Raskrinkavanje.ba

Nove izmišljotine o vakcinama: Viralni video ne dokazuje da sadrže grafenov oksid

Video u kojem muškarac pada na tlo na benzinskoj pumpi dijeli se kao “dokaz” da je telefon u njegovoj ruci “aktivirao” grafenov oksid iz vakcine protiv Covid-19, što je izazvalo srčani udar. Radi se o izmišljotini - vakcine ne sadrže grafenov oksid niti ga “aktivira” zračenje telefona.

Foto: Unsplash / Ivan Diaz

Dezinformacije o mobilnoj mreži pete generacije (5G) širile su se društvenim mrežama posebno nakon pojave bolesti Covid-19, kada se ova tehnologija dovodila u vezu sa koronavirusom SARS-CoV-2.

Od tada je Raskrinkavanje objavilo mnoge analize dezinformacija o 5G tehnologiji i pandemiji Covid-19. Ipak, dezinformacije o vezi između ove tehnologije i pandemije ponovo su popularizovane, ovog puta na Telegram nalogu iSTiNA, na kojem se objavljuju različite teorije zavjera, a potom i na Facebooku. 

Nakon što su vakcine protiv Covid-19 odobrene za korištenje, dezinformacijski narativi o 5G tehnologiji i pandemiji su se prilagodili novim okolnostima. Tako se sada dijele dezinformacije da ove vakcine sadrže grafenov oksid ili čipove od tog materijala, te da 5G tehnologija ili elektromagnetno zračenje “aktiviraju” grafenov oksid ili čipove u tijelu vakcinisanih osoba. Ništa od ovoga nije tačno. 
 

Grčenje srca zbog 5G tehnologije i grafen oksida 

Na Telegram nalogu iSTiNA je 29. jula 2022. godine objavljen videozapis popraćen sljedećim opisom:

Evo još jednog interesantnog fenomena koji pogađa "vakcinisane" (nanočipovane) kada se nađu blizu nekog izvora elektromagnetnog zračenja. To može biti 4G ili 5G toranj, ali i transformator jer i on emituje isto oko sebe EMG polje, pa čak i mobilni telefon kao u ovom slučaju. Srce je mišić koji pokreće bioelektrični impuls, a kada se u njemu nađe nano grafen oksid (hidroksid) onda imamo i ovakvu situaciju kao na videu iznad. Ovo nije usamljen slučaj, dešava se svakodnevno, jedina razlika je u tome što su ovo snimile nadzorne kamere.

Na snimku se vidi muškarac koji drži telefon na benzinskoj stanici. On se srušio na tlo, a nedugo zatim mu je pružena prva pomoć. Nismo uspjeli pronaći izvor videozapisa iz kojeg bi bilo jasno gdje je nastao. Videozapisu su dodani sljedeći titlovi na našem jeziku.

Na ovom snimku možete da vidite “vakcinisanu” osobu (punu grafena) kako drži mobilni telefon u ruci. Obzirom da se nano grafen oksid (hidroksid) nalazi i u srčanom mišiću, a ne samo u ostatku tijela blizina bilo kog uređaja koji zrači, pa tako i telefona, a ne samo 4G i 5G tornjeva izaziva snažno pražnjenje. Zbog tog snažnog električnog pražnjenja u srčanom mišiću srce se zrgči i ti ljudi imaju infarkt miokarda. Ovo može biti i zadesna smrt, tj. slučajna zbog EMG zračenja, ali isto tako i ciljana smrt preko tornja. 

Video je na Telegramu imao preko 4.900 pregleda, a pronašli smo ga još ovdje i ovdje

 

Šta su činjenice?

Tvrdnju o grafenovom oksidu u vakcinama protiv Covid-19 plasirala je “zavjerološka” skupina La Quinta Columna iz Španije, o čemu smo detaljnije pisali na ovom linku. 

Grafenov oksid (GO) je jednoatomski slojeviti materijal, nastao snažnom oksidacijom grafita. Njegovo djelovanje i upotreba u medicini se tek istražuju

La Quinta Columna je 28.6.2021. godine objavila dokument u kojem se navodi da su mikroskopijom testirali navodnu bočicu Pfizerove vakcine i ustanovili da je 99,9% njenog sastava grafenov oksid. Ipak, ispostavilo se da je tekućina koju su testirali nepouzdanom metodom nepoznatog porijekla, te nije moguće potvrditi da li je zaista riječ o Pfizerovoj vakcini.   

