Raskrinkavanje.ba

Boris Johnson nije “otkrio agendu pametnog grada”

Na Instagram nalogu Otkrivanje Matrixa, 23. marta 2024. godine objavljen je videosnimak u kojem govori Boris Johnson, bivši premijer Velike Britanije, uz navode da je u svom govoru iznio “agendu pametnog grada”. Snimak je titlovan na našem jeziku.

https://www.flickr.com/photos/number10gov/51506024390/

Na Instagram nalogu Otkrivanje Matrixa, 23. marta 2024. godine objavljen je videosnimak u kojem govori Boris Johnson, bivši premijer Velike Britanije, uz navode da je u svom govoru iznio “agendu pametnog grada”. Snimak je titlovan na našem jeziku.

U titlovima se navodi da je Johnom rekao da će gradovi biti “opremljeni senzorima” povezanim putem interneta stvari (en. Internet of Things) i da će urbane sredine biti “antiseptične, kao i apoteka u Zurichu”. Rekao je i da bi ova tehnologija također mogla biti korištena za neprekidni nadzor građana. 

0 02 05 48f81a071ecfdb340497535487f3580339cb540446bcb1a0cd77d6b79d815b77 D3acc04444fad9c9

Foto: Screenshot Facebook objave

Do vremena pisanja ove analize, videosnimak na Instagram nalogu Otkrivanje Matrixa ostvario je 1.296 interakcija, 255 komentara i 35 dijeljenja. Snimak se dijelio i na Facebooku, gdje je ostvario 1.300 interakcija, 255 komentara i 988 dijeljenja.

Šta su činjenice?

Google pretraga fraza koje je Boris Johnson izgovorio na snimku pokazuje da je isječak preuzet iz govora kojeg je tadašnji premijer Velike Britanije održao 2019. godine na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN).

Prema članku objavljenom na stranici UN-a 24. septembra 2019. godine, Johnson je u obraćanju govorio o izazovima digitalizacije, ali i prijetnjama koje vidi u upotrebi vještačke inteligencije. Snimak njegovog izlaganja, objavljen na zvaničnom YouTube nalogu UN-a, kao i transkript govora na engleskom jeziku, pokazuje da je Johnson zaista izgovorio rečenice iz analiziranog videosnimka. Ipak, on nije govorio o nekoj “agendi pametnog grada”. 

Tvrdnje da je u svom govoru otkrio plan da se stanovništvo u gradovima kontroliše pomoću modernih tehnologija, odnosno da je govorio o “agendi pametnog grada”, dijelile su se i na engleskom jeziku i njima se bavila fact-checking platforma Logically Facts. U analizi objavljenoj 11. jula 2023. godine, Logically Facts došao je do zaključka da je riječ o snimku koji je predstavljen izvan konteksta.

Johnson je svoje izlaganje započeo govorom o budućim “pametnim gradovima” (eng. smart cites), ali je iz cijelog govora jasno da je pričao o mogućnostima i bojaznima da će doći do zloupotrebe vještačke inteligencije i drugih digitalnih tehnologija, a ne o “agendi” da se urbane sredine pretvore u svojevrsne tehnološke zatvore u kojima se stanovništvo neprekidno nadzire.

Teorija zavjere o pametnim i “15-minutnim” gradovima

Teoretičari/ke zavjere vjeruju da postoji plan ili “agenda” da se uvede potpuna kontrola stanovništva putem novih tehnologija i da je uvođenje koncepta pametnih gradova dio tih planova. Kako je navedeno u analizi Logically Factsa, ova vjerovanja potječu od iskrivljenih tumačenja ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija iz 2015. u kojima se pominje i uvođenje pametnih gradova kao načina da se poboljša pristup boljem stanovanju i uslugama. 

Slična ovom vjerovanju jeste i teorija zavjere o takozvanim 15-minutnim gradovima, urbanističkom konceptu koji počiva na ideji o blizini i dostupnosti osnovnih životnih potrepština i usluga (marketa, opština, policijskih stanica, zdravstvenih ustanova itd.) Teoretičari/ke zavjere u ovome vide pokušaj “zatvaranja” građana/ki, odnosno ograničavanja njihovih prava i sloboda s ciljem kontrole stanovništva. O ovome je Raskrinkavanje pisalo u ranijim analizama (1, 2, 3).


Kako smo naveli u jednoj od prethodnih analiza, koncept je razvio profesor Carlos Moreno.

 

Motivaciju za razvoj ovog urbanog plana Moreno je pronašao u namjeri da poremeti tradicionalni pristup koji je fokusiran na automobile i zamijeni ga sistemom koji je fokusiran na blizinu i dostupnost osnovnih životnih potrepština, piše Forbes u članku 30.9.2022. godine. Ovaj princip, smatrao je Moreno, rezultirao bi smanjenjem štetnih emisija i doveo do održivijeg urbanog okruženja usmjerenog na čovjeka. Zahvaljujući podršci gradonačelnice Pariza Anne Hidalgo, ovaj urbanistički koncept prvo je zaživio u Parizu, gdje su načinjene infrastrukturalne promjene. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je Boris Johnson otkrio “agendu pametnog grada” u svom govoru u UN-u ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i teoriju zavjere

 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 23.03.2024

Instagram profili: Otkrivanje Matrixa

Boris Johnson, bivši premijer Velike Britanije, u iznio “agendu pametnog grada”.

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama