Dnevni avaz “sahranio” živu Elmu Milano

Više od 50 medija objavilo je dezinformaciju o identitetu žrtve ubistva koje se desilo 12. oktobra u sarajevskom naselju Stup. 

Beživotno tijelo ženske osobe pronađeno je 12.10.2019. godine u ranim jutarnjim satima u Sarajevu. Vijest o ubistvu, koju je za više portala potvrdila Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo, velikom se brzinom proširila online medijima bez informacije o identitetu ubijene osobe. Među prvima koji su izvijestili o slučaju su između ostalih “Dnevni avaz” i “Klix”.

Nekoliko sati kasnije portal “Dnevni avaz” objavio je identitet ubijene djevojke. 

"Avaz" saznaje: Ubijena 25-godišnja pjevačica Elma Milano

Da je Elma Ganić (umjetničko ime Elma Milano) žrtva ubistva objavilo je 58 medija iz BiH i regije, a većina ih je navela “Avaz” kao izvor te tvrdnje. 

Kako saznaje „Avaz“, žrtva je 25-godišnja Elma. Ona je poznatija kao pjevačica Elma Milano. Naš izvor kaže da je sinoć u kafani bila organizirana muzika uživo, a da je djevojka ubijena ispred kafane iz vatrenog oružja.

Portal “Hayat” je također objavio informaciju da je Elma Ganić žrtva u članku pod naslovom “HAYAT.BA SAZNAJE: U SARAJEVU UBIJENA 25-GODIŠNJA PJEVAČICA ELMA”.
Portal “Slobodna Bosna” otišao je i korak dalje. Naime u članku ovog portala čiji naslov glasi “OVO JE PJEVAČICA ELMA GANIĆ KOJA JE JUTROS UBIJENA U SARAJEVU: Uhapšen mladić koji je bio u ljubavnoj vezi s njom i njegov prijatelj (FOTO)” - objavljena je fotografija sa Facebook profila “Elma Milano”.

Istog dana se “Elma Milano” javila redakciji portala “Hayat” sa ciljem ukazivanja na netačnu informaciju, odnosno sa ciljem demnatovanja lažne vijesti o njenoj smrti.

Elma je došla vidno uznemirena u redakciju Hayata, tražeći i od nas da demantujemo da je ona jutros bila na mjestu gdje se desilo ubistvo, odnosno da je na nju pucano.
Od jutros meni i mojoj porodici telefon ne prestaje zvoniti. Svi su vidno uznemireni. Takva lažna vijest koja se pojavila prouzrokovala nam je brojne probleme. Svi su nasekirani, ne znaju šta se dešava. Ja dolazim iz jedne veoma ugledne porodice, i na takav način se narušava naš ugled. Od svih koji su objavili tražit ću ispravku vijesti, jer evo, kao što vidite, niko na mene nije pucao – rekla je uznemirena djevojka.

U svjetlu novih informacija, “Dnevni avaz” koji je prvi objavio vijest o smrti Elme Ganić,  svoj članak je nakon nekog vremena promijenio. Iz teksta je uklonjeno netačno navodno ime žrtve, te je bez ikakvog objašnjenja ili napomene, kao žrtva ovaj put navedena Sumejja D. Ime Elme Ganić se na portalu “Avaza” od tada više nije pominjalo.

"Avaz" saznaje: Ubijena 25-godišnja Sumejja D.
(...)
Kako saznaje „Avaz“, žrtva je 25-godišnja Sumejja D. Naš izvor kaže da je sinoć u kafani bila organizirana muzika uživo, a da je djevojka ubijena ispred kafane iz vatrenog oružja.

Jedan od dokaza da je članak o smrti Elme Ganić postojao na portalu “Avaza” jeste činjenica da su desetine medija koji su prenijeli tu dezinformaciju, kao izvor neveli “Avaz”. 

“Avaz” saznaje: Ubijena 25-godišnja pjevačica Elma Milano (Perspektiva)

PEVAČICA UBIJENA U SARAJEVU Telo sa prostrelnim ranama pronađeno ISPRED KAFANE u kojoj je pevala (Blic)

Ubijena 25-godišnja pjevačica u Sarajevu (Večernji) 

PEVAČICA (25) UBIJENA U SARAJEVU: Detalji stravičnog zločina! Nesrećna devojka sa ubicom sedela zajedno u kafani! (VIDEO) (Kurir)

U SARAJEVU UBIJENA PJEVAČICA ELMA MILANO (25): Zločin se dogodio oko 4.30 ujutro, policija uhitila dvoje ljudi (Net.hr)

Pojedini mediji su u svojim tekstovima naveli i link “Avazovog” članka koji glasi: https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/522291/avaz-saznaje-ubijena-25-godisnja-pjevacica-elma-milano

Činjenica da link preusmjerava na novi, uređeni članak, još je jedan dokaz da je prvobitni članak sa navedenim naslovom postojao na portalu “Dnevnog avaza”.  

Slično kao u slučaju kada je “Dnevni avaz” objavio informaciju da je ubijena Lana Bijedić praunuka Džemala Bijedića, o čemu smo pisali u analizi “Lana Bijedić nije praunka Džemala Bijedića”, “Avaz” je objavio netačnu informaciju, da bi kasnije bez objašnjenja ili napomene prepravio članak. 

Treba napomenuti da, iako MUP KS nije izlazio u javnost sa informacijom o identitetu žrtve, mediji su naknadno došli do tačne informacije da je Sumeja Dedović iz Goražda zaista žrtva ubistva.

S obzirom na činjenicu da Elma Ganić nije žrtva ubistva koje se desilo na Stupu, “Dnevni avaz” će dobiti ocjenu lažna vijest, dok će svi mediji koji su prenijeli tu netačnu informaciju dobiti ocjenu prenošenje lažne vijesti

Od 58 medija koji su objavili dezinformaciju, dva medija, “Source” i “Avaz”, napravili su ispravku članka, za što su dobili i ocjenu demantirano

Tri medija, odnosno “Crna hronika”, “Haber” i “Mondo” obrisali su netačni članak, dok je  13 medija naknadno objavilo informaciju da Elma Ganić nije žrtva ubistva. Svi oni također su, pored ocjene prenošenje lažne vijesti, dobili i ocjenu demantirano.

Ostali mediji među kojima su između ostalih “Vijesti.ba”, “HIP!” i “Infosrpska” nisu napravili nikakav vid ispravke. Kontaktirali smo medije koji su objavili da je Elma Ganić žrtva, a nisu ni na jedan od navedenih načina napravili ispravku. Odgovor smo dobili od portala “Jabuka” koji je prepravio članak i za to dobio ocjenu demantirano, dok smo sa portala “Pogled” dobili informaciju da će nam se urednik javiti naknadno.

Napomena

15.04.2021: Portal Republika ispravio je netačne navode, te ovaj članak dobija i ocjenu ispravljeno. 

29.09.2022: Portal Novosti ispravio je netačne navode, te ovaj članak dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Analizirano na osnovu sugestije:
kako je ubijena na stupu pjevačica živa?
Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 30. 10. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Analiza
Čemu služi priča o Ukrajini kao nacističkoj državi?

Od početka invazije na Ukrajinu ruska propaganda pokušavala je ovu državu d...

Analize
Lažna vijest
Imunizacija putem konzumacije mesa vakcinisanih životinja nije moguća

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Bill Ga...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Besramno predstavljanje zemljotresa u Turskoj i Siriji kao “uništavanje duboke države”

Razorni zemljotresi u Turskoj i Siriji, koji su odnijeli hiljade života, pr...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me