Uprkos tome, ove tvrdnje su se nastavile širiti, pa se tako navodilo da se grafenov oksid navodno nalazi u maskama, PCR testovima, pa i u vakcinama ili u srcu. 

Grafenov oksid ne nalazi se u vakcinama protiv Covid-19. Sastavi svih vakcina odobrenih za korištenje su javno dostupni i rigorozno testirani. Sastave vakcina koje se koriste u našem regionu možete pročitati na ovim linkovima: Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V, Sinopharm.

Više o dezinformacijama o grafenovom oksidu pročitajte ovdje.

 

Nema čipova u vakcinama

Teorija zavjere o čipovima u vakcinama koje aktivira 5G mreža se u novim antivakcinacijskim dezinformacijama povezala sa grafenovim oksidom. No, u vakcinama se ne nalaze čipovi niti ih aktiviraju elektromagnetni talasi.

Tvrdnje o nanočipovima u vakcinama počele su se masovno dijeliti društvenim mrežama nakon pojave Covid-19. Termin “čipovi nano-tehnologije” dolazi od teoretičara zavjera Davida Ickea, bivšeg britanskog fudbalera koji se “proslavio” svojim netačnim tvrdnjama o pandemiji Covid-19. O ovome smo detaljno pisali u analizi na ovom linku.

Mikročipovi postoje kao dio radiofrekventne identifikacije (Radio-frequency identification technology, RFID) koja se, u različitim formama, koristi još od 1970, o čemu je pisao PolitiFact, ali oni se ne nalaze u vakcinama. Zapravo, najmanji čip koji je do sada izmišljen je veličine zrna riže i ne može proći kroz iglu kojom se daje vakcina:

Dr Wilbur Chen, naučnik koji proučava zarazne bolesti na Univerzitetu Merilend u Centru za razvoj vakcina i globalno zdravlje, rekao je da je ideja o vakcini koja sadrži RFID tehnologiju nerazumna."

Čak je i najmanja verzija RFID čipova prilično velika da se niti jedna nikada ne bi uklopila u iglu za vakcinu - to su igle vrlo male", rekao je dr. Chen u e-poruci za PolitiFact, referirajući se na promjer igala. "RFID čipovi koji se rutinski koriste za praćenje kućnih ljubimaca mali su poput zrna riže ... ili drugim riječima, veliki su kao zrno riže, a nijedna upotrebljiva igla za vakcinu nije tako velika u promjeru."

Raskrinkavanje je pisalo o dezinformaciji da 5G zračenje “utječe na ćelije i ljudski DNK” u analizi koju možete pročitati na ovom linku

Dakle, vakcinisane osobe nemaju nikakve nanočipove. Samim time, ne mogu biti aktivirani elektromagnetnim zračenjem sa 5G ili bilo kog drugog tornja. Grafenov oksid se ne nalazi u vakcinama, te ih ne čini opasnim po zdravlje. 

Telegram kanal iSTiNA

Telegram kanal iSTiNA napravljen je u februaru 2022. godine. Na kanalu se uglavnom objavljuju videozapisi i fotografije koje “dokazuju” popularne teorije zavjera vezane za sastav i utjecaj vakcina protiv Covid-19, ali i klimatske promjene, depopulaciju i slično. Ove teorije zavjere su uglavnom bile popularne tokom 2020. i 2021. godine. 

Do vremena pisanja analize, kanal je imao 4.498 pratitelja, no zanimljivo je da svaka objava ima između 3.000 i 7.000 pregleda, što znači da sadržaje na ovom kanalu gledaju i osobe koje nisu pratitelji/ke. 

Otkako je počela pandemija Covid-19, Telegram je postao društvena mreža na kojoj se često dijele dezinformacije. Telegram kanali se teže pretražuju, a sama društvena mreža nema pravila korištenja koja su stroga, pa je zbog toga i privlačna osobama koje dijele teorije zavjere. 

Raskrinkavanje je već nekoliko puta pisalo o ovom Telegram kanalu (1, 2, 3, 4, 5). 

Tvrdnju da se u vakcinama protiv Covid-19 nalaze nanočipovi i/ili grafenov oksid ocjenjujemo kao teoriju zavjere i lažnu vijest. Istu ocjenu dobija i tvrdnja da elektromagnetno zračenje “aktivira” ove čipove i/ili grafenov oksid. Informacije o sastavu vakcina su javno dostupne i u njima nema grafenovog oksida niti je moguće ubrizgati čip na taj način.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke