Raskrinkavanje.ba

Lara Logan “zavjerološkim” izlaganjem opravdava rusku invaziju na Ukrajinu

Videosnimak gostovanja novinarke Lare Logan u jutarnjem programu, u kojem je iznijela mnoštvo neutemeljenih tvrdnjih u korist narativa o opravdanosti ruske invazije na Ukrajinu, postao je viralan na društvenim mrežama.

Na Facebook profilu Sasa Petrovic je 17.3.2022. godine objavljen prevedeni videosnimak gostovanja američke novinarke Lare Logan u jutarnjem programu kanala Real America’s Voice.

Prevod videa je lošeg kvaliteta – neke fraze prevedene su doslovno s engleskog, pa je smisao onoga što je ona tom prilikom zapravo tvrdila izgubljen. 

Ova je objava u vrijeme pisanja analize imala preko 13.500 interakcija, od čega više od pet hiljada dijeljenja na Facebooku. Videosnimak iz ove objave je na Facebooku pregledan preko 277 hiljada puta. 

Upitana da komentariše vijest o gubicima ruske vojske u ratu u Ukrajini, koju je objavio Daily Mail, Lara Logan je rekla da uopšte ne vjeruje u tu priču. Smatra da Vladimir Putin zna vrlo dobro šta radi, no navodi i to da je, na osnovu razgovora sa stručnjacima za odbranu i obavještajnim stručnjacima, upoznata s tim da ruska vojska ima manjkavosti i poteškoće. 

Međutim, Logan nastavlja izlaganje tim da ruska vojska ne zaostaje i da od početka rata radi strateški, tako što prvo “ide” na laboratorije za biološko oružje. 

Vladimir Putin je tačno znao šta radi kada je krenuo na Ukrajinu. Rusija se ne muči. Ono što je Rusija uradila od samog početka bilo je veoma strateški. Nisu išli pravo na Kijev. Išli su na sve one laboratorije za biološko oružje koje su razbacane po cijeloj zemlji. 

Logan tvrdi da su neke laboratorije za biološko oružje izgradili Rusi u vrijeme Sovjetskog Saveza, pa znaju gdje se nalaze, a za neke navodi da su nakon pada Sovjetskog Saveza pretvorene u laboratorije za javno zdravlje. Iako ne najbolje artikulisano, govori da su u procesu prenamjene laboratorija učestvovale Sjedinjene Američke Države (SAD), i to u okviru programa Američke agencije za smanjenje prijetnji u oblasti odbrane (Defense Threat Reduction Agency). 

Neke od njih su oni izgradili. Tako da znaju gdje su. Znaju gdje se nalaze još od Sovjetskog Saveza, jer smo mi u okviru programa smanjenja prijetnje u oblasti odbrane ušli nakon pada Sovjetskog Saveza i navodno te objekte pretvorili od laboratorija za biološko oružje u laboratorije javnog zdravlja.

Zatim se osvrnula na Azov bataljon, kontroverznu vojnu formaciju u Ukrajini, za koji kaže da ga finansiraju SAD i NATO savez, ali koji joj je poslužio i za otvaranje priče o nacizmu u Ukrajini. Govori da je zapadna Ukrajina podržavala naciste u Drugom svjetskom ratu, da je tu bilo sjedište nacističkih SS odreda te da je CIA davala imunitet nacistima iz Ukrajine od suđenja u Nirnbergu. Osim toga, tvrdi da SAD i njene tajne agencije imaju dugu historiju finansiranja i naoružavanja nacista u Ukrajini. 

Prisustvo nacističke ideologije u Ukrajini, prikazano kroz primjer Azov bataljona, razlog je za održavanje referenduma o nezavisnosti Krima i njegovo pripajanje Rusiji, zaključuje Logan.  

Ova novinarka u svom izlaganju naglašava da ona ne brani Putina niti ima potrebe to da radi. Njen posao je, kako navodi, shvatiti šta je istina. “Ne volim da me lažu, a mi jesmo lagali u epskim razmjerima”, zaključuje.

Osim toga, ona u svom izlaganju opisuje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kao marionetu koja pleše u štiklama, čime ga predstavlja kao neozbiljnu ličnost, jer je prije političkog djelovanja radio u industriji zabave. 

Logan još iznosi i neutemeljene tvrdnje da je “obojenu revoluciju” 2013. i 2014. godine sponzorisala CIA te da je Volodimir Zelenski “odabran”, a ne izabran na demokratskim izborima: 

I zato se morate zaista zapitati dok gledate ovo, kada znate da je CIA sponzorisala obojenu revoluciju Ukrajini 2013. i 2014, da su odabrali ukrajinske lidere…
(...)
I mislim, Zelenski je odabran, kao i mnogi naši lideri. I iskreno, s velikom tehnologijom i izbornim prevarama ovih dana, ne znamo koliko je lidera širom svijeta odabrano za nas, a zapravo nisu izabrani.

Na kraju, Logan implicira teze o zavjeri duboke države u SAD-u i globalista koji preuzimaju svijet, na koje je Putin upozoravao 15 godina. Navodi i to da je Ukrajina u centru političkih afera i pranja novca u SAD-u i da se ne treba pretvarati da je ovo samo sukob između Rusije i Ukrajine: 

Praviti se da se u ovom ratu radi o Rusiji i Ukrajini je drska laž. Ako je Putin već 15 godina upozoravao da neće stajati po strani dok globalisti preuzimaju svijet; grade objekte za biološko oružje i šta god da rade ukrajinski oligarsi u Ukrajini. Koliko je već Ukrajina bila centar pranja novca za mnoge lidere [u Americi]? Milijarde američkih dolara oprane su kroz Ukrajinu i o tome ništa ne govorimo. Ovo su naši novci od poreza.
(...)
Mislim, ovdje ima toliko licemjerja i nepoštenja, a Ukrajina je u središtu svega. 
(...)
I znate šta, duboka država nije teorija. To nije teorija zavere. To je zaista duboka država. Pogledajte SES, višu izvršnu službu, jer kada je ta birokratija uvedena u zakon u SAD-u, tada smo dobili gomilu neizabranih birokrata koji vuku konce iza kulisa. A to su ljudi koji nas stalno lažu.

Prevedeni videosnimak gostovanja ove novinarke objavljen je na desetinama Facebook profila i stranica, uključujući i stranicu Sputnik Srbija (Sputnik Србијa). 

Tvrdnje Lare Logan u formi medijskih izvještaja su 18.3. objavili portali Radio-televizije Republike Srpske, Novosti, Istok, Srpska Cafe, BL portal i drugi. 

Pojedini portali objavili su članke o njenom gostovanju, u kojima nema citiranih tvrdnji, no u sklopu ovih članaka objavljen je videosnimak gostovanja s prevodom. 

 

Laboratorije za razvoj biološkog oružja?

Priča o postojanju laboratorija za razvoj biološkog oružja u Ukrajini dio je ruskog propagandnog narativa. Ruska strana promoviše priču o prijetnjama koje predstavljaju takve laboratorije, navodno razmještene po bivšim sovjetskim republikama, a iza kojih navodno stoje SAD.

Ovaj narativ, koji ruski politički vrh promoviše godinama, iskorišten je i za opravdavanje invazije u Ukrajini, navodi Forbes. Zanimljivo je da ovaj narativ promovišu i pristalice QAnon teorije zavjere, koja je potekla iz SAD-a. Iz navedenog vidimo da ni Lara Logan nije bila imuna na ove tvrdnje. 

U jednoj od prethodnih analiza pisali smo o tome da se tvrdnje o američkim laboratorijama za biološko oružje objavljuju na našem govornom području od 2015. godine, a u kontekstu rata u Ukrajini popularizovane su na Twitter nalogu @WarClandestine, gdje su objavljene netom nakon početka invazije. Iza ovog naloga stoji pristalica QAnon teorije zavjere

Međutim, ne postoje dokazi o tome da SAD finansiraju razvoj biološkog oružja u Ukrajini. Kako navodi BBC, u Ukrajini postoji nekoliko laboratorija za javno zdravlje koje rade na istraživanju i otklanjanju opasnosti od opasnih bolesti.

Neke od ovih laboratorija dobijale su finansijsku i drugu podršku SAD-a, Evropske unije i Svjetske zdravstvene organizacije – kao što je bio slučaj i u mnogim drugim zemljama. SAD su devedesetih godina pokrenule program za smanjenje bioloških prijetnji (Biological Threat Reduction Program) s namjerom, kako dalje navodi BBC, smanjenja rizika od biološkog oružja ostalog u zemljama nastalim raspadom Sovjetskog Saveza, uključujući i Ukrajinu.

U sklopu tog programa, određene laboratorije u Ukrajini dobijale su finansije iz SAD-a za modernizaciju i opremu, no ovim laboratorijama ne upravljaju SAD. Da su laboratorije u vlasništvu Ukrajine te da njima upravljaju Ukrajinci, potvrdio je Robert Pope, direktor Kooperativnog programa za uklanjanje prijetnji (Cooperative Threat Reduction Program) pri Agenciji za uklanjanje prijetnji američkog ministarstva odbrane (Threat Reduction Agency). Njegova izjava objavljena je u analizi američkog fact-checking portala Lead Stories 2.3.2022. 

Američko ministarstvo odbrane radi u partnerstvu s ukrajinskim ministarstvom zdravlja od 2005. godine na unapređenju laboratorija za javno zdravlje u toj zemlji, navodi BBC. SAD pružaju tehničku podršku i, prema navodima američke ambasade u Ukrajini, “sarađuju sa partnerskim zemljama na suzbijanju opasnosti od izbijanja (namjernih, slučajnih ili prirodnih) najopasnijih svjetskih zaraznih bolesti”.

Međutim, ne postoje dokazi da rade na proizvodnji biološkog oružja, kako to tvrdi ruska strana, a spominje Lara Logan. U odgovoru na lažne optužbe o programu američkog ministarstva odbrane, američka vlada je u januaru saopštila da program radi upravo suprotno, odnosno da ima za cilj “smanjenje prijetnji od proliferacije biološkog oružja”.

Osim BBC-a i Lead Storiesa, analizom tvrdnji o “američkim laboratorijima” za biološko oružje u Ukrajini bavili su se i drugi portali za utvrđivanje činjenica, kao i kredibilni mediji (1, 2, 3, 4).

 

“Nacizam u Ukrajini” kao razlog za otcjepljenje Krima?

Lara Logan u svom izlaganju ne samo da “obezbjeđuje” opravdanje za Putinovu invaziju na Ukrajinu, posluživši se već rasprostranjenim narativom o navodnoj potrebi za “denacifikacijom” te zemlje, već opravdava i otcjepljenje, a kasnije i rusku aneksiju Krima, upravo na osnovu narativa o nacizmu u Ukrajini.

Naime, njeno izlaganje moglo bi se protumačiti na način da je spašavanje od “ukrajinskog nacizma” bio ključni razlog za referendum za nezavisnost Krima, koji je održan 2014. godine. Da je u tom smislu otcjepljenje i pripajanje aneksijom Rusiji bilo opravdano, dokazao je kasnije Azov, čineći zločine u Donbasu, navodi ona. 

Azovski bataljon je kao vojna jedinica osnovan u maju 2014. godine. Kako navodi Al Jazeera, riječ je o ekstremno desničarskoj volonterskoj vojnoj jedinici čiji su članovi, procjenjuje se, njih 900, ultranacionalisti koji se optužuju za gajenje ideologije bjelačke supremacije. 

Jedinica je nastala kao volonterska grupa predvođena Andrijem Biletskim, a sačinjena je od ranije formirane ultranacionalističke grupe “Patrioti Ukrajine” i neonacističke grupe Nacional-socijalna skupština. Obje grupe, navodi Al Jazeera, zagovaraju ksenofobne i neonacističke ideale te su fizički napadale migrante, Rome i druge ljude koji se suprotstavljaju njihovim stajalištima. 

Kao bataljon, grupa se borila protiv proruskih separatista u Donjecku u istočnoj Ukrajini – jednom od dva regiona kojima je Vladimir Putin pred početak invazije na Ukrajinu priznao nezavisnost. Prema pisanju Deutsche Wellea, bataljon je dio ukrajinske Nacionalne garde. 

S druge strane, do otcjepljenja Krima došlo je nakon višemjesečnih protesta i svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča s vlasti u februaru 2014. godine. Krajem tog mjeseca, proruski vojnici zauzeli su ključne administrativne zgrade u Simferopolju, administrativnom centru Krima. Već 16. marta, na Krimu je organizovan referendum o priključivanju Rusiji, koji je dobio podršku 97% glasača/ica. Pet dana kasnije, Vladimir Putin je potpisao zakon o pripajanju Krima Ruskoj Federaciji, čime je ozvaničena aneksija ove ukrajinske teritorije.

Osim ovih tvrdnji, Logan gradi narativ o dugoj historiji podrške nacizmu u zapadnoj Ukrajini, koji je nerijetko dobijao podršku i iz SAD-a. U analizi “‘Zavjerološki’ video kao sredstvo ruske propagande o ratu u Ukrajini”, Raskrinkavanje je detaljno objasnilo da je tačno da su postojale ukrajinske grupe i organizacije koje su sarađivale sa Nijemcima u Drugom svjetskom ratu, kao i da su te grupe imale podršku dijela ukrajinskog naroda. Međutim, manipulativno je reći da je cijela zapadna Ukrajina podržavala naciste, s obzirom na to da su mnogi pružili otpor i borili se protiv njih.

Isto tako je tačno i da je CIA u periodu Hladnog rata sarađivala sa ukrajinskim nacionalistima koji su bili bliski nacističkoj ideologiji te učestvovala u zaštiti određenih ljudi od suđenja – onih koji su sarađivali s nacistima. Međutim, nacističke grupe, koje u modernoj Ukrajini postoje kao i u drugim evropskim zemljama, nemaju uticaja u parlamentu, nisu u vladi i zbog toga nije jasno kako bi mogle biti opravdanje za invaziju razmjera kakve viđamo u Ukrajini.

U istoj analizi, Raskrinkavanje je opovrgnulo tvrdnje da je CIA sponzorisala “obojenu revoluciju” tj. majdanske proteste 2014. godine. 

 

Revitalizacija teorija zavjere

Osim činjenično netačnih tvrdnji, Lara Logan iznijela je i mnoštvo neutemeljenih navoda koji odgovaraju konspirativnim narativima. U svom izlaganju, koje je u “zavjerološkom” maniru bilo dovoljno neodređeno, implicirala je postojanje većeg plana iza ruske invazije na Ukrajinu, no nije precizirala kojeg tačno.

Za neutemeljenu teoriju zavjere o “dubokoj državi”, čiji je najveći promoter bio bivši američki predsjednik Donald Trump, tvrdi da nije teorija zavjere. Pod tim pojmom podrazumijevaju se pojedine američke službe (npr. FBI, CIA) i/ili birokrate koje navodno vrše uticaj na vladu SAD-a. Uprkos tome što jasnih dokaza za takvo nešto nema, “duboka država” je čest predmet spekulacija na društvenim mrežama. O tome smo pisali ovdje i ovdje

Spominjući ukrajinskog predsjednika Zelenskog kao marionetu koja pleše u štiklama bez majice, Lara Logan se osvrće na njegovu pretpolitičku karijeru kao zabavljača. Naš partnerski portal Faktograf analizirao je medijske napise u kojima su se na sličan način, izvlačenjem arhivskih snimaka iz zabavljačke karijere Zelenskog, imputirali nemoral i nesposobnost. 

Osim toga, tvrdnje da je on “odabran”, a ne izabran na demokratskim izborima, neutemeljene su. Zelenski je u drugom krugu predsjedničkih izbora 2019. godine osvojio 73% glasova, dok je protukandidat i dotadašnji predsjednik Petro Porošenko dobio 24% glasova. 

