Raskrinkavanje.ba

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti nisu priznali da Sars-Cov-2 nije izolovan

Antivakcinacijska aktivistica Marija Stojaković podijelila je na Facebooku videosnimak u kojem se netačno navodi da su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti priznali da virus Sars-CoV-2 nikada nije izolovan.

Na Facebook profilu Marija Stojaković, 7.9.2021. godine, objavljen je videosnimak  sa opisom:

CDC PRIZNAO DA NIKADA NISU IZOLOVALI NOVI VIRUS

Snimak traje dva minuta i 20 sekundi i originalno je objavljen na platformi TikTok. Muška osoba na snimku na engleskom jeziku objašnjava da svi vakcinisani putnici/e, koji koriste usluge turističkih kompanija za brodsku plovidbu Carnival Cruise Line i Royal Caribbean Cruises, moraju imati i negativan brzi antigenski test na Sars-CoV-2. Snimak je titlovan na našem jeziku.

Navodeći da je prošle godine bio na medenom mjesecu, muškarac na snimku je rekao da su svi koji su radili brzi test vraćeni kući jer je antigenski test na virus Sars-CoV-2 neefikasan.

Sada ćemo govoriti o antigenskom testu, o brzom testu. Preporučujem da ovo proverite, Prošle godine sam bio na medenom mesecu i one koji su radili brzi test su vraćali kući [jer] je neefikasan. Zašto dozvoljavaju da to koriste sada? 

Snimak se nastavlja tvrdnjom da su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) izdali dokument u kojem se tvrdi da je za razvijanje PCR testa na Sars-CoV-2 korišten izolat virusa. To, prema riječima ovog TikTokera, znači da je CDC razvio test kojim se prepoznaje prisustvo svih korona virusa, od kojih neki izazivaju prehladu, te da su pozitivni na virus Sars-Cov-2 zapravo pozitivni na običnu prehladu.

Hajde sada da govorimo o PCR testu. CDC, ovo je dokument koji je objavljen 21.7.2021. godine, Sars Cov-2 testiranje. Idite na stranu 40. Stranica 40. u drugom paragrafu piše “Novi Sars Cov-2 korona virus nije bio dostupan da bi ga CDC koristio za razvijanje testa. Koristili su izolate umesto aktuelnog korona virusa. To znači da su koristili banku gena, vidite MN908947.2 Kada proverimo, vidimo da je to obična prehlada. Dame i gospodo, lagali su vas. Oni ne testiraju za korona virus. Oni testiraju za korona viruse. Za obične prehlade. 

Videosnimak se završava tvrdnjom da CDC povlači ovlaštenje za hitnu upotrebu za PCR test do kraja 2021. godine, što prema riječima muškarca na snimku znači i otvoreno priznanje da virus nikada nije izolovan.

(...) Oni nikad nisu uspeli da izoluju SARS Cov 2. Pogledajte ovo. Uklanjaju korištenje PCR testa iz ovlaštenja za hitnu upotrebu, ove godine 31. decembra 2021. godine. Šta?  Da, otvoreno vam priznaju. Nikad nisu uspeli da izoluju SARS Cov 2. Nikad nisu mogli za to da testiraju. Za šta su onda pravili vakcinu? (...)

Do datuma pisanja analize, videosnimak na Facebook profilu Marija Stojaković je ostvario 7.900 prikaza, 589 interakcija, 18 komentara, te je podijeljen 1.100 puta. Videosnimak je istog dana objavljen i na Twitter profilu MarijaS, na platformi Odysee na profilu MarijaS, na društvenoj mreži Vkontakte, također na profilu Marija Stojaković.

Šta su činjenice?

O netačnim tvrdnjama i teorijama zavjere koje promoviše antivakcinacijska aktivistica Marija Stojaković, Raskrinkavanje je pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4).

Antigenski ili brzi testovi poznati su i pod skraćenicom Ag-RTD koja označava “Rapid Antigen Diagnostic Testing”, odnosno brzo dijagnostičko testiranje na antigene. Riječ je o brzim dijagnostičkim testovima koji, za razliku od PCR testova koji utvrđuju virusni nasljedni materijal (RNK), utvrđuju prisustvo antigena kao dokaz prisustva virusa u organizmu. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ih je preporučila, ali prepoznavši ograničenja ovih testova, dala i smjernice za njihovo korištenje. 

Naučna novinarka i biologinja Jelena Kalinić je u članku za Glas Amerike, objavljenom 28.10.2020. godine, kada je u Federaciji Bosne i Hercegovine uveden i ovaj način testiranja, pobliže objasnila način na koji radi test. Pozivajući se na smjernice zdravstvenih autoriteta, ona ističe da su ovi testovi efikasni i pouzdani, posebno u ranom stadijumu infekcija.

(...) Ova nova tehnologija za otkrivanje COVID-19 koja je mnogo jednostavnija i brža za izvođenje od trenutno preporučenih testova PCR-a. Ova se metoda oslanja na izravno otkrivanje virusnih proteina SARS-CoV-2 u brisevima nosa i drugim respiratornim izlučevinama pomoću imunoeseja koji daje rezultate za manje od 30 minuta. Inače, brzina dobijanja rezultata preko ovih testova iznosi između 15 i 30 minuta. Iako su Ag-RDT testovi za otkrivanje antigena manje osjetljivi od PCR-a, oni nude mogućnost brzog, jeftinog i ranog otkrivanja najzaraznijih slučajeva COVID-19 u odgovarajućim uslovima.
(...)
Ag-RTD testovi daju najbolje rezultate kada je osoba u ranim stadijima infekcije, a preporuke kažu da ih je najbolje koristiti kod osoba koje pokazuju simptome. Antigenski testovi se mogu koristiti u situacijama kada je PCR nedostupan ili kada je potrebno duže vrijeme za obradu. Antigenski testovi za detekciju SARS-CoV-2 moraju ispunjavati minimalne zahtjeve: ≥80% senzitivnost i ≥97% specifičnost u usporedbi sa referentnim PCR testom. Ovo znači da je mogućnost da ovaj vid testa da lažno pozitivan rezultat i zamijeni virus SARS-CoV-2 s nečim drugim jako mala, ali da je senzitivnost testa nešto manja u odnosu na PCR, no i dalje veoma visoka da to čini ove testove pouzdanima.(...)


U snimku se tvrdi i da je CDC izdao dokument u kojem se navodi da Sars Cov-2 virus nije bio dostupan da bi ga CDC koristio za razvijanje PCR testa, što prema riječima muškarca na snimku znači da su ljudi umjesto na ovaj virus testirani na običnu prehladu, budući da brojni virusi iz porodice korona virusa izazivaju upravo prehlade. Riječ je o netačnom tumačenju dokumenta kojeg je CDC izdao. 

Dokument sa naslovom “CDC 2019- Novi koronavirus (2019-nCoV) RT-PCR dijagnostički panel u realnom vremenu” (CDC 2019-Novel Coronavirus (2019-nCoV) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel), koji je CDC objavio 21.7.2021. godine, dostupan je na ovom linku. U njemu se na 40. stranici, u drugom pasusu, zaista navodi da CDC nije imao kvantifikovan izolovan virus u vrijeme stvaranja testa.

Reuters je 21.10.2020. godine objavio analizu tvrdnji da je dokument CDC “dokaz” da virus nije izolovan i da su testovi u tom smislu pogrešni. 

Kako je doktor Thusan de Silva, sa univerziteta u Sheffieldu, objasnio za Reuters, CDC je razvio PCR test koristeći standardnu proceduru kojom se određuje najniža količina virusnog genetskog materijala koja se testom može otkriti. To ne znači da PCR test ne prepoznaje virus Sars-CoV-2, nego je riječ o uobičajenoj proceduri kojom se postiže bolja efikasnost testa za određeni virus.

(...) De Silva je rekao da dokument opisuje ono što je korišteno za određivanje najniže količine virusnog genetskog materijala koji je RT-PCR test mogao otkriti. (...)
U ovom slučaju, CDC je koristio 'transkribovanu' RNA kao pozitivnu kontrolu - što znači da su koristili sintetički proizveden genetski materijal identičan onom koji nosi virus.(...) Prema de Silvi, jedan od razloga za korištenje transkribirane RNK bio bi taj što u vrijeme pravljenja [testa] nije bilo dostupno mnogo standardizovanih i kvantifikovanih virusnih zaliha za izolaciju virusne RNK. De Silva tvrdi da upotreba transkribovane RNK umjesto RNK izvedene iz kvantifikovanih zaliha virusa nije razlog za sumnju u postojanje SARS-CoV-2. "Sada postoje stotine zaliha uzgojenog SARS-CoV-2 u laboratorijama širom svijeta”, rekao je. 

Na kraju snimka, autor navodi kako CDC povlači PCR testove do kraja godine, što je, prema njegovim riječima još jedan dokaz da “nikad nisu uspjeli da izoluju virus”. I ova tvrdnja je netačna. CDC zaista povlači tip testova koji su oni razvili jer su u međuvremenu razvijeni novi, koji istovremeno mogu da detektuju više patogena, uključujući i virus gripa i koronavirus. Na ovaj način laboratorije će moći da uštede na vremenu i resursima, s obzirom na to da testovi koji se povlače mogu detektovati samo SARS-CoV-2.

O ovoj temi Raskrinkavanje je pisalo analizi objavljenoj 13.8.2021. godine, a istu možete pročitati u nastavku.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnjama da je CDC “priznao da nikad nisu izolovali virus”, te da su svi testirani PCR testom zapravo pozitivni na običnu prehladu, dajemo ocjenu lažna vijest. CDC je u svom dokumentu naveo da nije korišten kvantifikovan izolat virusa Sars-CoV-2 pri pravljenju PCR testa. Korištena je transkribovana RNK identična virusnoj, kao dio standardne procedure. Također, činjenica da CDC povlači PCR testove za Sars-Cov-2 do kraja 2021. godine nije “dokaz” da virus “nije izolovan”. U međuvremenu su razvijeni praktičniji PCR testovi koji otkrivaju prisustvo više patogena.

Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da su antigenski testovi neefikasni, budući da je riječ o pouzdanim testovima za detekciju virusa Sars-CoV-2.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 07.09.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice: Marija Stojaković CDC priznao

CDC PRIZNAO DA NIKADA NISU IZOLOVALI NOVI VIRUS

  • Lažna vijest