Raskrinkavanje.ba

“Zavjerološka” analiza sastava vakcina obiluje neistinama

Na Facebook stranici Građansko buđenje objavljen je sedamnaestominutni snimak u kojem se, između ostalog, tvrdi da vakcine protiv Covid-19 sadrže grafenoksid i parazite, te da služe za kontrolu uma pomoću radiotalasa. Radi se o teoriji zavjere.

Na Facebook stranici Građansko buđenje je 16.9.2021. godine objavljen videosnimak uz opis:

OVO MORAJU VIDJETI SVI - DIJELI❗❗❗…

U snimku, kojeg potpisuje korisnik društvenih mreža pod nazivom Spiro, iznosi se niz netačnih tvrdnji i teorija zavjere o vakcinama protiv Covid-19.

Iznoseći “otkrića” Roberta Younga, Ricarda Delgada i drugih pojedinaca čije su ranije tvrdnje osporene, Spiro tvrdi da vakcine protiv Covid-19 sadrže grafenoksid, parazite i opasne hemikalije, te da uzrokuju zgrušavanje krvi. Također tvrdi da se uz pomoć vakcina i njihovih sastojaka s magnetnim svojstvima mogu kontrolisati svijest i postupci vakcinisanih osoba.

Do datuma pisanja ove analize, snimak s Facebook stranice Građansko buđenje podijeljen je 202 puta.

 

Sadrže li vakcine grafenoksid?

U snimku se navodi:

Ovo je grafen oksid koji uzrokuje krvne ugruške.
(...)
To se nalazi u Pfizer vakcini.
(...)
U redu, neću ulaziti u svaku vakcinu, ali sve što trebate znati je da svaka vakcina sadrži grafen oksid.

Teorije zavjere o grafenoksidu u vakcinama protiv Covid-19, zaštitnim maskama, PCR testovima, pa i čajevima bile su predmet naših analiza nekoliko puta. Više o tome čitajte ispod:

Tvrdnju da je grafenov oksid tajni sastojak vakcina prvi su u javnost plasirali članovi španjolske pseudonaučne grupe La quinta columna, čiji se osnivač Ricardo Delgado spominje i u Spirovoj “zavjerološkoj” prezentaciji. U snimku se ova neformalna antivakcinacijska grupa naziva univerzitetom.

Kako se navodi u analizi Raskrinkavanja iz jula 2021. godine, tvorci dokumenta na kojem su bazirane ove tvrdnje koristili su nepouzdanu metodu elektronske mikroskopije kako bi testirali bočicu nepoznate tekućine, čijem se porijeklu ne može ući u trag, a za koju su tvrdili da je Pfizerova vakcina. 

Riječ je o dokumentu koji nije prošao stručnu recenziju, nije podržan od bilo koje naučne institucije niti je objavljen u bilo kojem naučnom ili medicinskom časopisu, stoga ne može biti dokaz da grafenoksid postoji u Pfizerovoj vakcini.

Sastavi svih vakcina odobrenih za korištenje su javno dostupni i učestalo testirani. Iz liste sastojaka koje možete pročitati na linkovima: Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V, Sinopharm jasno je da nijedna od njih ne sadrži grafenoksid.

 

Sadrže li vakcine parazite?

U snimku se također tvrdi:

Dr. Robert Young je otkrio parazite u Pfizer vakcini. Pronašao je nešto živo, organizam.
(...)
To je parazit od 50 mikrona, i predstavlja misteriozno prisustvo o Pfizer vakcini. Identifikovan kao Tripanosoma parazit, ne znam da izgovorim, od kojih je nekoliko varijanti smrtonosno i jedan je od mnogih uzroka sindroma imunodeficijencije odnosno SIDE. 

Ko je Robert Young?

Iako gledatelji/ke Spirovog snimka mogu zaključiti da je Young doktor medicine, to nije tačno. Robert Young je, kako se navodi u članku LA Timesa objavljenom 2.11.2018. godine, neuropatski praktičar i autor knjige “pH čudo”. Tvrdio je da se rak može izliječiti alkalnom ishranom.  Zbog svoje pseudonaučne prakse, nekoliko puta se sukobio sa zakonom. U januaru 2014. godine, Young je uhapšen zbog krađe i praktikovanja medicine bez licence. Osuđen je po dvije od tri tačke optužnice 2016. godine, nakon čega je proveo nekoliko mjeseci u zatvoru. Godinu nakon hapšenja, Dawn Kali, pacijentica oboljela od raka, tužila je Younga za prevaru i nehat. Youngu je 2018. godine sud naredio da oštećenoj isplati 105 miliona američkih dolara odštete. Dakle, Young nije doktor medicine, već nadriliječnik koji je zbog svojih opasnih tretmana proveo vrijeme u zatvoru.

Tripanosom (Trypanosoma) je bilo koji član roda parazitskih zooflagelatnih protozoa iz reda Kinetoplastida. Odrasli tripanosomi uglavnom su krvni paraziti kralježnjaka, posebno riba, ptica i sisavaca.

U članku enciklopedije Britannica objašnjeno je:

Poznato je oko 20 vrsta tripanosoma, od kojih samo dvije - T. cruzi i T. brucei - uzrokuju bolest kod ljudi. Svaka vrsta je odgovorna za različitu bolest. T. cruzi izaziva američku tripanosomijazu, koja se naziva i čagasova bolest, a koja se javlja prvenstveno u centralnim i južnoameričkim tropima i prenosi se ubodom insekata iz porodice reduviidae. Parazit se razmnožava u krvotoku i može ući u srce, jetru i slezenu, gdje uzrokuje velika oštećenja. T. brucei je odgovoran za afričku tripanosomijazu ili bolest spavanja, koja se u ekvatorijalnoj Africi javlja u dva oblika, oba prenosi muha cc (Glossina).

Tripanosom, dakle, ne uzrokuje SIDU. Ta bolest je uzrokovana virusom ljudske imunodeficijencije (human immunodeficiency virus, HIV).

Ne postoje podaci koji bi potvrdili da se u vakcinama protiv Covid-19 nalazi bilo kakav parazit. 

Google pretraga nije pokazala da su takve tvrdnje ikada prije iznesene niti da je iko osim nadriljekara Roberta Younga došao do tog “otkrića”. 

Kao što smo naveli i ranije, sastojci vakcine su javno dostupni i rigorozno testirani, stoga mogućnost da se u sastav vakcine “potkrade” živi organizam i prođe neopaženo nije moguća.

Osim što ne sadrži parazite, Pfizerova vakcina ne sadrži ni druge sastojke nabrojane u spornom videosnimku, kao organski agregat (ugljik-kiseonik-azot), s ugrađenim nanočesticama bizmuta, titanija, vanadija, gvožđa, bakra, silicija, aluminija. 

Sastojci Pfizerove vakcine su mRNA, lipidi, kalijum hlorid, monobazni kalijum fosfat, natrijum

hlorid, dvobazni natrijum fosfat dihidrat i saharoza.

Sastav Pfizerove vakcine/ Izvor: FDA fact sheet

 

Vakcine i magneti

Spiro tvrdi da je tzv. magnetni fenomen nešto što su iskusile sve vakcinisane osobe:

Mainstream mediji su ovo ismijavali. Lako je ismijavati nešto što ne razumijete. Imamo hiljade ovakvih klipova gdje svi vakcinisani su iskusili ovaj fenomen.  

Raskrinkavanje je i ranije pisalo o sličnim tvrdnjama u analizama koje možete pročitati ispod:

Kako se navodi u analizi Raskrinkavanja iz maja 2021. godine, svi videozapisi koji navodno prikazuju “magnetni fenomen” su relativno isti - prikazuju osobu kojoj se na rame stavlja magnet, bez konkretnog dokaza da se radi o osobi koja je primila vakcinu ili, često, da se uopšte radi o magnetu. Pored toga, neki videozapisi prikazuju kako na suprotnoj ruci “magnet” ne može da stoji. Ipak, nijedan od videozapisa ne prikazuju da li magnet padne ukoliko se “vakcinisana” ruka nakrivi ka dolje.

Osim toga, jasno je da u sastavu vakcina ne postoji ništa što bi moglo izazvati takav efekat.

Kao dokaz za tvrdnje o magnetnom fenomenu, Spiro navodi povlačenje Moderninih vakcina u Japanu. 

Kako se navodi u članku koji je objavio Reuters 10.1.2021. godine, u augustu su japanske vlasti povukle su iz upotrebe 1,63 miliona doza Moderninih vakcina iz tri serije. Razlog za povlačenje je kontaminacija česticama nehrđajućeg čelika, otkrivena u dozama iz jedne serije. 

Kako se navodi, kontaminacija se dogodila u španskoj fabrici, a razlog je bio ljudska greška.

U novom izvještaju se navodi da je problem proizašao iz "nepravilnog sastavljanja i posljedica je ljudske greške specifične za pogrešnu vizuelnu procjenu potrebnog razmaka od 1 mm između zvjezdastog kotača i čepa" strojeva koji stavljaju vrhove na bočice s cjepivom.
(...)
Poboljšane radne procedure i upotreba novog preciznog alata spriječit će ponavljanje problema, navodi se u izvještaju.

Japansko ministarstvo zdravstva zaključilo je da čestice čelika koje su pronađene u vakcinama ne predstavljaju dodatni zdravstveni rizik.

Dakle, kontaminacija nekih doza Moderninih vakcina rezultat je greške u radnom procesu fabrike u kojoj su proizvedene, odnosi se na jednu seriju doza namijenjenu za Japan i otkrivena je upravo jer se sastav vakcina kontroliše. 

Spiro tvrdi da je razlog za navodno stavljanje grafenoksida u vakcine i kreiranje magnetnog fenomena namjera neimenovanih elita da kontrolišu stanovništvo. Kao “dokaz” za tu tvrdnju, prezentira članak s web stranice "Rockefeller" univerziteta, koji govori o eksperimentu kontrole miševa radiotalasima.

Sa novom tehnologijom, naučnici mogu da vrše bežičnu kontrolu nad moždanim ćelijama miševa sa jednim pritiskom na dugme. 
(...)
Ovo trebate da znate. Broj jedan: ova tehnologija može kontrolisati vašu svijest, emocije, um, misli i zdravlje.

Osim činjenice da se u vakcinama protiv Covid-19 ne nalazi grafenoksid i da se magnet ne lijepi na ruke vakcinisanih osoba, eksperiment na koji se Spiro referira nema ništa s vakcinama i ljudima niti se u njemu kontrolišu svijest, emocije, um, misli i zdravlje.

Kako se navodi u članku o ovom eksperimentu, objavljenom na web stranici "Rockefeller" univerziteta 1.4.2017. godine, naučnici su uspjeli da radiotalasima manipulišu apetitom miševa - da ih učine gladnim ili sitim.

Na kraju snimka, Spiro tvrdi da nijedna vakcina nije sigurna. Takva tvrdnja je nesuvisla, s obzirom na činjenicu da su vakcine koje su odobrene za masovnu upotrebu prošle rigorozna testiranja kako bi se potvrdila njihova sigurnost i efikasnost. 

Shodno činjenicama, tvrdnje da se u vakcinama protiv Covid-19 nalazi grafenoksid, paraziti, organski agregat i nanočestice bizmuta, titanija, vanadija, gvožđa, bakra, silicija i aluminija ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tvrdnju da se magneti “lijepe” na ruke vakcinisanih osoba, kao i tvrdnju da su vakcine sredstvo za postizanje kontrole emocija i misli ljudi, ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Tvrdnju da je povlačenje Moderninih vakcina u Japanu dokaz da je “magnetni fenomen” stvaran ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Tri serije ovih vakcina povučene su zbog kontaminacije uzrokovane ljudskom greškom, koja ipak nema posljedice po ljudsko zdravlje, a zahvaljujući tome što se sastav vakcina temeljito kontroliše.

Napomena: 15.10.2021.

Na Facebook profilu Viktor Jagarinec, kao i na Facebook stranici Throne of Matrix, 5. i 6.10.2021. objavljen je isječak iz snimka kojeg smo analizirali, u trajanju od tri minuta i 13 sekundi. U ovom isječku, autor govori o članku objavljenom 1.4.2017. godine na stranici Rockefeller Univerziteta.

Naslov članka glasi “Pokretanje prekidača u glavi” (Flipping a Switch Inside the Head). 

Riječ je o eksperimentalnoj metodi koja je testirana na miševima, gdje se pomoću daljinskog radioupravljača utiče na neurone odgovorne za apetit i metabolizam.

Kako je i navedeno u samom članku na koji se autor snimka poziva, naučnici/ce su u ovom eksperimentu stimulisali apetit kod miševa, pokretali ga i usporavali. 

Autor snimka tvrdi i da su naučnici/e tokom eksperimenta mogli/e da ubiju miševe, na osnovu toga što su miševi u tijelima imali magnetnu supstancu, te se pomoću radiotalasa stvarala rezonanca između grafenoksida i miševa.

Navodi o grafenoksidu u tijelu miševa ne postoje ni u članku Rockefeller Univerziteta, na koji se autor poziva, niti se isti pojam navodi u samoj studiji. Dodatno, grafenoksid nije metal i nema magnetna svojstva u ambijentalnim uslovima.

Kako se navodi u analizi Raskrinkavanja iz augusta 2021. godine, grafenov oksid (GO) je jednoatomski slojeviti materijal, nastao snažnom oksidacijom grafita.

Dakle, članak koji je objavljen na stranici Rockefeller Univerziteta i u kojem se govori o eksperimentu nad miševima i kontroli neurona u ovom je slučaju predstavljen kao “dokaz” za insinuaciju da su vakcine protiv Covid-19 upravo takva vrsta “sredstva”, iako vakcine ne sadrže grafenov oksid.

Shodno navedenom, analizirane videoisječke ocjenjujemo kao teoriju zavjere i prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 16.09.2021

Facebook profili i stranice: Građansko buđenje: Analiza sastava vakcine

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest