Raskrinkavanje.ba

Antivakcinacijski govor francuskog kiropraktičara recikliran u vrijeme imunizacije protiv Covid-19

Video u kojem francuski doktor Pierre Gilbert iznosi niz dezinformacija o vakcinama dijeli se na Facebooku. Iako je nastao prije 25 godina, ovaj video se sada koristi u svrhu intenziviranja antivakcinacijskog narativa usmjerenog na proces imunizacije protiv bolesti Covid-19. Ipak, tvrdnje doktora Gilberta u ovom videu zasnivaju se na vjerskom dogmatizmu i različitim teorijama zavjere.

Na Facebook profilu Lesandar Srbljanin (Лесандар Србљанин) 25.2.2021. godine objavljen je video u kojem francuski doktor Pierre Gilbert govori o postojanju navodne “zavjere” vezane za vakcinaciju svjetskog stanovništva. Objava je propraćena sljedećim opisom:

Poslušajte ovaj video, koji je još iz 1995 godine.

„U te vakcine biće dodati tečni kristali koji će se nataložiti u ćelijama vašega mozga i postaće mikrosenzori za elektromagnetno polje, koje je poslano ultrazvučnim talasima veoma niskih ferkvencija.

Tim talasima veoma niskih ferkvencija mogu vas ometati da mislite. Od vas se može napraviti zombi. I ne pitajte me da li ja to prosto tako mislim ili je to prosto hipoteza. Ne.

To što rekoh je već činjenica. To je već urađeno. Setite se Ruande.”

Opis je dio Gilbertovog govora koji se može čuti u objavljenom videu u trajanju od nešto manje od dvije minute. Sam video je dio snimka konferencije Pierra Gilberta, nazvane “Svjetska vlada” (Le Gouvernement Mondial), koja je održana 1996. godine. Ovaj isječak sinhronizovan je na ruski, a onda su mu dodati i titlovi na našem jeziku. Snimak kompletnog događaja, koji traje dva sata i četrdeset minuta, dostupan je u obliku playliste četiri YouTube videa, koju možete pronaći ovdje

Ko je Pierre Gilbert?

Doktor Pierre Gilbert, prema biografiji dostupnoj na njegovom sajtu “Fokus na pravedni čas" (Pleins Feux sur l’Heure Juste) diplomirao je kao kiropraktičar na univerzitetu Palmer u Davenportu, u državi Iowa u Sjedinjenim Američkim Državama. U njegovoj biografiji navodi se:

Dr. Gilbert je 1981. godine prihvatio Isusa Hrista kao svog Spasitelja, a zatim se zainteresovao za eshatologiju o kojoj sada predaje, posebno u zemljama francuskog govornog područja.

Sa grupom od nekoliko ljudi je 1995. godine osnovao neprofitnu organizaciju pod nazivom Pleins Feux sur l’Heure Juste, koja je proizvodila videokasete na ove teme. Dr. Gilbert takođe drži predavanja u Quebecu i Evropi.
(...)
Bio je i istraživač NLO-a skoro 15 godina. Sada je član raznih eshatoloških i političkih informativnih društava i zainteresovan je da razotkrije i osudi organizacione superstrukture koje upravljaju ovim svijetom, i to u svjetlu biblijskih proročanstava.

Dakle, kako se u navedenoj biografiji ističe, Gilbert se bavi eshatologijom, doktrinom “posljednjih stvari”. U enciklopediji Britannica navodi se: “U istoriji religije, izraz eshatologija odnosi se na koncepcije posljednjih stvari: besmrtnost duše, ponovno rađanje, vaskrsenje, seljenje duše i kraj vremena.”

Riječ je o vjerovanju ili grani teologije koja razmatra konačnu sudbinu čovječanstva, posljednje događaje u njegovoj istoriji. 

Konferencija prikazana na pomenutom videu jedna je od nekoliko koje je Gilbertovo udruženje proizvelo tokom godina svog djelovanja. Teme ovih konferencija odgovaraju svojevrsnom vjerskom fanatizmu, te opštem narativu teorija zavjera, ali i idejama masonstva uočljivim u Gilbertovim govorima. Neke od njih su nazvane “Dvije zvijeri apokalipse”, “Red iz haosa” (Ordo Ab Chao, poznat masonski moto), “Znakovi njegovog povratka” i slično.

U konkretnom slučaju konferencije “Svjetska vlada” iz 1996. godine, u opisu YouTube videa prvog dijela konferencije navodi se da ona “ovladava značenjem”, između ostalog, “armagedona, konačne pobune, naše planete predodređene za vatru, novih nebesa i nove zemlje...” Dakle, konferencija “Svjetska vlada” jedna je od brojnih konferencije Pierra Gilberta koja, zbog njegovih eshatoloških uvjerenja, ima prizvuke sudnjeg dana, ali je “oplemenjena” i teorijama zavjere o “kontroli” svjetskog stanovništva.

Šta Gilbert govori u isječku videa koji se sada dijeli na društvenim mrežama?

U videu objavljenom na Facebook profilu Lesandar Srbljanin, koji je preveden na naš jezik, Gilbert govori o “planu” uspostavljanja kontrole nad svjetskim stanovništvom, između ostalog, kroz vakcinaciju. Gilbertov govor je aktuelizovan u jeku vakcinacije protiv bolesti Covid-19, što ga čini dodatno opasnim i štetnim. Gilbert navodi:

U biološkom uništenju biće upošljeni ne samo organizovani uragani i elektromagnetna polja, biće takođe zagađenje, koje ćemo mi dobaviti u krv i vene celoga čovečanstva, stvarajući samim tim infekcije. Ali osim svega ostalog, stvarajući svesno te infekcije, mi ćemo stvoriti zakone koji će naterati ljude da se vakcinišu i u tim vakcinama će biti sve što je potrebno da bi vas bilo moguće kontrolisati. 

Iako se u videoisječku koji je podijeljen ne precizira o kakvim “organizovanim uraganima i elektromagnetnim poljima” se radi, pregledom dijela videa koji prethodi ovoj Gilbertovoj tvrdnji ustanovili smo da govori o HAARP tehnologiji, za koju se nerijetko vezuju brojne teorije zavjere. O dezinformacijama vezanim za HAARP, Raskrinkavanje je pisalo u analizi koju možete pročitati na linku ispod:

Kako je u ovoj analizi objašnjeno, HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) nema sposobnost uticaja na vremenske prilike, budući da se “radiotalasi u frekvencijskim opsezima koje HAARP prenosi ne apsorbiraju ni u troposferi ni u stratosferi - dva nivoa atmosfere koji proizvode Zemljino vrijeme.” 

U svom govoru, Gilbert ističe da će se, pored ovih tehnologija, za kontrolu svjetskog stanovništva koristiti i vakcine. Navodi da će vakcinacija biti zakonski obavezna, a da će vakcine sadržati “sve što je potrebno” da se uspostavi kontrola. Nakon toga Gilbert nastavlja:

U te vakcine biće dodati tečni kristali koji će se nataložiti u ćelijama vašega mozga i postaće mikrosenzori za elektromagnetno polje, koje je poslano ultrazvučnim talasima veoma niskih ferkvencija.

Kako Britannica navodi:

Tečni kristal, supstanca koja miješa strukture i svojstva normalno različitih tečnih i kristalnih čvrstih stanja.
(...)
Dobijena kombinacija tečnih i čvrstih svojstava omogućava važne primjene tečnih kristala na displejima uređaja, kao što su ručni satovi, kalkulatori, prenosni računari i televizori sa ravnim ekranom.

Za komentar o eventualnoj povezanosti tečnih kristala i vakcina pitali smo autorku bloga Quantum of Science i naučnu novinarku Jelenu Kalinić. Kako nam je ona rekla:

Ništa što bi moglo da se nazove "tečni kristal" ne postoji u niti jednoj od sljedećih vakcina protiv COVID-19: Pfizer, Moderna, Sputnjik V, AstraZeneca/Covishield, J&J, čak ni Sinopharm. Jedino postoje mineralne soli, koje disociraju u rastvoru na jone, ali to ni pod razno nije "tečni kristal" nego stabilizator vakcina koji se koristi decenijama.

Tvrdnje o vezi između vakcina i elektromagnetnih polja u savremenom kontekstu mogu se povezati sa teorijama zavjere o 5G mreži i vakcinaciji protiv bolesti Covid-19. Niz različitih dezinformacija o 5G mreži kolao je tokom prošle godine, a kompilaciju analiza Raskrinkavanja o ovoj temi možete pročitati ovdje

Dodatno, tvrdnja o “elektromagnetnom polju poslanom ultrazvučnim talasima veoma niskih frekvencija” nije utemeljena. Ultrazvuk koristi mehaničku energiju, te nema veze sa elektromagnetnim poljima. Healthline navodi:

Ultrazvučni pregled je medicinski test koji koristi visokofrekventne zvučne talase za snimanje slika iz unutrašnjosti tijela u stvarnom vremenu.
(...)
Za razliku od ostalih tehnika snimanja, ultrazvuk ne koristi zračenje.

Ultrazvuk, dakle, koristi zvučne, a ne elektromagnetne talase. Takođe, ovi talasi su visokofrekventni, a ne talasi “veoma niskih frekvencija” kako Gilbert navodi. 

Gilbert, tvrdeći da sve što navodi nije samo njegovo mišljenje već činjenično stanje koje se već dešava u svijetu, svoju publiku poziva da se “sjeti Ruande”. Iako nije objašnjeno na šta konkretno misli, vjerovatno je da, uzevši u obzir vrijeme nastanka ovog videa, misli na genocid koji se u Ruandi dogodio 1994. godine. Za stotinu dana trajanja genocida, oko 800 hiljada pripadnika/ca naroda Tutsi ubijeno je u ovoj zemlji. 

Ovaj genocid bio je politički i nacionalno motivisan. Ekstremisti iz većinskog naroda Hutu pokrenuli su niz akcija usmjerenih prema narodu Tutsi. Povod da se započne sa već pripremanim genocidom bilo je obaranje aviona u kojem je poginuo tadašnji predsjednik Juvenal Habiarimana, a za koje su okrivljeni članovi Patriotskog fronta Ruande, grupe pobunjenika koju su formirali pripadnici naroda Tutsi.

Genocid u Ruandi nema nikakve veze sa vakcinama ili bilo kojom drugom teorijom zavjere o kontroli stanovništva i predstavlja zapravo još jednu mrlju u ljudskoj istoriji, koja potvrđuje da se koncepti rase i nacije i sličnih klasifikacija koriste kao opravdanje za najmonstruoznije zločine.

Gilbert u svom izlaganju nastavlja iznositi neutemeljene tvrdnje:

I na kraju krajeva: koncentracioni logori, koji su sagrađeni od strane Organizacije ujedinjenih nacija - OUN. Imam fotografije takvih logora u SAD koji će primiti one od vas, koji se ne budu hteli složiti sa definicijom novoga građanina.

Kako navodi, Ujedinjene nacije izgradile su koncentracione logore u koje će se smještati oni koji se ne “slože sa definicijom novog građanina”. Takvi logori, tvrdi Gilbert, već postoje u SAD-u.

Tvrdnja da su Ujedinjene nacije izgradile ili da rade na izgradnji koncentracionih logora nema nikakvo uporište u realnosti. Ova organizacija ne samo da ne učestvuje u izgradnji koncentracionih logora već se aktivno bori protiv istih. Ovakvo stanje jasno je i iz napredne Google pretrage ključnih pojmova “Ujedinjene nacije” i “koncentracioni logori”, čija većina skorijih rezultata vodi do informacija o aktivnom angažmanu ove organizacije u rješavanju pitanja koncentracionih kampova za Uyghure u Kini. 

Govor Pierra Gilberta, sljedbenika i promotera vjerovanja vezanih za sudnji dan, na njegovoj konferenciji “Svjetska vlada” donosi narative teorija zavjere koje su aktuelne već dugi niz godina. Upravo ovo fanatično vjersko ubjeđenje rezultira činjenicom da svi javni istupi Gilberta bivaju obojeni tezama o smaku svijeta i drugim sličnim tvrdnjama. 

Ovoga puta, njegove tvrdnje ponovno su aktuelizirane u cilju podržavanja “zavjerološkog” narativa vezanog za pandemiju koronavirusa. Iznošenje ovakvih tvrdnji, te njihovo povezivanje sa doktorima upitnog kredibiliteta, može biti opasno u trenutnoj situaciji kada određeni dio svjetskog stanovništva i dalje ne prihvata imunizaciju protiv Covid-19. Doktorska titula Gilbertu i sličnima daje privid kredibiliteta, iako je evidentno iz ovog i drugih njegovih javnih istupa da svoje tvrdnje ne bazira na nauci, već na religijskom dogmatizmu i teorijama zavjere. 

Tvrdnji da će u “biološkom uništenju čovječanstva biti upošljeni organizovani uragani i elektromagnetna polja”, a koja se odnosi na HAARP tehnologiju, dajemo ocjene lažna vijest i teorija zavjere, budući da ova tehnologija nema sposobnost uticaja na vremenske prilike. 

Tvrdnju o upotrebi tečnih kristala u proizvodnji vakcina, te njihovu sposobnost da se “natalože u ćelijama mozga i postanu mikrosenzori za elektromagnetno polje”, ocjenjujemo kao pseudonauku i lažnu vijest. Tečni kristali ne koriste se u proizvodnji vakcina, a ne postoje nikakvi dokazi koji bi povezali vakcine i “elektromagnetna polja”. 

Ocjenu lažna vijest dajemo i tvrdnji da su “Ujedinjene nacije izgradile koncentracione logore u koje će se smještati oni koji se ne slože sa definicijom novog građanina”, budući da ova organizacija ni na koji način nije bila, niti je trenutno uključena u izgradnju bilo kakvih koncentracionih logora. Štaviše, Ujedinjene nacije ulažu napore da se pitanja sličnih logora riješe što prije. 

Napomena: 

5.4.2021: Video francuskog doktora Pierra Gilberta nastavio se dijeliti društvenim mrežama i nakon objavljivanja ove analize. Na profilu Momčilo Grković isti snimak objavljen je 2. aprila 2021. godine, te i ova objava dobija iste ocjene.

22.4.2021: Video francuskog kiropraktičara Pierra Gilberta nastavio se dijeliti društvenim mrežama i nakon objavljivanja ove analize. U periodu od 2. do 11. aprila, pronašli smo devet novih objava na Facebooku, kao i objavu na platformi Odysee. Sve nove objave dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti, teorija zavjere i pseudonauka. 

4.5.2021: Tvrdnje Pierra Gilberta iz video snimka od prije 25 godina nastavile su se dijeliti društvenim mrežama 4.5.2021. godine. Pored novih objava samog snimka, korisnici/e društvenih mreža objavljuju i screenshote, odnosno snimke ekrana nastale iz video snimka, a koje prikazuju neke od tvrdnji izgovorenih na snimku. Sve nove objave dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti, teorija zavjere i pseudonauka. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 25.02.2021

Facebook profili i stranice: Лесандар Србљанин: Doktor Pierre Gilbert

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 02.04.2021

Facebook profili i stranice: Момчило Грковић: Doktor Pierre Gilbert

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 11.04.2021

Facebook profili i stranice: Fran Prenka: Pierre Gilbert

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 10.04.2021

Facebook profili i stranice: Damir Lapuh: Pierre Gilbert

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 04.04.2021

Facebook profili i stranice: Nade Goshevska: Pierre Gilbert

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 09.04.2021

Facebook profili i stranice: 4Dportal: Pierre Gilbert

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 03.04.2021

Facebook profili i stranice: Gabriela Vasic: Pierre Gilbert

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 03.04.2021

Facebook profili i stranice: Aleksandar Stojanović Badzes: Pierre Gilbert

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 02.04.2021

Facebook profili i stranice: Pitt Joi: PIerre Gilbert

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 04.04.2021

Facebook profili i stranice: Iman Sara: Pierre Gilbert

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 04.04.2021

Facebook profili i stranice: Viktor Jagarinec: Pierre Gilbert

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 13.04.2021

Facebook profili i stranice: Građansko buđenje: Pierre Gilbert

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti