Raskrinkavanje.ba

Besmislice “zavjerološkog novinara” promoviraju pseudonauku i diskriminatorne teorije

Na Facebook profilu novinara portala Balkan Info Nemanje Blagojevića učestalo se plasiraju besmislene teorije zavjere i pseudonaučna “saznanja”.

Na Facebook profilu Nemanja Blagojevic je 11.5.2021. godine objavljen obiman status pod nazivom:

ČEMU SLUŽE BOCE i KOJU BOCU PRIMITI?

U statusu, Blagojević objašnjava da je, baveći se “naukom”, radiestezijom došao do zaključka da vakcine uništavaju naša “eterična tijela”, odnosno, kako objašnjava Blagojević, “prvi i najbitniji zaštitni sloj fizičkog tijela, u kojem se nalaze velike količine vitalne energije”. Na osnovu svojih radiestezijskih “mjerenja”, Blagojević zaključuje da su sve vakcine protiv Covid-19 štetne, iako su neke navodno manje štetne od drugih. U svojoj radiestezijskoj hijerarhiji vakcina, jasno favorizuje ruske i kineske vakcine, Sputnik V i Sinopharm, tvrdeći da su najmanje štetne.

Na kraju ovog iznimno dugog statusa, Blagojević objašnjava koja je svrha vakcina:

*ZAKLJUČAK ČEMU SLUŽE BOCE? DA oslabe naša aurična tela, prekinu vezu sa višim svestima, robotizuju našu svest, ograniče percepciju, oslabe nas i dozvole ulazak negativnih entieta u naše telo , koji ce na taj način dobiti svoje sopstveno telo - naše telo, na upotrebu i korišćenje. Ko stoji iza boca? Pa baš ta bića iz astralnih i eteričnih svetova, koja nemaju svoja fizička tela ,a jako ih žele.

Do datuma pisanja ove analize, status sa profila Nemanja Blagojevic podijeljen je 129 puta.

 

Šta je radiestezija?

Radiestezija, odnosno “radiostezija” kako je naziva Blagojević, opisuje se kao sposobnost otkrivanja zračenja koje emituje osoba, životinja ili predmet. Smatra se pseudonaukom jer nema naučnih dokaza o postojanju ove “sposobnosti”.

Izraz je neologizam koji je stvorio francuski katolički svećenik Alexis Timothée Bouly, koji je bio “liječnik” radiestezije u ranom 20. stoljeću. Bouly je tvrdio da može otkriti neeksplodirana ubojita sredstva iz Prvog svjetskog rata, kao i molekularne promjene u laboratorijskim eksperimentima. U Lilleu je 1929. godine osnovao Udruženje prijatelja radiestezije.

Ljudi koji praktikuju rediesteziju često tvrde da mogu otkriti emitirano zračenje upotrebom ruku ili, što je još uobičajenije, pomoću radiestezijskih šipki ili klatna.

Dakle, radiestezija nije nikakva nauka, već pseudonaučna praksa za čiju učinkovitost ne postoje nikakvi dokazi.

Plasiranjem ovih pseudonaučnih besmislica, koje se nastoje prikazati kao legitimna “nauka”, Blagojević opravdava “zavjerološki”, antivakcinacijski narativ, što je opasno kako po javno zdravlje, tako i po zdravlje pojedinaca koji povjeruju u ove tvrdnje.

Svrha vakcinacije, suprotno onome što tvrdi Blagojević, jeste imunizacija, sprečavanje širenja opasnih bolesti i spašavanje života. Vakcine nas štite od bolesti kao što su kolera, tifus, dječija paraliza, Covid-19 i mnoge druge. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, vakcine spase između dva i tri miliona života svake godine.

Kako se navodi u analizi Raskrinkavanja iz marta 2021. godine, trenutno je u svijetu deset vakcina protiv Covid-19 prošlo tri faze ispitivanja, nakon čega su i autorizovane od institucija i/ili vlada država u kojima se koriste. 

Da su ove vakcine sigurne, potvrdili su, između ostalog, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Evropska agencija za lijekove (EMA), te Univerzitet “Johns Hopkins”, koji je jedan od vodećih univerziteta za medicinu na svijetu, ali i svaka pojedinačna zemlja prije nego počne sa imunizacijom stanovništva bilo kojom od vakcina.

Blagojevićeve tvrdnje da iza vakcina stoje “bića iz astralnih i eteričnih svjetova koja nemaju svoja tijela, a žele ih” nemaju uporište u realnosti i više nalikuju na zaplet nekog djela iz žanra naučne fantastike.


Ko je Nemanja Blagojević?

Nemanja Blagojević učestvuje u kreiranju sadržaja portala Balkan Info, na kojem se učestalo plasira “zavjerološki” sadržaj. 

U emisijama na svom YouTube kanalu, Balkan Info ugostio je ličnosti poput Mile Alečković, psihijatrice koja od početka pandemije plasira “zavjerološke” narative o pandemiji, Semira Osmanagića, poznatog po promoviranju tvrdnji o postojanu piramida u blizini Visokog u Bosni i Hercegovini, te zagovaranju “liječenja”  bolesti Covid-19 uz pomoć negativnih jona. 

Na YouTube kanalu Balkan Info gostovale su i Marija Stojaković, antivakcinacijska aktivistica koja tvrdi da “zarazne bolesti ne postoje”, kao i “konspirologinja” Jovanka Jolić, koja je izjavila da je američki milijarder Elon Musk rodom iz Republike Srpske, te drugi/e teoretičari/ke zavjera iz cijelog regiona. 

O lažnim vijestima i teorijama zavjere koje se promoviraju na portalu i YouTube kanalu Balkan Info, Raskrinkavanje je pisalo i ranije u analizama koje možete pročitati ispod:

Na web stranici Balkan Info piše da je Nemanja Blagojević “nastavnik istorije” i “novinar” kome je glavni cilj “širenje znanja kao jedinog svjetla u tami orvelijanskog društva”.

Na njegovom Facebook profilu piše da je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Nišu i da je porijeklom iz Kragujevca.

Iako tvrdi da je “novinar kojem je glavni cilj širenje znanja”, Blagojević na svom Facebook profilu objavljuje činjenično netačne tvrdnje, teorije zavjere i potpune besmislice. 

Dotakao se radiestezijskog “mjerenja” i u statusu objavljenom 18.5.2021. godine, ali ovaj put kako bi “izračunao” koliko puta se prosječna osoba reinkarnira:

*Prenosim vam zanimljivo istraživanje uradjeno radiosteziskim merenjem o broju ponovnih zivota prosečnog čoveka i neki velikana. Osnovno sredstvo merenja je visak, koji daje coveku odgovore na postavljena pitanja u vidu DA, NE, MOŽDA, u BROJEVIMA ili PROCENTIMA, a odgovori stižu od višeg JA, povezanog na morfogentenetsko polje i gospoda Boga

Blagojević je podijelio i rezultate svoje “računice”, te naveo koliko se puta prosječan čovjek reinkarnirao, u zavisnosti od etničke/nacionalne/rasne pripadnosti, te je naposljetku zaključio da su “Srbi najstariji narod”, stoga bi trebalo da predvode “duhovnu evoluciju u svijetu”.

*Prosečan zemljanin je imao svega 4 inkarnacije na planeti zemlji u ljudskom obliku i oko 650 zivota u humanoindim obicima širom svekreacije.

*Prosečan Srbin je na planeti zemlji imao oko 13 inkarnacija u ljuduskom obliku i oko 1600 zivota u svekreaciji u humanoidnim oblicima. 

*Prosečan Tibetanac je imao oko 12 zivota na zemlji, i 1400 u svekreaciji u humanoidnim oblicima. 

*Prosečan Hrvat je imao oko 10 zivota na planeti zemlji kao čovek  i oko 980 širom svekreacje 

*Prosečan Amerikanac je na zemlji ziveo kao čovek 9 puta, a u svekreaciji oko 940 puta. 

*Prosečan Rus je na zemlji imao oko 9 živoa i u svekreaciji oko  890.

*Prosečan Nemac je imao na zemlji oko 8 života i oko 840 u raznim humanoidnim oblicima širom svekreacije.

*Prosečan Kinez je na zemlji kao čovek ziveo 6 puta, a u svekreacji oko 580.

*Prosečan Englez je na zemlji kao čovek ziveo 5 puta, a u svekreaciji oko 430.

*Prosečni Latinoamerikanac je na zemlji živeo svega 2 puta, a u svekreaciji oko 230 života.

*Prosečni Afrikanac je na zemlji ziveo kao čovek svega 2 puta, a u svekreaciji oko 220 života.

Osim što se radi o potpunim besmislicama koje nemaju nikakve veze sa naukom niti sa zdravim razumom, važno je naglasiti i da ne baš tako suptilne rasističke poruke prožimaju čitav status, kao i neke druge objave na profilu Nemanja Blagojevic.

Blagojević Latinoamerikance i Afrikance opisuje kao “najmlađe”, u kontekstu “broja prosječnih reinkarnacija”, te objašnjava kako to znači da su rijetki od njih sposobni za doživjeti “probuđenje i duhovnu evoluciju”. Dodaje i da su najuzvišenija bića, u ovom slučaju Srbi, svoju uzvišenost stekla velikim brojem ponavljanja života, te kako je razlog zbog kojeg su Srbi “najstariji” i trebaju predvoditi duhovnu evoluciju njihova “velika karmička neuprljanost i praevropsko, prabelačko proreklo”. Ovakvim tvrdnjama nastoji se čitatelje/ke navesti na zaključak da je evropsko i “bjelačko” porijeklo superiornije od ostalih.

Sadržaj koji se objavljuje na profilu Nemanja Blagojevic promovira lažne vijesti, teorije zavjere i diskriminatorne stavove, te se nikako ne može smatrati kredibilnim izvorom informacija.

Tvrdnje da vakcine “slabe eterično tijelo”, da je njihova svrha da “oslabe našu auru” i robotizuju našu svijest”, da iza njih stoje “bića iz eteričnih svjetova koja žele da uđu u naše tijelo” i da su one štetne, kao i tvrdnju da je radiestezija “nauka” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tvrdnju da iza vakcina stoje “bića iz eteričnih svjetova” ocjenjujemo i kao teoriju zavjere.

(Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke