Raskrinkavanje.ba

Dodik “koncentriše oružanu silu” u Doboju samo u klikbejt naslovima

Vijest da je Grad Doboj ustupio zemljište MUP-u RS za potrebe izgradnje objekta za smještaj Jedinice žandarmerije Policijske uprave Doboj pojedini portali opremili su naslovima u kojima se tvrdi da “Dodik koncentriše oružanu silu u Doboju”.

Na portalu Slobodna Bosna, 8.12.2021. godine objavljen je članak s naslovom: 

DODIK KONCENTRIŠE ORUŽANU SILU U DOBOJU: Jerinić ustupio zemljište MUP-u RS

U članku se izvještava o tome da je Grad Doboj ustupio zemljište Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske za potrebe izgradnje objekta za smještaj Jedinice žandarmerije dobojske policijske uprave.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač danas su potpisali sporazum o prenošenju vlasništva bez naknade nad zemljištem u vlasništvu grada na MUP RS-a za potrebe izgradnje objekta za smještaj Jedinice žandarmerije dobojske Policijske uprave, javlja Srna.

Lukač je novinarima u Doboju izjavio da ovo predstavlja veliku pomoć za MUP Republike Srpske i naveo da slijedi izrada idejnog rješenja budućeg objekta Jedinice žandarmerije, a zatim i dobijanje neophodnih dozvola za gradnju.

On je ukazao na dobre odnose sa Gradskom upravom u Doboju na unapređenju rada policije, kako bi se poboljšala bezbjednost građana u ovoj i lokalnim zajednicama u nadležnosti dobojske Uprave.

 "Policijska uprava u Doboju je poslije banjalučke jedna od najvećih, tako da nam ova ulaganja mnogo znače na unapređenju rada policije", i zjavio je Lukač.

Dakle, iz samom članka je jasno da nije riječ ni o kakvom “koncentriranju oružane sile”, kako je navedeno u naslovu. Ova netačna konstrukcija navodi na zaključak da je riječ o gomilanju, odnosno povećanju broja oružanih snaga na prostoru Doboja.

Riječ je, zapravo, o izgradnji objekta za smještaj jedinice koja već postoji u okviru Policijske uprave Doboj. Ne radi se, dakle, ni o kakvom “koncentriranju” bilo kakve sile, već o izgradnji prostora za već postojeću jedinicu unutar MUP-a. 

Članak portala Slobodna Bosna prenijeli su, s identičnim naslovom, i portali Bolja Bosna (8.12.2021) i Vijesti (.uk) (9.12.2021)

Naslov u kome se spominje “koncentrisanje oružane sile” u Doboju posebno je tendenciozan i manipulativan ukoliko se posmatra u kontekstu aktuelnih političkih dešavanja i najava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o formiranju Vojske Republike Srpske

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 23. septembra odlučio da Zakon o šumama, kojeg je usvojila Narodna skupština Republike Srpske (NSRS), nije u skladu s Ustavom BiH, te da su šume imovina države Bosne i Hercegovine, ne entiteta.  

Nakon ove odluke, Dodik je najavio posebnu sjednicu NSRS i donošenje odluka o povlačenju saglasnosti na reformu Oružanih snaga, formiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) i Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA), kao i odluka o neprimjenjivanju oko 140 zakona koje su nametnuli visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini. Sjednica na kojoj će se raspravljati o ovoj temi zakazana je za petak, 10. decembra.

Zategnute političke odnose u Bosni i Hercegovini mediji često koriste da manipulativnim, a često i ratnohuškačkim naslovima, dođu do što veće čitanosti. Više o ovakvim primjerima možete čitati u našim ranijim analizama (link, link, link).

Shodno navedenom, svi naslovi analiziranih članaka dobijaju ocjene klikbejt i dezinformacija

Napomena

13.12.2021.Portal Bolja Bosna je u međuvremenu izmijenio članak i on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

14.12.2021. Članak portala Slobodna Bosna je u međuvremenu izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Marija Manojlović, Denis Čerkadžić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 08.12.2021

Slobodna Bosna: DODIK KONCENTRIŠE ORUŽANU SILU U DOBOJU: Jerinić ustupio zemljište MUP-u RS

Lukač je novinarima u Doboju izjavio da ovo predstavlja veliku pomoć za MUP Republike Srpske.

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
  • Ispravljeno
Klikbejt 08.12.2021

Bolja Bosna: DODIK KONCENTRIŠE ORUŽANU SILU U DOBOJU: Jerinić ustupio zemljište MUP-u RS

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač danas su potpisali sporazum o prenošenju vlasništva be...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
  • Ispravljeno
Klikbejt 09.12.2021

Vijesti.uk: DODIK KONCENTRIŠE ORUŽANU SILU U DOBOJU: Jerinić ustupio zemljište MUP-u RS

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač danas su potpisali sporazum o prenošenju vlasništva be...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija