Raskrinkavanje.ba

Nasuprot tvrdnjama bivšeg aktiviste, globalno zagrijavanje je stvarno i CO2 utiče na njega

Društvenim mrežama širi se snimak na kom Patrick Moore, poznat po dezinformacijama o klimatskim promjenama, tvrdi da je potrebno povećati količinu ugljendioksida u atmosferi, umjesto raditi na njenom smanjenju. Dobrobit takvih ideja nema naučno uporište.

Foto: Flickr.com

Na Facebook profilu Azra P Četvrta 2. juna 2022. objavljen je snimak na kom Patrick Moore govori o klimatskim promjenama. Snimak je objavljen uz opis u kom se, između ostalog, navodi:

"Ja sam čvrstog uvjerenja da će budućnost pokazati da je cijela ova histerija oko klimatskih promjena bila KOMPLETNA IZMIŠLJOTINA."
👇👇👇👇👇👇👇

Patrick Moore, jedan od osnivača i bivši predsjednik Greenpeacea, iako više ne podržava tu organizaciju i njenu devoluciju u antihumanu brigadu, kaže da je energetska politika zasnovana na dekarbonizaciji POGREŠNA.
(...)
Kada je riječ o klimatskim promjenama, on zna više od većine ljudi, zbog čega je Greenpeace uklonio njegovo ime sa svoje liste "članova osnivača" i tvrdi da nikada nije bio član osnivač. Srećom, internet ne zaboravlja, a njegovo ime se može naći na Greenpeaceovoj web stranici iz sredine 2000-ih.

U snimku koji traje 3:35 minuta Moore govori na engleskom, ali je dodat prevod na naš jezik. Moore, između ostalog, navodi:

Pa, jedna od mojih misija je da ukažem na besmislenost ideje da je CO2 zagađivač i nekako opasan, kada je ustvari najvažniji nutrijent za sav život na Zemlji i bez njega ovo bi bila mrtva planeta. Dakle, ne kažem samo da je karbon dioksid dobar već je i esencijalan i dobra je stvar da stavimo još više karbon dioksida u atmosferu jer je bio pri kraju prije nego smo došli. 
(...)
Ustvari, možda je poznati “zeleni” gas ali nije poznato koliko je snažan u smislu mijenjanja temperature Zemlje. I do sada, u ovom stoljeću, bilo je NULA zagrijavanja, prema statistički značajnim bazama i UK Met Office je rekao tako. A, ipak 1/3 od svih ljudskih CO2 emisija stavljeno je u armosferu u posljednih 18 godina. Dakle, ne izgleda kao uzročna veza između povećanja CO2 i zagrijavanja Zemlje. 
(...)
Ako imamo definitivan dokaz da CO2 uzrokuje ozbiljne probleme i možemo to dokazati, zar ne mislite da bi oni napisalu to negdje na kako bi ljudi to mogli pročitati?! Nemaju definitivan dokaz - TAČKA !!! u nauci Ja sam stdent filozofije i istorije nauke i znam da naučni metod nije primjenjen na način da dokaže da karbon dioksid uzrokuje zagrijavanje Zemlje.
(...)
Ja sam čvrstog uvjerenja da će budućnost pokazati da je cijela ova histerija oko klimatskih promjena bila kompletna izmišljotina. 

Prema njegovim navodima, “besmisleno” je tvrditi da je ugljendioksid (CO2) zagađivač. Takođe navodi da nema dokaza da su emisije CO2 uzročnik globalnog zagrijavanja.

Isti snimak pronašli smo na još tri Facebook profila. Do vremena pisanja ove analize snimak je na ovim profilima pregledan više od 6.000 puta. 

Da li je Moore jedan od osnivača Greenpeace organizacije?

Greenpeace je međunarodna organizacija koja “koristi nenasilnu kreativnu akciju da utre put ka zelenijem, mirnijem svijetu i da se suoči sa sistemima koji ugrožavaju našu okolinu”, navodi se na zvaničnoj stranici.

Patrick Moore bio je jedan od ranih članova ove organizacije, ali nije bio jedan od njenih osnivača. S obzirom na to da je Moore često predstavljan kao osnivač Greenpeacea, ova organizacija izdala je u julu 2010. godine saopštenje u kojem se navodi:

Iako je gospodin Moore igrao značajnu ulogu u organizaciji Greenpeace Canada nekoliko godina, on nije osnovao Greenpeace. Phil Cote, Irving Stowe i Jim Bohlen osnovali su Greenpeace 1970. godine.

Patrick Moore se organizaciji pridružio iduće godine, to jeste 1971. Platforma za provjeru činjenica Snopes takođe se bavila ovom temom u analizi iz marta 2019. godine, u kojoj se navodi da je tvrdnja da je Moore bio jedan od osnivača Greenpeacea mješavina tačnog i netačnog. Kako navode, Moore jeste bio jedan od ranih i uticajnih članova organizacije, ali ga Greenpeace ne smatra osnivačem, a organizacija je postojala i prije nego što joj se on pridružio. Kako se može vidjeti na arhiviranoj verziji stranice organizacije Greenpeace iz 2007. godine, Moore se navodi na listi osnivača/ica i prvih članova/ica, ali se na ovoj stranici ne precizira njegova uloga kao “jednog od osnivača”. 

Greenpeace je javno istakao svoj otklon od stavova koje propagira Moore te objasnio da on ni na koji način ne predstavlja ovu organizaciju.

Da li postoji veza između CO2 i globalnog zagrijavanja?

Globalno zagrijavanje je “dugotrajno zagrijavanje Zemljinog klimatskog sistema primijećeno još od predindustrijskog perioda (između 1850. i 1900. godine) usljed ljudskih aktivnosti, prvenstveno sagorijevanja fosilnih goriva, što povećava nivoe gasova sa efektom staklene bašte koji zadržavaju toplotu u Zemljinoj atmosferi”, navodi NASA.  

Postoje različiti uzročnici globalnog zagrijavanja. Savjet za odbranu prirodnih resursa, američka neprofitna organizacija posvećena borbi s klimatskom krizom, ističe u tekstu iz aprila 2021. godine da do globalnog zagrijavanja dolazi “kada se ugljendioksid (CO2) i drugi zagađivači vazduha skupljaju u atmosferi i apsorbuju sunčevu svjetlost i sunčevo zračenje koji se odbijaju od površine zemlje”. 

“Ugljendioksid (CO2) je hemijsko jedinjenje sastavljeno od jednog atoma ugljenika i dva atoma kiseonika. Prisutan je u Zemljinoj atmosferi u maloj koncentraciji (oko 0,035%) i djeluje kao gas s efektom staklene bašte”, navodi National Geographic u članku iz marta 2021. godine. Riječ je, dakle, o stakleničkom gasu koji doprinosi efektu globalnog zagrijavanja. 

Način na koji ugljendioksid doprinosi povećanju temperature na Zemlji je jednostavan – zajedno s drugim gasovima, CO2 ne dozvoljava toploti koja dolazi od sunca da zrači nazad u svemir. Kako se navodi na stranici škole za istraživanje klime na Univerzitetu Kolumbija, Columbia Climate School, ovi gasovi ponašaju se kao “ćebe ili kapa, zadržavajući dio toplote koju bi Zemlja inače zračila u svemir”. 

CO2, svakako, ima i značajnu ulogu na Zemlji. Bez stakleničkih gasova, među kojima je i ugljendioksid, temperatura na Zemlji bila bi preniska za život. Problem je, međutim, drastično povećanje nivoa stakleničkih gasova, što posljedično dovodi i do povećanja temperature na Zemlji, objašnjava se na stranici američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu. 

“Povećanje atmosferskog ugljendioksida odgovorno je za oko dvije trećine ukupne energetske neravnoteže koja uzrokuje porast temperature na Zemlji”, navodi se na ovoj stranici. 

