Raskrinkavanje.ba

Negiranje svrhe vakcinacije protiv Covid-19 kroz manipulativno izostavljanje konteksta

U nekoliko Facebook objava, manipulativno se prikazuju informacije o broju hospitalizovanih u Austriji koji su vakcinisani protiv Covid-19, čime se insinuira da vakcinacija nema svrhu, te da može biti uzrok njihove hospitalizacije.

Foto: Freepik.com

Na jednom Facebook profilu obavljen je 28. jula 2022. godine isječak televizijskog priloga u kom se govori o situaciji sa bolešću Covid-19 u Austriji. Snimak je objavljen uz opis u kom se navodi:

ℹ️ "Imunizirani" u Austriji 🇦🇹 zatrpali bolnice...

Novinar na snimku u trajanju od 37 sekundi izvještava o stanju u nekoj od bolnica u kojoj je “normalni odjel” popunjen pacijentima/kinjama koji/e boluju od Covid-19. Kako sagovornik u prilogu ističe, to se “još nije probilo do odjela intenzivne njege”. 

Snimak se naglo prekida kada novinar izgovara da “ono što je upečatljivo” jeste da je većina hospitalizovanih pacijenata/kinja vakcinisana. 

Sa ovog profila, snimak je podijeljen 129 puta do vremena pisanja analize, a objavljen je uz iste tvrdnje i na jednoj Facebook stranici.

Šta su činjenice?

Objavljeni isječak potiče iz televizijskog priloga kojeg je emitovala Austrijska radiodifuzna korporacija ORF. Cjeli prilog nismo uspjeli pronaći. Ipak, pronašli smo članak objavljen 11.7.2022. na ORF portalu, koji govori o istoj temi i u kom je ranije bio dostupan ovaj prilog. Naime, ORF nakon određenog vremenskog perioda uklanja neke sadržaje zbog, kako se navodi, pravnih razloga objašnjenih ovdje, tako da više nisu dostupni svima javno. 

Članak i prilog govore o stanju u klinici Favoriten u Beču. Na osnovu sadržaja članka može se zaključiti da je snimak objavljen na domaćim Facebook profilima i stranicama manipulativno isječen. Naime, snimak se naglo završava kada novinar izgovara da je većina pacijenata/kinja koji/e su hospitalizovani/e vakcinisana. 

U članku se, međutim, ta opservacija dodatno kontekstualizuje. Navodi se da najveći broj hospitalizovanih čine “stariji/e pacijenti/kinje sa prethodnim bolestima”. Riječ je, dakle, o pojedincima/kama koji/e su polimorbidni/e, to jeste boluju i od drugih medicinskih stanja. U članku se navodi:

Većina pacijenata/kinja je vakcinisana. Budući da vakcinacija ne može spriječiti infekciju, ali može spriječiti teški tok: „Ako uzmete u obzir da su ovi/e pacijenti/kinje, koji/e su zaista polimorbidni/e, naravno da nećete biti zdraviji ako još dobijete i infekciju Covid-19. Međutim, smrtni slučajevi postali su „stvarno rijetki” u poređenju sa početkom 2020. i delta talasom.

Austrijska agencija za zdravlje i bezbjednost hrane (Ages) vodi javnu evidenciju broja hospitalizovanih pacijenata/kinja u Austriji. Prema podacima dostupnim u vrijeme pisanja ove analize, bilo je 1.149 zauzetih bolničkih kreveta u regularnim odjeljenjima, dok je na intenzivnoj njezi u Austriji bilo zauzeto 64. 

Foto: Covid19-dashboard.ages.at

Ne postoje zvanični, javno dostupni i sveobuhvatni podaci o tome koliko navedenih hospitalizovanih osoba je zapravo vakcinisano protiv Covid-19, kada i sa koliko doza. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Austriji je do vremena pisanja ove analize 6.882.852 građana/ki primilo makar jednu dozu vakcine protiv Covid-19. To je, prema stranici Our World in Data, oko 77% stanovništva Austrije. 

Foto: Ourworldindata.org

Ako se uzme u obzir toliki udio vakcinisanog stanovništva, jasno je da postoji velika vjerovatnoća i da će značajan broj hospitalizovanih koji/e su oboljeli/e od Covid-19 biti vakcinisan, budući da čine većinu stanovništva u odnosu na nevakcinisane. 

Raskrinkavanje je o sličnom primjeru manipulativnog predstavljanja statistika iz Ujedinjenog Kraljevstva pisalo u analizi iz oktobra 2021. godine, koju možete pročitati ovdje. Kako se u ovoj analizi navodi, u izvještaju tamošnje Agencije za zdravstvenu sigurnost piše:

U kontekstu visoke stope vakcinisanih u populaciji, čak i sa vrlo efikasnim vakcinama, očekivano je da među vaksinisanima postoji veliki procenat slučajeva, hospitalizacija i smrti, naprosto zato što je veći procenat populacije vakcinisan nego nevakcinisan, a nijedna vakcina nije 100 odsto efikasna.

Isto je u svojoj analizi iz oktobra 2021. objasnio i i njemački portal za provjeru činjenica Correctiv. U ovoj analizi Correctiv je pisao o tvrdnjama da je u Austriji većina hospitalizovanih na odjelima intenzivne njege vakcinisana, što tada nije bio slučaj. Kako se u njihovom članku navodi:

Početkom oktobra, međutim, Ages je objavio izvještaj o slučajevima proboja vakcinacije – to jeste ljudi koji se zaraze Covid-19 uprkos tome što su vakcinisani/e. Na strani 4 piše da vakcinacija protiv Covid-19 štiti vakcinisane od ozbiljne bolesti „sa velikim stepenom vjerovatnoće“, ali ne može spriječiti sve infekcije kod vakcinisanih. „Ako se poveća udio vakcinisanih u populaciji, onda se povećava i vjerovatnoća da će vakcinisani/e biti među osobama koje se zaraze ili obole od SARS-CoV-2. Jednostavno rečeno, ako su svi u populaciji vakcinisani, sve infekcije koje se pojave biće kod onih koji su potpuno vakcinisani”.

Također, kako je Correctiv istakao, svrha vakcinacije je da vakcinisane zaštiti od razvoja ozbiljnih simptoma, a ne da u potpunosti spriječi infekciju. Raskrinkavanje je o manipulativnom predstavljanju učinkovitosti vakcina protiv Covid-19 pisalo u više navrata (1, 2). 

Kako Raskrinkavanje navodi u analizi tvrdnji o navodnoj beskorisnosti vakcina iz februara 2022. godine, pozivajući se na članak platforme Health Feedback od 8.2.2021, ispitivanja vakcina protiv Covid-19 pokazala su da je među vakcinisanima bilo znatno manje simptomatskih slučajeva Covid-19 u odnosu na nevakcinisane. Također, “ove vakcine ne samo da su značajno smanjile broj osoba sa Covid-19 simptomima nego su i drastično smanjile broj osoba koje su razvile teže oblike bolesti”, navodi se u pomenutom članku Health Feedback-a.

Dakle, vakcinisani/e se, uprkos vakcinaciji, mogu zaraziti bolešću Covid-19. Vakcine, međutim, doprinose smanjenju razvoja težih oblika bolesti. To se navodi i u televizijskom prilogu ORF-a, budući da novinar i njegov sagovornik eksplicitno ističu da se hospitalizovani/e pacijenti/kinje ne nalaze na intenzivnoj njezi, već se o njima brine na “normalnom odjelu”. 

Navedenim Facebook objavama manipulativno se umanjuje svrha vakcinacije protiv Covid-19, ali se i iznose insinuacije da bi vakcine mogle biti povezane sa hospitalizacijom pacijenata/kinja. 

Budući da izostavljaju važne informacije, objave u kojima se bez dodatnog kontekstualizovanja navodi da su “imunizirani u Austriji zatrpali bolnice” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 28.07.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice: Imunizirani/e u Austriji

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 28.07.2022

Facebook profili i stranice: WDD BIHAC: Imunizirani/e u Austriji

  • Manipulisanje činjenicama