Raskrinkavanje.ba

Fotografije razorenog puta iz Gaze nisu dokaz postojanje “tunela od Jerusalema do Vatikana”

Stara QAnon besmislica o tajnim tunelima nedavno je doživjela novu verziju. Kao dokaz postojanja “tunela od Jerusalema do Vatikana”, na Facebook profilu Vesne Ćurguz podijeljene su fotografije puta razorenog u napadu izraelske vojske na Gazu.

Na Facebook profilu Vesna Ćurguz 13.5.2021. godine objavljen je post sa opisom:

DOKAZ O POSTOJANJU TUNELA VaTIKAN - JERUZALEM...!!??🧐🧐

Izrael.!  Zemlja se srušila.!  Nakon što ga je pogodila raketa Hamasa!  Dolje do tunela ispod koji povezuje Jeruzalem s Vatikanom!

Post sadrži i tri fotografije koje navodno dokazuju postojanje tunela, te je podijeljen skoro 300 puta. 

Priča o tunelu koji spaja Vatikan i Jerusalem odranije je prisutna na društvenim mrežama na našem govornom području. Pronašli smo je na Facebook profilu Rašid Striković, u postu objavljenom 25. aprila ove godine. U objavi se nalazi prevod uvodnog dijela videa koji je podijeljen.   

@Јохн_Ф_Кеннеди_Јр

Tunel dužine 1500 milja od Vatikana do Jerusalima.

U tunelu ispod Vatikana pronađeno je više zlata nego što možete zamisliti.

Trčeći od Vatikana i duboko pod zemljom, postoji tunel koji ide skoro u direktnoj liniji do Jerusalima.

Stvarna udaljenost direktnog leta je 2.326,03 km.

Dužina tunela je bila približno 1.500 milja, tako da se probija ispod zemlje

@John_F_Kennedi_Jr

 
Šta prikazuju fotografije?

 

Fotografije koje je podijelila Facebook korisnica Vesna Ćurguz nastale su tokom aktuelnog izraelsko-palestinskog sukoba i objavljene su u tamošnjim medijima i na društvenim mrežama. Jednu od njih objavio je The times of Israel 13.5.2021. U opisu fotografije se navodi da prikazuje ljude koji posmatraju ulicu razorenu u izraelskom vazdušnom napadu na Gazu, koji se desio prethodnog dana. Navedeno je i da je fotografija preuzeta sa AP-a, te da je njen autor Hatem Moussa. Dvije fotografije koje je objavila Ćurguz moguće je pronaći na Instagram profilu ovog fotografa.  

I treća fotografija iz objave Vesne Ćurguz nastala je istog dana u Gazi, što se može vidjeti u objavama korisnika društvenih mreža iz ovog područja (1, 2).

Na fotografijama se ne vidi ništa što bi bilo dokaz postojanja tunela koji povezuje Vatikan i Izrael, niti se u originalnim objavama spominje bilo kakav tunel. Pored toga, fotografije pokazuju uništene ulice u Gazi nakon vazdušnih napada izraelskih snaga, a ne Hamasa, kako se tvrdi na profilu Vesne Ćurguz. 

 

Otkud priča o tunelu koji povezuje Vatikan i Jerusalem?

 

Tvrdnje o postojanju tunela koji povezuje Vatikan i Jerusalem aktuelne su već neko vrijeme van našeg govornog područja. Isti tekst kao onaj objavljen na profilu Rašid Striković krajem aprila i početkom maja 2021. godine dijelili su korisnici društvenih mreža na nekoliko jezika (1, 2, 3, 4).

Njihov izvor je tekst objavljen na blogu Marilyn Williams 22.10.2020. godine, u kom se navodi da tunel ide gotovo direktnom linijom od Vatikana do Jerusalema, dužinom od 1.500 milja, te da je duž prvih 150 milja (241 km) kod Vatikana pronađena ogromna količina zlata.

Radi se o nastavku QAnon priče o zlatu zaplijenjenom ispod Vatikana i “zatvaranju vatikanske pedofilske mreže”, kojom smo se već bavili u analizi objavljenoj 19.3.2021. U novim verzijama, zlato je pronađeno i u Buckinghamskoj palati. Sljedbenici ove teorije vjeruju da će se ono koristiti za humanitarne projekte kada se „uvede Nesara/Gesara“. 

U prilično širok “zavjerološki” narativ QAnona inkorporirane su različite priče, uključujući i ovu o skorom globalnom ekonomskom resetu  -  eri oprosta duga i monetarne reforme - gdje bi gotovina bila zamijenjena kriptovalutom sa zlatom, koju će navodno uvesti Donald Trump. Nesara je skraćenice za “Zakon o nacionalnoj ekonomskoj sigurnosti i reformi koji ovo predviđa” i navodno je tajno usvojen, dok se Gesara odnosni na navodni “Zakon o globalnoj ekonomskoj sigurnosti i oporavku”.

O ovoj, ali i drugim verzijama ove široko rasprostranjene teorije zavjere, pisali smo u ranijim analizama (1, 2, 3).

Kako nema nikakvih dokaza o postojanju tunela koji spaja Jerusalem i Vatikan, tvrdnje o dokazivanju njegovog postojanja, te o pronalasku zlata u takvom tunelu ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 13.05.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Vesna Ćurguz: DOKAZ O POSTOJANJU TUNELA VaTIKAN - JERUZALEM...!!??

zrael.! Zemlja se srušila.! Nakon što ga je pogodila raketa Hamasa! Dolje do tunela ispod koji povezuje Jeruzalem s Vatikanom!

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 25.04.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Rašid Striković: Tunel dužine 1500 milja od Vatikana do Jerusalima.

@Јохн_Ф_Кеннеди_Јр Tunel dužine 1500 milja od Vatikana do Jerusalima. U tunelu ispod Vatikana pronađeno je više zlata nego što možete zamisliti.

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest