Raskrinkavanje.ba

Bosiljak je zdrav, ali nije lijek protiv svih bolesti

Portali iz regiona godinama pišu o zdravstvenim koristima bosiljka, značajno ih preuveličavajući.

Foto: Freepik

Na anonimnom portalu naziva Beaute healthy je 29.2.2024. godine objavljen članak pod naslovom:

SA RAZLOGOM JE POSLATA LJUDIMA: Prirodni antibiotik koji se koristi za liječenje dijabetesa, astme, impotencije, neplodnosti, alergije, čisti krvotok i bubrežni kamenac…

U članku se navodi da bosiljak sprječava nastanak nekih vrsta raka, kao i bolesti poput astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Također se spominje da se prema drevnom indijskom sistemu liječenja ayurveda ova biljka koristi za liječenje impotencije, dijabetesa, neplodnosti i drugih zdravstvenih poteškoća i bolesti.

Vrlo sličan članak na istom portalu objavljen je i 10.4.2024. godine. Navodi o tome kako bosiljak može izliječiti dijabetes, astmu, neplodnost i druge bolesti i poteškoće objavljene su na više od 20 portala od 2017. godine do danas.

Zapravo, tvrdnje o bosiljku kao lijeku za mnoge bolesti objavljuju se na portalima iz regiona već više od deceniju. Tako se proteklih godina tvrdilo, između ostalog, da je ova biljka lijek protiv svih bolesti te da pomaže u liječenju raka.

Aromatična biljka s pozitivnim učincima

Bosiljak je biljka iz porodice mente koja se uzgaja zbog aromatičnih listova koja se uglavnom koriste u ishrani. Smatra se da je porijeklom iz Indije, najbolje raste u toploj klimi i ima nekoliko različitih vrsta (poput svetog bosiljka ili slatkog bosiljka) koje se koriste u kuhinjama širom svijeta. Sadrži vitamine A i K, kalcij, željezo i mangan, te se smatra generalno zdravom namirnicom. Određena naučna istraživanja pokazala su da bosiljak zaista ima nekoliko potencijalnih koristi za zdravlje.

Na primjer, kako navodi portal Healthline u članku iz 2018. godine, nekoliko preliminarnih studija, uglavnom rađenih in vitro ili na životinjama, pokazala su da slatki bosiljak, između ostalog, pozitivno utječe na poboljšanje nivoa šećera u krvi, kao i holesterola i triglicerida, na smanjenje krvnog pritiska kod pacova koji pate od hipertenzije, smanjenje simptoma depresije uzrokovane hroničnim stresom, prevenciju određenih vrsta raka, kao i da može služiti kao alternativni antibiotik za infektivne bolesti. Važno je naglasiti da riječ o studijama za koje su korištena esencijalna ulja ili ekstrakti i koje su rađene na životinjama i/ili u laboratoriji sa ćelijskim kulturama. Potrebne su opsežne studije na ljudima kako bi se utvrdilo da li bi ovi efekti bili primjenjivi. 

Kada je riječ o kliničkim ispitivanjima, odnosno studijama rađenim na ljudima, u više istraživanja ispitivali su se efekti svetog bosiljka. Kako se navodi u članku objavljenom na web stranici Cleveland Clinic u septembru 2023. godine, u pregledu literature objavljenom 2017. u časopisu “Evidence-based Complemetary and Alternative Medicine” identifikovane su 24 studije rađene na ljudima koje su generalno su podržale neku od teza da sveti bosiljak dobro djeluje na zdravu količinu šećera u krvi, imunitet, srčano zdravlje i sposobnost razmišljanja i prosuđivanja. 

U članku Cleveland Clinic-a također se navodi da su listovi bosiljka bogati antioksidansima koji štite naše ćelije od slobodnih radikala, odnosno oksidativnog stresa. 

Postoji i mali broj istraživanja čiji rezultati sugerišu da bi sveti bosiljak mogao biti koristan za smanjenje otečenosti disajnih puteva kod osoba koje imaju astmu. Ipak, jedna studija koja je ovo ispitivala rađena je na životinjama, a druge dvije rađene na ljudima nisu imale kontrolnu grupu koja nije konzumirala sveti bosiljak (link).

Dakle, dosadašnja istraživanja, iako relativno oskudna, sugeriraju da bi bosiljak mogao imati određene zdravstvene koristi i pozitivno djelovati na simptome nekih bolesti. Ipak, znanstvena istraživanja ne pokazuju da ova biljka može izliječiti dijabetes, astmu ili bilo koju drugu hroničnu bolest, kao ni da zasigurno može prevenirati ili izliječiti rak kod ljudi. 

Rezultati studije iz 2011. godine rađene na pacovima sugerisali su da je ekstrakt bosiljka povećao broj i pokretljivost spermatozoida kod ovih životinja. Osim toga, nismo pronašli nikakve dokaze da bi bosiljak mogao izliječiti neplodnost. Štaviše, pronašli smo preporuku parovima, objavljenu na portalu WebMD, da ne konzumiraju čaj od ove biljke ukoliko pokušavaju začeti, jer naučnici/e nisu sigurni kako ona utiče na broj i pokretljivost spermatozoida kod ljudi.

Slično je sa tvrdnjom da bosiljak liječi impotenciju. Studija sprovedena na pacovima iz 2013. godine utvrdila je da ekstrakt bosiljka može zaštiti od toksičnosti testisa uzrokovanom teškim metalima, što može utjecati na reproduktivno zdravlje (link). Nismo pronašli studije ili kredibilne izvještaje koji bi potvrdili da ova biljka može izliječiti impotenciju.

Postoji li “lijek za sve bolesti”?

Uprkos tvrdnjama o bosiljku kao “lijeku protiv svih bolesti” ili biljci koja “nema šta ne liječi”, ne postoji nijedna biljka ili namirnica koja bi mogla koristiti kao univerzalni lijek. U analizi od 13.10.2023. godine bavili smo se sličnom temom:

Bolest se definiše kao svako štetno odstupanje od normalnog strukturnog ili funkcionalnog stanja organizma, općenito povezano s određenim znakovima i simptomima, a koje se po prirodi razlikuje od fizičke povrede. Bolesti se mogu podijeliti na dva tipa: komunikabilne i nekomunikabilne. Komunikabilne bolesti su zarazne i uzrokuju ih patogeni (malarija, trovanje hranom, boginje). Nekomunikabilne bolesti ne prenose se između ljudi i drugih organizama (rak, dijabetes, genetski nasljedne bolesti).

Procjenjuje se da postoji između 10.000 i 30.000 bolesti od kojih boluju ljudi.

S obzirom na to da bolesti imaju različite uzroke i simptome, jasno je da je nemoguće pronaći jedan univerzalni lijek koji bi ih sve izliječio. Također, postoji niz bolesti za koje još uvijek nije pronađen lijek, već samo tretmani koji mogu olakšati simptome. U njih spadaju rak, HIV/SIDA, demencija, Huntingtonova bolest, neke neurološke bolesti i mnoge druge.

Dakle, jasno je da nijedna biljka, bez obzira na njen sastav, ne može biti lijek protiv desetina hiljada bolesti.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je bosiljak “lijek” protiv dijabetesa, astme, neplodnosti, srčanih oboljenja i impotencije, te da sprječava rak ili pomaže u liječenju od raka, ocjenjujemo kao pseudonauku. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da je bosiljak “lijek protiv svih bolesti”. 

Napomena:

26.4.2024. Nakon objave ove analize, portal Beaute Healthy ispravio je svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

29.4.2024. Nakon objave ove analize, portal Slobodna Bosna ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

30.4.2024. Nakon objave ove analize, portal Hayat ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

03.05.2024: Portal Nezavisne je ispravio netačne tvrdnje u članku, a članku je dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 11.09.2018

Novum: Biljka koja ublažava simptome prehlade

Smatra se jednim od najboljih začina za srce jer smanjuje nivo holesterola – bosiljak.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 07.09.2014

Super Žena.b92: Svi ga volimo: Prirodni antibiotik koji jača imunitet

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je grmasta i vrlo mirisna biljka, ovalnih i najčešće zelenih listova. Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka i sve su r...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 29.09.2023

N8-Portal: ZNATE LI STA JE OVO?Liječi dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju, čisti krvotok i bubrežne kamence!

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 25.04.2021

Novi: OVA BILJKA NAM JE S RAZLOGOM NA DOHVAT RUKE, LIJEČI NEPLODNOST I OVE BOLESTI: Mnogi ne znaju za ovo, OVA BILJKA JE ČUDO

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 08.04.2024

Kuharski recepti: SA RAZLOGOM POSLATA NARODU: Lijek je za dijabetes, astmu, alergiju te čisti krvotok i bubrežne kamence…

Lijek je za dijabetes, astmu, alergiju te čisti krvotok i bubrežne kamence…

 • Pseudonauka
Pseudonauka 31.07.2023

Moj-magazin: OVA BILJKA NAM JE S RAZLOGOM NA DOHVAT RUKE: Liječi dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju, čisti krvotok i bubrežne kamence!

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 30.07.2023

Lekoviti portal: OVA BILJKA NAM JE S RAZLOGOM NA DOHVAT RUKE: Liječi dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju, čisti krvotok i bubrežne kamence!

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 10.04.2024

Beaute Healthy: OVA BILJKA NAM JE S RAZLOGOM NA DOHVAT RUKE: Liječi dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju, čisti krvotok i bubrežne kamence

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su...

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 08.12.2022

Biljka zdravlja: OVA BILJKA NAM JE S RAZLOGOM NA DOHVAT RUKE: Liječi dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju, čisti krvotok i bubrežne kamence!

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 01.02.2024

Doznaj (.info): OVA BILJKA NAM JE S RAZLOGOM NA DOHVAT RUKE: Liječi dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju, čisti krvotok i bubrežne kamence!

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 29.12.2023

Doznajemo (.info): SAM BOG GA POSLAO LJUDIMA, A NA DOHVAT VAM JE RUKE- Liječi dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju, čisti krvotok i bubrežne kamence!

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 25.09.2023

Lekoviti portal: ZNATE LI STA JE OVO?Liječi dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju, čisti krvotok i bubrežne kamence!

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 23.10.2023

Bosnian: OVA BILJKA NAM JE S RAZLOGOM NA DOHVAT RUKE: Liječi dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju, čisti krvotok i bubrežne kamence!

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 17.09.2022

Biljka zdravlja: SA RAZLOGOM POSLATA NARODU: Lijek je za dijabetes, astmu, alergiju te čisti krvotok i bubrežne kamence…

Lijek je za dijabetes, astmu, alergiju te čisti krvotok i bubrežne kamence…

 • Pseudonauka
Pseudonauka 05.10.2021

Biljkeza: Liječi dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju, čisti krvotok i bubrežne kamence! OVA BILJKA NAM JE S RAZLOGOM NA DOHVAT RUKE

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 10.04.2022

Medicina i priroda: Ova biljka Liječi dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju,Zovu je biljka zdravlja !

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 02.02.2021

Lijek iz prirode: Liječi dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju, čisti krvotok i bubrežne kamence! OVA BILJKA NAM JE S RAZLOGOM NA DOHVAT RUKE

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 01.07.2017

Balkan Lunch Box: SAM BOG GA POSLAO LJUDIMA, A NA DOHVAT VAM JE RUKE- Leči dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju, čisti krvotok i bubrežne kamence!

