Raskrinkavanje.ba

COVID-19 “savjeti” poznatog tenisera mogu škoditi zdravlju

Teniser Novak Đoković dao je deset “savjeta u borbi protiv korona virusa”, od kojih neki ne samo da ne pomažu, nego mogu narušiti zdravlje.

Portal Telegraf je 13. marta 2020. godine objavio članak sa savjetima tenisera Novaka Đokovića o načinima da se smanji rizik od infekcije virusom SARS-CoV-2. Članak je objavljen sa naslovom:

10 saveta Novaka Đokovića za borbu protiv korona virusa

U članku, Telegraf donosi listu savjeta, mahom vezanih za prehranu, za koje se tvrdi da “mogu da pomognu” u prevenciji zaraze virusom SARS-CoV-2. 

Novak Đoković je svestan sa kakvim problemom se svet suočava zbog korona virusa, a pošto je poznato da mnogo zna kada je u pitanju zdrava ishrana i imunitet, on je za Telegraf dao korisne savete, koji mnogima mogu da pomognu kada je u pitanju prevencija od korona virusa, koji preti čitavom svetu.

Članak sa Đokovićevim savjetima su prenijeli brojni portali, uključujući Blic, Dnevnik (rs), Sport (ba), Alternativnu televiziju, Nezavisne novine, Našu borbu i Republiku (rs). 

Raskrinkavanje je kontaktiralo Fondaciju Novak Đoković, iz koje nam je potvrđeno da su “savjeti” autentični, to jest da su zaista potekli od Đokovića.

Savjeti poznatog tenisera počinju sa vitaminom C i cinkom:

Uvećajte unos Vitamina C i Cinka. Preporučeno je između 5 do 7 grama dnevno Vitamina C, a može i do 10. Ukoliko nađete tečni Cink, bolje je nego u drugoj formi. U slučaju da ne nađete tečni Cink, i u pilulama je dobro uzimati 3 do 4 puta veću dozu nego uobičajeno preporučene doze.

Vitamin C je esencijalna hranjiva tvar koja pomaže rast i razvoj ljudskog organizma, te pomaže tijelu da apsorbuje željezo. Budući da ljudski organizam ne proizvodi niti čuva vitamin C, važno ga je uključiti u redovnu prehranu. No, preporučena dnevna doza vitamina C je višestruko manja od one koju savjetuje Đoković. U članku od 18. marta 2020. godine, američki medicinski centar Mayo Clinic, recimo, savjetuje:

Za odrasle, preporučena dnevna doza vitamina C je 65 do 95 miligrama (mg) dnevno, a gornja granica je 2.000 mg (2 grama op.a.) dnevno. Iako je malo vjerovatno da će previše vitamina C u prehrani biti štetno, velike doze vitamina C u dodacima prehrani mogu prouzročiti:
Proliv
Mučninu
Povraćanje
Žgaravicu
Stomačne grčeve
Glavobolju
Nesanicu
Zapamtite, za većinu ljudi, zdrava prehrana pruža dovoljnu količinu vitamina C.

Cink je esencijalni mineral koji ima ulogu u preko sto hemijskih reakcija u ljudskom organizmu. Članak na portalu Healthline od 16. juna 2018. godine kaže da je 40 mg najviša podnošljiva dnevna doza cinka za odrasle. 

Iako neke vrste hrane mogu pružiti količine prilično iznad gornje granice, nema prijavljenih slučajeva trovanja cinkom iz hrane u kojoj se prirodno nalazi. 
Ipak, trovanje cinkom mogu uzrokovati dodaci prehrani, uključujući multivitamine, ili se može desiti zbog slučajnog unosa proizvoda u domaćinstvu koji sadrže cink.

Simptomi trovanja cinkom uključuju mučninu, povraćanje, bolove u stomaku, proliv, simptome gripe, nedostatak bakra i učestale infekcije.

U nastavku članka, Đoković preporučuje toplu vodu sa limunom i solju:

Svakodnevno ujutru na prazan stomak piti toplu vodu sa limunom i malo morske soli (opciono dodati i đumbir i sveže listove nane). Toplu vodu sa limunom piti još nekoliko puta u toku dana. Preporučljivo je na prazniji stomak.

Topla voda i so imaju laksativni učinak, zbog čega je taj napitak popularizovan kao sredstvo za čišćenje crijeva i “detoksikaciju”. Portal Healthline kaže u članku od 14. novembra 2016. godine:

Zagovornici ovog postupka vjeruju da pomaže pri uklanjanju toksina, starih otpadnih materija i parazita koji se mogu nalaziti u debelom crijevu. Ali prije nego što počnete sa ispiranjem slanom vodom, nekoliko stvari treba imati na umu.
(...)
Nema puno sumnje da u većini slučajeva ispiranje slanom vodom ima kratkoročnog efekta u čišćenju debelog crijeva tako što uzrokuje izbacivanje izmeta. Ipak, nema naučnih dokaza da ispiranje slanom vodom detoksifikuje tijelo ili da uklanja takozvane nakupine otpadnih materija i parazite iz digestivnog trakta. 

U Đokovićevim savjetima ima još pseudonaučnih tvrdnji. O jednoj takvoj, koja se tiče netačnog mišljenja da “alkaliziranje” tijela ubija viruse jer oni “vole” kisele sredine, smo već pisali.

Piti što više zelenih sokova i šejkova sa zelenim lisnatim povrćem (peršun, spanać, kelj...). Zeleno lisnato povrće stvara alkalnu bazu u telu što uništava patogene i viruse koji opstaju u kiseloj sredini.
Kiselu sredinu izaziva nezdrava brza hrana, stres, briga, ljutnja, napici sa puno rafinisanog šećera, mlečni proizvodi, itd.

Fact-cheking portal Snopes se u članku od 26. marta 2020. osvrnuo na tvrdnju o “alkalizaciji” tijela, objašnjavajući da su tvrdnje o “alkalizaciji” - popularne u “alternativnoj medicini” - netačne, te da ishrana ne može promijeniti pH vrijednost međućelijskog prostora i ćelija koje čine tkiva u organizmu:

Mogućnost da se “alkalizuje” nečije tijelo je bila popularna tvrdnja koju su promovisali naučnici u dvadesetim godinama prošlog stoljeća i koju danas promovišu trgovci suplementima i “gurui zdravog života”. Ali ukoliko ne patite od izvjesnog specifičnog i medicinski katastrofalnog stanja, kao što je metabolička acidoza, efektivno je nemoguće ishranom izmijeniti pH vrijednost ćelijskog okruženja koje čini razna tkiva u vašem tijelu, uključujući tkiva imunološkog sistema. Tijelo održava ta okruženja u strogo kontrolisanom rasponu: pH vrijednost između 7, 36 i 7,44 u arterijama, i oko 7,2 u međućelijskom prostoru. Jedina pH vrijednost u vašem tijelu koju možete promijeniti ishranom je pH vrijednost vašeg urina. Takva promjena neće pružiti medicinske prednosti u borbi protiv viralne infekcije.

No, nakon savjeta da se “pije što više zelenih sokova” od povrća, koji promoviše zdravu ishranu uprkos netačnoj tvrdnji o “alkalizaciji”, dolazi ovaj savjet:

Koloidna srebrna voda je izuzetno delotvorna za imunitet i borbu protiv otrova koje imamo u telu.

Koloidna srebrna voda, ili koloidno srebro, je tekućina sa sitnim česticama srebra koja se reklamira kao dodatak prehrani. Ne postoje nikakvi naučni dokazi o njenoj učinkovitosti za brojne “terapije” koje joj se pripisuju, a taj preparat čak može narušiti zdravlje. U članku iz aprila 2017. godine, američki Državni centar za komplementarno i integrativno zdravlje, koji djeluje pri ministarstvu zdravlja te zemlje, kaže:

Koloidno srebro može prouzročiti ozbiljne nuspojave. Najčešća je argirija, plavo-siva diskoloracija kože koja je obično trajna. 
Koloidno srebro također može uzrokovati slabu apsorpciju nekih lijekova, kao što su izvjesni antibiotici i tiroksin (lijek koji se koristi za liječenje deficijencije tiroidne žlijezde).
FDA (američka federalna agencija za lijekove op. a.) je također upozorila 1999. godine da koloidno srebro nije sigurno ili efektivno u liječenju bilo koje bolesti ili poremećaja.

Savjete kako smanjiti rizik od zaraze virusom SARS-CoV-2 dale su ključne zdravstvene organizacije, kao Svjetska zdravstvena organizacija, te institucije kao što je Federalno ministarstvo zdravstva. Njihovi savjeti i preporuke bazirani su na do sada dostupnim naučnim saznanjima o bolesti COVID-19. 

Preporučuje se izbjegavanje kontakta sa drugim ljudima i ostanak kući; ukoliko se nalazite među ljudima preporučuje se distanca od 1,5 metar jer ona smanjuje rizik od prenošenja virusa, to jes od obolijevanja i daljnjeg širenja infekcije. 

Također, preporučuje se i često i temeljito pranje ruku sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min. 70%), i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta rukama. 

Prilikom kašljanja ili kihanja, preporučuje se prekrivanje usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom. Pridržavajući se tih savjeta, štitite sebe i druge od virusa koji izazivaju prehladu, gripu i COVID-19.

“Savjet” da se dnevno uzima 5 do 7, ili čak i 10 grama vitamina C je pogrešan, budući da te doze višestruko premašuju gornju granicu dnevnog unosa vitamina C. Isto važi i za “savjet” da se uzima 3 do 4 puta veća doza cinka od preporučene, s obzirom na moguće neželjene posljedice po zdravlje. Nema naučnih dokaza da topla slana voda sa limunom unapređuje zdravlje, ili da “zeleni sokovi alkalizuju” tijelo i tako ubijaju viruse. Koloidna srebrna voda nije djelotvorna kad je u pitanju imunitet, budući da taj preparat ne samo da nije učinkovit, nego može doprinijeti narušavanju zdravlja. Svim ovim tvrdnjama dajemo ocjenu pseudonauka.

Napomena

26.3.2021. Portal Republika objavio je ispravke u članku, koji dobija i ocjenu ispravljeno.

23.2.2020. Portal Alo objavio je ispravke u članku, koji dobija i ocjenu ispravljeno.

19.07.2023: U ovoj analizi je članak objavljen na portalu Story.rs nenamjernom greškom bio označen kao članak portala Story.hr. Ta je greška sada ispravljena.

16.08.2023: Portal Telegraf je u članku ispravio netačne navode pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 13.03.2020

Telegraf: 10 saveta Novaka Đokovića za borbu protiv korona virusa

Najbolji teniser sveta zna mnogo kada je u pitanju zdrava ishrana i jak imunitet i odlučio je da sve to podeli sa čitaocima Telegrafa

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 13.03.2020

Blic: NOVAK ĐOKOVIĆ DAO 10 SAVETA ZA BORBU PROTIV KORONA VIRUSA Zdravstvene smernice najboljeg igrača na svetu

Novak Đoković je, usled pandemije Covid-19 tipa korona virusa, rešio da na osnovu sopstvenog iskustva sa zdravim načinom ishrane i istim takvim vođenj...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 13.03.2020

Dnevnik.rs: Десет савета Новака Ђоковића за борбу против коронавируса

Новак Ђоковић је, услед пандемије Ковид-19 типа корона вируса, решио да на основу сопственог искуства са здравим начином исхране и истим таквим вођење...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 13.03.2020

Sport.ba: OBAVEZNO PROČITAJTE: 10 savjeta Novaka Đokovića za borbu protiv korona virusa

Najbolji teniser svijeta zna mnogo kada je u pitanju zdrava ishrana i jak imunitet i odlučio je da sve to podijeli sa čitaocima Telegrafa

 • Pseudonauka
Pseudonauka 14.03.2020

Nasa borba: Deset saveta Novaka Đokovića za borbu protiv korona virusa!

Novak Đoković je svestan sa kakvim problemom se svet suočava zbog korona virusa, a pošto je poznato da mnogo zna kada je u pitanju zdrava ishrana i im...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 14.03.2020

Republika.rs: NOLETOVIH 10 SAVETA U RATU SA KORONOM!

Kako pobediti u ratu sa koronavirusom glavno je pitanje na koje ovih dana svi pokušavaju da daju najbolji odgovor. Zbog opake bolesti stao je gotovo s...

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 13.03.2020

Alternativna televizija: Đokovićevi savjeti za jačanje imuniteta

Novak Đoković je svjestan sa kakvim problemom se svijet suočava zbog virusa korona, a pošto je poznato da mnogo zna kada je u pitanju zdrava ishrana i...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 16.03.2020

Story (.rs): Prirodom protiv korona virusa: Novakovih 10 pravila za jačanje imuniteta

Novakovih 10 pravila za jačanje imuniteta obišla su u rekordnom roku čitav svet koji se bori protiv virusa korona

 • Pseudonauka
Pseudonauka 16.03.2020

Alo: NOVAKOVIH 10 PRAVILA PROTIV KORONA VIRUSA Prirodni lekovi po preporuci najboljeg na svetu

Prvi reket sveta Novak Đoković je poznat po specifičnom načinu ishrane i izuzetnoj pedantnosti kada je u pitanju zdravlje čitavog organizma.

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 17.03.2020

Azra: PRIRODOM PROTIV CORONA VIRUSA: 10 PRAVILA NOVAKA ĐOKOVIĆA ZA JAČANJE IMUNITETA

Cijela planeta je na nogama i u stanju velike obazrivosti, zbog virusa Corona koji je stigao u skoro sve zemlje svijeta. S obzirom da je proglašeno va...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 16.03.2020

Makanje: Deset savjeta Novaka Đokovića u borbi protiv korona virusa

Novak Đoković je, usljed pandemije Covid-19 tipa korona virusa, riješio da na osnovu sopstvenog iskustva sa zdravim načinom ishrane i istim takvim vođ...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 13.03.2020

Svi Srbi u Parizu: Novak Đoković vam šalje predloge u vezi Korona virusa

Novak Đoković je poznat po zdravom načinu ishrane. On je ekskluzivno na telegraf.rs dao svoje viđenje u vezi Korona virusa i kako bi ljudi trebali da...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 13.03.2020

Nezavisne: Đokovićevi savjeti za jačanje imuniteta

Novak Đoković je svjestan sa kakvim problemom se svijet suočava zbog virusa korona, a pošto je poznato da mnogo zna kada je u pitanju zdrava ishrana i...

 • Pseudonauka