Lažna nagradna igra Facebook stranice: Izmišljenom ljuljačkom do lajkova

Raskrinkavanje je u nekoliko analiza pisalo o lažnim nagradnim igrama na Facebooku čiji je cilj krađa podataka ili trgovina Facebook stranicama. Ovaj put pišemo o lažnoj nagradnoj igri u kojoj se navodno poklanjaju ljuljačke.

Foto: Freepik

Na Facebook stranici Vrtni kutak 29.9.2022. objavljena je fotografija ljuljačke za dvorište sa statusom u kom se navodi da se poklanja 14 takvih. Kao uslov za osvajanje ljuljačke navedeno je da treba lajkati stranicu te poslati poruku.

Kraja leta je već tu, a nama je ostalo 14 ljuljaški za dvorište koje ćemo poklonite nekome od vas potpuno besplatno. Kako biste osvojili ljuljašku treba da lajkujete našu stranicu i pošaljete nam poruku!

Objava je do vremena pisanja analize ostvarila 335 reakcija, 316 komentara i 203 dijeljenja.

Napomena 5.10.2022: U analizu je naknadno uvršten novi primjer lažne nagradne igre.

Još jedna lažna nagradna igra nedavno je objavljena i na Facebook stranici Montažne kuće Spahić. Naime, 4.10.2022. na ovoj je stranici objavljena nagradna igra u kojoj se navodno poklanja “jedna kućica”. U objavi se navodi:

“Pošto je veliko interesovanje za naše montažne kućice, naša stranica je odlučila da pokloni jednu kućicu nekome od vas potpuno besplatno. Kako biste osvojili kućicu treba da lajkujete našu stranicu i pošaljete nam poruku!”

Ovu je objavu za samo jedan dan podijelilo i komentarisalo gotovo 500 korisnika/ca Facebooka, a gotovo 800 njih označilo je da im se objava sviđa.

Šta su činjenice?

Vrtni kutak je anonimna Facebook stranica. To znači da ova stranica nema navedene nikakve kontakt-podatke ili internet-stranicu s kojom je povezana. U odjeljku “Informacije” dostupni su tek opšti podaci, prema kojima ova stranica ima 8.566 pratitelja/ki.

U odjeljku “Transparentnost stranice” vidljivo je da je ona kreirana 6.5.2022. godine i da ima sedam administratora/ica.

Fotografija vrtne ljuljačke, kako pokazuje obrnuta pretraga, dostupna je na internetu na različitim stranicama za prodaju već godinama. U jednom takvom primjeru (1) ističe se da je riječ o modelu vrtne ljuljačke italijanskog proizvođača (1).

Na Facebook stranici Vrtni kutak učestalo se objavljuju sadržaji nekoliko anonimnih portala. Riječ je o portalima Izdvojeno (.site), Balkanski magazin (.com) i Obaveštavamo (.info).

Neke objave s portala Izdvojeno su anonimne ispovijesti (1), članci s klikbejt naslovima (2), savjeti za čišćenje (3) i teme o astrologiji (4). I u objavama portala Obaveštavamo nalaze se anonimne emotivne ispovijesti (1), pseudopsihološki članci (2) ili savjeti za njegu (3). Objave s portala Balkanski magazin koje se dijele na stranici Vrtni kutak sličnog su sadržaja (1, 2, 3).

Kad je riječ o najranijim objavama ove Facebook stranice, osim dvije fotografije, tu su također članci navedenih portala iz juna 2022. godine (1, 2, 3). Izuzetak je anonimni portal News today29 (.com). Članci ovog portala, slični onima navedenih portala, više se ne dijele na stranici.

Napomena 5.10.2022: Činjenice o naknadno uvrštenom novom primjeru lažne nagradne igre

Facebook stranica Montažne kuće Spahić također je anonimna Facebook stranica, kreirana u maju ove godine. Prati je 5.882 korisnika/ce ove društvene mreže, a u odjeljku “Transparentnost stranice” vidljivo je da njom upravljaju četiri administratora/ice iz Srbije. 

Iako je kreirana u maju, na njoj postoji svega nekoliko objava objavljenih u augustu, septembru i oktobru. U svakoj objavi podijeljena je fotografija kuće, uz opis u kojem se navodi “Lajk ako vam se sviđa ova kuća”. Jedino navodna nagradna igra, objavljena u oktobru, ima nešto drugačiji opis, u kojem se obećava poklanjanje kuće s fotografije koja je objavljena.

Fotografija kuće koja se navodno poklanja u nagradnoj igri na ovoj stranici dijeli se godinama i nije u pitanju autentična fotografija. Riječ je o još jednoj prevari, koju također ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Najčešći razlog pokretanja ovakvih “nagradnih igara” jeste građenje baze pratitelja/ki na stranici u svrhu kasnijeg korištenja za druge namjene ili njenu prodaju. Raskrinkavanje je o sličnim lažnim nagradnim igrama pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5). 

Ukoliko naiđete na ovakve stranice, najbolje što možete da uradite jeste da ih prijavite Facebooku, kako bi što prije bile uklonjene. U nastavku možete pronaći kratko objašnjenje kako to učiniti.

Kako prijaviti stranice s lažnim nagradnim igrama?

- Otvorite stranicu i kliknite na polje s tri tačke koje se nalazi pored polja za pretragu označenog simbolom lupe. 

- Izaberite opciju “Report Page/Prijavi stranicu”.

- U prozoru koji se pojavi izaberite opciju “Scams and fake pages” ili “Prevare i lažne stranice”, zatim “Fake page” ili “Lažna stranica”.

- Nakon toga pojavit će se prozor s posljednjim korakom u prijavi, u kom trebate samo kliknuti “Done” - tj. “Gotovo”.

Kako prijaviti lažnu stranicu putem mobilnog telefona?

- Kada otvorite Facebook stranicu na mobilnom telefonu, opcija “Report/Prijavi” nalazi se u gornjem dijelu vašeg ekrana i označena je s tri tačkice, pored opcije slanja poruke stranici. Kliknete na tri tačke i dalji proces je isti.

Komentar...

Shodno navedenim činjenicama, objavu Facebook stranice Vrtni kutak o poklanjanju 14 vrtnih ljuljački ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 30. 09. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Svjetska zdravstvena organizacija nije “upozorila” da bebe vakcinisanih majki imaju srčane probleme

Portal Provjeri manipulativno je doveo u vezu saopštenje Svjetske zdravstve...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Vojnik na viralnoj slici ne nosi magarca jer je “zona minirana”

Na društvenim mrežama dijeli se slika vojnika koji nosi magarca na leđima....

Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti iz Ukrajine, opasne tvrdnje o “lijekovima” i bizarne teorije o udaljenosti Sunca

U prethodnoj sedmici Raskrinkavanje se bavilo medijskim izvještavanjem o in...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me