Raskrinkavanje.ba

Nezavisne → Gruzija: Demonstranti pokušavaju da preuzmu vlast na silu metodama srpske NVO

08.05.2024
Tekst članka

MOSKVA - Služba državne bezbjednosti Gruzije saopštila je danas da je cilj organizatora protesta protiv usvajanja zakona "O transparentnosti stranog uticaja" u toj zemlji da nasilno preuzmu vlast koristeći metode "srpske nevladine organizacije CANVAS".

"Da bi se demoralisali i provocirali policajci, koriste se metode povezane sa organizacijom obojenih revolucija, kao što su zastrašivanje, mito, sceniranje njihovog prelaska na stranu demonstranata, što ima za cilj raspad državnih struktura i preuzimanje vlasti silom", piše u saopštenju gruzijske službe, prenosi Tanjug.

Dodaje se da je među organizatorima protesta "dio Gruzijaca koji se bore u Ukrajini", a da je njihova namjera organizovanje "destruktivnih i nasilnih scenarija" finansiranih od inostranih stranaka i nevladinih organizacija, prenose RIA Novosti.

Organizator protesta, prema navodima službe, dobijaju novac iz inostranstva u formi kripto valuta.

Parlament Gruzije je 1. maja usvojio prijedlog zakona "O transparentnosti stranog uticaja" u drugom čitanju, kojim se predviđa da organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruju kao "agenti za strane interese".

Od takvog zakona se odustalo prošle godine zbog masovnih protesta, ali je u aprilu ove godine vladajuća stranka "Gruzijski san" predložila skoro identičan zakon, sa izmjenom da se umjesto termina "agent za strane interese" koristi "organizacija koja radi za strane interese".

CANVAS, odnosno Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije, osnovali su 2005. godine Slobodan Đinović i Srđa Popović sa ciljem, kako je navedeno na sajtu te NVO, zalaganja za upotrebu nenasilnog otpora u unapređenju ljudskih prava i demokratija.

Članak indeksiran 23.05.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi