Raskrinkavanje.ba

Negiranje klimatskih promjena: Zašto su na meteorološkim kartama drugačije boje?

Viralna slika meteoroloških karata u različitim bojama dijeli se društvenim mrežama kao navodni dokaz da mediji tako šire paniku te da klimatska kriza nije stvarni problem. Ipak, promjena boja na kartama nije rezultat zavjere, a klimatske promjene su višestruko dokazane.

Foto: Met Office

Na Facebook profilu Dalibor Petrinić 18. jula 2022. godine objavljena je slika meteoroloških karata Ujedinjenog Kraljevstva (UK) u različitim bojama. Slika je objavljena uz opis u kom se, između ostalog, navodi:

LJETO JE…
Još jedan način kako neprekidno širiti strah.
S lijeva prognoza vremena prije nekoliko godina, s desna danas.
Temperature su iste kao i prije, ali boja karte je drugačija. Čovjek bi pomislio da je pakao na zemlji.
Vruće je da. I treba biti. To se zove ljeto.
I ima dana kad su ekstremne vrućine ali i to je normalno. Isto kao i kiše usred ljeta.
Nevjerojatno je koliko se neprestano trude držati ljude u strahu, brizi i niskoj vibraciji.

Tvrdnje o navodnoj medijskoj manipulaciji kroz promjenu boje na karti objavljene su i u formi videosnimka. Na Telegram kanalu iSTiNA 20.7.2022. objavljen je snimak u kom se prikazuju dva isječka medijskih izvještaja iz Ujedinjenog Kraljevstva, u kojima su meteorološke karte različite boje. Na snimku u trajanju od 52 sekunde korisnici/e se pozivaju da “obrate pažnju” kako su na jednom od snimaka visoke temperature označene narandžastom, a na drugom crvenom bojom, uz zaključak da na taj način “mejnstrim mediji manipulišu vašom percepcijom i opažanjem”. 

Snimak je objavljen uz opis u kom se autor/ka poziva na Marka Steela, predstavljenog kao “eksperta za EMG RF zračenje”. Mark Steel, navodi se u drugoj objavi na istom Telegram kanalu, povećanu toplotu koja se osjeti sada pripisuje “kemtrejlsima” i zračenju. 

Iste se tvrdnje na društvenim mrežama dijele uz slike meteoroloških karata Njemačke. Na Facebook profilu Davor Pohovski 22. jula 2022. objavljena je slika dvije meteorološke karte različite boje uz opis u kom se, između ostalog, navodi:

Nekad je prognoza vremena bila samo prognoza vremena, danas je ona i pranje mozga, drill i programiranje željenim sadržajima

Šta su činjenice?

Tokom jula 2022. godine veliki dio Evrope zahvatio je toplotni talas u kom su u pojedinim zemljama zabilježene veoma visoke temperature i brojni požari. 

Objavljene slike i snimci karata iz UK-a autentični su i meteorološke karte u Ujedinjenom Kraljevstvu sada jesu druge boje. Tvrdnjom da je do promjene boje došlo kako bi se “širio strah” bavio se Reuters u analizi od 22. jula 2022. godine, koju možete pročitati ovdje.

Kako Reuters navodi, slika na kojoj je karta u svijetlim bojama najvjerojatnije potiče iz 2003. godine, a može se pronaći na platformi Flickr. Prema navodima autora slike, ona je izvedena iz medijskog izvještaja BBC-a. Evropu je tokom 2003. godine zahvatio veliki toplotni talas, od čijih je posljedica preminulo više od 20.000 ljudi. 

Slika na kojoj je karta Ujedinjenog Kraljevstva u intenzivno crvenoj boji potiče iz 2016. godine, navodi Reuters, a može se pronaći na Facebook stranici meteorološke službe UK-a, Met Office.

Promjena u boji karte, ipak, nije “još jedan način kako neprekidno širiti strah”, kako se to tvrdi na društvenim mrežama. U pomenutoj analizi Reutersa ističe se sljedeće:

Profesor John Marsham, kopredsedavajući Met Officea na Univerzitetu u Leedsu, rekao je za Reuters putem e-maila da su adaptacije napravljene kako bi se pomoglo ljudima koji imaju sljepilo za boje.
(...)
Isto tako, BBC je rekao za Reuters putem e-maila da je prilagodio svoje karte vremenske prognoze od 2017. kako bi ih učinio dostupnijim gledateljima/kama, posebno onima koji žive s daltonizmom.

Dakle, uzrok promjene boje jeste olakšanje razumijevanja karata pojedincima/kama koji/e imaju  sljepilo za boje, poremećaj koji uzrokuje nemogućnost percipiranja određenih boja. 

O tvrdnjama vezanim za karte u Njemačkoj pisao je naš partnerski portal Faktograf iz Hrvatske u analizi od 25.7.2022, koju možete pročitati ovdje. Kako ističu, pozivajući se na Twitter objavu Lea Hickmana, novinara Carbon Briefa specijalizovanog za klimatske promjene, riječ je zapravo o “dvije različite televizije koje za prognozu koriste različite mape”. Jedna od karata je topografska, dok je druga toplinska. 

Naime, Faktograf navodi:

Gornja slika prikazuje prognozu za 21. lipnja 2017 na Hessischer Rundfunku i prikazuje topografsku kartu Njemačke, gdje reljef određuje nijanse zelene boje.

Donja prikazuje prognozu za isti datum 2022. godine na televiziji ARD/Das Erste i prikazuje toplinsku kartu, na kojoj prevladavajuća temperatura određuje nijanse narančaste, odnosno crvene i žute boje.

Hickman je tako pronašao snimku prognoze televizije ARD za datum 21. lipnja 2017. i također je bila narančasto-crvena, baš kao i 2022. godine, jer su i tada koristili toplinske mape za dio prognoze. Također, na toj snimci se vidi i da su tonovi boja 2017. godine bili tamniji, u skladu s višim temperaturama.

Dakle, izmjene u bojama karata nisu nastale kako bi se širio strah. Riječ je o prilagodbi osobama koje imaju sljepilo za boje u jednom slučaju te manipulativnom prikazu različitih vrsta karata u drugom. Ovakvim objavama nastoji se “dokazati” da klimatske promjene nisu stvarne, već da je riječ o navodnoj zavjeri i manipulaciji stanovništvom.

Uprkos sve više rasprostranjenom negiranju, klimatske promjene su stvaran problem s kojim se suočava čovječanstvo. O ovoj je temi Raskrinkavanje pisalo u više analiza (1, 2, 3, 4). Kako je u navedenim analizama istaknuto, efekti klimatske krize već su veoma vidljivi širom svijeta. 

Raskrinkavanje je o teoriji zavjere o navodnom zaprašivanju iz vazduha putem “chemtrailsa” također pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5). U ovim je analizama objašnjeno da tragovi koji na nebu ostaju za avionima nisu hemijski, već kondenzacijski. Rezultat su posve prirodnog fenomena susreta toplog i hladnog vazduha, a ne velikog plana “zaprašivanja” ljudi. 

Shodno navedenom, tvrdnje da je promjena boje meteoroloških karata posljedica “neprekidnog širenja straha” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i teoriju zavjere

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 18.07.2022

Facebook profili i stranice: Dalibor Petrinić: Meteorološke karte

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
Teorija zavjere 20.07.2022

Telegram profili: iSTiNA: Meteorološke karte

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
Teorija zavjere 22.07.2022

Facebook profili i stranice: Davor Pohovski: Meteorološke karte

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama