Izmišljena izjava Aljoše Čampare o Elmedinu Konakoviću

Facebook stranica Bošnjaci objavila je navodnu izjavu u kojoj Aljoša Čampara u negativnom svjetlu spominje Elmedina Konakovića. Čampara je za Raskrinkavanje potvrdio da je ova izjava izmišljena.

Foto: Ilustracija, Raskrinkavanje

Na Facebook stranici Bošnjaci 4. septembra objavljena je fotografija Aljoše Čampare, zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo i delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, uz opis “Zanimljiva izjava...”. Na fotografiji je u formi citata ispisana navodna Čamparina izjava, koja glasi: 

“Kada bi Elmedin Konaković skočio sa visine svog ega na visinu svoje inteligencije, poginuo bi. Tu mu ni DIF ne bi pomogao”.

Na fotografiji je ispisan i naziv portala PressMedia, kao i kontakt-telefon, što implicira da je izjavu objavio upravo ovaj portal.

Da li je Čamparina izjava autentična? 

Kako bi utvrdili autentičnost navedene izjave, Raskrinkavanje je kontaktiralo Aljošu Čamparu, koji je na pitanje da li je ikada za bilo koji medij dao ovakvu izjavu, odgovorio:

Nikada, to je još jedna laž u nizu mnogih laži sa tog portala.

Dodatno, ni pretraga Čamparinog imena na portalu PressMedia nije pokazala nikakav rezultat koji bi dokazao da je takva izjava objavljena na tom portalu. Google pretraga navodne izjave također pokazuje da ni bilo ko drugi nije objavio takvu izjavu.

Ni na Facebook stranici portala PressMedia ovakva izjava, odnosno fotografija s Čamparinom izjavom, nije objavljena. Ovaj portal na svojoj Facebook stranici ni inače ne objavljuje izjave, odnosno fotografije s izjavama u formatu u kom je objavljena izjava Aljoše Čampare. 

Elmedin Konaković, o kome je Čampara navodno govorio u ovoj izmišljenoj izjavi, ministar je vanjskih poslova BiH i predsjednik političke stranke Narod i pravda (NiP), kojoj pripada i Čampara. Konaković je i sam ranije bio subjekt negativnih objava na Facebook stranici Bošnjaci, što je Raskrinkavanje već analiziralo

Konaković je i na Facebook stranici sličnog naziva, Ponosni Bošnjaci, bio meta dezinformacija u kojima su mu se u sličnom maniru pripisivale izjave koje nikada nije izgovorio, o čemu je Raskrinkavanje također pisalo (1, 2).

S obzirom na činjenice, tvrdnju da je Aljoša Čampara izjavio “Kada bi Elmedin Konaković skočio sa visine svog ega na visinu svoje inteligencije, poginuo bi. Tu mu ni DIF ne bi pomogao”, ocjenjujemo kao lažnu vijest

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 25. 09. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me