Da, pahuljice za doručak sadrže željezo

Opće poznati eksperiment kojim se utvrđuje postojanje željeza u žitaricama, na društvenim mrežama netačno je predstavljen kao “otkriće”.

Na Facebook profilu Iman Sara 6. augusta 2021. godine objavljen je video zapis u kojem osoba navodno dokazuje kako se u pahuljicama za doručak nalaze “teški metali”. Osoba u video zapisu je ovo dokazala tako što je magnetom usitnila pahuljice, dok se nisu pretvorile u prah. Zatim je metalom prešla preko usitnjenih pahuljica, te pokazala kako se za magnet hvataju sitni dijelovi metala: 

Za sve one koji kažu: "Ma jok, ne može to biti! Otkud teški metali u hrani"? 

Do momenta pisanja analize, ovaj video zapis dobio je preko 41.000 pregleda, 237 reakcija, 55 komentara i 703 dijeljenja. 

Iman Sara je u komentar ove objave podijelila sličan video sa YouTube kanala Mabus Channel u kojem se dešava ista stvar: osoba pokazuje kako se metali dobiveni iz pahuljica za doručak hvataju za magnet. Ovaj video je objavljen 8. decembra 2020. godine, a do momenta pisanja analize imao je 7.329 pregleda. U opisu snimka je također navedeo kako nas “truju teškim metalima”.

 

Šta su činjenice?

Tvrdnje da pahuljice za doručak sadrže željezo dijele se već nekoliko godina na društvenim mrežama, o čemu je pisao i Snopes, američki portal za provjeru činjenica, u analizi koja je objavljena 6. januara 2017. godine

Ova tvrdnja je ustvari tačna - neke pahuljice za doručak sadrže željezo, a eksperiment u kojem se ovo i dokazuje je jako popularan. Jedan od takvih eksperimenata možete pogledati ovdje, a demostrira ga američki profesor prirodnih nauka, Steve Spangler. 

 

O čemu se ustvari radi?

Američki naučni magazin, Scientific American, pisao je o ovim tvrdnjama još u maju 2011. godine. Scientific American navodi: “Šta vaše pahuljice za doručak imaju zajedničko sa Zemljinom korom? Obje u sebi imaju iste materijale. Možda bi se moglo učiniti čudnim usporediti zdjelu kukuruznih pahuljica s hrpom prljavštine. No, nauka nam pomaže da u pahuljicama za doručak pronađemo jedan od najčešćih elemenata na Zemlji: željezo.” 

Dalje objašnjavaju kako, uprkos tome što željezo čini “samo manje od pet posto mase na Zemlji, nalazi se na mnogo mjesta: kamenje, žitarice - čak i u vašoj krvi!” 

Dakle, činjenica da žitarice sadrže željezo je opće poznata i nije nikakav razlog za uzbunu. 

Glasnogovornik firme General Mills, koja proizvodi Wheaties pahuljice koje su korištene u jednom od video zapisa, rekao je za Snopes da je reakcija uzrokovana utvrđivanjem željeza u žitaricama i da nije razlog za uzbunu: “Vidimo da se ovaj naučni eksperiment prilično često izvodi sa bilo kojom žitaricom obogaćenom željezom - i super je za video! Željezo je zaista važno za dobro funkcioniranje vašeg tijela, a tijelo apsorbira samo onoliko koliko mu je potrebno.”

 

Ako je opće poznato, kako je ova tvrdnja postala predmet zavjeroloških profila na društvenim mrežama?

Kako navodi Snopes, zavjerološki ugao predstavljanja informacije o postojanju željeza u pahuljicama vodi porijeklo sa stranice Natural News, čiji vlasnik je “Rendžer zdravlja” (eng. Health Ranger), Mike Adams.  Zapravo, u video zapisu sa YouTubea, kojeg je objavila Iman Sara u komentarima, osoba koja pokazuje eksperiment se predstavlja kao “Mike Adams, zdravstveni rendžer, urednik Natural News-a i direktor Natural News laboratorije za hranu”. 

Natural News

Raskrinkavanje je o Adamsu pisalo u analizi “Vanredna vijest” o vakcinama i autizmu: Izmišljotina od početka do kraja. Kako smo naveli u toj analizi, on je proizvođač i prodavac dijetetskih suplemenata iz Texasa. Osim reklama Adamsovih proizvoda, portal objavljuje i članke o “alternativnoj medicini”, recepte za zdrav život u skladu sa njegovim dijetetskim programima, te različite teorije zavjere, uglavnom vezane za pitanja ishrane i liječenja. “Natural News” jedan je od nekoliko sajtova koje Adams koristi za promociju, plasiranje i prodaju svojih proizvoda i ni na koji način ne predstavlja kredibilan izvor informacija o ovakvim temama, budući da ima vrlo jasnu agendu osporavanja zvanične medicine u svrhu ostvarivanja komercijalne dobiti.

O lažnim tvrdnjama sa portala Natural News pisali smo još i u analizama na linkovima link 1, link 2, link 3

Uprkos tome što objave na društvenim mrežama pokušavaju predstaviti pronalazak željeza u pahuljicama za doručak kao nešto što se “krije”, radi se o opće poznatoj činjenici. 

Samim time, objave na društvenim mrežama koje predstavljaju ove video zapise kao “okriće” da se u žitaricama nalaze teški metali ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 13. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me