Raskrinkavanje.ba

Ne, Svetlana Ceca Ražnatović nije ništa “poručila Bošnjacima” na Facebooku

Anonimni portali se često služe posve izmišljenim izjavama koje pripisuju javnim ličnostima kako bi povećali broj posjeta svojih stranica, a sa njima i broj učitanih oglasa. Tako je bilo i u slučaju navodne izjave Svetlane Cece Ražnatović.

Na portalu Ekspresno je 13.9.2020. objavljen članak koji prenosi navodno “oglašavanje” pjevačice Svetlane Cece Ražnatović na Facebooku:

Ceca Ražnatović se oglasila na Facebooku i poručila bošnjacima: Ostavite više moju porodicu na miru. Moj muž je HEROJ koji ..
Na društvenim mrežama se oglasila supruga ratnog zločinca Arkana Ceca Ražnatović koja je poručila Bošnjacima u BiH i na Kosovu sljedeće:
Ovih dana moje se ime puno provlači na društvenim mrežama i o meni se piše sve i svašta kao i o mom mužu.
Želim da svi znate da je moj muž “Srpski heroj koji je branio srpski narod od Bošnjačkih fanatika i fundamentalaca”.
Ja svog sina Veljka odgajam da poštuje uspomenu na herojska djela svoga oca Željka i u slučaju potrebe da se i on stavi na branik Srpskog naroda…
Ja ne trebam pjevati u BiH nikada nit zavisim od novca muslimana. Dovoljno sam sebi zaradila da mogu normalno živjeti… A Kosovo.. Kosovo će uvijek biti dio Srbije..
Sve priče o mom mužu kao ratnom zločincu i kriminalcu nisu istinite jer je on heroj srpskog naroda i molila bih vas da mene i moju porodicu ostavite na miru napisala je Ceca na facebooku.

Članak je objavio i anonimni portal Prenosimo. Ni u ovom članku, ni u originalnom članku nije precizirano kada se to navodno Svetlana Ražnatović “oglasila” na Facebooku niti je priložen screenshot takve objave.

O ovom relativno novom portalu, koji se predstavlja kao informativni iako su članci objavljeni na njemu skoro bez ikakve informativne vrijednosti i načinu na koji se ovakvom praksom stiče ekonomska dobit smo detaljno pisali u analizi koju možete pročitati na linku ispod.

Članak na portalu Prenosimo je do trenutka pisanja ove analize ostvario 517 interakcija, kako pokazuju podaci sa CrowdTangle, Facebookovog alata za pretragu interakcija na društvenim mrežama.

Pretragom zvanične, verifikovane Facebook stranice “Ceca”, navedenu izjavu iz članka portala Eskpresno nismo pronašli. Takođe, pretragom nismo pronašli tvrdnje ni na jednom portalu, osim na dva pomenuta anonimna portala.

Članke sa portala Ekspresno je Raskrinkavanje do sada ocijenilo u 30 analiza, a najčešće ocjene su bile klikbejt, dezinformacija i lažna vijest, kako se vidi iz naše baze medija.

O tome da je portal Ekspresno izmišljao izjave različitih aktera/ki iz svijeta estrade ali i politike i na taj način plasirao lažne vijesti, pisali smo detaljnije u analizama koje možete pročitati na sljedećim linkovima:

Budući da nismo pronašli nikakve dokaze da se Svetlana Ceca Ražnatović “oglasila” na način opisan u članku Ekspresno i “poručila” Bošnjacima da je njen suprug “heroj”, članak sa portala Ekspresno ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Članak portala Prenosimo ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Napomena: 7.9.2021.

Na portalu BiHnews je 26.8.2021. objavljen članak sa naslovom “Ceca Ražnatović se oglasila na Facebooku i poručila bošnjacima: Ostavite više moju porodicu na miru. Moj muž je HEROJ koji..”. U članku su navedene identične tvrdnje kao u već analiziranim primjerima, te je ocijenjen kao prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)


 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 13.09.2020

Ekspresno: Ceca Ražnatović se oglasila na Facebooku i poručila bošnjacima: Ostavite više moju porodicu na miru. Moj muž je HEROJ koji ..

Na društvenim mrežama se oglasila supruga ratnog zločinca Arkana Ceca Ražnatović koja je poručila Bošnjacima u BiH i na Kosovu sljedeće:

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 13.09.2020

Prenosimo informacije: Ceca Ražnatović se oglasila na Facebooku i poručila bošnjacima: Ostavite više moju porodicu na miru. Moj muž je HEROJ koji ..

Na društvenim mrežama se oglasila supruga ratnog zločinca Arkana Ceca Ražnatović koja je poručila Bošnjacima u BiH i na Kosovu sljedeće:

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.08.2021

BiH news: Ceca Ražnatović se oglasila na Facebooku i poručila bošnjacima: Ostavite više moju porodicu na miru. Moj muž je HEROJ koji .

Na društvenim mrežama se oglasila supruga ratnog zločinca Arkana Ceca Ražnatović koja je poručila Bošnjacima u BiH i na Kosovu sljedeće:

  • Prenošenje lažnih vijesti