Anonimni portal sa “vijestima” kojima je naslov jedini sadržaj

Anonimni portali, po pravilu, na raznorazne manipulativne načine nastoje povećati broj posjeta, a time i zaradu od oglašavanja. U ovoj analizi donosimo primjer portala koji najčešće objavljuje članke čiji je jedini sadržaj naslov.

Ocijenjeni članci
A2 vijesti Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; A2 vijesti Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; A2 vijesti Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; A2 vijesti Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; A2 vijesti Manipulisanje činjenicama; Klikbejt;

Raskrinkavanje je u nekoliko navrata analiziralo načine rada anonimnih portala s fokusom na tehnikama koje koriste kako bi privukli što više čitatelja/ki na svoje stranice. Od izmišljanja vijesti vezanih za poznate ličnosti (1), preko izmišljanja tragedija vezanih takođe za javne ličnosti (2), do klikbejt sadržaja zabavnog karaktera (3).

Tako smo pronašli i portal A2 vijesti čiju većinu članaka čine samo naslov, odnosno jedna rečenica koja je i naslov i jedini sadržaj tih “tekstova”. Članci koji sadrže samo jednu rečenicu u naslovu najčešće su popraćeni i fotografijom osobe o kojoj se govori u naslovu.

Portal A2 vijesti pokrenut je u decembru 2020. godine i riječ je o anonimnom portalu koji nema impressum, odnosno nema objavljene podatke o vlasničkoj i uredničkoj strukturi. Na početnoj, istovremeno i jedinoj stranici ovog portala, ne postoje zapravo ni nikakve kategorije ili rubrike koje su uobičajene na portalima, ni kontakt-forma ili bilo kakvi drugi podaci. 

Na ovom portalu je tako 1.9.2021. objavljen članak s naslovom:

Pogledajte mašineriju: Isplivao početni sastav Francuske protiv BiH, izgleda superiorno

Klikom na ovaj naslov, čitatelji/ke bi očekivali/e da saznaju ko sve čini tim nogometne reprezentacije Francuske koja će igrati protiv BiH, ali takve informacije nema jer je ovaj naslov ujedno i jedini sadržaj članka.

Primjer jednog od objavljenih članaka koji se sastoji iz samo jedne rečenice

U periodu od 1. do 9. septembra, na ovom portalu objavljen je ukupno 251 članak. Najveći broj njih odnosi se na “vijesti” iz sporta, potom zabave i politike. Od ukupnog broja, 169 članaka zasniva se na ovom svojevrsnom principu - “jedna rečenica je i naslov i tekst”. 

Na taj način, čitatelji/ke se navode na zaključak da će u članku dobiti informaciju najavljenu u naslovu, a koje u tekstu zapravo nema. Neki od primjera članaka koji, osim naslova, nemaju drugog teksta su sljedeći:
Ivaylo Petev otkrio kako jedino možemo do pozitivnog rezultata protiv Francuske (A2 vijesti, 1.9.2021.)

Šta je legendarni Ronaldo rekao o Edinu Džeki… (A2 vijesti, 9.9.2021.)

Ermedin Demirović poslao važnu poruku bh. navijačima: U narednim utakmicama… (A2 vijesti, 9.9.2021.)

Detalji tragedije kod Ilijaša: ‘Mislio sam da se zeza, udario je pravo u autobus’ (A2 vijesti, 8.9.2021.)

Svaki od navedenih naslova donosi suštinski tačne navode, a nakon njihovog upisivanja u pretraživač dolazi se do tekstova na drugim portalima s istim ili sličnim naslovima, ali u kojima, pored naslova, postoji i tekst, odnosno potpuna informacija.

Iako je riječ o činjenično tačnim navodima, oni su predstavljeni u manipulativnom i senzacionalističkom maniru, bez jasne, potpune i precizne informacije. U ovakvom obliku, promatrajući bez dodatnog istraživanje i traženja potpunih priča koje se kriju iza njih, suštinski ne znače ništa. 

Od ukupnog broja 251, tek su 82 članka u navedenom periodu objavljena na način na koji se inače objavljuju novinarski tekstovi: imaju naslov, uvod, tijelo teksta, a nijedan od njih ne predstavlja činjenično netačne navode. 

Analizom sadržaja svih objavljenih članaka u navedenom periodu jasno je da je riječ o sadržajima koji su preuzeti iz drugih medija i koji nisu autorsko djelo portala AS vijesti. Izvor iz kojeg su sadržaji preuzeti, međutim, nije naveden ni u jednom članku, dok je svaki članak na portalu objavio autor korisničkog imena “Ahmedx”.

 

Analiziranih pet članaka čije smo naslove, koji su ujedno i njihov jedini sadržaj, izdvojili u ovoj analizi ocjenjujemo kao klikbejt, ali i kao manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 14. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Lažna vijest
Ivermektin nije lijek za Covid-19, ali ne izaziva sterilitet kod muškaraca

Antiparazitik Ivermektin ne liječi Covid-19, iako ga antivakcinacijski akti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Ispravljeno
Lažna vijest
Dezinformacije lažnog franjevca: Alexis Bugnolo o vakcinama protiv Covid-19

Više od 15.000 interakcija na društvenim mrežama zabilježio je članak u koj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me