Raskrinkavanje.ba

Lažna vijest o smrti Nade Obrić - još jedna zvijezda koju su “ubili” portali

Anonimni portali su u julu 2020. godine objavili “vijest” o tome da je popularna pjevačica Nada Obrić preminula. Ona se, pak, medijima javila iz Austrije i demantovala “vijest” o svojoj smrti.

Portal Choco story je 10. jula 2020. godine objavio “vijest” o smrti Nade Obrić, popularne pjevačice iz Srbije. Članak je opremljen naslovom:

FANOVI U SUZAMA: UMRLA NADA OBRIĆ, UPRAVO POTVRĐENA TUŽNA VIJEST!

U članku se navodi da je “njen menadžment potvrdio” da je preminula, te se u članku nalazi i navodna izjava njenog menadžera:

Pjevačica  Nada Obrić preminula je danas, 10.07.2020.god. potvrdio je njen menadžment, a uzrok smrti nije naveden.

(...)

“Nažalost, Nada je preminula. Bila je obožavana i svima će nam nedostajati”, potvrdio je njen menadžer .

(...)

Fanovi se opraštaju od naše Nade na društvenim mrežama, uz komentar da je bila zvijezda koja se prebrzo ugasila.

Ovu vijest, kao ni navodnu izjavu menadžera Nade Obrić, nismo uspjeli pronaći nigdje osim na anonimnom portalu Choco story

Članak o “smrti” Nade Obrić je na Facebooku imao skoro 10.000 interakcija u vrijeme pisanja ove analize, a podijeljen je na stranicama Samo zabava i Izvori bez ograničenja i zabava.

Dva dana poslije, 12. jula, portal Današnje je također objavio “vijest” o smrti Nade Obrić. U ovom slučaju je tekst članka nešto drugačiji u odnosu na članak portala Choco story.

Svi u šoku Preminula Nada Obric

Pjevačina Nada Obric Preminula je Danas a njenu smrt je potvrdio njen menadzment (...)
NJEN MENADZER JE NAPISAO NAŽALOST NADA JE PREMINULA BILA JE OBOŽAVANA I SVIMA CE NEDOSTAJATI.

Ovaj članak je bio podijeljen na 35 Facebook stranica u vrijeme pisanja ove analize.

Sa druge strane, portali u Srbiji su već 12. jula opovrgnuli “vijest” o smrti Nade Obrić. Tako je Informer objavio članak u kojem navodi da je popularna pjevačica živa i da se nalazi u Austriji na liječenju.

Sahraniše je ŽIVU! “UMRLA NADA OBRIĆ!” Pojavila se ŠOK informacija na internetu - svi bruje o ovome! LAŽNA VEST?

(...)

Nada se nalazi u Austriji kod svoje ćerke Itane, koja je odvela kod najboljih lekara na jednu privatnu kliniku gde brinu o pevačici, a vest da je preminula je LAŽNA.

Portal Alo je nedugo zatim objavio i članak sa izjavom Nade Obrić. 

Vest o smrti Nade Obrić užasnula Srbiju! Pevačica se oglasila jasnom porukom!

Kako bismo se saznali da li je Nada dobro i kako se trenutno oseća pozvali smo je. Nada je živa i zdrava.
- Upravo sam krenula u šetnju, hvala vam što brinete za moje zdravlje - rekla je Nada.
- Zbog čitave ove situacije sa koronom dodatno sam oprezna, ali povremeno izađem da prošetam jer je i to zdravo za mene. Vesti ne gledam, trudim se da izbegavam, jer me to dodatno uzbuđuje, a to mi nije potrebno sada - rekla je Nada.

Tabloidi i portali koji objavljuju vijesti o estradi izvještavali su godinama o zdravstvenim problemima Nade Obrić, pjevačice rođene u Zvorniku. Njoj je dijagnostikovan karcinom grlića materice 1999. godine i od tada se bori sa ovom bolešću. U junu ove godine je u Austriji podvrgnuta četvrtom hirurškom zahvatu, o čemu su također izvještavali mediji.

Praksa objavljivanja lažnih vijesti o smrti poznatih ličnosti na anonimnim portalima, o kojoj smo pisali ranije, ponekad ima dodatnu morbidnu stranu u vidu izmišljanja smrti poznate osobe koja se u tom trenutku bori sa ozbiljnom bolešću, kao što je to sada slučaj sa Nadom Obrić.

Anonimni portali koji koriste ovu taktiku za prikupljanje klikova i zaradu od reklama, do sada su  nekoliko popularnih estradnih zvijezda proglasili mrtvim na ovaj način. Više o takvim slučajevima pročitajte na linkovima ispod.

U nekim slučajevima su portali čak objavljivali “vijest” o smrti “poznate osobe”, bez navođenja o kojoj osobi se radi. Ovu praksu je “razradio” portal Orginalno, koji redovno objavljuje “vijesti” o tragedijama neimenovanih estradnih zvijezda, od kojih se nijedna nije zaista desila.

Članak na portalu Choco story ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da Nada Obrić nije preminula i da je “vijest” o njenoj smrti izmišljena. 

Ocjenu prenošenje lažne vijesti dobija portal Današnje, koji je objavio istu “vijest”.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 10.07.2020

HS-chocostory: FANOVI U SUZAMA: UMRLA NADA OBRIĆ, UPRAVO POTVRĐENA TUŽNA VIJEST!

Pjevačica  Nada Obrić preminula je danas, 10.07.2020.god. potvrdio je njen menadžment, a uzrok smrti nije naveden.

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 12.07.2020

Danasnje: Svi u šoku Preminula Nada Obric

Vijest upravo potvrdjena

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Demantirano