Nejasna linija između satire i stvarnih vijesti: Dio ko zna koji

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

U jednom slučaju ne postoji napomena o satiri, dok u drugom članak nosi senzacionalistički naslov.

Ocijenjeni članci
Sarajevo Grad Klikbejt; Dnevno.ba Lažna vijest;

Satirični portali “Šatro.info” i “Karakter.ba” poznati su bosanskohercegovačkoj javnosti po svojim šaljivim člancima o društvenim zbivanjima. Međutim, njihovi članci završavaju na portalima koji inače ne praktikuju satiru kao društveni komentar. Ponekad sa napomenom na kraju, ponekad ne.

“Raskrinkavanje” je već pisalo o satiričnim člancima koji završe kao stvarne vijesti. Bilo je tako u slučaju izjava Fadila Novalića (analiza na LINKU), o tome da Toma Nikolić osniva stranku (LINK na analizu), ali i kada se cijeli jedan portal nije dovoljno jasno predstavio kao satirični (LINK na analizu).

Novi primjer takve prakse je članak objavljen 4. novembra  na portalu “Dnevno” pod naslovom:

 Izetbegović moli Angelu Merkel da se strpi još osam godina sa penzijom

Na stranici informativnog portala čitaoci sve vrijeme čitaju članak portala “Šatro.info” bez ikakve napomene da je riječ o satiri.

“U narednih osam godina sam svojim glasačima obećao prosperitet, nova radna mjesta i povećanje ekonomije. Mi to ne možemo ostvariti bez podrške naše prijateljske Njemačke i bez toga da barem 900.000 od onih obećanih milion radnih mjesta, ne preuzmu oni. Stoga sam zamolio našu jaranicu Angelu da se strpi još tih osam godina, jer to njoj ne znači mnogo, ali nama u BiH će biti golemo iz više razloga”, kratko je prokomentirao Izetbegvić, prenosi Šatro info.

Kako na početku članka, tako ni na kraju nigdje napomene o tome da je u pitanju satirični članak. To bi, čitatelji, valjda, trebali znati. Odnosno, to znaju čitatelji kojima je "Šatro.info" poznat, obzirom da je naveden kao izvor. Iako je u samom linku vidljiva riječ "humor", takvu takvu kategoriju na ovom portalu nismo uspjeli pronaći.

Sa druge strane, portal “Sarajevo grad” je 9. novembra objavio članak pod naslovom

 Novalić: “Ne trebaju ljudima poslovi, samo im trebaju…

Članak, ponovo, donosi tekst portala “Šatro info”:

“Ne trebaju poslovi ljudima u Bosni i Hercegovini. Samo nađete posao u Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj, stisnete malo te poslodavce tamo i za svoje bližnje i super, eto posla. Ionako su gore bolje plaće, bolji uslovi, vladavina prava, infrastruktura, ma sve ljepota od života. Ovdje dok se dogovore Srbi, Hrvati, Bošnjaci, pa dok se ispoštuje nacionalni ključ, pa porezi, nameti, sto belaja. Ovako fino plata u eurima, dođete dva, tri puta godišnje, ostavite ono što ste tamo štedili i eto, isto kao da živite u Bosni i Hercegovini, a ustvari ne živite”, rekao je Novalić.

Na kraju članka nalazi se fotografija, nakon fotografije reklama, a onda negdje u samom uglu, primjećujemo blijeda slova koja nam govore da je u pitanju satirični sadržaj.

Istina, na ovom portalu ipak postoji kakva takva napomena, makar ona bila sakrivena i ispod dvije fotografije. Na portalu “Dnevno” ne postoji nikakva napomena da je riječ o satiričnom članku, te će on za to dobiti ocjenu lažna vijest. Iako članak na portalu “Sarajevo grad” ipak ima napomenu, makar ona bila sakrivena i ispod dvije fotografije, naslov je senzacionalistički i, koristeći tri tačke, nedorečen te će zbog toga dobiti ocjenu klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 10. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave, “pasoš Republike Srpske” i pseudonauka

Tokom protekle sedmice, Raskrinkavanje je pisalo o različitim medijskim man...

Lažna vijest
Ne, bebe u Turskoj se ne rađaju s mutacijama zbog vakcina

Turski političar Fatih Erbakan plasirao je lažnu vijest o bebama koje su u...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Balkania Info: Niti je “predsjednik nastradao” niti je “glumac završio u bolnici”

Anonimni portal Balkania Info koristi razne manipulativne tehnike kako bi n...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me