Raskrinkavanje.ba

Eksplozija u francuskoj nuklearnoj elektrani je lažna vijest

Lažna vijest da je u Francuskoj došlo do eksplozije na nuklearnom postrojenju 25. novembra 2023. iskorištena je na društvenim mrežama za teoriju zavjere o “zaključavanju” stanovništva.

Foto: Freepik

Na Facebooku je 28. novembra 2023. godine objavljen screenshot teksta sa Instagrama u kom se govori o navodnoj eksploziji u Francuskoj. U tekstu ispisanom na slici, između ostalog, navodi se sljedeće:

Danas 25.11.2023. se dogodila eksplozija na nekoj od francuskih nuklearnih elekrana. Digao se radioaktivni oblak koji treba da pokrije Evropu, kao priprema za 15.12.2023. kada se planira novo zaključavanje stanovništva. Ogledaće se u povećanom broju ljudi sa problemima tiroidne žlezde i grlom, pa i težim oboljenjima. 

Screenshot je objavljen uz kratki isječak iz serije “Simpsoni” i opis koji glasi: “Je li ovo tacno, da li imamo nekog iz Francuske ili Svajcarske da potvrdi!!! A da tu su i Simsonovi!”. 

Screenshot 2023 12 12 133701

Isti tekst o navodnoj eksploziji u Francuskoj i o “planu zaključavanja” objavljen je 28. novembra na još jednom Facebook profilu

Šta su činjenice?

Na objavljenom screenshotu  vidi se ime Instagram naloga s kojeg je preuzet. Riječ je o privatnom nalogu na kojem objave nisu dostupne javno. 

Za tvrdnju o eksploziji na nuklearnom postrojenju u Francuskoj 25. novembra 2023. godine nije naveden nikakav izvor. U Francuskoj, prema podacima stranice Svjetska nuklearna asocijacija, koja je ažurirana u avgustu 2023, postoji 56 funkcionalnih nuklearnih reaktora i jedan u izgradnji. Ipak, napredna Google pretraga ne daje rezultate koji bi ukazali na to da je na nekom od postrojenja došlo do eksplozije. Na zvaničnoj stranici francuske Uprave za nuklearnu bezbjednost nisu objavljene nikakve vijesti o eksploziji koja se navodno dogodila 25. novembra. Ni Međunarodna agencija za atomsku energiju nije izvijestila ni o čemu sličnom. 

Ukoliko se pogleda mapa na stranici Evropske komisije koja prikazuje monitoring radioaktivnosti životne sredine u realnom vremenu, može se vidjeti da između 25. i 26. novembra nije zabilježena značajno povišena radijacija u Francuskoj u odnosu na period od 23. do 24. novembra. U oba slučaja, kako se može vidjeti, zabilježeni nivoi bili su u granicama nižih vrijednosti. 

Screenshot 2023 12 12 134001

Foto: Gore: Prikaz mape Francuske za period 23–24 novembar; dolje: Prikaz mape Francuske za period 25–26 novembar

Visoke vrijednosti radioaktivnosti nisu zabilježene ni u ostatku Evrope između 25. i 26. novembra. 

Screenshot 2023 12 12 134136

Foto: Prikaz mape Evrope za period 25–26 novembar.

Dakle, ni tvrdnja da postoji “radioaktivni oblak koji treba da pokrije Evropu” i koji bi predstavljao “pripremu za zaključavanje stanovništva” 15. decembra nije utemeljena. Ovakve tvrdnje dio su teorije zavjere o “eliti” koja kontroliše svijet te, između ostalog, orkestrira događaje poput pandemije Covid-19 i lockdowna. Raskrinkavanje je o verzijama ove teorije zavjere pisalo u više navrata (1, 2, 3), ističući da za ovakve navode ne postoje nikakvi dokazi.

Shodno činjenicama, prvu objavu tvrdnje da se u Francuskoj 25.11.2023. dogodila eksplozija na nuklearnom postrojenju i da će “radioaktivni oblak” pokriti Evropu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Tvrdnju da je ovaj “oblak” izgovor za novo zaključavanje stanovništva, koje se treba desiti 15. decembra, ocjenjujemo kao teoriju zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 28.11.2023

Facebook profili i stranice: Facebook: Eksplozija u francuskoj nuklearnoj elektrani

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest