Raskrinkavanje.ba

Laž ponavljanjem ne postaje istina: Virus SARS-CoV-2 jeste izolovan

Diskreditovani liječnik Tom Cowan netačno tvrdi da nije poznato da li je SARS-CoV-2 uzročnik bolesti Covid-19 budući da, kako neutemeljeno tvrdi, ovaj virus nikada nije izolovan.

Foto: Freepik 

Videosnimak u kojem doktor Thomas Tom Cowan iznosi niz neistina u vezi s procesom izolovanja virusa SARS-CoV-2 objavljen je 10.4.2023. godine na YouTubeu. Snimak se dijelio i na drugim društvenim mrežama (1, 2, 3, 4), uz isticanje tvrdnje iz naslova snimka – da virus SARS-CoV-2 nikada nije izolovan.  

Niko nikada nije izolovao virus! - Doktor Tom Cowan 

U gotovo dvadesetominutnom videosnimku Cowan tvrdi da je uzročnost između virusa i bolesti – to jest, zaključak da virus SARS-CoV-2 izaziva bolest Covid-19 – dokazivana samo “epidemiološkim posmatranjima”, bez izolacije virusa koja je trebala biti prvi korak u procesu dokazivanja uzročnosti. Ovakvu tvrdnju Cowen bazira na nekoliko dokumenata, čije je dijelove pročitao na videosnimku.

Prvi je uputstvo CDC-a za PCR testiranje, odakle Cowen citira sljedeću rečenicu, zaključujući da CDC nije imao izolat virusa. U titlu videa stoji:

Ovo su odlomci iz objavljenih studija. Prvi je iz studije CDC-a, objavljene 13. jula 2022: “2019 Novel Coronavirus Real Time rtPCR Diagnostic Panel” na strani 39 … znači ovo je presek njihovog izveštaja o tome šta su do tada znali o Covidu-19 i koronavirusu. 

Oni kažu, citiram: “... pošto trenutno nisu dostupni kvantifikovani izolati virusa 2019 n kovirusa”. I šta sad to znači? To znači da CDC do tada nikada nije izolovao virus!  
(...)
Ako kažete da ne postoje dostupni izolati virusa, to upravo znači da nikada niste izolovali virus od osobe sa Covidom-19. 

Cowan zatim citira uvodnu rečenicu osnovne studije na temelju koje je razvijen PCR test na SARS-CoV-2, uz napomenu da je njen autor doktor Christian Drosten i da ona pokazuje da je PCR test “prevara”:  

Ovo je citat iz rada: “Tekuća epidemija novog koronavirusa koji se nedavno pojavio, predstavlja izazov za laboratorije javnog zdravlja jer izolati virusa nisu dostupni”. Drugim rečima, oni su imali zadatak da naprave test za virus, a nisu imali uzorke virusa da taj test uopšte započnu
(...)
Stoga je njihov PCR test, test koji se koristi širom sveta za dokumentovanje slučaja - potpuna prevara. Nikada nisu izolovali virus i rekli ovo je jedinstveni uzorak tog virusa,  jer oni jednostavno nemaju virus. 

Kao još jedan dokaz “prevare” navodi citat iz nepoznate Pfizerove studije, po kojem je ova farmaceutska kuća napravila vakcinu protiv virusa kojeg nije ni imala:

“Da bi napravili RNK vakcine naučnicima nije potreban virus.” Drugim rečima, Fajzer priznaje da nema virus kojim bi napravio vakcinu protiv tog virusa. 
(...)
I tako oni veruju u virus, koji nikada nije izolovan. 

Thomas Cowan je poznati antivakcinacijski aktivista, teoretičar zavjere, doktor medicine, ali i praktikant alternativne medicine koji se odrekao svoje liječničke licence. U ranim danima pandemije Covid-19 tvrdio je da tu bolest izaziva 5G mreža, o čemu smo pisali u ovoj analizi.   

 

Šta su činjenice?

Dezinformacije o nepostojanju izolata virusa više su se puta širile društvenim mrežama, o čemu smo pisali/e u više navrata (1, 2, 3).

Originalni soj virusa SARS-CoV-2 je tokom trajanja pandemije Covid-19 izolovan i sekvencioniran više puta (1, 2, 3). Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), prvi put je izolovan i sekvencioniran još 7. januara 2020. godine u Kini. Virus je izolovan i sekvencioniran i u BiH, zahvaljujući timu genetičara s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu. 

Budući da je uzročnik bolesti utvrđen naučnom metodom (izolovanjem virusa iz uzroka oboljele osobe), Coweove tvrdnje o “epidemiološkim posmatranjima” kao načinu za uspostavljanje uzročne veze između virusa i bolesti potpuno su neutemeljene. 

Prema podacima dostupnim na stranici SZO-a, genetska sekvenca virusa javnosti je bila dostupna još 12. januara 2020. godine:  

Kina je 12. januara podijelila genetsku sekvencu novog koronavirusa, što će drugim zemljama biti od velike važnosti za korištenje u razvoju specifičnih dijagnostičkih setova.

Dakle, za razvoj dijagnostičkih setova, barem na samom početku pandemije, nije ni bilo potrebno da svaka laboratorija izoluje i sekvencionira virus, jer je mogla da se jednostavno posluži genetskom sekvencom do koje su došli naučnici/e u Kini (GenBank: MN908947.2). Prema tome, CDC je mogao da razvije “dijagnostički panel” za PCR test koristeći se podacima o genomu virusa koji su bili javno dostupni. 

Cowan je prilikom citiranja dijela CDC-ovog uputstva izostavio informaciju o tome na osnovu čega je razvijen test: 

Budući da kvantifikovani izolati virusa 2019-nCoV nisu bili dostupni CDC-u u vrijeme kada je test razvijen i kada je provedena ova studija, laboratorijski testovi za detekciju RNK [ribonukleinske kiseline] virusa 2019-nCoV testirani su s karakteriziranim zalihama RNK pune dužine transkribovane in vitro (N gen; GenBank pristup: MN908947.2) poznatog titra (RNA kopije/µL) dodanog u razrjeđivač koji se sastoji od suspenzije ljudskih A549 ćelija i virusnog transportnog medija (VTM) za oponašanje kliničkog uzorka.

Doktor Thusan de Silva s Univerziteta u Sheffieldu za Reuters je objasnio da CDC nije pogriješio koristeći transkribovane RNK, a ne RNK izvedene iz kvantifikovanih virusnih zaliha – niti taj potez dokazuje da virus nije izolovan. 

U ovom slučaju, CDC je koristio “transkribovanu” RNK kao pozitivnu kontrolu – što znači da su koristili sintetički proizveden genetski materijal identičan onom koji nosi virus. (...) Prema de Silvi, jedan od razloga za korištenje transkribovane RNK bio bi taj što u vrijeme pravljenja [testa] nije bilo dostupno mnogo standardizovanih i kvantifikovanih virusnih zaliha za izolaciju virusne RNK. De Silva tvrdi da upotreba transkribovane RNK umjesto RNK izvedene iz kvantifikovanih zaliha virusa nije razlog za sumnju u postojanje SARS-CoV-2. 

“Sada postoje stotine zaliha uzgojenog SARS-CoV-2 u laboratorijama širom svijeta”, rekao je. 

De Silvinu izjavu prenijeli smo i u ovoj analizi, u kojoj smo se bavili sličnom manipulacijom u vezi s CDC-ovim dokumentom. 

U videosnimku je datum objave CDC-ovog uputstva naveden pogrešno, i to dva puta: Cowen tvrdi da je dokument objavljen 13. jula 2020. godine, dok se u titlovima pojavljuje 13. juli 2022. godine. No, prema podacima iz sekcije “Historija revizije”, koja se nalazi na 51. stranici dokumenta, uputstvo za PCR testove originalno je objavljeno 4. februara 2020. godine (kada je FDA izdala i hitno odobrenje za korištenje testova). 

Screenshot “Historije revizije” s 51. stranice CDC-ovog dokumenta

Cowan je manipulativno predstavio i navode iz “Drostenove studije” kako bi potvrdio svoju tezu. 

Isticanje da je Drosten “autor” studije “Detection of 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) by real-time RT-PCR”, objavljene 23. januara 2020. godine, uklapa se u postojeći “zavjerološki” narativ o Drostenu kao kriminalcu, prevarantu i jednom od najodgovornijih ljudi za mjere zatvaranja, poduzete s namjerom zaustavljanja širenja bolesti, koje su u raznim teorijama zavjere prikazivane kao dio navodnih planova da se našteti ljudima. Drosten je inače direktor Instituta za virusologiju u kampusu Charité Mitte,Univerziteta u Berlinu, a neutemeljene priče o tome da će mu biti “suđeno” zbog uloge u razvijanju PCR testa za otkrivanje SARS-CoV-2 virusa širile su se i na našem govornom području.  

U uvodu studije više autora/ki (od kojih je jedan i Christian Drosten) zaista se navodi da epidemija “predstavlja izazov za javno zdravstvo zbog toga što izolati virusa nisu dostupni”. Međutim, u već sljedećem paragrafu objašnjeno je da se nedostatak odnosi na “virusni materijal”, a ne na to da ne postoje virusni izolati. 

Pozadina
Aktuelna epidemija nedavno otkrivenog novog koronavirusa (2019-nCoV) predstavlja izazov za laboratorije javnog zdravstva budući da izolati virusa nisu dostupni, a sve je više dokaza da je epidemija raširenija nego što se isprva mislilo i već dolazi do međunarodnog širenja posredstvom putnika/ca.

Cilj
Cilj nam je bio razviti i primijeniti robusnu dijagnostičku metodologiju za korištenje u javnozdravstvenim laboratorijama bez dostupnog virusnog materijala.

Pouzdanost PCR testova koji su nastali kao rezultat studije čiji je autor bio i Drosten nije dovođena u pitanje, a njihovu preciznost potvrdile su i tri laboratorije prije nego što je i počela njihova proizvodnja. O tome je pisao gruzijski fact-checking portal Myth Detector

“Drostenove testove” koji su razvijeni u jednom od najboljih svjetskih laboratorija za istraživanje genoma otkupila je Svjetska zdravstvena organizacija. SZO je objavio detaljan izvještaj o preciznosti testova i naveo da su ga potvrdile različite laboratorije.

Jedna od glavnih prednosti mRNA tehnologije leži upravo u brzini razvoja takvih vakcina jednom kada istraživači/ce imaju sekvencu proteina virusa kojeg žele da “napadnu”, objašnjeno je na stranici MIT univerziteta: 

Nakon što su virusne sekvence objelodanjenje u januaru [2020 godine], farmaceutskim kompanijama Moderna i Pfizer trebalo je samo nekoliko dana da, zajedno sa njemačkim partnerom BioNTechom, naprave kandidate za mRNA vakcinu.

Ključna prednost mRNA je to što ju je vrlo lako sintetizirati čim istraživači saznaju sekvencu proteina virusa koji žele da targetiraju.

Dakle, za razvoj mRNA vakcina, farmaceutske kompanije trebale su imati sekvencioniran genom patogena, koji je, kako je ranije rečeno, bio dostupan još u januaru 2020. godine. Stoga, Pfizer nije morao imati vlastiti izolat virusa, odnosno sekvencionirani genom spike proteina, na osnovu kojeg bi mogao da razvija vakcinu protiv Covid-19. 

Tvrdnja o epidemiološkim posmatranjima kao načinu utvrđivanja uzročnosti između virusa SARS-CoV-2 i Covid-19 je netačna, pa je ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tvrdnje da virus nije izolovan i da je PCR test prevara ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnje da CDC i naučnici/e koji/e su objavili/e studiju na osnovu koje je razvijen PCR test nisu imali izolat virusa, a da su razvili test, kao i to da Pfizer nije imao virus, a da je razvio vakcinu, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i pseudonauku

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 10.04.2023

YouTube: Mirko Grubić: YouTube kanal: Doktor Tom Cowan: Niko nikada nije izolovao virus!

  • Pseudonauka
  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Lažna vijest