Raskrinkavanje.ba

Antivakcinacijsko predstavljanje starog snimka preminulog komičara

Snimak iz 2021. godine, na kom komičar Nick Nemeroff satirično govori o vakcini protiv Covid-19, predstavlja se na društvenim mrežama kao snimak nastao neposredno prije njegove smrti.

Foto: Nick Nemeroff

Na Facebook profilu Kraljevic Marko III 3. jula 2022. godine objavljen je snimak na kom komičar Nick Nemeroff govori kako neće primiti treću dozu vakcine protiv Covid-19. Snimak je objavljen uz opis u kom se, između ostalog, navodi:

Čuveni komedijaš Nick Nemeroff UMRO u 32 godini života.....‼️
👉👉👉👉TRI PUTA SE v@kcinisao......‼️
👉 Par dana posle toga snimka je UMRO.....‼️
👉👉 PORUKU koju šalje ovaj tužno i naivno nastradali mladić je:

Budite dosledni u svojoj gluposti i primite četvrtu, pa i petu ili pak malo porazmislite o svemu....

p.s. Bez obzira na sve, žao mi bude kad ovako čujem ispovest čoveka koji je stradao od onoga što ljudi upozoravaju sve vreme…

Na snimku u trajanju od 23 sekunde Nemeroff govori da neće primiti treću dozu vakcine te, između ostalog, navodi: “Želite da primim treću dozu? Šta je sljedeće, peta? Ne, hvala”. 

Do vremena pisanja ove analize snimak je pregledan više od 3.200 puta. Isti snimak objavljen je i na Facebook profilima Azra Pašić (30.6.2022) i Iman Sara (1.7.2022), uz opise u kojima se navodi da je Nemeroff preminuo nakon što je vakcinisan. 


Šta su činjenice?

Nick Nemeroff bio je stand-up komičar iz Kanade. Preminuo je 28. juna 2022. godine, u 32. godini. Vijest o njegovoj smrti objavljena je 28.6.2022. na njegovom Instagram profilu. 

Uzrok njegove smrti nije zvanično potvrđen. Njegov menadžer izjavio je za kanadski CBC News da je Nemeroff “preminuo u snu”. 

Pomenuti snimak u kom Nemeroff govori o trećoj dozi vakcine originalno je objavljen na njegovom Twitter nalogu 22. avgusta 2021. godine. Snimak je objavljen uz opis u kom Nemeroff navodi da prikazuje zamišljenu perspektivu u kojoj je on “antivakser”, ali samo za treću dozu vakcine. 

Jasno je, dakle, da je kontekst u kom je snimak originalno objavljen satiričan. Takođe, snimak je objavljen gotovo godinu prije Nemeroffove smrti, stoga tvrdnja da je umro “par dana” poslije snimanja nisu tačne. 

Raskrinkavanje je o sličnim primjerima neutemeljenog povezivanja smrti javnih ličnosti i sportista/kinja s vakcinacijom protiv Covid-19 pisalo u više navrata, s obzirom na to da je ovo jedan od čestih narativa među protivnicima/ama vakcinacije (1, 2). 

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Nick Nemeroff preminuo nekoliko dana nakon objavljivanja navedenog snimka, prvi put objavljenu na Facebook profilu Kraljevic Marko II, ocjenjujemo kao lažnu vijest

Ocjenu manipulisanje činjenicama dajemo impliciranoj tvrdnji da je smrt ovog glumca uzrokovana vakcinom protiv Covid-19. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 03.07.2022

Facebook profili i stranice: Kraljevic Marko III: Nick Nemeroff

  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest