Raskrinkavanje.ba

Grafen u vakcinama, mRNA u genima i protein šiljka u organima: Dezinformacije njemačkog homeopate

Na društvenim mrežama se dijeli videozapis u kojem “njemački doktor” Rolf Kron širi niz od ranije dokazanih dezinformacija o imunizaciji protiv bolesti Covid-19. Nijedna od tvrdnji koje navodi nema utemeljenja u činjenicama.

Na Facebook profilu Azra Pašić II je 19. septembra objavljen snimak u kojem muškarac iznosi niz dezinformacija o vakcinama protiv bolesti Covid-19. Snimak je objavljen uz sljedeći opis:

Ovakvi predstavnici medicinske struke svijetli su primjer te profesije. Rolf Kron, njemački doktor koji je jedan od osnivača instituta za patologiju u kojem se obavljaju patološki pregledi umrlih nakon va3inacije između ostalog poručuje:

"Ovo ne smije proći. Ovo je veliki eksperiment na ljudima, na zdravlju ljudi, to je ono što duboko osuđujem i odgovorni će stoga biti izvedeni pred lice pravde. Sigurno."

Muškarac na snimku govori na njemačkom, ali je videozapisu naknadno dodat prevod na naš jezik. Naizgled odgovarajući na pitanje novinara o tome “šta već znamo o vakcini” protiv Covid-19, muškarac, za kojeg se u opisu navodi da je njemački doktor Rolf Kron, iznosi niz od ranije dokazanih neutemeljenih tvrdnji. 

Isti snimak objavljen je na još sedam Facebook profila i stranica, gdje je postao viralan u veoma kratkom periodu. Do vremena pisanja ove analize, pomenute objave zabilježile su više od 27.800 pregleda, te preko 3.600 dijeljenja na ovoj društvenoj mreži.

Ko je Rolf Kron i koji narativ o vakcinaciji zastupa?

Rolf Kron, za kojeg se navodi da je doktor, zapravo se bavi homeopatijom. Homeopatija predstavlja vrstu alternativne medicinske prakse zasnovane na ideji da ljudsko tijelo može sebe zaliječiti. Oštar je kritičar vakcinacije uopšte, te konkretno vakcinacije protiv bolesti Covid-19, što je jasno i iz uvida u njegovu web stranicu

O dezinformacijama o pandemiji koje je Kron širio još na njenom samom početku, njemačka platforma za provjeru činjenica Correctiv pisala je u aprilu 2020. godine, u analizi koju možete pročitati ovdje

Šta Kron tvrdi ovoga puta?

Na snimku objavljenom na Facebook profilu Azra Pašić II, Kron iznosi nekoliko od ranije dokazanih dezinformacija o vakcinama, te govori o proteinu šiljka i grafenu, a za vakcinaciju tvrdi da predstavlja “eksperiment”. 

Ovom vakcinom, mRNA se ubrizgava u naša tijela, nalazi se u nanolipidnoj ljusci, pa se “šverca” u naše ćelije i ugrađuje u naš genetski materijal. Zatim počinjemo proizvoditi spike proteine i nalazimo ih u svakom organu. početku rekli su da će ostati ovdje gore. (u ruci.) No, od tada je to pronađeno u jajnicima, testisima, plućnom tkivu.
(...)
Sadrži i tvari koje ne bi trebale biti uključene ni u jedno cjepivo. Kad bi u dječjoj hrani bilo krhotina stakla, odmah bi povukli ovu dječju hranu s tržišta. Ako, s druge strane, u vakcina ima grafenskih ili nanokarbonskih vlakana, što se može vidjeti i pod mikroskopom…. i zamolio bih kolege koje vide ovaj video kako bi se svako ko ima mikroskop mogao sam vidjeti, uzmite kap vakcine i pogledajte pod mikroskopom. Vidljivi su oni koji plivaju u njemu. To se može vidjeti pri uvećanju 1000x. 

I samo iz tog razloga ovu vakcinu treba odmah povući. A sada je to dozvoljeno čak i našoj djeci. Ovo ne smije proći. Ovo je veliki eksperiment na ljudima, na zdravlju ljudi, to je ono što duboko osuđujem i odgovorni će stoga biti izvedeni pred lice pravde. Sigurno. 

Tvrdnja da se mRNA (informaciona RNK - iRNK) iz vakcine “ugrađuje” u gene podrazumijevala bi da vakcine zasnovane na ovoj tehnologiji na neki način mogu modifikovati ljudski genom. Ovom tvrdnjom Raskrinkavanje se bavilo u analizi iz januara 2021. godine, koju možete pročitati ovdje. Kako je u analizi detaljno objašnjeno, vakcine protiv Covid-19 nemaju mogućnost mijenjanja ljudske DNK. Isto je objašnjeno i u članku koji je za Glas Amerike pisala naučna novinarka i biologinja Jelena Kalinić u decembru 2020. godine. 

RNK virusi se desetinama hiljada godina upisuju u našu DNK, i te dijelove našeg genoma zovemo endogeni retrovirusi. To je zapravo „knjiga sjećanja“ na prethodne infekcije RNK virusa koje su se dogodile u toku evolucije naše vrste.

Ovo nije moguće s RNK vakcinama. Da bi neki RNK virus „upisao“, transkribovao svoj genetički kod u našu DNK, mora koristiti enzim reverznu transkriptazu. Ovaj enzim proizvode samo RNK virusi. Ako nema ovog tipa virusa ili specifičnog potrebnog enzima – a nema ih u vakcini – onda to nije moguće. Naš organizam nema sposobnost stvaranja te molekule koja omogućava ubacivanje RNK virusa u našu DNK.

Sama RNK nije jako stabilna i u našem organizmu se brzo raspada na sastavne komponente – nukleotide. A nukleotidi su isti za sve organizmi i organizam ih ne prepoznaje kao neko „strano tijelo“.

Vakcine protiv Covid-19 koje koriste mRNA tehnologiju, među kojima su one proizvođača Pfizer/BioNTech i Moderna, zaista imaju zadatak podstaći proizvodnju proteina šiljka (poznatog i kao spike protein ili s-protein). Ipak, to ne čine tako što mRNA “ugrađuju u naš genetski materijal”. 

Tvrdnjama vezanim za protein šiljka virusa SARS-CoV-2, način njegove sinteze, djelovanja, te eventualni uticaj koji može imati na ljudski organizam Raskrinkavanje se bavilo u seriji analiza (1, 2, 3). Kako je u njima objašnjeno, vakcinama zasnovanim na mRNA tehnologiji se u ljudske ćelije unosi informaciona RNK koja podstiče stvaranje proteina šiljka. 

Tvrdnju da protein šiljka navodno cirkuliše tijelima vakcinisanih Raskrinkavanje je detaljno analiziralo u tekstu koji možete pročitati ovdje. Ovakvi navodi, objašnjava se, potekli su iz posve pogrešne interpretacije stvarnih naučnih studija, te zapravo ne postoje kredibilni dokazi koji bi ih potvrdili.

Kron nadalje tvrdi da u vakcinama “ima grafenskih i nanokarbonskih vlakana”, što se navodno može dokazati posmatranjem suspenzije vakcine kroz mikroskop. Tvrdnje o navodnom pronalasku grafenovog oksida u vakcinama protiv Covid-19 postale su među najviralnijima u okviru antivakcinacijskog narativa. Raskrinkavanje je o njima pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4). 

Kako je u ovim analizama detaljno objašnjeno, tvrdnje o postojanju grafenovog oksida u vakcinama posve su neutemeljene, za njih ne postoje nikakvi dokazi, a elektronska mikroskopija, navedena kao metoda kojom se došlo do “saznanja” da se ova materija navodno nalazi u vakcinama, nepouzdana je. 

Kron nadalje, jednako neutemeljeno i nepotkrijepljeno dokazima, navodi da su vakcine protiv Covid-19 “eksperiment na ljudima”. Odobrene vakcine protiv ove bolesti koje se koriste za imunizaciju ispitane su, te predstavljaju pouzdano sredstvo u borbi protiv pandemije Covid-19.

Tvrdnje da se mRNA iz vakcine “ugrađuje” u gene, da protein šiljka cirkuliše tijelima vakcinisanih, te da vakcine sadrže “grafenova vlakna” ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku

Ocjenu teorija zavjere dajemo tvrdnji da su vakcine protiv bolesti Covid-19 “eksperiment”, budući da za takve navode ne postoje dokazi. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 19.09.2021

Facebook profili i stranice: Azra Pašić II: Rolf Kron

  • Teorija zavjere
  • Pseudonauka
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 19.09.2021

Facebook profili i stranice: Građansko buđenje: Rolf Kron

  • Teorija zavjere
  • Pseudonauka
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 19.09.2021

Facebook profili i stranice: WDD BIHAC: Rolf Kron

  • Teorija zavjere
  • Pseudonauka
  • Prenošenje lažnih vijesti