Ratko Mladić dobija ulicu u Crnoj Gori

Izvor/medij: Nezavisne
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Ratko Mladić nije “dobio ulicu u Beranama”, niti ima indicija da će je dobiti

PODGORICA - Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je prijedlog da jedna ulica u Beranama ponese ime generala Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Na sjednici Savjeta je razmatrano još nekoliko desetina prijedloga o imenovanju i preimenovanju ulica na području beranske opštine, a sjednica Savjeta, koji je bio u punom sastavu, održana je prije nekoliko dana.

"Nije to ništa novo. Prijedlog da general Mladić dobije ulicu predlagao je ranije i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Na spisku je bilo još značajnih imena iz srpske istorije kao što su patrijah Pavle, Meša Selimović, kao i znameniti Vasojevići", izjavio je Kiković Srni.

Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova broji sedam članova: Goran Kiković, Petar Labudović, Bogdan Fatić, Fahrudin Hadrović, Draško Došljak, Miloš Raković i Zoran Milović.

Kiković je saopštio da je riječ o savjetodavnom tijelu koje nema pravo odlučivanja, već mišljenje o prijedlozima prosljeđuje nadležnom Sekretarijatu, a konačnu riječ o dodjeli imena ulica ili njihovom preimenovanju donosi nadležno ministarstvo.

"Savjetu je pristigao veliki broj prijedloga od institucija i pojedinaca. Tačno je da su među njima bili i prijedlozi da jedna od ulica dobije ime generala Ratka Mladića i taj prijedlog je prošao", naglasio je Kiković.

Prema njegovim riječima, članovi Savjeta su pred sobom imali veliki broj prijedloga dobijenih od građana i institucija i članovi su, glasajući pojedinačno o svakom prijedlogu, nerijetko bili jednoglasni, neki prijedlozi dobili su većinu glasova, dok neki nisu imali dovoljan broj glasova podrške.

Savjet je raspravljao i o prijedlozima da imena ulica dobiju i neki od narodnih heroja, pjesnici, književnici, među kojima su bila imena različitih ideologija, vjeroispovijesti i nacionalnosti.

Članak indeksiran 17. 02. 2021 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me