Ne, papa Franjo na viralnoj fotografiji ne ljubi ruku “vladarima iz sjene”

Društvenim mrežama godinama unazad kruže snimci i fotografije uz opise u kojima se tvrdi kako papa Franjo navodno ljubi ruku Jacobu Rothschildu, Davidu Rockefelleru ili Henryju Kissingeru. Ove tvrdnje ipak nemaju utemeljenje u činjenicama.

Među dezinformacijama koje godinama ne gube popularnost među teoretičarima/kama zavjere jeste i ona o navodnom snimku i fotografiji koji prikazuju papu Franju kako ljubi ruku Rockefelleru, Rotschildu ili Kissingeru, zavisno od verzije. Prvu objavu takve fotografije na našem jeziku pronašli/e smo na Twitter profilu David-19, od 2. oktobra 2015. godine, uz opis:

Ništa neobično i čudno.

Papa ljubi ruku svojim šefovima.

Foto: Screenshot Twitter objave, 1.10.2021. 

Do vremena pisanja ove analize, ista dezinformacija objavljivana je tokom šest godina na desetinama profila i stranica na društvenim mrežama, te u člancima nekoliko portala (1, 2, 3). 

Sva tri portala koja su objavila ovu priču tvrde da fotografija prikazuje papu Franju i Rockefellera:

SLIKA KOJA OTKRIVA VLADARA SVIJETA IZ SJENE: PAPA LJUBI RUKU ROCKEFELLERU POKAZUJUĆI SVOJU ODANOST (VIDEO) (Novi svjetski poredak)

SLIKA KOJA OTKRIVA VLADARA SVETA IZ SENKE: PAPA LJUBI RUKU ROKFELERU POKAZUJUĆI SVOJU ODANOST, DOK JE U PRIPREMI UVOĐENJE JEDNE SVETSKE RELIGIJE (VIDEO) (Web tribune, Bez komentara)

Pojedine Facebook objave sadrže i videozapis sa događaja na kom papa navodno ljubi ruku “vladarima iz sjenke”. U različitim objavama, ruka koju papa ljubi navodno pripada različitim ljudima: Jacobu Rothschildu, Davidu Rockefelleru ili Henryju Kissingeru

Cijeli svijet ljubi ruku papi iz vatikana no, samo papa ljubi ruku Jakovu Rotsildu

POGLEDAJTE KAKO PAPA FRANCIS LJUBI RUKU HENRIJU KISINDŽERU I OSTALIMA.

Posljednja ovakva objava, u kojoj se tvrdi da je na fotografiji Rockefeller, našla se 12. septembra 2021. godine u grupi Ateisti i agnostici Hrvatske.

Šta su činjenice?

Analize činjenica o ovoj temi objavili su portali Snopes 2017. godine, Faktograf 2020, te Reuters u maju 2021. godine. Kako su njihove analize potvrdile, fotografija nema nikakve veze sa Rockefellerom, Rotschildom ili Kissingerom. Na njoj se, zapravo, vidi kako papa ljubi ruku žrtvama holokausta.

U analizi portala Snopes navodi se:

Ova fotografija je snimljena 25. maja 2014. godine u jerusalemskom memorijalnom centru holokausta Yad Vashem i prikazuje papu u istorijskoj posjeti u kojoj pozdravlja preživjele genocida u Drugom svjetskom ratu. Originalna fotografija dostupna je na Alamyju, gdje je postavljena sa sljedećim opisom:

Papa Franjo posjetio je Muzej holokausta Yad Vashem u Jerusalemu 26. maja 2014, uz prisustvo izraelskog predsjednika Shimona Peresa i premijera Benjamin Netanyahua. U svojoj prvoj bliskoistočnoj turneji od ustoličenja 2013. godine, papa Franjo je sa Vaseljenskim patrijarhom održao istorijski molitveni obred u nedjelju, u Jerusalimu. Ovo je bilo prvo okupljanje dvije hrišćanske sekte u pedeset godina.

U ovoj posjeti, papa se sastao sa šestero preživjelih, a na spornoj fotografiji, kako je Snopes utvrdio, on ljubi ruku Eliezera Grynfelda. 

Na zvaničnom YouTube kanalu CNN-a takođe je od 2016. godine dostupan snimak ovog događaja. Na web stranici memorijalnog centra Yad Vashem takođe je dostupna fotografija istih ljudi, uz jasan natpis da se na njoj nalazi “šest preživjelih holokausta koji predstavljaju šest miliona ubijenih Jevreja”. 

Foto: Yad Vashem

Dakle, tvrdnje da videozapisi i fotografije iz objava sa društvenih mreža i pojedinih medijskih članaka prikazuju papu Franju kako ljubi ruke Rotschildu, Rockefelleru ili Kissingeru nemaju utemeljenje u činjenicama. Na njima su zapravo žrtve holokausta. 

Shodno navedenom, objave sa društvenih mreža u kojima se tvrdi da fotografija prikazuje Rotschilda, Rockefellera ili Kissingera ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Portal Web tribune, koji je prvi objavio tvrdnju da fotografija prikazuje Rockefellera, dobija ocjenu lažna vijest, dok kasnija prenošenja iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 01. 10. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me