshot: U.S. Intelligence News u teksu „Europska unija planira uvesti sankcije Miloradu Dodiku“

Sankcije koje je uvela Kancelarija za kontrolu stranih sredstava (OFAC) Ministarstva finansija dozvoljavaju američkim vlastima da blokiraju pristup Milorada Dodika bilo kojoj njegovoj imovini ili imovini pod jurisdikcijom SAD-a.

Američki portal dalje navodi razloge zbog kojih bi Milorad Dodik mogao biti sankcioniran od strane Evrospke unije a oni se odnose na ponašanje vlasti i policije Republike Srpske prema demonstrantima iz grupe „Pravda za Davida“.

„Ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, jednakost, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava - ove vrijednosti ugrađene su u ugovore EU. Povelja EU o temeljnim pravima je jasna i snažna izjava o pravima građana EU. Stoga bi sankcije EU mogle uključivati i daljnja ograničenja za Republiku Srpsku, uz napomenu da nasilna represija protiv pokreta 'Pravda za Davida' u vezi sa slučajem David Dragičević, kada je brutalna policijska akcija protiv demonstranata 'Pravde za Davida' šokirala savjest svijeta, zahtijeva puna istraga o užasnom napadu 25. decembra 2018. na Trgu Krajine u Banjoj Luci, gdje je policija samovoljno privodila mirne prosvjednike, uključujući starije ljude i djecu“, navodi se u tekstu.

Dodaje se da video snimci hapšenja Davidovih roditelja Davora Dragičevića i Suzane Radanović koji traže pravdu za svog pokojnog sina izazivaju snažne emocije i šokiraju svijet.

„Davor Dragičević pokrenuo je protestni pokret 'Pravda za Davida' koji je prerastao u najveću antivladinu demonstraciju u BiH u posljednjih nekoliko decenija“, podsjeća američki portal.

Vlada Republike Srpske također mora poduzeti hitne mjere kako bi poštovala pravo ljudi na slobodu izražavanja.

„Sankcije EU mogu uključivati i embargo na (policijsku) opremu koja bi se mogla koristiti za unutrašnju represiju“, navodi U.S. Intelligence News.

Članak indeksiran 11. 02. 2019 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me