Autizam se ne može “izliječiti” promjenom ishrane

Već nekoliko godina na našem govornom području kruži snimak televizijske emisije iz 2011, u kojoj izvjesna Tracy Fox tvrdi da je svog sina izliječila od autizma bezglutenskom i bezkazeinskom dijetom.

Na portalu Dnevna doza 26.4.2021. godine objavljen je članak pod naslovom: 

ŠOKIRALI FARMACEUTE: Roditelji izliječili dijete od AUTIZMA i podijelili recept!

Članak govori o dječaku Ethanu Foxu, čiji su ga roditelji navodno “izliječili” od autizma time što su uveli promjene u njegovoj ishrani. Članak sadrži i intervju sa Tracy Fox, majkom spomenutog dječaka, koji se emitovao na američkoj televiziji Fox News u februaru 2011. godine. Osim Tracy Fox i njenog sina, u studiju je gostovao i liječnik Kenneth Bock, koji zastupa stav da izbacivanje glutena i mliječnih proizvoda može ublažiti autizam. 

Osim tvrdnje o dijeti koja “liječi autizam”, u članku se iznose i druge netačne tvrdnje, kao što je ona da su “iscurile informacije zviždača iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti koje dokazuju da cjepivo uzrokuje autizam” i da porastom broja cijepljenih raste i broj onih sa autizmom, implicirajući da su ta dva dešavanja kauzalno povezana. 

U naslovu članka se tvrdi i da su roditelji “šokirali farmaceute”, iako se u samom tekstu farmaceuti ne spominju, te je nejasno kako bi tvrdnje iznesene prije deset godina mogle na bilo koji način biti šokantne.

Riječ je o recikliranoj vijesti koja se na našem govornom području prvi put pojavila 2018. godine na portalu Dnevno (.hr), a od tada su je prenijeli mnogobrojni, mahom anonimni portali.


Može li se autizam “izliječiti”?

Autizam nije bolest, stoga se ne može “liječiti” niti “izliječiti”. Autizam je riječ kojom se opisuje čitav spektar razvojnih poremećaja različite težine (Autism Spectrum Disorder, skraćeno ASD), čiji uzroci još uvijek nisu sa sigurnošću utvrđeni, iako sva dosadašnja istraživanja ukazuju na genetičke uzročnike, o čemu smo pisali i u analizi iz 2018. godine.

Razvoj djeteta sa poremećajem iz autističnog spektra može se poboljšati uz određene terapijske metode, ali se ne može govoriti o liječenju ili “izlječenju autizma”.

Na web stranici Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi se:

Poremećaj iz autističnog spektra (ASD) je razvojni poremećaj koji može proizvesti značajne socijalne, komunikacijske i bihevioralne izazove. Često se ljudi s ASD-om izgledom ne izdvajaju od drugih, ali mogu komunicirati, ponašati se i učiti drugačije od većine drugih ljudi.
(...)
Trenutno nema lijeka za ASD. Međutim, istraživanja pokazuju da tretman ranom intervencijom može poboljšati razvoj djeteta. Rana intervencija pomaže djeci od rođenja do treće godine (36 mjeseci) da nauče važne vještine. Ti postupci mogu uključivati ​​terapiju koja pomaže djetetu da razgovara, hoda i komunicira s drugima.


Može li specifična ishrana pomoći djeci sa poremećajem iz autističnog spektra?

U članku objavljenom na portalu Dnevno (.hr) navodi se:

Otkrili su da se rješenje nalazi u prehrani bez glutena i kazeina (mliječnih proizvoda), te se već kroz nekoliko dana Ethan počeo osjećati bolje.
(...)
Korist od ovakve prehrane temelji se na teoriji da djeca s autizmom mogu imati alergiju ili visoku osjetljivost na namirnice koje sadrže gluten ili kazein, a te vrste alergija najčešće su nuspojave raznih cjepiva.

Navodima da se izbacivanjem glutena i mliječnih proizvoda iz ishrane može “izliječiti autizam” bavio se i naš partnerski fact-checking portal Faktograf u analizi iz januara 2020. godine. Za potrebe analize kontaktirali su ljekare iz oblasti neuroznanosti, gastroenterologije i psihologije. 

Psihologinja Sanja Šimleša uputila je kolege iz Faktografa na više relevantnih naučnih studija na ovu temu. U metastudiji, objavljenoj u časopisu European Journal of Nutrition 2017. godine, razmotreno je 785 radova koji se odnose na ASD i bezglutenske i bezkazeinske dijete. Utvrđeno je da je čak 779 radova metodološki upitno, te je u metastudiji uzeto u obzir svega šest istraživanja koja su urađena sa randomiziranim uzorkom i kontrolnom grupom, u kojima je učestvovalo ukupno 214 osoba. Kako navode autori/ce, nije pronađena statistički značajna razlika u osnovnim simptomima ASD-a između grupa u kojima se praktikovala bezglutenska i bezkazeinska dijeta i kontrolnih grupa, sa izuzetkom dvije studije gdje je utvrđena razlika kod određenih "subdomena" simptoma ASD-a. Autori/ce metastudije zaključili/e su da nema mnogo dokaza da takva ishrana utiče na simptome ASD kod djece .

Slični zaključci navode se i u metastudiji iz 2013. godine, koja je razmatrala pet istraživanja o provođenju bezglutenske i bezkazeinske dijete kod djece sa ASD-om. U tri istraživanja navodi se da ovakva dijeta nije rezultirala pozitivnim promjenama u ponašanju ili razvoju, dok su dva istraživanja, koja su u metastudiji okarakterisana kao istraživanja upitnog kvaliteta, ustanovila da su pozitivne promjene zabilježene nakon godinu prakticiranja dijete.  

Sanja Kolaček, predsjednica uglednog Evropskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN), kazala je za Faktograf da ne postoje preporuke relevantnih tijela da djeca sa autizmom trebaju izbjegavati gluten i mliječne proizvode u svojoj ishrani.

Za Faktograf je na ovu temu govorio i neuroznanstvenik Zdravko Petanjek s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga:

“Kao znanstvenik mogu kazati samo ‘da ne vidim dokaze’ u tom smjeru, ali nikada sa sigurnošću ne mogu isključiti da možda ipak neki učinak ne postoji. Pa onda, ukoliko nešto ne šteti, i roditelj primjenom neke dodatne terapije ne isključuje onu koja ima nekog učinka, onda ne vidim razlog da se ista ne primjenjuje”, smatra Petanjek.

Što se dokazanog tiče, podsjeća da postoje iznimno učinkovite terapije koje uključuju psihoterapeute i radne terapeute.

“One mogu učiniti nevjerojatno puno – ne izliječiti, ali dijete iz iznimno teškog autističnog stanja dovesti u visoko funkcionalno stanje. Ali na žalost, niti najbogatije niti najsocijalnije zemlje si to baš ne mogu u punom opsegu priuštiti”, navodi.

Kenneth Bock, koji je zastupao teoriju o “ljekovitoj” dijeti u studiju Fox Newsa,  “obiteljski je liječnik i nutricionist te član kontroverzne, rasformirane mreže liječnika zvane “Porazite autizam odmah!” (“DAN!”). Pobornik je teze da cjepiva uzrokuju autizam, istovremeno i zagovornik kontroverzne i skupe kelacijske terapije, zbog koje je 2004. završio pred sudom, kao svjedok u postupku protiv njegovog suradnika oko slučaja kontroverzne kelacijske terapije. Ondje je priznao da je godinama liječio autističnu djecu bez primjerenog obrazovanja – ni kroz specijalizaciju, niti putem tečajeva”, navodi se u analizi Faktografa.

Kelacijska terapija primjenjuje se u slučajevima teškog trovanja metalima i uključuje ubrizgavanje sintetičkih aminokiselina, koje se vezuju za metale poput žive ili olova u tijelu te pomažu njihovoj ekstrakciji iz organizma putem mokrenja. U nuspojave spadaju zatajenja pojedinih vitalnih organa, a zabilježeni su i smrtni slučajevi pacijenata, te se smatra neučinkovitom u tretiranju autizma.

U konačnici, trenutno ne postoje relevantni znanstveni dokazi koji bi potvrdili da izbacivanje glutena i mliječnih proizvoda iz ishrane može pomoći u razvoju djeteta sa poremećajem iz autističnog spektra.

 

Izazivaju li vakcine autizam?

Osim netačnih tvrdnji iz intervjua emitovanog na Fox Newsu, članak objavljen na portalu Dnevno (.hr) sadrži i tvrdnje o povezanosti vakcinacije i autizma:

Autizam je, mnogi će reći bolest novoga doba koja rapidno raste posljednjih nekoliko godina.

Nedavno su u javnost iscurile informacije zviždača iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti koje dokazuju da cjepivo uzrokuje autizam. I zaista s porastom broja cijepljenih raste i bolest autizma u nevjerojatnim razmjerima.

Teorija zavjere u kojoj se tvrdi da vakcine uzrokuju autizam popularna je već decenijama. Ipak, nauka je ove navode opovrgnula u više navrata. Tvrdnja da su iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iscurile informacije koje bi potvrdile netačne navode o vezi vakcina i autizma je neutemeljena.

Na web stranici CDC-a navode se rezultati nekoliko naučnih istraživanja koja potvrđuju da su tvrdnje o vezi vakcinisanja i autizma neosnovane.

Pobornici teorije da vakcine uzrokuju autizam često problematizuju korištenje timerosala, konzervansa na bazi žive koji se koristi za sprečavanje kontaminacije višedoznih bočica sa vakcinama. Ipak, kako se navodi na web stranici CDC-a, istraživanja su pokazala da timerosal ne uzrokuje autizam.

Istraživanja pokazuju da timerosal ne uzrokuje ASD. Ustvari,  u znanstvenom istraživanju IOM-a iz 2004. godine zaključeno je da „dokazi idu u prilog odbacivanja uzročne veze između cjepiva koja sadrže timerosal i autizma“. Od 2003. godine, CDC je finansirao ili proveo devet studija koje nisu pronašle vezu između cjepiva koje sadrže timerosal i ASD-a, kao ni vezu MMR vakcina, odnosno vakcina protiv ospica, zaušnjaka i rubeole i autizma kod djece.

Na stranici se navodi da nisu pronađeni dokazi ni da drugi sastojci vakcina uzrokuju autizam. 

O netačnim tvrdnjama da je “dokazano” da su vakcine uzrok autizma, Raskrinkavanje je pisalo još 2017. godine u analizama koje možete pročitati ovdje i ovdje.

Ocjenu lažna vijest dajemo tvrdnjama da su roditelji “izliječili” dijete od autizma, s obzirom na to da lijek za autizam ne postoji, niti postoje dokazi da bezglutenska i bezkazeinska dijeta pomažu u razvoju djece sa autizmom. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da je dokazano da cjepiva uzrokuju autizam.

Tvrdnji da bezglutenska i bezkazeinska dijeta pomažu u razvoju djece sa autizmom dajemo i ocjenu pseudonauka.

Ocjenu klikbejt dajemo tvrdnji da su roditelji “šokirali farmaceute”, koja se iznosi u naslovu portala Dnevno (.hr), s obzirom na to da se u tekstu članka ne spominju “šokirani farmaceuti”.

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 04. 05. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me