Raskrinkavanje.ba

Izmišljeni “chemtrailsi” nisu smanjili prosječni životni vijek za 30 godina

Na “zavjerološkom” portalu objavljena je besmislena tvrdnja da je trovanje “chemtrailsima” smanjilo životni vijek za najmanje 30 godina.

Foto: Stockvault

Na “zavjerološkom” portalu Istinom protiv laži je 16.11.2022. godine objavljen članak pod naslovom:

Zbog višegodišnjeg trovanja chemtrailsima smanjen nam je životni vijek za najmanje 30 godina! / video

U članku se, između ostalog, navodi:

Chemtrailsom su nam trajno umanjili kvalitetu života, a životni vijek smanjili za najmanje 30 godina! Za to su isključivi krivci saborski zastupnici koji više od 20 godina šute, točnije dolaskom zločinačkog NATO-a, a nemaju pravo na šutnju

Obzirom da su se nad našim krajevima svakodnevno provodili programi klimatskog inženjeringa  pri kojima su vojni avioni u atmosferu ispuštali nano čestice aluminija, barija, stroncija, titanijuma, arsena, broma, kadmija, ešerihijukoli, genetski modificiran dehidrat krvneplazme, sintetički virusi, bakterije itd., jasno je kako nam je život trajnon ugrožen, odnosno naše zdravlje, čiji imunološki sistem je sve više i više oslabljen, zbog akumulacije navedenih čestica unutar organizma, koje ponajviše štete neurološkom, pulmološkom i reproduktivnom sistemu.

Prema podacima sa ovog portala, članak je do datuma pisanja ove analize pregledan 27.630 puta.


Šta su činjenice?

Termin “chemtrailsi” označava decenijama staru teoriju zavjere o tome kako avioni zaprašuju stanovništvo otrovnim hemikalijama i/ili virusima i bakterijama. Riječ o potpuno izmišljenom fenomenu, za koji se nebrojeno mnogo puta dokazalo da je nemoguć. Detaljnije o “chemtrailsima” možete pročitati u našim analizama:

Za tvrdnju da su izmišljeni “chemtrailsi” skratili životni vijek u Hrvatskoj i regionu za najmanje 30 godina ne navode se nikakvi dokazi, niti se navodi izvor ovog podatka.

U analizi iz 2020. godine, Raskrinkavanje je ocijenilo članak sa istog portala, koji je sadržao slične tvrdnje. Tada se, pak, tvrdilo da “chemtrailsi” životni vijek skraćuju za 40 godina. Zbog čega je u međuvremenu došlo do promjene u “projekciji” ostaje nepoznato.

Prema podacima stranice Worldometers, prosječni životni vijek u Hrvatskoj je 79.02 godine, u Srbiji 76.47, u Bosni i Hercegovini 77.93, u Crnoj Gori 77.39, u Sjevernoj Makedoniji 76.26 i u Sloveniji 81.85.

Podaci Worldometersa također pokazuju da je prosječni životni vijek na globalnom nivou drastično porastao od 1950-ih do danas.

Foto: Worldometers

Web stranica Svjetske banke sadrži podatke o kretanju prosječnog životnog vijeka od 1960. do 2020. za sve države svijeta ponaosob, uključujući i države našeg regiona (1, 2, 3, 4, 5, 6). Sasvim je jasno da je prosječni životni vijek u zemljama bivše Jugoslavije u porastu već decenijama, uključujući i zadnjih 20 godina, tj. od “dolaska zločinačkog NATO-a”, kako se tvrdi u članku. 

Jedini značajan pad prosječnog životnog vijeka zabilježen je u Srbiji, gdje je od 2015. do 2020. prosječan životni vijek pao sa 76 na 74 godine.

U svakom slučaju, sigurno je da, suprotno tvrdnjama iz članka, životni vijek u regiji nije smanjen za “najmanje 30 godina”, a sigurno je i da “chemtrailsi” ne postoje.

Shodno tome, tvrdnju da su “chemtrailsi” smanjili životni vijek za najmanje 30 godina, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 16.11.2022

Istinom protiv laži: Zbog višegodišnjeg trovanja chemtrailsima smanjen nam je životni vijek za najmanje 30 godina! / video

Chemtrailsom su nam trajno umanjili kvalitetu života, a životni vijek smanjili za najmanje 30 godina! Za to su isključivi krivci saborski zastupnici k...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest