Raskrinkavanje.ba

Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da drastično smanje populaciju na Zemlji sada imaju “dokaz” u vidu “priznanja insajdera” da se medikamenti za sterilizaciju stavljaju u brzu hranu. Ništa od toga nije tačno.

Foto: Freepik 

Na portalu Nulta tačka 20. oktobra 2023. godine objavljen je članak s tvrdnjama navodnog insajdera iz fondacije Billa Gatesa, koji je “priznao” da se u brzu hranu ubacuju “lijekovi za depopulaciju”, odnosno medikamenti koji sterilišu ljude: 

Insajder Gejts fondacije priznaje da se lekovi za depopulaciju ubacuju u obroke brze hrane

U članku se “prenose” navodna priznanja doušnika iz Fondacije, po kojima postoji namjera da se “tiho” steriliše većina ljudi na planeti. Kao dio tog “eugeničkog napada” na čovječanstvo ubrojane su i mRNA vakcine, komarci i proizvodnja hrane. 

Snabdevanje hranom u SAD je preplavljeno lekovima za depopulaciju sa namerom da tiho steriliše većinu ljudske rase, prema insajderu Gejts fondacije koji je priznao da su mRNA vakcine Bila Gejtsa, komarci i proizvodnja hrane deo višestrukog – eugeničkog napada na ljudsku rasu.

Navedeni su i podaci laboratorijskog izvještaja analize hrane koju je naručila organizacija “Mame širom Amerike” (Moms Across America – MAA). Prema tim podacima, u deset lanaca brze hrane u Sjedinjenim Američkim Državama uzeti su uzorci hrane i u njih osam pronađeni su antibiotici i “kontraceptivni lijekovi”:

U uzorcima hrane iz 10 najpopularnijih američkih lanaca brze hrane otkriveni su tvrdokorni i brzodelujući kontraceptivi za životinje, prema novom uznemirujućem laboratorijskom izveštaju.
(...)
Uznemirujuće, sa izuzetkom Chipotle-a i Subway-a, svi uzorci hrane su bili pozitivni na antibiotike i kontraceptivne lekove, uključujući Monensin, Narasin i Nikarbazin.

U članku se navodi da je koncentracija lijekova u uzorcima bila ispod prihvatljivog dnevnog unosa koji je preporučila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA). Međutim, navedeno je i mišljenje Johna Fargana iz Instituta za zdravstvena istraživanja, koje je provelo analizu uzoraka, po kojem su prihvatljivi nivoi unosa koje definiše FDA značajni samo za akutna trovanja, što ne znači da je brza hrana sigurna u smislu ostataka lijekova u mesu. Naime, izrazio je zabrinutost zbog hroničnog trovanja usljed prolongirane konzumacije brze hrane i nagomilavanja toksina, navodi se u članku. 

Ovo, te niz drugih navoda iznesenih u članku, navodno je dokaz “globalističkog plana depopulacije” kroz uticaj na reproduktivno zdravlje

Globalistički plan depopulacije sveta odvija se pred našim očima i rani rezultati ne mogu biti više uznemirujući.

 

Šta su činjenice?

Članak koji je objavila Nulta tačka prevod je teksta objavljenog 17. oktobra na portalu The People’s Voice – nepouzdanom izvoru koji redovno plasira dezinformacije i teorije zavjere, o čemu smo pisali u više analiza (1, 2).

Analizom navoda o priznanjima “insajdera” fondacije Billa Gatesa bavio se fact-checking portal Lead Stories 20. oktobra 2023. godine. Ovaj portal naveo je da pretraga na Googleu nije dala nikakve relevantne rezultate na temu “zviždača” Fondacije “Bill i Melinda Gates” i tvrdnji o ubacivanju lijekova za depopulaciju u obroke brze hrane. 

U odgovoru na upit Raskrinkavanja, iz Fondacije “Bill i Melinda Gates” potvrdili su da su tvrdnje o “insajderu” netačne. 

Tvrdnje da postoje globalistički planovi za radikalno smanjenje svjetske populacije spadaju u domen teorija zavjere, budući da ne postoje nikakvi dokazi da su takvi planovi stvarni. Uprkos tome, pristalice ove teorije zavjere fiktivne dokaze za takav plan nalaze u vakcinaciji, “chemtrailsima”, GMO hrani, pa čak i u običnoj hrani

 

Ostaci lijekova za životinje u hrani? 

Kao svojevrsni dokaz da su tvrdnje “zviždača” Gatesove fondacije istinite, u članku Nulte tačke predstavljen je izvještaj o rezultatima analize uzoraka hrane, koju je naručila organizacija “Mame širom Amerike”. 

Saopštenje ove organizacije povodom rezultata analize koje je obavio laboratorij Instituta za zdravstvena istraživanja (National Health Institute) objavljeno je 9. oktobra 2023. godine. U njemu su predstavljeni nalazi analize, po kojima je u osam od deset uzetih uzoraka otkrivena određena količina ostataka lijekova koji se daju životinjama tokom uzgoja, pri čemu je u nekim otkriven tek trag (količina manja od 0,1 mikrograma po kilogramu). 

Slika: Rezultati analize predstavljeni u izvještaju. Izvor: MMA
“Mame širom Amerike” i John Fagan

Fact-checking portal Full Fact je u analizi tvrdnji o prisustvu herbicida glifosata u vakcinama (link), koje su potekle od “Mama širom Amerike”, ovu organizaciju okarakterisao kao grupu koja organizuje kampanje protiv pesticida i GMO-a. Njihova analiza, kojom su došli do zaključka da se herbicid nalazi u određenim vakcinama, prema pisanju Full Facta, bila je upitna. 

John Fagan, direktor laboratorije Instituta za zdravstvena istraživanja koji je spekulisao o uticaju prolongiranog unosa hrane s ostacima lijekova, niz godina zagovarao je protivljenje genetičkom inženjeringu i genetički modifikovanim organizmima u hrani prije nego što je proglasio “neutralnost u GMO debati” (link). 

Na stranici Instituta u njegovoj se biografiji navodi da drži doktorat iz molekularne biologije, biohemije i citologije te da nastavlja raditi na postavljanju naučnih pitanja u vezi s posljedicama genetičkog inženjeringa, uređivanja gena, pesticida i “sinbio hrane” (link).   

Raskrinkavanje se obratilo američkoj Upravi za hranu i lijekove za komentar u vezi s navedenim rezultatima laboratorijske analize te pojašnjenjem u vezi s efektom prolongirane konzumacije hrane s ostacima lijekova na reproduktivno zdravlje čovjeka.

Glasnogovornica Uprave za hranu i lijekove rekla nam je da oni ne komentarišu individualne studije, no kada je riječ o regulativi koja se odnosi na ostatke lijekova za uzgoj životinja u hrani, odnosno određivanju nivoa dozvoljenog unosa ostataka ovih lijekova i njihovog uticaja na ljudsko zdravlje, iz FDA su ponudili opširan odgovor. 

FDA utvrđuje “prihvatljivi dnevni unos” lijeka (ADI), koji predstavlja najveću količinu tog lijeka koji neće naštetiti ljudima, čak i ako se u toj količini uzima svaki dan tokom cijelog života: 

Stručnjaci pri FDA pregledaju brojne studije koje se odnose na specifična područja od toksikološke važnosti za ljudsko zdravlje, uključujući reproduktivnu toksikologiju, kako bi odredili “prihvatljivi dnevni unos” ili ADI. ADI je najveća količina lijeka koja neće naškoditi ljudima čak i ako tu količinu konzumiraju svaki dan tokom života. Za antimikrobne lijekove stručnjaci FDA također procjenjuju uticaj lijeka na crijevnu floru čovjeka.

Pored ADI-ja, FDA utvrđuje i toleranciju na lijek, najveću zakonski dopuštenu koncentraciju ostataka lijeka u prehrambenom proizvodu, i za svaki je od lijekova, uključujući spomenute Monensin, Narasin i Nikarbazin, drugačija.

Pronalazači lijekova provode opsežne studije o smanjenju ostataka lijeka i metabolizmu, koje se koriste u kombinaciji s ADI-jem za utvrđivanje tolerancije, ciljnog tkiva i vremena povlačenja za svaki lijek kod određene životinje za koju traže odobrenje. Tolerancija na lijek najviša je koncentracija ostataka lijeka koja je zakonski dopuštena u ili na prehrambenim proizvodima napravljenim od životinja na kojima je primijenjen lijek prema uputama koje je odobrila FDA.
(...)
Konzumiranje hrane koja sadrži čak i najveću dozvoljenu koncentraciju ostatka lijeka (što znači, uz punu toleranciju) neće premašiti ADI i sigurno je za potrošača.

Uzimajući u obzir informaciju da su nalazi analize uzoraka hrane iz lanaca brze hrane pokazali ostatke lijekova u granicama dozvoljenog unosa definisanog regulativom FDA, te ovaj odgovor iz FDA, može se zaključiti da bojazan od negativnog uticaja ostataka lijekova u obrocima brze hrane na reproduktivno zdravlje nije opravdana. 

Međutim, učestalo konzumiranje brze hrane nije dobro za ljudsko zdravlje, zbog toga što takvi obroci obično sadrže procesuiranu hranu, velike količine soli, zasićenih masti i šećer. Unošenje ovakve hrane može dovesti do povišenog krvnog pritiska, povišenog holesterola i gojaznosti, a posljedično, i oboljenja za koje postoji veći rizik usljed navedenih stanja.  

Shodno navedenom, tvrdnju da je “insajder priznao” da se u brzu hranu ubacuju “lijekovi za depopulaciju”, kao i da postoji “globalistički plan” da se drastično smanji populacija, uključujući i putem “tihe” sterilizacije većine stanovništva, ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 20.10.2023

Nulta tačka: Insajder Gejts fondacije priznaje da se lekovi za depopulaciju ubacuju u obroke brze hrane

Snabdevanje hranom u SAD je preplavljeno lekovima za depopulaciju sa namerom da tiho steriliše većinu ljudske rase, prema insajderu Gejts fondacije k...

  • Teorija zavjere