Raskrinkavanje.ba

Bivši direktor Agencije za hranu i lijekove SAD-a nije osuđen na smrt

Izmišljena tvrdnja da je bivši direktor Agencije za hranu i lijekove (FDA) SAD-a Stephen Hahn osuđen na smrt jer je “lagao” Donalda Trumpa o sigurnosti vakcina potekla je sa stranice koja je odranije poznata po širenju lažnih vijesti.

Foto: Flickr, Trump White House Archived

Na Facebooku su 15. januara 2023. godine objavljene tvrdnje da je “vojni sud” osudio na smrt Stephena Hahna, bivšeg šefa Agencije za hranu i lijekove SAD-a. On je navodno optužen da je lagao o sigurnosti vakcina protiv Covid-19 kako bi administracija tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa ubrzala odobrenja za njihovu upotrebu. Hahn je, kako se navodi u objavljenom Facebook statusu, na početku tvrdio da je nevin, ali je na kraju ipak priznao krivicu. Kao izvor za ove tvrdnje naveden je portal Real Raw News.

Vojni sud osuđuje na smrt Trumpovog savjetnika koji ga je prevario oko sigurnosti vakcine. Prošlog četvrtka, vojni sud osudio je na smrt bivšeg šefa FDA pod Trumpovom administracijom, Stephena Hahna, optuženog da je lagao o sigurnosti vakcina, pozivajući Donalda Trumpa da pokrene operaciju Warp Speed, kako bi ubrzao odobrenje ovih navodno smrtonosne droge.

Kako je detaljno objavljeno u hronici Real Raw News, priznanje krivice iznenadilo je Sud jer je u dvije sedmice koliko je bio u pritvoru on aktivno i pasivno negirao da je bio svjestan da su Pfizer i Moderna lagali su rezultate njihovih eksperimenata sa njihovim odgovarajućim RNK vakcinama kako bi pružili sigurnost, niti da su primili bilo kakav iznos u zamjenu za uvjeravanje Trumpa u prikladnost njihovog odobrenja.

Ono što je promenilo njegovu stav bilo je posmatranje podmetnutih fotografija doktora Faucija i Kolinsa, koje vise sa vešala istog zatvora u Gvantanamu gde je i pronađen, i sugestija da bi „njegova saradnja“ mogla da izmeni kaznu. : „Mi imamo sve dokaze koji te inkriminišu”, uvjeravao bi tužilac Crandall.

U nastavku statusa navodi se da je Hahn priznao da cilj vakcinacije nije bila zaštita zdravlja, već “novac i kontrola”. On je navodno priznao da je znao da su ispitivanja pokazala da su vakcine opasne, ali je sakrio ovu informaciju, za što je dobio novac.

Rekao je da su mu u aprilu 2020. Fauci i Collins prišli kako bi ga uvjerili da bi, zauzvrat, trebao uvjeriti Trumpa u potrebu da odobri vakcinaciju protiv Covida, čak i znajući da ovaj navodni virus nije opasniji od običnog gripa: "Da, starije osobe i osobe sa depresivnim imunološkim sistemom mogli bi biti pogođeni, ali vakcinacija protiv Covida nije urađena zbog zdravlja, već zbog novca i kontrole." Trumpova pozicija u korist hidroksihlorokina i ivermektina kao lijekova onemogućila je uvođenje vakcinacije bez pritiska na svim frontovima. Zato su se hiljade i hiljade zdravstvenih radnika okupile da šire laž."

- "Da li ste znali da su vakcine bile opasne u ispitivanjima?", upitao je tužilac.

- „Da, ali slučajno. Kompanija Moderna mi je greškom poslala prave rezultate testova koji su pokazali da su ubijali ljude. Pitao sam ga zašto to radi, a on mi je rekao da ignorišem tu prijavu ".

-"Jesu li ti platili za to?"

-"Da, nekoliko miliona".

-"Želite li da ovaj sud povjeruje da su Fauci i Collins organizovali ovu ogromnu prevaru?"

-"To ja znam. Ako postoji neko iznad ko upravlja ovim osobama, ja ne znam."

Tvrdnju da je “vojni sud osudio bivšeg povjerenika FDA Stephena Hahna” pronašli smo na još nekoliko Facebook profila i stranica (link, link) te na društvenoj mreži VK (link). Riječ je o nešto drugačijoj verziji objave, u kojoj se iznose identične tvrdnje – da je Hahn osuđen na smrt jer je priznao da je lagao tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da su vakcine protiv Covid-19 sigurne i efikasne. U ovoj verziji navodi se da je tužilac, viceadmiral Crandall, kao datum pogubljenja odredio 16. januar 2023. Ove objave sadrže link članka portala Real Raw News.

 

Šta su činjenice?

 

Članak s tvrdnjama o smrtnoj kazni za Stephena Hahna objavljen je 14. januara 2023. godine na portalu Real Raw News. Raskrinkavanje se i ranije bavilo izmišljenim “vijestima” koje su potekle s portala Real Raw News. Prethodno smo raskrinkali netačne tvrdnje da su “marinci napali ranč Billa Gatesa u Wyomingu” te netačne tvrdnje o hapšenjima Billa Gatesa i Anthonyja Faucija.

Kako smo u ranijim analizama već naveli, ova stranica promoviše lažne vijesti u vezi s QAnon teorijom zavjere. Iz samog opisa portala jasno je da se “informacije” koje Real Raw News objavljuje ne mogu uzeti kao činjenice budući da je navedeno da stranica sadrži “humor, parodiju i satiru”.

Informacije na ovoj web stranici služe u informativne, obrazovne i zabavne svrhe. Ova web stranica sadrži humor, parodiju i satiru. Dodali smo ovo odricanje odgovornosti radi naše zaštite, u skladu sa savjetima pravnika.

Tvrdnje da je vojni sud osudio na smrt Stephena Hahna, bivšeg šefa FDA, opovrgao je Check Your Fact. Kako navodi ova platforma, ne postoje nikakvi dokazi da je Hahn, koji  je bio šef FDA od decembra 2019. do januara 2021, osuđen na smrt. Portparolka vojnog tužilaštva američke vojske (JAG) opovrgla je takve tvrdnje za ovu platformu. U analizi Check Your Fact-a navodi se: 

Ne postoje kredibilni novinski izvještaji da je vojni sud osudio Hahna za optužbe za izdaju i saučesništvo u ubistvu. Takođe, tvrdnja se ne pominje ni na web stranici JAG-a ni na njihovim verifikovanim nalozima na društvenim mrežama. Osim toga, Trump nije komentarisao navedenu tvrdnju na svom TRUTH Social nalogu.

“Ovo nije istina”, rekla je portparolka JAG-a Devin Arneson za Check Your Fact.

U nekim objavama navodi se da je Hahn navodno uhapšen u decembru. Ova netačna tvrdnja takođe je plasirana na portalu Real Raw News, a tada ju je opovrgla platforma Lead Stories.

Shodno navedenom, tvrdnju da je Stephen Hahn osuđen na smrt i da je lagao o sigurnosti vakcina protiv Covid-19, objavljenu 15. januara na Facebooku, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Ostala pojavljivanja ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 16.01.2023

Facebook profili i stranice: Vojni sud osudio bivšeg povjerenika FDA Stephena Hahna

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 16.01.2023

VK profili: Vojni sud osudio bivšeg povjerenika FDA Stephena Hahna

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti