Raskrinkavanje.ba

Autizam se ne može “izliječiti” promjenom ishrane

Već nekoliko godina na našem govornom području kruži snimak televizijske emisije iz 2011, u kojoj izvjesna Tracy Fox tvrdi da je svog sina izliječila od autizma bezglutenskom i bezkazeinskom dijetom.

Na portalu Dnevna doza 26.4.2021. godine objavljen je članak pod naslovom: 

ŠOKIRALI FARMACEUTE: Roditelji izliječili dijete od AUTIZMA i podijelili recept!

Članak govori o dječaku Ethanu Foxu, čiji su ga roditelji navodno “izliječili” od autizma time što su uveli promjene u njegovoj ishrani. Članak sadrži i intervju sa Tracy Fox, majkom spomenutog dječaka, koji se emitovao na američkoj televiziji Fox News u februaru 2011. godine. Osim Tracy Fox i njenog sina, u studiju je gostovao i liječnik Kenneth Bock, koji zastupa stav da izbacivanje glutena i mliječnih proizvoda može ublažiti autizam. 

Osim tvrdnje o dijeti koja “liječi autizam”, u članku se iznose i druge netačne tvrdnje, kao što je ona da su “iscurile informacije zviždača iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti koje dokazuju da cjepivo uzrokuje autizam” i da porastom broja cijepljenih raste i broj onih sa autizmom, implicirajući da su ta dva dešavanja kauzalno povezana. 

U naslovu članka se tvrdi i da su roditelji “šokirali farmaceute”, iako se u samom tekstu farmaceuti ne spominju, te je nejasno kako bi tvrdnje iznesene prije deset godina mogle na bilo koji način biti šokantne.

Riječ je o recikliranoj vijesti koja se na našem govornom području prvi put pojavila 2014. godine na portalu Dnevno (.hr), a od tada su je prenijeli mnogobrojni, mahom anonimni portali.


Može li se autizam “izliječiti”?

Autizam nije bolest, stoga se ne može “liječiti” niti “izliječiti”. Autizam je riječ kojom se opisuje čitav spektar razvojnih poremećaja različite težine (Autism Spectrum Disorder, skraćeno ASD), čiji uzroci još uvijek nisu sa sigurnošću utvrđeni, iako sva dosadašnja istraživanja ukazuju na genetičke uzročnike, o čemu smo pisali i u analizi iz 2018. godine.

Razvoj djeteta sa poremećajem iz autističnog spektra može se poboljšati uz određene terapijske metode, ali se ne može govoriti o liječenju ili “izlječenju autizma”.

Na web stranici Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi se:

Poremećaj iz autističnog spektra (ASD) je razvojni poremećaj koji može proizvesti značajne socijalne, komunikacijske i bihevioralne izazove. Često se ljudi s ASD-om izgledom ne izdvajaju od drugih, ali mogu komunicirati, ponašati se i učiti drugačije od većine drugih ljudi.
(...)
Trenutno nema lijeka za ASD. Međutim, istraživanja pokazuju da tretman ranom intervencijom može poboljšati razvoj djeteta. Rana intervencija pomaže djeci od rođenja do treće godine (36 mjeseci) da nauče važne vještine. Ti postupci mogu uključivati ​​terapiju koja pomaže djetetu da razgovara, hoda i komunicira s drugima.


Može li specifična ishrana pomoći djeci sa poremećajem iz autističnog spektra?

U članku objavljenom na portalu Dnevno (.hr) navodi se:

Otkrili su da se rješenje nalazi u prehrani bez glutena i kazeina (mliječnih proizvoda), te se već kroz nekoliko dana Ethan počeo osjećati bolje.
(...)
Korist od ovakve prehrane temelji se na teoriji da djeca s autizmom mogu imati alergiju ili visoku osjetljivost na namirnice koje sadrže gluten ili kazein, a te vrste alergija najčešće su nuspojave raznih cjepiva.

Navodima da se izbacivanjem glutena i mliječnih proizvoda iz ishrane može “izliječiti autizam” bavio se i naš partnerski fact-checking portal Faktograf u analizi iz januara 2020. godine. Za potrebe analize kontaktirali su ljekare iz oblasti neuroznanosti, gastroenterologije i psihologije. 

Psihologinja Sanja Šimleša uputila je kolege iz Faktografa na više relevantnih naučnih studija na ovu temu. U metastudiji, objavljenoj u časopisu European Journal of Nutrition 2017. godine, razmotreno je 785 radova koji se odnose na ASD i bezglutenske i bezkazeinske dijete. Utvrđeno je da je čak 779 radova metodološki upitno, te je u metastudiji uzeto u obzir svega šest istraživanja koja su urađena sa randomiziranim uzorkom i kontrolnom grupom, u kojima je učestvovalo ukupno 214 osoba. Kako navode autori/ce, nije pronađena statistički značajna razlika u osnovnim simptomima ASD-a između grupa u kojima se praktikovala bezglutenska i bezkazeinska dijeta i kontrolnih grupa, sa izuzetkom dvije studije gdje je utvrđena razlika kod određenih "subdomena" simptoma ASD-a. Autori/ce metastudije zaključili/e su da nema mnogo dokaza da takva ishrana utiče na simptome ASD kod djece .

Slični zaključci navode se i u metastudiji iz 2013. godine, koja je razmatrala pet istraživanja o provođenju bezglutenske i bezkazeinske dijete kod djece sa ASD-om. U tri istraživanja navodi se da ovakva dijeta nije rezultirala pozitivnim promjenama u ponašanju ili razvoju, dok su dva istraživanja, koja su u metastudiji okarakterisana kao istraživanja upitnog kvaliteta, ustanovila da su pozitivne promjene zabilježene nakon godinu prakticiranja dijete.  

Sanja Kolaček, predsjednica uglednog Evropskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN), kazala je za Faktograf da ne postoje preporuke relevantnih tijela da djeca sa autizmom trebaju izbjegavati gluten i mliječne proizvode u svojoj ishrani.

Za Faktograf je na ovu temu govorio i neuroznanstvenik Zdravko Petanjek s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga:

“Kao znanstvenik mogu kazati samo ‘da ne vidim dokaze’ u tom smjeru, ali nikada sa sigurnošću ne mogu isključiti da možda ipak neki učinak ne postoji. Pa onda, ukoliko nešto ne šteti, i roditelj primjenom neke dodatne terapije ne isključuje onu koja ima nekog učinka, onda ne vidim razlog da se ista ne primjenjuje”, smatra Petanjek.

Što se dokazanog tiče, podsjeća da postoje iznimno učinkovite terapije koje uključuju psihoterapeute i radne terapeute.

“One mogu učiniti nevjerojatno puno – ne izliječiti, ali dijete iz iznimno teškog autističnog stanja dovesti u visoko funkcionalno stanje. Ali na žalost, niti najbogatije niti najsocijalnije zemlje si to baš ne mogu u punom opsegu priuštiti”, navodi.

Kenneth Bock, koji je zastupao teoriju o “ljekovitoj” dijeti u studiju Fox Newsa,  “obiteljski je liječnik i nutricionist te član kontroverzne, rasformirane mreže liječnika zvane “Porazite autizam odmah!” (“DAN!”). Pobornik je teze da cjepiva uzrokuju autizam, istovremeno i zagovornik kontroverzne i skupe kelacijske terapije, zbog koje je 2004. završio pred sudom, kao svjedok u postupku protiv njegovog suradnika oko slučaja kontroverzne kelacijske terapije. Ondje je priznao da je godinama liječio autističnu djecu bez primjerenog obrazovanja – ni kroz specijalizaciju, niti putem tečajeva”, navodi se u analizi Faktografa.

Kelacijska terapija primjenjuje se u slučajevima teškog trovanja metalima i uključuje ubrizgavanje sintetičkih aminokiselina, koje se vezuju za metale poput žive ili olova u tijelu te pomažu njihovoj ekstrakciji iz organizma putem mokrenja. U nuspojave spadaju zatajenja pojedinih vitalnih organa, a zabilježeni su i smrtni slučajevi pacijenata, te se smatra neučinkovitom u tretiranju autizma.

U konačnici, trenutno ne postoje relevantni znanstveni dokazi koji bi potvrdili da izbacivanje glutena i mliječnih proizvoda iz ishrane može pomoći u razvoju djeteta sa poremećajem iz autističnog spektra.

 

Izazivaju li vakcine autizam?

Osim netačnih tvrdnji iz intervjua emitovanog na Fox Newsu, članak objavljen na portalu Dnevno (.hr) sadrži i tvrdnje o povezanosti vakcinacije i autizma:

Autizam je, mnogi će reći bolest novoga doba koja rapidno raste posljednjih nekoliko godina.

Nedavno su u javnost iscurile informacije zviždača iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti koje dokazuju da cjepivo uzrokuje autizam. I zaista s porastom broja cijepljenih raste i bolest autizma u nevjerojatnim razmjerima.

Teorija zavjere u kojoj se tvrdi da vakcine uzrokuju autizam popularna je već decenijama. Ipak, nauka je ove navode opovrgnula u više navrata. Tvrdnja da su iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iscurile informacije koje bi potvrdile netačne navode o vezi vakcina i autizma je neutemeljena.

Na web stranici CDC-a navode se rezultati nekoliko naučnih istraživanja koja potvrđuju da su tvrdnje o vezi vakcinisanja i autizma neosnovane.

Pobornici teorije da vakcine uzrokuju autizam često problematizuju korištenje timerosala, konzervansa na bazi žive koji se koristi za sprečavanje kontaminacije višedoznih bočica sa vakcinama. Ipak, kako se navodi na web stranici CDC-a, istraživanja su pokazala da timerosal ne uzrokuje autizam.

Istraživanja pokazuju da timerosal ne uzrokuje ASD. Ustvari,  u znanstvenom istraživanju IOM-a iz 2004. godine zaključeno je da „dokazi idu u prilog odbacivanja uzročne veze između cjepiva koja sadrže timerosal i autizma“. Od 2003. godine, CDC je finansirao ili proveo devet studija koje nisu pronašle vezu između cjepiva koje sadrže timerosal i ASD-a, kao ni vezu MMR vakcina, odnosno vakcina protiv ospica, zaušnjaka i rubeole i autizma kod djece.

Na stranici se navodi da nisu pronađeni dokazi ni da drugi sastojci vakcina uzrokuju autizam. 

O netačnim tvrdnjama da je “dokazano” da su vakcine uzrok autizma, Raskrinkavanje je pisalo još 2017. godine u analizama koje možete pročitati ovdje i ovdje.

Ocjenu lažna vijest dajemo tvrdnjama da su roditelji “izliječili” dijete od autizma, s obzirom na to da lijek za autizam ne postoji, niti postoje dokazi da bezglutenska i bezkazeinska dijeta pomažu u razvoju djece sa autizmom. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da je dokazano da cjepiva uzrokuju autizam.

Tvrdnji da bezglutenska i bezkazeinska dijeta pomažu u razvoju djece sa autizmom dajemo i ocjenu pseudonauka.

Ocjenu klikbejt dajemo tvrdnji da su roditelji “šokirali farmaceute”, koja se iznosi u naslovu portala Dnevno (.hr), s obzirom na to da se u tekstu članka ne spominju “šokirani farmaceuti”.

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

14.8.2023: Naknadnom pretragom pronađen je još raniji tekst portala Dnevno (.hr) - iz 2014. godine (link). U skladu s tom činjenicom, rečenica u tekstu u kojoj je bilo navedeno da se analizirana “vijest” na našem govornom području prvi put pojavila 2018. godine, na portalu Dnevno izmijenjena je te se u njoj sada navodi da je na tom portalu “vijest” prvi put objavljena 2014. godine. Prema metodologiji, netačnim tvrdnjama u članku iz 2014. godine date su ocjene lažna vijest i pseudonauka, dok je u ranije navedenom članku iz 2018. godine ocjena lažna vijest promijenjena u ocjenu prenošenje lažnih vijesti. 

Analiza je dopunjena i drugim prenošenjima “vijesti” s tvrdnjama o izlječenju od autizma bezglutenskom dijetom te tvrdnjama da autizam izazivaju vakcine. Ostala prenošenja dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i pseudonauka, a članci čiji naslovi ne odgovaraju njihovom sadržaju i ocjenu klikbejt. 

(Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 26.04.2021

Dnevna doza: ŠOKIRALI FARMACEUTE: Roditelji izliječili dijete od AUTIZMA i podijelili recept!

Autizam je, mnogi će reći bolest novoga doba koja rapidno raste posljednjih nekoliko godina.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 15.12.2019

Biomedicina: Šokirali farmaceute-Roditelji izliječili dijete od AUTIZMA i podijelili recept!

Autizam je prema riječima ovih ljudi, potpuno izlječiv

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 03.02.2018

Dnevno.hr: ŠOKIRALI FARMACEUTE Roditelji izliječili dijete od AUTIZMA i podijelili recept!

Autizam je prema riječima ovih ljudi, potpuno izlječiv

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
Klikbejt 10.02.2018

HIP: ŠOKIRALI FARMACEUTE: Roditelji izliječili dijete od AUTIZMA i podijelili svijetu recept! Autizam je prema riječima ovih ljudi, potpuno izlječiv

Autizam je, mnogi će reći bolest novoga doba koja rapidno raste posljednjih nekoliko godina. Nedavno su u javnost iscurile informacije zviždača iz Ame...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 16.08.2018

Biljna Medicina: ŠOKIRALI FARMACEUTE Roditelji izliječili dijete od AUTIZMA i podijelili recept!

Autizam je prema riječima ovih ljudi, potpuno izlječiv

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 16.07.2018

Domaća kuhinja: ŠOKIRALI FARMACEUTE Roditelji izliječili dijete od AUTIZMA i podijelili recept.

Autizam je prema riječima ovih ljudi, potpuno izlječiv

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 14.09.2018

Domaća kuhinja: ŠOKIRALI FARMACEUTE Roditelji izliječili dijete od AUTIZMA i podijelili recept.

Autizam je prema riječima ovih ljudi, potpuno izlječiv

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 13.06.2018

Lijek i priroda: ŠOKIRALI FARMACEUTE Roditelji izliječili dijete od AUTIZMA i podijelili recept!

Autizam je prema riječima ovih ljudi, potpuno izlječiv

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 14.12.2019

Dnevni Buzz: Roditelji izliječili dijete od AUTIZMA i podijelili recept!

Autizam je, mnogi će reći bolest novoga doba koja rapidno raste posljednjih nekoliko godina.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 16.04.2021

Novi portal znanja: ŠOKIRALI FARMACEUTE: Roditelji izliječili dijete od AUTIZMA i podijelili recept

Autizam je, mnogi će reći bolest novoga doba koja rapidno raste posljednjih nekoliko godina. Nedavno su u javnost iscurile informacije zviždača iz Ame...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 27.04.2021

Balkan 24h: ŠOKIRALI FARMACEUTE: Roditelji izliječili dijete od AUTIZMA i podijelili recept!

Autizam je, mnogi će reći bolest novoga doba koja rapidno raste posljednjih nekoliko godina.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 22.06.2020

Zdravlje i priroda: ŠOKIRALI FARMACEUTE: Roditelji izliječili dijete od AUTIZMA i podijelili recept

Autizam je, mnogi će reći bolest novoga doba koja rapidno raste posljednjih nekoliko godina.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 25.11.2020

Zdravlje i kuhinja: ŠOKIRALI FARMACEUTE: Roditelji izliječili dijete od AUTIZMA i podijelili recept

Autizam je, mnogi će reći bolest novoga doba koja rapidno raste posljednjih nekoliko godina. Nedavno su u javnost iscurile informacije zviždača iz Ame...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 06.02.2020

Glamur Press: ŠOKIRALI FARMACEUTE Roditelji izliječili dijete od AUTIZMA i podijelili recept!

Autizam je prema riječima ovih ljudi, potpuno izlječiv

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 22.11.2020

Zdravlje i priroda: ŠOKIRALI FARMACEUTE: Roditelji izliječili dijete od AUTIZMA i podijelili recept

Autizam je, mnogi će reći bolest novoga doba koja rapidno raste posljednjih nekoliko godina. Nedavno su u javnost iscurile informacije zviždača iz Ame...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 08.07.2020

Sve za zdravlje: ŠOKIRALI FARMACEUTE Roditelji Izliječili Dijete Od AUTIZMA I Podijelili Recept

Autizam je prema riječima ovih ljudi, potpuno izlječiv

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 07.02.2018

Novi Svjetski Poredak: ŠOKIRALI FARMACEUTE: Roditelji izliječili dijete od AUTIZMA i podijelili svijetu recept!

Autizam je prema riječima ovih ljudi, potpuno izlječiv

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 11.09.2014

Dnevno.hr: REKLI SU VAM DA JE NEMOGUĆE I LAGALI: Ovaj dječak u potpunosti je ozdravio od autizma! (VIDEO)

Iako mu je dijagnosticiran autizam, sada je posve zdrav dječak!

 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
Pseudonauka 08.07.2023

Novi Svjetski Poredak: REKLI SU VAM DA JE NEMOGUĆE I LAGALI: Ovaj dječak u potpunosti je ozdravio od autizma! (VIDEO)

Iako mu je dijagnosticiran autizam, sada je posve zdrav dječak!

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 10.07.2016

Haber: REKLI SU VAM DA JE NEMOGUĆE I LAGALI: Ovaj dječak ozdravio je od autizma!

Autizam je, mnogi će reći bolest novoga doba koja rapidno raste posljednjih nekoliko godina. Nedavno su u javnost iscurile informacije zviždača iz Ame...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 09.03.2022

Croativ: ŠOKIRALI FARMACEUTE: Roditelji izliječili dijete od ove bolesti i podijelili svijetu recept!

Autizam je prema riječima ovih ljudi, potpuno izlječiv

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 04.02.2018

Haber: ŠOKIRALI FARMACEUTE: Roditelji izliječili dijete od AUTIZMA i podijelili recept!

Autizam je, mnogi će reći bolest novoga doba koja rapidno raste posljednjih nekoliko godina. Nedavno su u javnost iscurile informacije zviždača iz “Am...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.08.2016

Sarajevo Grad: REKLI SU VAM DA JE NEMOGUĆE I LAGALI: Ovaj dječak ozdravio je od autizma! (VIDEO)

Iako mu je dijagnosticiran autizam, sada je posve zdrav dječak!

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti