Raskrinkavanje.ba

Krave u Italiji nisu umrle zbog elektromagnetnog zračenja

Na Telegramu se pojavila tvrdnja da se u Italiji desio pomor krava zbog “elektromagnetnog zračenja”. Incident je zapravo uzrokovan trovanjem.

Foto: Pixabay

Na Telegram kanalu iSTiNA 14. augusta 2022. godine objavljen je videozapis na kojem su prikazane uginule krave, uz sljedeći ispis:

Katastrofa! Padale su kao muve ... 50 krava umrlo je za nekoliko minuta na polju u Italiji, jedna za drugom, pod užasnutim pogledom uzgajivača! A sad svi stavite prst na čelo pa razmislite šta može da ubije krdo goveda kao u Teksasu za par minuta? Ista priča kao sa onih 100 goveda u Hrvatskoj kada su rekli da je antraks, jeste kako da ne! Zvanična mejnstrima priča je da je tih pedesetak krava umrlo od sirka, veoma otporne i robusne biljke. Barem ovo je hipoteza stručnjaka sa Zooprofilaktičkog instituta u Italiji. Uzrok smrti, međutim, biće utvrđen nakon testova. "Pitao sam i farmere u okolini, niko se ne seća sličnog događaja" kaže gradonačelnik Sommariva del Bosko, italijanske regije Kuneo, gde se dogodio užas. Krave teško podnose EMG zračenje, isto kao i perad, ali to nikada nećete čuti na vestima!

U videozapisu je prikazano nekoliko osoba kako obilaze krave na polju, od kojih je nekolicina živa, dok većina leži nepomično. Na video je dodana i ilustracija “5G”, koja sugeriše da su krave umrle zbog ovog zračenja.

Ovaj je video zabilježio više od 4.200 pregleda u vrijeme pisanja analize, a objavljen je i na nekim Facebook profilima i stranicama (1, 2, 3, 4).

 

Šta su činjenice?

Iako se u ispisu jasno sugeriše da je krave na snimku ubilo elektromagnetno zračenje, navodi se i da je “zvanično” objašnjenje da se pomor desio zbog trovanja travom sirak, što jeste tačno. Naime, tvrdnjama da je krave u Italiji ubilo zračenje bavio se i crnogorski portal za provjeru činjenica Raskrinkavanje (.me) u analizi objavljenoj 16.8.2022. godine. U ovoj se analizi prenosi izvještaj italijanske novinske agencije Ansa, objavljen u ponedjeljak, 8.8.2022. godine, u kojem se navodi da je tog vikenda došlo do trovanja krava sirkom:

„Nekih 50 krava se otrovalo sirakom dok su pasle blizu Kunea. Žitarica je, zbog jakih suša u Italiji, razvila određeni toksin i postala otrovna. Incident se desio na farmi stočara Đakomina Olivera. Olivero je poveo svoje stado na ispašu nedaleko od štale kada su se krave razboljele i uginule“, navodi Ansa.  

Ova agencija citira i vlasnika stada.  

„Bilo je srceparajuće. Vidio sam krave kako se bore za vazduh i umiru“, rekao je Olivero. 

Italijanska nacionalna televizija RAI navodi da su poslije ovog incidenta stada krava uginula i u gradovima Bra i Moretta. 

Tvrdnje da životinje umiru zbog elektromagnetnog zračenja, konkretno zbog 5G mreže, dijelile su se i ranije. Raskrinkavanje je pisalo o navodnom pomoru ptica u Hrvatskoj i Nizozemskoj, ali i pčela u Ukrajini. 

Ove tvrdnje bile su najpopularnije 2020. godine tokom pandemije Covid-19. Za Raskrinkavanje je o ovome govorio ekspert za nove mobilne tehnologije Aleksandar Mastilović, koji je objasnio princip djelovanja elektromagnetnih talasa i zbog čega oni ne mogu djelovati negativno na ljude:

Svaki bežični signal, koji koristimo u komunikacijama, od WiFi kod kuće do Bluetooth, pa do mobilnih mreža svake od generacija, bez razlike i 5G, u svojoj prirodi su elektromagnetni talasi.

[...]

U elektromagnetne talase spada i sunčeva svjetlost koja nas zrači 300.000-700.000 GHz, zavisno od nijanse boje, i znači život, a ne opasnost. Tek iznad 700.000 GHz počinju UV zračenja, koja spadaju u jonizujuća i mogu razbiti DNK živog tkiva, pa zbog toga se trebamo više plašiti nezaštićenog boravka sat vremena na ljetnom suncu nego svih nejonizujućih zračenja do danas.

U ispisu videozapisa navodi se da su i goveda u Teksasu umrla zbog elektromagnetnog zračenja. O stvarnom uzroku smrti ovih životinja pisali smo u analizi “Masovna uginuća stoke kao ‘dokaz’ za teoriju zavjere o namjernom izazivanju nestašice hrane”.

O ranijim dezinformacijama o elektromagnetnim talasima s Telegram kanala iSTiNA pisali smo u analizi na linku.

Tvrdnju da su krave u Italiji umrle zbog zračenja 5G mreže ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke