Krave u Italiji nisu umrle zbog elektromagnetnog zračenja

Na Telegramu se pojavila tvrdnja da se u Italiji desio pomor krava zbog “elektromagnetnog zračenja”. Incident je zapravo uzrokovan trovanjem.

Foto: Pixabay

Na Telegram kanalu iSTiNA 14. augusta 2022. godine objavljen je videozapis na kojem su prikazane uginule krave, uz sljedeći ispis:

Katastrofa! Padale su kao muve ... 50 krava umrlo je za nekoliko minuta na polju u Italiji, jedna za drugom, pod užasnutim pogledom uzgajivača! A sad svi stavite prst na čelo pa razmislite šta može da ubije krdo goveda kao u Teksasu za par minuta? Ista priča kao sa onih 100 goveda u Hrvatskoj kada su rekli da je antraks, jeste kako da ne! Zvanična mejnstrima priča je da je tih pedesetak krava umrlo od sirka, veoma otporne i robusne biljke. Barem ovo je hipoteza stručnjaka sa Zooprofilaktičkog instituta u Italiji. Uzrok smrti, međutim, biće utvrđen nakon testova. "Pitao sam i farmere u okolini, niko se ne seća sličnog događaja" kaže gradonačelnik Sommariva del Bosko, italijanske regije Kuneo, gde se dogodio užas. Krave teško podnose EMG zračenje, isto kao i perad, ali to nikada nećete čuti na vestima!

U videozapisu je prikazano nekoliko osoba kako obilaze krave na polju, od kojih je nekolicina živa, dok većina leži nepomično. Na video je dodana i ilustracija “5G”, koja sugeriše da su krave umrle zbog ovog zračenja.

Ovaj je video zabilježio više od 4.200 pregleda u vrijeme pisanja analize, a objavljen je i na nekim Facebook profilima i stranicama (1, 2, 3, 4).

 

Šta su činjenice?

Iako se u ispisu jasno sugeriše da je krave na snimku ubilo elektromagnetno zračenje, navodi se i da je “zvanično” objašnjenje da se pomor desio zbog trovanja travom sirak, što jeste tačno. Naime, tvrdnjama da je krave u Italiji ubilo zračenje bavio se i crnogorski portal za provjeru činjenica Raskrinkavanje (.me) u analizi objavljenoj 16.8.2022. godine. U ovoj se analizi prenosi izvještaj italijanske novinske agencije Ansa, objavljen u ponedjeljak, 8.8.2022. godine, u kojem se navodi da je tog vikenda došlo do trovanja krava sirkom:

„Nekih 50 krava se otrovalo sirakom dok su pasle blizu Kunea. Žitarica je, zbog jakih suša u Italiji, razvila određeni toksin i postala otrovna. Incident se desio na farmi stočara Đakomina Olivera. Olivero je poveo svoje stado na ispašu nedaleko od štale kada su se krave razboljele i uginule“, navodi Ansa.  

Ova agencija citira i vlasnika stada.  

„Bilo je srceparajuće. Vidio sam krave kako se bore za vazduh i umiru“, rekao je Olivero. 

Italijanska nacionalna televizija RAI navodi da su poslije ovog incidenta stada krava uginula i u gradovima Bra i Moretta. 

Tvrdnje da životinje umiru zbog elektromagnetnog zračenja, konkretno zbog 5G mreže, dijelile su se i ranije. Raskrinkavanje je pisalo o navodnom pomoru ptica u Hrvatskoj i Nizozemskoj, ali i pčela u Ukrajini. 

Ove tvrdnje bile su najpopularnije 2020. godine tokom pandemije Covid-19. Za Raskrinkavanje je o ovome govorio ekspert za nove mobilne tehnologije Aleksandar Mastilović, koji je objasnio princip djelovanja elektromagnetnih talasa i zbog čega oni ne mogu djelovati negativno na ljude:

Svaki bežični signal, koji koristimo u komunikacijama, od WiFi kod kuće do Bluetooth, pa do mobilnih mreža svake od generacija, bez razlike i 5G, u svojoj prirodi su elektromagnetni talasi.

[...]

U elektromagnetne talase spada i sunčeva svjetlost koja nas zrači 300.000-700.000 GHz, zavisno od nijanse boje, i znači život, a ne opasnost. Tek iznad 700.000 GHz počinju UV zračenja, koja spadaju u jonizujuća i mogu razbiti DNK živog tkiva, pa zbog toga se trebamo više plašiti nezaštićenog boravka sat vremena na ljetnom suncu nego svih nejonizujućih zračenja do danas.

U ispisu videozapisa navodi se da su i goveda u Teksasu umrla zbog elektromagnetnog zračenja. O stvarnom uzroku smrti ovih životinja pisali smo u analizi “Masovna uginuća stoke kao ‘dokaz’ za teoriju zavjere o namjernom izazivanju nestašice hrane”.

O ranijim dezinformacijama o elektromagnetnim talasima s Telegram kanala iSTiNA pisali smo u analizi na linku.

Tvrdnju da su krave u Italiji umrle zbog zračenja 5G mreže ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 09. 09. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me