Raskrinkavanje.ba

Medicinski “savjeti” bez naučnog utemeljenja na anonimnom portalu Biljkeza

Anonimni portal Biljkeza svoje pseudonaučne recepte za različite “lijekove” svakodnevno objavljuje na Facebook stranicama i grupama u kojima korisnici/e traže medicinske savjete.

Foto: Raskrinkavanje.ba

U člancima portala Biljkeza, koji se svakodnevno objavljuju, dominiraju različiti pseudonaučni recepti za liječenje bolesti i drugi medicinski savjeti bez naučnog utemeljenja. 

Na samom portalu ne postoje nikakvi podaci o njegovom vlasništvu niti o pojedincima/kama koji/e kreiraju sadržaje. Kako se vidi iz pretrage na alatu Who.is, na kom se mogu pronaći podaci o vlasništvu domena, informacije o vlasništvu nad ovom domenom sakrivene su i nisu dostupne. Jedini podatak koji se može pronaći jeste datum zakupa ove domene – 9.1.2020. godine. 

Kako sadržaji dolaze do čitatelja/ki?

Sadržaji portala Biljkeza put do čitatelja/ki pronalaze putem niza Facebook stranica, profila i grupa. Na početnoj stranici portala čitatelji/ke se pozivaju da sadržaje prate putem Facebook stranice Ljekovito bilje, put do zdravlja. Na ovoj se stranici svakodnevno dijele isključivo sadržaji s portala Biljkeza. Do vremena pisanja ove analize stranicu je pratio/la 61.221 korisnik/ca Facebooka.

Prema podacima navedenim u sekciji “Page transparency”, primarno se ovom stranicom upravlja iz Bosne i Hercegovine, a navedena je i Švajcarska kao država iz koje se administrira stranicom. Na samoj stranici ne navodi se da je ona povezana s portalom Biljkeza, već se u njenom opisu navodi da se radi o grupi čiji je cilj “da sakupe sve ljubitelje prirode, da sva iskustva i saznanja o ljekovitom bilju, načinu korištenja i rezultatima liječenja podijele jedni sa drugima”. 

Ipak, ovo nije jedini kanal putem kojeg se čitatelji/ki na Facebooku susreću s objavama ovog portala. Veliki broj članaka ovog portala, pokazuje alat CrowdTangle, dijeli se i u Facebook grupi koja nosi naziv Liječenje bolesti ljekovitim biljem. U ovoj grupi do vremena pisanja ove analize nalazilo se više od 69 hiljada članova/ica.

Korisnici/e Facebooka često u grupi postavljaju pitanja u vezi s alternativnom metodama liječenja različitih bolesti (1, 2, 3). Osim ovakvih pitanja članova/ica grupe, njeni administratori/ke objavljuju članke portala Biljkeza. U objavi od 29. januara 2022. godine u ovoj grupi članovi/ice se pozivaju da savjete za liječenje svojih zdravstvenih tegoba potraže upravo na stranici Biljkeza. 

Osim navedenih, neki članci portala Biljkeza dijele se i na desetinama drugih, naizgled nepovezanih Facebook stranica koje dijele i sadržaje drugih portala. Takav je, recimo, slučaj s ovim člankom, objavljenim 6.12.2022, koji je, prema podacima pomenutog alata CrowdTangle, do vremena pisanja ove analize podijeljen 115 puta na više od 50 različitih Facebook stranica. Neke od ovih stranica imaju i više od 100 hiljada pratitelja/ki. 

Kakve sadržaje objavljuje portal Biljkeza?

Sadržaji anonimnog portala Biljkeza baziraju se na receptima za različite prirodne “lijekove”, medicinskim savjetima te člancima u kojima se senzacionalistički izvještava o životima poznatih ličnosti. Ovakvi članci uglavnom su opremljeni klikbejt naslovima koji ne odgovaraju njihovom sadržaju. “Nevijesti” ove vrste u najvećem broju slučajeva nemaju nikakvu informativnu ili drugu vrijednost te nisu zasnovane ni na kakvim činjenicama. 

Među člancima ovog portala najveći je broj onih koji govore o različitim prirodnim receptima za “liječenje” bolesti i dug život. U naslovu članka objavljenog 29.11.2022. godine navodi se: 

Ako NIKADA ne želite oboljeti od raka, ovo MORATE napraviti!

U ovom članku navodi se recept za “za radikalno čišćenje crijeva”, koji je navodno kreirala “stručnjakinja za prirodno liječenje” Viktoria Semjonova. Ovaj recept podrazumijeva pripremu napitka od šargarepe, cvekle, kajsije, grožđica i meda, kojim navodno treba čistiti crijeva mjesec. U članku se tvrdi da je ova tečnost korisna “za liječenje raka, ali i za preventivu kako se takvo što nikada ne bi dogodilo”. 

Iste tvrdnje pronašli smo i u devet članaka drugih anonimnih portala, kao i u više od 30 članaka portala koji više nisu dostupni. Ovaj navodni lijek dijeli se na domaćim portalima barem od 2015. godine. Prvi trenutno dostupan članak opremljen istim naslovom koji sadrži istu tvrdnju objavljen je 2. juna 2015. godine na portalu Balkan plus. 

Ipak, ovakav napitak niti može liječiti rak niti ga može u potpunosti prevenirati. Američki institut za istraživanje raka ističe da nas “nijedna pojedinačna hrana ili sastojak hrane ne može zaštititi od raka”. Platforma za provjeru činjenica The Quint u članku iz novembra 2019. godine bavila se tvrdnjama o navodnoj učinkovitosti mješavine različitih namirnica u liječenju raka. Za potrebe pisanja svoje analize ovaj portal kontaktirao je doktora Niranjana Naika, direktora hirurške onkologije u Fortisu, u gradu Gurugram u Indiji. 

“Ne postoji zagarantovan lijek za rak. Kada se dijagnostikuje, nijedno voće ili povrće ne može ga liječiti. Zapravo, čak i s lijekovima ne možete biti sigurni da ćete se izliječiti 100%”, istakao je Naiko za The Quint.

Dakle, ne postoje naučni dokazi da ijedna vrsta hrane može da izliječi rak ili da služi kao pouzdana prevencija. Pojedina hrana, kako je istaknuto, može doprinijeti smanjenju rizika od oboljenja. Neki sastojci u ovom receptu pokazali su određene benefite u tretiranju raka, ali to ni u kom slučaju ne znači da ga mogu posve izliječiti ili prevenirati. 

Google pretraga navedenog recepta ne daje nikakve pouzdane rezultate koji bi ukazali na to da je ova mješavina ikada naučno ispitivana u svrhu prevencije i liječenja raka. Dodatno, pretraga imena navodne stručnjakinje za prirodno liječenje takođe ne daje nikakve informacije o njenoj ekspertizi. 

U članku objavljenom 5.12.2022. godine tvrdi se da je rak posljedica infekcije gljivicom te da je to dokazao italijanski doktor Tullio Simoncini. 

Rak nastaje infekcijom gljivice candide! Provjerite da li imate tu gljivicu, evo kako
(...)
Dr. Tullio Simoncini – talijanski liječnik i stručnjak u području onkologije, dijabetesa i poremećaja metabolizma – tvrdi da je karcinom upravo infekcija candidom, i da teorija konvencionalne medicine o tome, da rak nastaje u rezultatu nepravilnog funkcioniranja stanica, ne drži vodu.

Ove tvrdnje takođe kruže domaćim portalima od 2015. godine, a najraniju trenutno dostupnu objavu pronašli smo na blogu Balkan Hajmo Sloboda, koja datira od 14. oktobra 2015. godine

Raskrinkavanje je o Simonciniju i njegovim tvrdnjama pisalo u analizi iz 2018. godine, koju možete pročitati ovdje. On je tvrdio da je rak gljivica i pacijentima/kinjama nudio alternativne metode liječenja. Zbog toga je izgubio dozvolu za liječenje te je osuđen na zatvorsku kaznu zbog nesavjesnog liječenja. 

Rak nije gljivica i za njega ne postoji univerzalni lijek. Kako časopis koji se bavi medicinskim temama Healthline navodi, stvarni uzroci raka nisu poznati, a postoje određeni faktori rizika. Ipak, gljivice nisu jedna od njih. Rak je, objašnjava se, “bolest zbog koje ćelije u tijelu rastu nekontrolisano”. Healthline je tvrdnju da je rak gljivica opisao kao višestruko razotkriveni mit. 

Određena istraživanja jesu pokazala da su osobe kompromitovanog imuniteta, poput oboljelih od raka, skloniji infekciji gljivicom kandida. Ipak, ne postoje dokazi da rak zapravo nastaje infekcijom ovom gljivicom. 

Dakle, portal Biljkeza svakodnevno svoje sadržaje dijeli na Facebook stranici i u grupi u kojima korisnici/e traže savjete za liječenje različitih bolesti. Ipak, članci ovog portala uglavnom nemaju nikakvo naučno utemeljenje. Mogu biti štetni za pojedince/ke oboljele od različitih bolesti koji/e mogu odustati od medicinski utemeljenih i preporučenih metoda liječenja i okrenuti se nepouzdanim pseudonaučnim “lijekovima”. 

Budući da zbog protoka vremena nije moguće pouzdano utvrditi gdje je prvi put objavljena tvrdnja da napitak od šargarepe, cvekle, kajsije, grožđica i meda liječi i prevenira rak, sve njene objave ocjenjujemo kao pseudonauku i prenošenje lažnih vijesti.

Iste ocjene dajemo i tvrdnji da je rak infekcija gljivicom kandida.

Napomena:

31.1.2023: Portal Biljkeza je ispravio netačne navode u jednom od ocijenjenih članaka te za njega dobija i ocjenu ispravljeno. 

17.2.2023: Nekoliko anonimnih portala objavilo je recept “doktorice i stručnjaka za prirodno liječenje” Viktorije Semjonove koji “radikalno” čisti crijeva i može spriječiti rak. Shodno činjenicama navedenim u analizi, ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku. 

27.2.2023: Portal Bazookapenaka je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

5.4.2023: Članak portala Lijek iz prirode od 7.3.2017. godine o “prirodnom receptu” doktorice Viktorije Semjonove dijelio se na Facebooku tokom aprila 2023. U članku se tvrdi da se redovnom primjenom njenog recepta može spriječiti i liječiti rak. Shodno činjenicama navedenim u analizi, ovaj članak također dobija ocjene pseudonauka i prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 29.11.2022

Biljkeza: Ako NIKADA ne želite oboljeti od raka, ovo MORATE napraviti!

Viktoria Semjonova stručnjakinja je za prirodno liječenja. Sa svijetom je podijelila svoj recept za radikalno čišćenje crijeva.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 05.12.2022

Biljkeza: Rak nastaje infekcijom gljivice candide! Provjerite da li imate tu gljivicu, evo kako

Candida raste u crijevnoj flori svih ljudi i njezin je sastavni dio. Ova gljivica također živi u ustima, grlu i spolnim organima većine ljudi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.06.2015

Balkan Plus: Ako nikad ne želite oboljeti od raka – ovo morate napraviti! (Recept)

Za ovaj recept biće vam potrebni sljedeći sastojci:

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.12.2020

Zdravlje i priroda: AKO NE ŽELITE OBOLJETI OD RAKA – OVO MORATE NAPRAVITI

Viktoria Semjonova stručnjak je za prirodno lečenja. Sa svetom je podelila svoj recept za radikalno čišćenje creva.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.07.2017

Medicina and Recepti: Ako NIKADA ne želite oboljeti od raka, onda morate OVO NAPRAVITI!

Viktoria Semjonova je stručnjak za prirodna liječenja. Sa svijetom je podijelila svoj recept za čišćenje crijeva.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 03.04.2016

Lijek iz prirode: AKO NIKADA NE ŽELITE OBOLJETI OD RAKA, OVO MORATE NAPRAVITI! Recept!

Viktoria Semjonova stručnjak je za prirodno liječenja. Sa svijetom je podijelila svoj recept za radikalno čišćenje crijeva.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.11.2015

Lijek iz prirode: Ako NIKADA ne želite oboljeti od raka, ovo MORATE napraviti!

Viktoria Semjonova stručnjakinja je za prirodno liječenja. Sa svijetom je podijelila svoj recept za radikalno čišćenje crijeva.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.09.2017

Slatka Tajnna: Ako NIKADA ne želite oboljeti od raka, ovo MORATE napraviti!

Viktoria Semjonova stručnjakinja je za prirodno liječenja. Sa svijetom je podijelila svoj recept za radikalno čišćenje crijeva.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.06.2015

Recepti1987: AKO NIKADA NE ŽELITE OBOLETI OD RAKA, OVO MORATE NAPRAVITI!

Viktoria Semjonova stručnjak je za prirodno lečenja. Sa svetom je podelila svoj recept za radikalno čišćenje creva.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 19.03.2017

Jednostavni Recepti: Ako NIKADA ne želite oboljeti od raka, ovo MORATE napraviti!

Viktoria Semjonova stručnjakinja je za prirodno liječenja. Sa svijetom je podijelila svoj recept za radikalno čišćenje crijeva.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.07.2016

Tradicionalna jela (Ukusno i slasno): Ako NIKADA ne želite oboljeti od raka, ovo MORATE napraviti!

Viktoria Semjonova stručnjakinja je za prirodno liječenja. Sa svijetom je podijelila svoj recept za radikalno čišćenje crijeva.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.03.2017

Lijek iz prirode: Karcinom nastaje infekcijom gljivice candide! Evo kako da provjerite da li imate tu gljivicu!

Candida raste u crijevnoj flori svih ljudi i njezin je sastavni dio. Ova gljivica također živi u ustima, grlu i spolnim organima većine ljudi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.05.2022

Zdravlje i priroda: Karcinom nastaje infekcijom gljivice candide: Evo kako da provjerite da li je imate

Candida raste u crijevnoj flori svih ljudi i njezin je sastavni dio. Ova gljivica također živi u ustima, grlu i spolnim organima većine ljudi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.04.2022

Radio Balkan Seher Mahala: Karcinom nastaje infekcijom gljivice candide: Evo kako da provjerite da li je imate

Candida raste u crijevnoj flori svih ljudi i njezin je sastavni dio. Ova gljivica također živi u ustima, grlu i spolnim organima većine ljudi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.10.2015

BH sloboda: Karcinom nastaje infekcijom gljivice candide! Evo kako da provjerite da li imate tu gljivicu!

Candida raste u crijevnoj flori svih ljudi i njezin je sastavni dio. Ova gljivica također živi u ustima, grlu i spolnim organima većine ljudi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 13.02.2023

bazookapenaka.com.my: DA VAS RAK ZAOBIĐE: Recept poznate doktorice za izbacivanje otrova iz tijela

Doktorka Viktorija Semjonova je poznati stručnjak za prirodno liječenje, a ovom prilikom podijelila je svoj recept za radikalno čišćenje crijeva.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 18.01.2023

GT3: DA VAS RAK ZAOBIĐE: Recept poznate doktorice za izbacivanje otrova iz tijela

Doktorka Viktorija Semjonova je poznati stručnjak za prirodno liječenje, a ovom prilikom podijelila je svoj recept za radikalno čišćenje crijeva.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.01.2023

Dominantni: DA VAS RAK ZAOBIĐE: Recept poznate doktorice za izbacivanje otrova iz tijela

Doktorka Viktorija Semjonova je poznati stručnjak za prirodno liječenje, a ovom prilikom podijelila je svoj recept za radikalno čišćenje crijeva.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 07.03.2017

Lijek iz prirode: DA VAS RAK ZAOBIĐE: Recept poznate doktorice za izbacivanje otrova iz tijela!

Doktorka Viktorija Semjonova je poznati stručnjak za prirodno liječenje, a ovom prilikom podijelila je svoj recept za radikalno čišćenje crijeva.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti