Raskrinkavanje.ba

Index → Vatikan: Cjepiva rađena na stanicama pobačenih fetusa su moralno prihvatljiva

21.12.2020
Tekst članka

SVETA Stolica poručila je u ponedjeljak katolicima kako je moralno prihvatljivo koristiti cjepiva protiv covida-19 čak i ako su za njihovu proizvodnju korištene stanice iz tkiva pobačenih fetusa.

Tumačenje Kongregacije za nauk vjere glasi kako su takva cjepiva dopuštena sve dok ne postoji alternativa.

Kako je ranije u odvojenoj izjavi američkim katolicima prošlog tjedna pojasnila Biskupska konferencija SAD-a, cjepiva koja su proizvele tvrtke Pfizer i Moderna u određenoj su mjeri povezana sa stanicama tkiva fetusa pobačenih u prošlom stoljeću.

Pojašnjenje koje je stiglo iz Vatikana navodi kako je davanje moralnog legitimiteta uporabi takvog cjepiva temeljeno na načelu "različitih stupnjeva odgovornosti za suradnju u zlu".

To, prema tumačenju, znači kako zbog činjenice da pandemija predstavlja tako veliku opasnost, ovakva cjepiva se mogu koristiti "sukladno savjesti i uz spoznaju da to ne predstavlja sudjelovanje u pobačaju iz kojega potječu stanice korištene za proizvodnju cjepiva".

"U nedostatku sigurnog cjepiva iz drugih izvora, moralno su prihvatljiva i ona za koja su korištene stanice pobačenih fetusa"

U nedostatku sigurnog cjepiva koje potječe iz drugih izvora, "moralno je prihvatljivo primiti cjepivo za covid-19 u kojemu su tijekom istraživanja i proizvodnje korištene stanice pobačenih fetusa".

Nedavno je Ivan Dominik Iličić, dominikanac, svećenik i studentski kapelan Riječke nadbiskupije, objavio na Fejsu video u kojem je pozvao "vjernike i ljude dobre volje" da se ne cijepe protiv korone. Oštro je govorio protiv Oxfordovog cjepiva te pozvao ljude da se njime ne cijepe jer sadrži stanice abortirane djece, čak i kad bi ono bilo sigurno.

Vatikan preporučuje cijepljenje "radi općeg dobra, a posebice kako bi se zaštitili najslabiji i najizloženiji"

Američki su biskupi objavili kako su u cjepivima korištene stanične linije dobivene iz dva pobačaja obavljena u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća, a tumačenje iz Vatikana je kako uporaba takvog cjepiva "ne predstavlja sama po sebi ni neizravno opravdavanje pobačaja".

Farmaceutskoj industriji ipak je sugerirano kako bi trebala razviti cjepivo koje je potpuno etički prihvatljivo, a vladama i međunarodnim organizacijama je poručeno kako bi takvo cjepivo trebali učiniti dostupnim i siromašnim državama.

Tumačenje Vatikana odnosi se i na samo cijepljenje koje je dobrovoljno, ali se "preporučuje radi općeg dobra, a posebice kako bi se zaštitili najslabiji i najizloženiji (zarazi)".

Članak indeksiran 26.12.2020. Zadnji put osvježen 26.12.2020.

Ocijenjeno u analizi