Raskrinkavanje.ba

Pfizer vakcina protiv Covid-19 ne sadrži “morgelone” i grafenov oksid

Društvenim mrežama dijeli se snimak mikroskopske analize za koju se tvrdi da prikazuje “morgelone” i grafenov oksid u vakcinama protiv Covid-19 proizvođača Pfizer/BioNTech. Ove vakcine, ipak, ne sadrže takve sastojke.

Foto: Freepik.com 

Na Telegram kanalu iSTiNA objavljen je 14. augusta 2022. godine snimak koji navodno prikazuje mikroskopsku analizu vakcine protiv Covid-19 proizvođača Pfizer/BioNTech. Snimak je objavljen uz opis u kom se, između ostalog, navodi:

Dr Lilijana Zelada pod mikroskopom analizira tzv. Covid-19 "vakcinu" kompanije Pfizer i pokazuje Vam veliku količinu nano grafen oksida. Nano grafen je ovde u svom prirodnom obliku i takav je dok ne dođe u organizam kada se pod dejstvom EMG zračenja i hidrogela samosastavlja u nano rutere, nano-kontrolere, nano-antene, nano-ispravljače i nano čip.

U opisu se, kao izvor snimka, navodi La Quinta Columna. Snimak prikazuje ženu koja iz bočice za koju tvrdi da sadrži Pfizer vakcinu protiv Covid-19 uzima uzorak, te ga stavlja pod mikroskop. Zatim, kako tvrdi, u njemu pronalazi “morgelone” i “grafen oksid”. Na snimku ona originalno govori na španskom, ali je naknadno umetnut prevod na naš i engleski jezik. Kako se u snimku u trajanju od nešto više od tri minuta, između ostalog, navodi:

Ovde već vidimo morgelone. Menjamo osvetljenje. Sad može da se vidi. Grafen oksid je fluorescentan. 
(...) 
Kada se kap osuši još više ih ima. Moram da Vam razjasnim. Ništa od ovoga nesme da se vidi. Ništa, ništa, ništa! Tečnost mora biti providna! Čista! 
(...) 
Sve što sija je grafen oksid.   

Isti snimak pronašli smo do vremena pisanja ove analize objavljen na još četiri Facebook profila i stranice. 

Šta su činjenice?

Kako je istaknuto, Telegram kanal iSTiNA navodi da je izvor snimka La Quinta Columna. Na Telegram kanalu La Quinta Columna International pronašli smo objavu nešto kraće verzije istog snimka od 14.8.2022. Originalnu objavu trominutnog snimka koji je objavljen na kanalu iSTiNA nismo uspjeli pronaći. 

La Quinta Columna je “grupa španskih istraživača” koja stoji iza niza pseudonaučnih tvrdnji koje su se širile tokom pandemije Covid-19, a o kojima je Raskrinkavanje pisalo u više navrata (1, 2). Posebnu pažnju ova grupa privukla je upravo svojim tvrdnjama o “pronalasku” grafenovog oksida u vakcinama protiv Covid-19.

Dakle, nije riječ ni o kakvom kredibilnom naučnom izvoru, već zapravo o izvoru koji je višestruko diskreditovan. 

Na internetu, također, nismo uspjeli pronaći nikakve informacije o doktorici Liliani Zeladi. Napredna Google pretraga ovog imena i prezimena nije pokazala rezultate koji potvrđuju da je riječ o kredibilnoj medicinskoj radnici. 

Iz samog snimka ne može se pouzdano tvrditi šta se nalazi u bočici čiji sadržaj Zelada stavlja pod mikroskop. Nije jasno da li je bočicom prethodno manipulisano i na koji način, kao ni to da li je korištena oprema bila adekvatno pripremljena za ovakvo promatranje. Zelada, recimo, osim zaštitnih rukavica ne nosi nikakvu drugu zaštitnu opremu, poput maski za lice i kape za kosu. Stoga, nije moguće sa sigurnošću tvrditi šta se zapravo vidi na objavljenom snimku.

Da li Pfizer vakcina protiv Covid-19 sadrži grafenov oksid?

Vakcine protiv Covid-19 ne sadrže grafenov oksid. Raskrinkavanje je o ovoj temi pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5, 6). Kako biologinja Jelena Kalinić na svom blogu Quantum of Science 15. jula 2021. objašnjava, grafenov oksid je “jednodimenzionalni materijal (1 sloj atoma ugljika - monolayer)”, dok se “osobine tog materijala u nanostrukturama, kompozitnim materijalima” još uvijek ispituju. 

Ne postoje naučni dokazi da vakcine protiv Covid-19 sadrže grafenov oksid. Sastojci vakcina protiv Covid-19, navodi se u analizi Raskrinkavanja iz jula 2021, javno su dostupni te su prošli rigorozno testiranje. Konkretno, kada je riječ o vakcini proizvođača Pfizer/BioNTech, njeni sastojci navedeni su na stranici Evropske agencije za lijekove ovdje. Među njima se ne nalazi grafenov oksid. 

Šta su “morgeloni” i ima li ih u vakcinama protiv Covid-19?

Naučna zajednica još uvijek nije postigla konsenzus o tome šta je zapravo “bolest Morgellons”. Raskrinkavanje je o ovoj temi pisalo u nizu analiza (1, 2, 3, 4). Kako se u analizi od 2. aprila 2021. godine ističe, okvirno se mogu izdvojiti dva pravca mišljenja vezana za ovo stanje. Dio naučne zajednice smatra da se radi o problemu koji potiče iz ljudske psihe, dok drugi zastupaju mišljenje da je riječ o fizičkom, kožnom oboljenju. Provedena su različita istraživanja, a postoje nalazi koji podupiru oba navedena stava. 

Tokom pandemije bolesti Covid-19 navodno uočavanje “morgelona” na različitim predmetima postalo je jedna od najaktuelnijih tema među teoretičarima/kama zavjere, zbog čega je i Raskrinkavanje pisalo o njoj u navedenim analizama. Kako se tvrdilo, “morgeloni” ili “paraziti” navodno su pronalaženi na zaštitnim maskama i PCR testovima. Ništa od toga, objasnilo je Raskrinkavanje, nije bilo tačno. 

Budući da nije poznato šta je tačno tečnost koja je stavljena pod mikroskop, te da li je korištena oprema bila čista, kao i da li je korištena oprema i metoda adekvatna, ne može se pouzdano tvrditi šta se na snimku vidi. Reuters je u analizi iz novembra 2021. godine pisao o sličnom navodnom otkriću živih organizama u vakcinama, koje se također “dokazivalo” sličnim snimkom. 

Foto: Rumble kanal OFF GRID DESERT FARMING WITH PAUL & ADRIENNE

Kako su u svojoj analizi pokazali, a što im je potvrdio i niz stručnjaka/inja, riječ je najvjerovatnije o kontaminaciji uzorka prašinom ili pamučnim vlaknima.

Isti slučaj bio je i sa nizom objava u kojima se tvrdilo da su “morgeloni” pronađeni u zaštitnim maskama ili PCR testovima. Kako je u pomenutim analizama Raskrinkavanja pokazano, na viralnim slikama i snimcima zapravo su se mogli vidjeti upravo prašina i vlakna. 

Shodno činjenicama, tvrdnju iznesenu u snimku o tome da on prikazuje “morgelone” i grafenov oksid u vakcinama protiv Covid-19, prvi put na našem jeziku objavljenu na Telegram kanalu iSTiNA, ocjenjujemo kao lažnu vijest

Druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 14.08.2022

Telegram profili: iSTiNA: Dr Liliana Zelada

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 14.08.2022

Facebook profili i stranice: Istina.info.nova: Dr Liliana Zelada

  • Prenošenje lažnih vijesti