Raskrinkavanje.ba

Nezavisne → Ivancov: Rusija oduvijek štiti slovo Dejtona

21.11.2018
Tekst članka

ISTOČNO SARAJEVO - Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je Srni da Rusija u kontinuitetu štiti Dejtonski mirovni sporazum, jer taj dokument čuva integritet BiH, oba njena entiteta i tri konstitutivna naroda.

On je istakao da nije čudno to što se u Republici Srpskoj godišnjice parafiranja ovog sporazuma obilježavaju kao praznik.

"Dejtonskim mirovnim sporazumom nije samo završen rat u BiH, nego su i postavljeni temlji za uspostavljanje savremenih odnosa i sistema u BiH", rekao je Ivancov u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, to ima poseban značaj za Republiku Srpsku, jer Dejtonski mirovni sporazum čuva bezbjednost i razvoj Srpske.

"Ovoj principijelnoj temi posebnu podršku dalo je rukovodstvo Republike Srpske, a naročito Milorad Dodik, novi srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH", istakao je ruski ambasador u BiH.

Danas su se navršile 23 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.  

Članak indeksiran 12.12.2021. Zadnji put osvježen 12.12.2021.

Ocijenjeno u analizi