Uz sve poteškoće, koje podrazumijevaju neodržavanje izbora na cijeloj teritoriji Ukrajine zbog ruske aneksije Krima i samoproglašenja narodnih republika Donjeck i Lugansk, međunarodne organizacije koje su vršile monitoring izbora ocijenile su njihovo provođenje kao pozitivno (1, 2).

Ko je Lara Logan 

Lara Logan je novinarka koja je svoju karijeru započela na američkoj televiziji CBS 2002. godine. Prema Tomu Jonesu, koji je pisao za portal instituta Poynter (link), Logan je vrlo brzo stekla solidnu reputaciju izvještavajući iz opasnih ratnih zona Afganistana i Iraka. Tokom karijere, bila je i dopisnica poznatog američkog magazina “60 Minutes”.

Na CBS-u je ostala do 2018. godine, no reputacija joj je bila narušena 2013. nakon raskrinkane priče o napadima u Bengaziju, u Libiji. Logan je bila primorana da uzme plaćeno odsustvo i da se uživo izvini za netačnosti u njenoj priči.

Po napuštaju CBS-a, postala je žestoka kritičarka “liberalnih medija”. Počela je raditi za streaming platformu Fox Nation, na kojoj je vodila emisiju “Lara Logan Has No Agenda” (Lara Logan nema skrivene motive). Usto, bila je i česta gošća na konzervativnoj televiziji Fox News. U emisiji Fox News Primetime, u novembru 2021. godine, uporedila je medicinskog savjetnika predsjednika SAD-a dr. Anthonyja Faucija sa nacističkim doktorom Josefom Mengeleom, što je izazvalo osude prominentnih jevrejskih udruženja i organizacija iz SAD-a (link, link). 

Prema pisanju lista The Guardian (link), Logan se nakon ovog komentara nije više pojavljivala na Fox Newsu niti su dodane nove epizode njene emisije na streaming paltformu Fox Nation. U aprilu 2022. godine izjavila je da je “izgurana” sa Fox Newsa jer smatra da tamo ne žele “ljude koji misle slobodno”.

Na kraju, u analiziranim člancima nema navoda koji bi objasnili da su izjave Lare Logan neutemeljene, već je videosnimak – i ono što je u njemu objavljeno – predstavljen bez kritičkog otklona.

Shodno navedenom, tvrdnje Lare Logan o laboratorijima za biološko oružje te navode o sponzorisanju obojene revolucije u Ukrajini 2014. godine ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Tvrdnje o dubokoj državi, o tome da je CIA sponzorisala “obojenu revoluciju 2013. i 2014 godine” kako bi odabrala ukrajinske lidere i da je trenutni ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odabran, a ne izabran na izborima, ocjenjujemo kao teoriju zavjere

Napomena

15.4.2022. Portal Novosti je ocijenjeni u članak uvrstio ispravke u skladu s ovom analizom, pa shodno tome dobija i ocjenu ispravljeno.

19.4.2022. BL portal je ocijenjeni članak dopunio činjenicama iz ove analize, pa u skaldu s tim taj članak dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 18.03.2022

RTRS: Lara Logan o sukobu Rusije i Ukrajine; Nikad veća propaganda u medijima (VIDEO)

Američka novinarka, Lara Logan u intervjuu za Real America Voice komentarisala je situaciju u Ukrajini, rekavši da mediji nikad više nisu širili propa...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.03.2022

BL Portal: Američka novinarka tvrdi: Lažemo o Ukrajini u epskim razmjerama VIDEO

Toliko ima dezinformacija vezanih za Ukrajinu da nikad nismo vidjeli ništa slično, lažemo u epskim razmjerama, rekla je na TV kanalu „Ril amerikan voj...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 18.03.2022

Prijedor24h: Lara Logan o sukobu Rusije i Ukrajine; Nikad veća propaganda u medijima (VIDEO)

Američka novinarka, Lara Logan u intervjuu za Real America Voice komentarisala je situaciju u Ukrajini, rekavši da mediji nikad više nisu širili propa...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 19.03.2022

Srpska 24: Лара Логан о сукобу Русије и Украјине: Никад већа пропаганда у медијима, лажу нас у епским размјерама!

Америчка новинарка, Лара Логан у интервјуу за Реал Америца Воице коментарисала је ситуацију у Украјини, рекавши да медији никад више нису ширили пропа...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 19.03.2022

Dan.co: Америчка новинарка о сукобу Русије и Украјине: Никад већа пропаганда, лажу нас у епским размјерама

Логанова која ратна дешавања прати већ 35 година каже никад није било толико дезинформација у медијима, те да се тако нешто никад није видјело

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.03.2022

Odysee: Odysee Sputnik Srbija: Upozorenje američke novinarke: Lažemo o Ukrajini u epskim razmerama

Toliko ima dezinformacija vezanih za Ukrajinu da nikad nismo videli ništa slično, lažemo u epskim razmerama, upozorila je na TV kanalu „Ril amerikan v...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.03.2022

Novosti: ISTINA O RUSIJI I UKRAJINI U STUDIJU AMERIČKE TELEVIZIJE: "Nikada nisam videla ovoliko propagande, oni su podržavali naciste"

AMERIČKA novinarka, Lara Logan u intervjuu za Real America Voice komentarisala je situaciju u Ukrajini, rekavši da mediji nikad više nisu širili propa...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 18.03.2022

Srpska cafe: Američka novinarka: Ne volim da me lažu, a lažu nas u epskim razmjerama! (VIDEO)

Američka novinarka, Lara Logan u intervjuu za Real America Voice komentarisala je situaciju u Ukrajini, rekavši da mediji nikad više nisu širili propa...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 19.03.2022

Hronograf: Упозорење америчке новинарке: Лажемо о Украјини у епским размерама (ВИДЕО)

Америчка новинарка Лора Логан одбила је да подржи став власти своје земље о ситуацији у Украјини и рекла да представници медија морају да ћуте о чињен...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 19.03.2022

Sedma sila: Упозорење америчке новинарке: Лажемо о Украјини у епским размерама (ВИДЕО)

Америчка новинарка Лора Логан одбила је да подржи став власти своје земље о ситуацији у Украјини и рекла да представници медија морају да ћуте о чињен...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 19.03.2022

Opozicija na jednom mestu: (VIDEO) Upozorenje američke novinarke: Lažemo o Ukrajini u epskim razmerama

Toliko ima dezinformacija vezanih za Ukrajinu da nikad nismo videli ništa slično, lažemo u epskim razmerama, upozorila je na TV kanalu „Ril amerikan v...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.03.2022

IN4S: (ВИДЕО) „Лажемо о Украјини у епским размерама, никад већа пропаганда у медијима“: Америчка новинарка о сукобу Русије и Украјине

Мој посао као новинара је да покушам да схватим шта је овдје истина. Не волим да ме лажу, а лажу нас у епским размерама. Када нам кажу да имамо један...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.03.2022

Iskra: Упозорење америчке новинарке: Лажемо о Украјини у епским размерама

Толико има дезинформација везаних за Украјину да никад нисмо видели ништа слично, лажемо у епским размерама, упозорила је на ТВ каналу „Рил американ в...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.03.2022

Sputnik: Upozorenje američke novinarke: Lažemo o Ukrajini u epskim razmerama /video/

Toliko ima dezinformacija vezanih za Ukrajinu da nikad nismo videli ništa slično, lažemo u epskim razmerama, upozorila je na TV kanalu „Ril amerikan v...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 27.03.2022

Žena Portal: POZNATA AMERIČKA NOVINARKA ŠOKIRALA SVE- ”Lažemo o ratu u Ukrajini u epskim razmjerama”- EVO O ČEMU NAJVIŠE (VIDEO)

Rat Rusije i Ukrajine preplavljuje medije raznim pričama sa svih strana, a mnogi ljudi su skloni da vjeruju u sve i svašta. Svijet se podijelio na one...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 17.03.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil: Sasa Petrovic Lara Logan

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 19.03.2022

Srbin: Američki novinar o Ukrajini: "Lažu nas u epskim razmjerima"

"Toliko se dezinformacija širi o ratu u Ukrajini. Nikada nismo vidjeli ništa slično", rekla je novinarka Lara Logan, koja je ratna dopisnica već 35 go...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti