Da, pahuljice za doručak sadrže željezo

Opće poznati eksperiment kojim se utvrđuje postojanje željeza u žitaricama, na društvenim mrežama netačno je predstavljen kao “otkriće”.

Na Facebook profilu Iman Sara 6. augusta 2021. godine objavljen je video zapis u kojem osoba navodno dokazuje kako se u pahuljicama za doručak nalaze “teški metali”. Osoba u video zapisu je ovo dokazala tako što je magnetom usitnila pahuljice, dok se nisu pretvorile u prah. Zatim je metalom prešla preko usitnjenih pahuljica, te pokazala kako se za magnet hvataju sitni dijelovi metala: 

Za sve one koji kažu: "Ma jok, ne može to biti! Otkud teški metali u hrani"? 

Do momenta pisanja analize, ovaj video zapis dobio je preko 41.000 pregleda, 237 reakcija, 55 komentara i 703 dijeljenja. 

Iman Sara je u komentar ove objave podijelila sličan video sa YouTube kanala Mabus Channel u kojem se dešava ista stvar: osoba pokazuje kako se metali dobiveni iz pahuljica za doručak hvataju za magnet. Ovaj video je objavljen 8. decembra 2020. godine, a do momenta pisanja analize imao je 7.329 pregleda. U opisu snimka je također navedeo kako nas “truju teškim metalima”.

 

Šta su činjenice?

Tvrdnje da pahuljice za doručak sadrže željezo dijele se već nekoliko godina na društvenim mrežama, o čemu je pisao i Snopes, američki portal za provjeru činjenica, u analizi koja je objavljena 6. januara 2017. godine

Ova tvrdnja je ustvari tačna - neke pahuljice za doručak sadrže željezo, a eksperiment u kojem se ovo i dokazuje je jako popularan. Jedan od takvih eksperimenata možete pogledati ovdje, a demostrira ga američki profesor prirodnih nauka, Steve Spangler. 

 

O čemu se ustvari radi?

Američki naučni magazin, Scientific American, pisao je o ovim tvrdnjama još u maju 2011. godine. Scientific American navodi: “Šta vaše pahuljice za doručak imaju zajedničko sa Zemljinom korom? Obje u sebi imaju iste materijale. Možda bi se moglo učiniti čudnim usporediti zdjelu kukuruznih pahuljica s hrpom prljavštine. No, nauka nam pomaže da u pahuljicama za doručak pronađemo jedan od najčešćih elemenata na Zemlji: željezo.” 

Dalje objašnjavaju kako, uprkos tome što željezo čini “samo manje od pet posto mase na Zemlji, nalazi se na mnogo mjesta: kamenje, žitarice - čak i u vašoj krvi!” 

Dakle, činjenica da žitarice sadrže željezo je opće poznata i nije nikakav razlog za uzbunu. 

Glasnogovornik firme General Mills, koja proizvodi Wheaties pahuljice koje su korištene u jednom od video zapisa, rekao je za Snopes da je reakcija uzrokovana utvrđivanjem željeza u žitaricama i da nije razlog za uzbunu: “Vidimo da se ovaj naučni eksperiment prilično često izvodi sa bilo kojom žitaricom obogaćenom željezom - i super je za video! Željezo je zaista važno za dobro funkcioniranje vašeg tijela, a tijelo apsorbira samo onoliko koliko mu je potrebno.”

 

Ako je opće poznato, kako je ova tvrdnja postala predmet zavjeroloških profila na društvenim mrežama?

Kako navodi Snopes, zavjerološki ugao predstavljanja informacije o postojanju željeza u pahuljicama vodi porijeklo sa stranice Natural News, čiji vlasnik je “Rendžer zdravlja” (eng. Health Ranger), Mike Adams.  Zapravo, u video zapisu sa YouTubea, kojeg je objavila Iman Sara u komentarima, osoba koja pokazuje eksperiment se predstavlja kao “Mike Adams, zdravstveni rendžer, urednik Natural News-a i direktor Natural News laboratorije za hranu”. 

Natural News

Raskrinkavanje je o Adamsu pisalo u analizi “Vanredna vijest” o vakcinama i autizmu: Izmišljotina od početka do kraja. Kako smo naveli u toj analizi, on je proizvođač i prodavac dijetetskih suplemenata iz Texasa. Osim reklama Adamsovih proizvoda, portal objavljuje i članke o “alternativnoj medicini”, recepte za zdrav život u skladu sa njegovim dijetetskim programima, te različite teorije zavjere, uglavnom vezane za pitanja ishrane i liječenja. “Natural News” jedan je od nekoliko sajtova koje Adams koristi za promociju, plasiranje i prodaju svojih proizvoda i ni na koji način ne predstavlja kredibilan izvor informacija o ovakvim temama, budući da ima vrlo jasnu agendu osporavanja zvanične medicine u svrhu ostvarivanja komercijalne dobiti.

O lažnim tvrdnjama sa portala Natural News pisali smo još i u analizama na linkovima link 1, link 2, link 3

Uprkos tome što objave na društvenim mrežama pokušavaju predstaviti pronalazak željeza u pahuljicama za doručak kao nešto što se “krije”, radi se o opće poznatoj činjenici. 

Samim time, objave na društvenim mrežama koje predstavljaju ove video zapise kao “okriće” da se u žitaricama nalaze teški metali ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 13. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, recept “žene iz Bosne” ne liječi rak

Portalima se već više od sedam godina dijeli recept za pripravak od đumbira...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka
Analiza
Pregled sedmice: Povratak QAnon besmislica i teorije zavjere o 5G mreži

Tokom prethodne sedmice raskrinkali smo brojne “zavjerološke” tvrdnje. Bavi...

Lažna vijest
Povratak teorije zavjere: 5G mreža nije opasna po zdravlje i nije oružje

Besmislene tvrdnje o 5G mreži kao o “oružju” za razbolijevanje i ubijanje l...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me