Izmišljena priča o medicinskoj sestri koja je “zamijenila 5.000 beba”

Tokom prethodne tri godine nekoliko desetina regionalnih medija objavilo je članke o medicinskoj sestri iz Zambije koja je navodno priznala da je zamijenila 5.000 beba.

Foto: Freepik

Na stranici Dnevne Vijesti 18. decembra 2022. godine objavljen je članak u kome se navodi kako je bivša medicinska sestra Elizabeth Mwewa priznala da je, radeći u jednoj bolnici u Lusaki (Zambija), zamijenila 5.000 beba.

Zamjenila Sam Bar 5.000 Beba Dok Sam Radila Kao Medicinska Sestra! ŠOKANTNA Ispovijest Penzionisane Medicinske Sestre Je Mnoge Ostavilo Bez Riječi! (FOTO)

Neki su se zbog nje i razveli

Elizabet Mveva, bivša medicinska sestra koja boluje od raka, svoje je grehe odlučila da okaje na bolničkom krevetu.

Naime, Mveva je priznala kako je iz zabave u 12 godina zamenila oko 5000 beba dok je radila u bolnici The University Teaching Hospital u Zambiji.

– Imam rak i u terminalnoj sam fazi i znam da ću uskoro da umrem. Želim priznati svoje grehe pred bogom i ljudima kojima sam nanila štetu. Nemam više šta skrivati, zamenila sam oko 5000 beba – priznala je Elizabet.

– Činila sam to iz zabave i neke navike. Znam da sam pogrešila pred bogom i svojim Zambijcima. Neka mi oproste zbog svega što sam učinila toj nedužnoj djci. Prouzrokovala sam i razvod nekoliko parova koji su nakon odlaska na DNK test otkrili kako deca nisu njihova – rekla je.

Riječ je o članku iz 2019. godine čiji su tekst tokom prethodne tri godine objavile na desetine portala u regiji. U nekim verzijama navodi se i da je Mwewa rekla da je “zamjenjivala” djecu rođenu između 1983. i 1995. godine.

Najstariji dostupni članak pronašli smo na portalu Tuzlanski , gdje je objavljen 8. aprila 2019. godine. Kao izvor je naveden Index (.hr), no ovakav članak nije moguće pronaći na Indexovoj stranici niti Google pretragom.

Pored navedene, pronašli smo i nekoliko drugačijih verzija ovog članaka. U njima su izostavljeni svi ili većina detalja – kako se zove medicinska sestra, o kojoj je bolnici riječ, ponegdje se ne spominje čak ni država, a dodati su drugi, koji su priču značajno udaljili od izvorne verzije. 

Tako se u ovim verzijama kao razlozi zašto je medicinska sestra zamijenila bebe navode ucjena, novac ili “težak i naporan posao” (Alternativa online, Brze novosti, Infopedija, Super čarobni svijet i Infonews). 

I dok se u izvornoj verziji navodi da je medicinska sestra “zamijenila” bebe (roditeljima davala djecu koja nisu njihova), u pojedinim člancima tvrdi se da je 5.000 beba, ustvari, prodato bogatim bračnim parovima, a da je roditeljima rečeno da su iznenada umrle (Extra vijesti, Kreacije, Internet provale, Alternativa online i Sve za vas).

 

Šta su činjenice?

 

Članci slični onim na našem govornom području objavljeni su i na drugim jezicima. O tome da je priča o medicinskoj sestri koja je zamijenila 5.000 beba izmišljena pisale su brojne fact-checking platforme: Snopes, AFP Fact check, Africa Check, PolitiFact, USA today, Raskrikavanje.

U ovim analizama navodi se da je priču 3. aprila 2022. godine objavio tamošnji portal Zambian Observer.

Kako navodi AFP,  tvrdnje iznesene u članku demantovalo je Vijeće medicinskih sestara Zambije u saopštenju 5. aprila, čiji je screenshot objavljen u analizi ove platforme.

U njemu se navodi da je Vijeće sprovelo istragu kako bi provjerilo tačnost tvrdnji da je 5.000 beba zamijenjeno u porodilištu Univerzitetske nastavne bolnice (UTH). Istraga je utvrdila da ne postoji babica s imenom Elizabeth Bwalya Mwewa.  

U tom smislu, preliminarna istraživanja utvrdila su da nema takve babice u registru GNCZ-a [Vijeća medicinskih sestara Zambije] niti je ikada postojala takva babica, koja je kasnije radila u porodilištu na UTH. Međutim, istraga će se nastaviti.

Zambian Observer je i sam objavio članak u kome se prenose rezultati istrage Vijeća medicinskih sestara Zambije.

AFP navodi i da je Zambian Observer fotografiju korištenu u ovom članku upotrijebio i pet dana kasnije u vijesti o zamjeni beba, koja se zaista desila, ali u drugoj bolnici. Ova platforma je fotografiju pronašla na blogu koji je kreirala osoba po imenu Ma Sedaye.

Googleova pretraga slika vodi do bloga o ljepoti koji vodi Ma Sedaye, koja kaže da je medicinska sestra rođena u Zimbabveu i živi u Columbusu, Ohio.

AFP je kontaktirao Ma Sedaye, ali još nije dobio odgovor.

Budući da nije moguće pouzdano utvrditi koji je medij prvi objavio članak s analiziranim tvrdnjama, svi članci koji su predmet ove analize dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Napomena:

22.12.2022. Članak portala Alo(.rs) više ne sadrži netačne tvrdnje pa dobija i ocjenu ispravljeno.

23.12.2022. Članak objavljen na Medium profilu @kartolifofolol je u međuvremenu izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

Članci portala Espreso i Source ne sadrži više netačne tvrdnje, pa dobija i ocjenu ispravljeno.

26.12.2022: Portal Srbija Danas je ispravio netačne navode u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

29.12.2022: Portal Nezavisne novine je ispravio netačne navode u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

20.1.2022: Izmišljene tvrdnje o medicinskoj sestri iz Zambije koja je zamijenila 5.000 beba objavljene su u decembru prošle i januaru ove godine na portalima Čizmica TV i Današnje, kao i u 26 Facebook objava. Shodno činjenicama navedenim u analizi, ovi članci također dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

20.11.2023.  Portal Novi je ispravio netačne navode u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 22. 12. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me