Jasno je, dakle, da CO2 značajno doprinosi globalnom zagrijavanju. Tačno je da se ovaj gas prirodno nalazi u našoj atmosferi i da tu ima značajnu ulogu, ali njegova povećana koncentracija nedvojbeno uzrokuje efekat globalnog zagrijavanja. Suprotno tvrdnjama Moorea, ipak postoji “uzročna veza između povećanja CO2 i zagrijavanja Zemlje”. 

Smanjenje emisija ugljendioksida jedan je od glavnih načina na koji se može djelovati pozitivno u kontekstu globalnog zagrijavanja. Premisa o potrebi povećanja koncentracije ovog gasa u atmosferi, koju proklamuje Moore, nije samo netačna, nego potencijalno i opasna. 

Da li je u ovom vijeku bilo zagrijavanja?

Moore takođe tvrdi da je u ovom vijeku bilo “NULA zagrijavanja” na Zemlji. Ni to nije tačno. Kako se navodi u analizi američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu objavljenoj u martu 2021. godine, dostupni podaci pokazuju da je temperatura na Zemlji u 21. vijeku bila u značajnom porastu. To se može vidjeti i iz grafikona koji prikazuje prosječnu temperaturu Zemljine površine od 1880. do 2020. godine. 

Foto: Climate.gov

Plave trake na grafikonu označavaju godine hladnije od prosjeka, dok crvene trake pokazuju toplije. Ovaj grafikon zasnovan je na podacima iz američkog Nacionalnog centra za informacije o životnoj sredini. Kako se vidi, sve godine u 21. vijeku bile su znatno toplije od prosjeka. 

Prema podacima šest vodećih međunarodnih baza podataka koje je konsolidovala Svjetska meteorološka organizacija, sedam godina koje su zabilježene kao najtoplije u istoriji bile su nakon 2015. godine, navodi se na stranici Ujedinjenih nacija. Dakle, sedam godina od 2015. do 2021. godine bile su najtoplije od kada postoje dostupni podaci. Time je jasno da je teza da do zagrijavanja atmosfere planete Zemlje tokom 21. vijeka nije došlo posve neutemeljena. 

Da li su klimatske promjene stvarne?

Uprkos tvrdnjama Moorea da je “cijela ova histerija oko klimatskih promjena bila kompletna izmišljotina”, klimatske promjene su posve stvarne i značajan su problem za čovječanstvo. To je jasno iz svega navedenog, budući da globalno zagrijavanje ima višestruke negativne posljedice, poput topljenja leda i povećanja nivoa mora, povećane mogućnosti za izbijanje ozbiljnih vremenskih nepogoda, štetnih efekata na biljni i životinjski svijet i slično. 

Raskrinkavanje je o klimatskoj krizi i pokušajima njenog negiranja pisalo u više navrata (1, 2, 3). Kako je u ovim analizama zaključeno, klimatska kriza je stvarna, a njeni efekti već su jasno vidljivi. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Patrick Moore jedan od osnivača organizacije Greenpeace ocjenjujemo kao dezinformaciju. Moore zaista jeste bio jedan od ranih i uticajnih članova, ali se organizaciji pridružio godinu nakon njenog osnivanja. 

Tvrdnju da ne postoji uzročno-posljedična veza između povećanja emisija CO2 i globalnog zagrijavanja ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ugljendioksid je jedan od stakleničkih gasova, a veće koncentracije ovog gasa značajno doprinose povećanju temperature na Zemlji. 

Ocjenu lažna vijest dajemo i tvrdnji, prvi put objavljenoj na Facebook profilu Azra P Četvrta, da tokom 21. vijeka nije bilo povećanja temperature na Zemlji, budući da dostupni podaci nedvosmisleno ukazuju na suprotno. Druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 02.06.2022

Facebook profili i stranice: Azra P Četvrta: Klimatske promjene

  • Lažna vijest
  • Dezinformacija