MRŽNJA, STRAH I NASILJE: Ovo je pravo lice migranata!

Izvor/medij: Dnevno.hr
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: I pri prenošenju činjenica - klikbejt

Otkako je prošlog tjedna došlo do migrantskog proboja policijskog kordona u Velikoj Kladuši i pokušaja ulaska na teritorij Republike Hrvatske, vidljivo je kako raste histerija oko migranata.

Društvene mreže i portali objavljuju cijeli niz, vijesti i tvrdnji o migrantima, međutim jesu li sve istinite?

Možda vam je poznat naslov “Migranti pokušali prošvercati čak 52 tone oružja i streljiva preko granice! Što nam se sprema?” sa portala ‘4dportal‘ i facebook stranice ‘Konflikt‘ koji su kako otkriva  portal Raskrinkavanje.ba reciklirali lažnu vijest iz 2015. godine i predstavili je kao integralni dio članka koji su preuzeli sa stranice ‘Večernjeg lista’.

Naveli su kako je “Zagrebački Večernji list 28.6. objavio članak pod naslovom: „Migranti na novoj balkanskoj ruti kojom se godinama krijumčare oružje i droga“. Riječ je o reportaži sa granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u kojoj se, između ostalog, kritikuje „liberalan“ odnos bosanskohercegovačkih vlasti prema migrantima.

“Čak 52 tone oružja i streljiva u velikim dvostrukim kontejnerima pratili su migrante u Europu, u grčke kampove za migrante, pretvarajući se da su namještaj, ali ih je grčka granična policija otkrila u 14 kontejnera. Koji nas neredi očekuju uskoro diljem Europe i koliko je do sada kontenjera prošlo ispod radara, možemo samo nagađati.”

Radi se o lažnoj vijesti staroj tri godine, o kojoj je fact-checking portal “Snopes” pisao u septembru 2015. godine, a potom još jednom u istom mjesecu 2016. Naime, 13. septembra 2015. na Facebook grupi registrovanoj na Malti pojavile su se fotografije carinskih i policijskih službenika Grčke sa sljedećim opisom:

Grčka carina i policija zaplijenile su 14 kontejnera punih naoružanja i municije deklarisanih kao plastični namještaj namijenjen za izbjegličke kampove u Evropi. Da li je ovo povratak Trojanskog konja?

Ispostavilo se, međutim, da je riječ o pošiljci oružja koja je išla u suprotnom pravcu, iz Turske u Libiju, koja se nalazi pod UN-ovim embargom na uvoz naoružanja. Turske vlasti su tada potvrdile da je pošiljka krenula iz Turske, ali da je bila dokumentirana i namijenjena policijskim snagama Sudana.

Isti navod ponovo se pojavio na Facebooku sa novom tvrdnjom: da je proizvođač zaplijenjenog oružja čija se oznaka nalazi na pakovanjima (YAVEX USA) licenciran za proizvodnju oružja na Floridi, u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, ni to nije promijenilo činjenicu da je originalna tvrdnja lažna i da destinacija ove pošiljke oružja nije bila Evropa, nego sjever Afrike.

Tvrdnje iznesene u naslovu i dijelovima koji su dodati prenesenom članku ocjenjujemo kao lažnu vijest. “Prepakivanje” članka “Večernjeg lista” uz naslov i ilustraciju koji ne odgovaraju originalnom sadržaju, ocjenjujemo kao klikbejt, demantirao je u potpunosti lažnu vijest Raskrinkavanje.ba

Mislite da su svi migranti potencijalni silovatelji?

“Migranti su pošast, silovatelji i špiljski ljudi.” jedni su od mnogobrojnih komentara mržnje koje je lako naći na mnogobrojnim vijestima raznih portala vezane za temu migranata.

Jedan od najgorih serijskih silovatelja u Njemačkoj doveden je pred sudom 2011. Priznao silovanje 17 žena.

Napadao je žene u raznim dijelovima Münchena, u kojem se zaposlio kao dostavljač, i to uvijek na isti način. Noću je pratio tamnokose žene u minicama. U više slučajeva ih je presretao kad bi izlazile iz podzemne željeznice ili tramvaja. Napadao bi ih s leđa tako da bi im zatvorio usta i onda ih odvukao u grmlje ili između parkiranih automobila, izvijestio je njemački Bild 2011. godine.

Osuđen je na šest godina zatvora. Riječ je o hrvatskom migrantu Pavi P. porijeklom iz Đakova koji je na pitanje koji su mu motivi napada odgovorio sa “Frustriranost, stres i dosada. Ja sam ih samo htio pratiti i prestrašiti.” Za njim se tragalo pet godina.

Većina žena bila je hrabra te bi ga udarile i pobjegle. Susret s njim bio je bolan i za 22-godišnju studenticu Veru G. koja je u 3.30 na putu za kuću izišla iz tramvaja, kada joj s leđa prišao Pavo P. te rukama zatvorio usta.

“Radite sa mnom što želite samo me nemojte ubiti’ molila je Vera noćnog napasnika. Kako stoji u optužnici, Pavo P. tada ju je silovao u obližnjem grmlju, piše Jutarnji.hr.

Što možemo iz svega navedenog zaključiti?

Pazite se lažnih vijesti, njihov cilj je jasan, jednostvna manipulacija bazirana na strahu od nepoznatog, provijerite sve što vam se servira i nemojte ništa uzimati zdravo za gotovo. Nije svaki “migrant” silovatelj i razbojnik, a ni svaki “Europljanin” civilizirani gospodin, ljudska prava nesmiju se nikome uskraćivati, ni nama, ni njima.

Članak indeksiran 02. 11. 2018 Zadnji put osvježen prije 7 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me