Aspirin Plus C ne sadrži grafen

Na društvenim mrežama šire se tvrdnje da Aspirin Plus C sadrži grafen. U pitanju je teorija zavjere - ovaj materijal nije sastojak Aspirina niti se tajno stavlja u druge lijekove, hranu ili vodu.

Foto: Freepik

Na Telegram nalogu iSTiNA je 30. oktobra objavljena galerija slika koje navodno prikazuju lijek Aspirin Plus C rastvoren u destilovanoj vodi. Galerija je objavljena uz opis u kome se tvrdi da lijek sadrži nano grafen. Pritom se tvrdi da se ovaj materijal nalazi u vodi, hrani, te da nas “filuju” njime i putem “chemtrailsa”.

Šumeći aspirin sa vitaminom C rastvoren u destilovanoj vodi ... zaboravili su samo da kažu da nije vitaminom C jedini sastojak već da je u njemu i nano grafen! Filuju nas njime i preko kemtrejlsa, u hrani, vodi, a i preko lekova!

Na istom nalogu je 30. oktobra objavljen i video koji navodno prikazuje Aspirin Plus C rastvoren u vodi, uz identične tvrdnje o grafenu koji se navodno nalazi u lijeku.

Ove tvrdnje brzo su se proširile i na druge društvene mreže. Pronašli smo ih na Facebooku (link, link, link), Twitteru (link) i na mreži VKontakte (link).


Šta su činjenice?

 

Andre Geim i Konstantin Novoselev, istraživači s Univerziteta u Manchesteru, otkrili su grafen 2004. godine, za što su dobili Nobelovu nagradu za fiziku 2010. godine. Kako objašnjava Istinomer, interesovanje javnosti za ovaj nanomaterijal leži u njegovim izuzetnim fizičkim svojstvima.

Grafen je veoma lak, propustan, savitljiv, ali i jači i otporniji od čelika. Grafen-oksid je derivat ovog materijala koji se, za razliku od grafena, rastvara u vodi. Veliki je broj istraživanja o potencijalnoj industrijskoj i biomedicinskoj upotrebi ova dva materijala.

Pojavom Covid-19, ovaj materijal je postao predmet brojnih dezinformacija i teorija zavjere. Prvo se netačno tvrdilo da ga ima u vakcinama protiv ove bolesti, zatim u PCR testovima, a onda se lista predmeta, lijekova i drugih stvari u koje se navodno stavlja postepeno širila. Tako se  netačno tvrdilo da je pronađen u čajevima, u kapsulama Ampicilina i aktivnog ugljena, u lijeku Flucloxacillin, u multivitaminskom dodatku za ishranu Pharmaton, te u tabletama vitamina D australijske kompanije Blackmores.

Tvrdnje da Aspirin Plus C sadrži grafen su, također, netačne. Riječ je lijeku njemačkog proizvođača Bayer koji se koristi za ublažavanje bola, snižavanje temerature i djeluje protivupalno. Aspirin Plus C je odobren za upotrebu u Bosni i Hercegovini, a u informacijama namijenjenim za korisnike/ce, moguće je pronaći i njegov sastav.

Šta Aspirin plus C sadrži?

Aktivne tvari su acetilsalicilne kiseline i 240 mg askorbinske kiseline. 

Pomoćne tvari su natrijev dihidrogencitrat; natrijev hidrogenkarbonat; citratna kiselina, bezvodna; natrijev karbonat, bezvodni.

 

Dakle, grafen nije naveden kao sastojak ovog lijeka.

Raskrinkavanje se obratilo Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine sa upitom da li informacije o sastavu lijeka, ispisane u uputstvima za korisnike/ce, moraju sadržavati sve sastojke lijeka. Iz Agencije su nam odgovorili da tekst uputstva za upotrebu sadrži informacije o aktivnoj i pomoćnim supstancama. Pojasnili su i da se može ukinuti dozvola za stavljanje u promet lijeka ukoliko se utvrdi da je sastav netačano naveden. Na pitanje ko u Bosni i Hercegovini kontroliše da li je sastav lijeka cjelovito i tačno predstavljen na pakovanju, odgovoreno nam je da nadzor nad prometom lijekovima na veliko i malo vrši Inspekcija Agencije i entitetske inspekcije.

Ova oblast uređena je Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima (“Službeni glasnik BiH”, br. 58/08).

Na sajtu Graphene flagship (naučno istraživačkI projekat Evropske unije) objašnjeno je da prema dostupnim informacijama, još uvijek ne postoje lijekovi koji sadrže grafen a koje je odobrila Evropska agencija za hranu i lijekove.

Razvijaju se različite obećavajuće medicinske aplikacije korištenjem različitih vrsta grafena i proizvoda na bazi grafena. Međutim, prema našim saznanjima, EMA ili bilo koja od ekvivalentnih evropskih nacionalnih agencija još nije izdala nikakvu autorizaciju ili odobrenje takvim aplikacijama za ljudsku upotrebu.  

Isti izvor objašnjava da svi sastojci medicinskih proizvoda (čak i minimalnih koncentracija) moraju biti javno dostupni i jasno navedeni na tehničkom listu za bilo koji medicinski proizvod, odobren za ljudsku upotrebu. 

Ovo je regulatorna i zakonska obveza svih proizvođača i trgovaca lijekovima u Europskoj uniji.

U analiziranim objavama se u zavjerološkom tonu govori o sveprisutnosti grafena, pri čemu se implicira da postoji plan da se ovaj materijal tajno stavlja u lijekove, ali i u hranu i vodu, i da se čak ispušta iz aviona u takozvanim “chemtrailsima”.

Kako smo pisali u prethodnim analizama, “chemtrailsi” (hemijski tragovi koji ostaju iza aviona) ne postoje. Riječ je o kondenzacijskim tragovima koji nastaju  kao rezultat susreta toplog i vlažnog vazduha s hladnim.  

Tvrdnju da Aspirin Plus C sadrži grafen, objavljenu na Telegram nalogu iSTiNA, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostala pojavljivanja dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

 Sve objave ove tvrdnje dobijaju i ocjenu teorija zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 28. 11. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me