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji s...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 25.04.2021

Dnevna doza: OVA BILJKA NAM JE S RAZLOGOM NA DOHVAT RUKE, LIJEČI NEPLODNOST I OVE BOLESTI: Mnogi ne znaju za ovo, OVA BILJKA JE ČUDO

OVA BILJKA NAM JE S RAZLOGOM NA DOHVAT RUKE, LIJEČI NEPLODNOST I OVE BOLESTI: Mnogi ne znaju za ovo, OVA BILJKA JE ČUDO

 • Pseudonauka
Pseudonauka 30.03.2021

SVI RECEPTI SU ZA 5: OVA BILJKA NAM JE S RAZLOGOM NA DOHVAT RUKE: Liječi Dijabetes, Astmu, Impotenciju, Neplodnost, Alergiju, Čisti Krvotok I Bubrežne Kamence!

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 10.12.2020

Lijek iz prirode: OVA BILJKA NAM JE S RAZLOGOM NA DOHVAT RUKE: Liječi dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju, čisti krvotok i bubrežne kamence!

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 12.12.2018

Creativa box: Ova biljka Liječi dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju, čisti krvotok i bubrežne kamence

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 25.08.2021

Biljkeza: OVA BILJKA NAM JE S RAZLOGOM NA DOHVAT RUKE: Liječi dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju, čisti krvotok i bubrežne kamence!

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 30.01.2018

Creativa box: Ova biljka Liječi dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju, čisti krvotok i bubrežne kamence!

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 25.03.2017

Višegrad Live: Herbarium – Bosiljak pitomi

Nazivi biljke Familija: Labiatae Narodni: : Bosiljak pitomi Latinski: Ocimum basilicum Ljekarski: Herba, oleum basilici Engleski: Sweet basil Njemački...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 01.07.2017

Banjalučke.com: Bosiljak: Liječi bronhitis, čuva srce i smiruje

Bosiljak je začin koji ima fantastičan uticaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, doprinosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i u...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 07.09.2018

Tuzlanski: Biljka koja ublažava simptome prehlade, doprinosi zdravlju srca i još mnogo toga

​Smatra se jednim od najboljih začina za srce jer smanjuje nivo holesterola – bosiljak.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 05.06.2021

Šibenik IN: Moćni bosiljak! Osim odličnog okusa i mirisa, evo zašto biste ga trebali jesti svaki dan

Evo zašto uvrstiti bosiljak u prehranu:

 • Pseudonauka
Pseudonauka 06.06.2023

Bportal: Čarobna biljka: Bol u zglobovima ublažiće bosiljak

Za razliku od sintetičkih ljekova, kod bosiljka nema nuspojava poput probavnih iritacija i bolova

 • Pseudonauka
Pseudonauka 09.10.2017

Standard (me): Bosiljak kao lijek: Saznajte koje sve bolesti liječi

Bosiljak je u stanju je da oporavi cijelo tijelo od infekcija i teških bolesti. Ublažava prehladu, doprinosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a p...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 30.10.2022

Hayat: BOSILJAK JE LIJEK ZA PLUĆA, SMANJUJE TEMPERATURU, ČUVA SRCE I SMIRUJE

Bosiljak je začin koji ima fantastičan utjecaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, pridonosi zdravlju srca, bubrega, pluća, očiju i zuba, a po...

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 03.07.2017

Dug život: 15 razloga za bosiljak: Liječi bronhitis, čuva srce i smiruje

Bosiljak je začin koji ima fantastičan utjecaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, pridonosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 20.03.2021

Slobodna Bosna: SVE OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Bosiljak je lijek za pluća, snižava temperaturu, čuva srce i…

Bosiljak jača bubrege i izvrstan je u borbi protiv bubrežnog kamenca.

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 24.07.2017

HIP: 15 razloga za bosiljak: Liječi bronhitis, čuva srce i smiruje

Bosiljak je začin koji ima fantastičan uticaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, doprinosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i u...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 28.03.2024

TV K3: Bosiljak – savršen lijek za brojna oboljenja

Odlikuju ga ugodan okus i miris zbog kojih i je jedan od najpopularnijih začina.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 20.03.2021

Faktor: Bosiljak je lijek za pluća, smanjuje temperaturu, čuva srce i smiruje

Bosiljak je začin koji ima fantastičan utjecaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, pridonosi zdravlju srca, bubrega, pluća, očiju i zuba, a po...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 07.06.2021

Dulist (.hr): Pročitajte zašto biste bosiok trebali uvrstiti u prehranu

Bosiljak je začin koji ima fantastičan utjecaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, pridonosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 13.04.2020

Priroda na dar: BOSILJAK KAO LEK

Možda nam je više poznat kao biljka koja se koristi tokom religijskih obreda, međutim, bosiljak kao lek je veoma delotvoran.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 19.09.2019

Hipokrat: Bosiljak – Ljekovitost

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je začinska i ljekovita biljka, čija upotreba datira još iz vremena drevnih civilizacija i zadržana je sve do danas....

 • Pseudonauka
Pseudonauka 06.05.2021

Živim: Mnogi ga stavljaju u gotova sva jela, a nisu ni svjesni njegovog utjecaja na probavu, bubrege, libido...

Čaj od njegovih sušenih listova pomaže želucu i crijevima, kod hripavca, početnih stanja tuberkuloze i kod bolesti mokraćnih organa. Ublažava kašalj,...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 06.07.2012

Alternativa za vas: Dobrobiti bosiljka

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je grmasta i vrlo mirisna biljka, ovalnih i najčešće zelenih listova.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 03.07.2017

Wellness.hr: 15 razloga za bosiljak: Liječi bronhitis, čuva srce i smiruje

Bosiljak je začin koji ima fantastičan utjecaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, pridonosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 08.07.2017

Info-KS: IMA FANTASTIČAN UTICAJ NA ZDRAVLJE I ORGANIZAM 15 razloga za bosiljak: Liječi bronhitis, čuva srce i smiruje

Bosiljak je začin koji ima fantastičan uticaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, doprinosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i u...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 01.07.2017

Ljepota i zdravlje: 15 razloga za bosiljak: Liječi bronhitis, čuva srce i smiruje

Bosiljak je začin koji ima fantastičan uticaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, doprinosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i u...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 04.09.2017

Glas Slavonije: Bosiljak je kraljevska biljka

Ljekovitost bosiljka poznata je iz starih vremena, a rabi se i kao lijek i kao začin. Odličan je afrodizijak i liječi depresiju.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 03.09.2018

Trebinje Live: 15 ljekovitih dejstava bosiljka - liječi bronhitis, čuva srce i smiruje

Za one koji pate od krvarenja desni, lošeg zadaha i propadanja zuba, bosiljak se pokazao kao dobar saveznik u održavanju zdravlja zuba. Antibakterijsk...

 • Pseudonauka
30.11.2018

Alternativa za vas: Ljekovita svojstva bosiljka

Jedna od najpopularnijih i najstarijih začinskih biljaka blago ljutkasta okusa u Africi i Aziji koristila se još prije 5000 godina, a Indijci je smatr...

Pseudonauka 24.07.2017

Rama-Prozor info: 15 razloga za bosiljak: Liječi bronhitis, čuva srce i smiruje

Bosiljak je začin koji ima fantastičan uticaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, doprinosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i u...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 01.09.2018

Vijesti Me: 15 razloga za bosiljak: Liječi bronhitis, čuva srce i smiruje

Za one koji pate od problema krvarenja desni, lošeg daha i propadanja zuba, bosiljak se pokazao dobrim saveznikom u održavanju zdravlja zuba. Antibakt...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 29.06.2017

Jabuka TV: 15 razloga za bosiljak: Liječi bronhitis, čuva srce i smiruje

Bosiljak je začin koji ima fantastičan utjecaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, pridonosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 29.06.2017

24 sata hr: 15 razloga za bosiljak: Liječi bronhitis, čuva srce i smiruje

Bosiljak je začin koji ima fantastičan utjecaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, pridonosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 03.12.2017

Nezavisne: Bosiljak lijek za sve bolesti

Ljekovita priroda – bosiljak se koristi protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresije, kod prehlada, upale ušiju i bubne opne, ali i kao ok...

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno